Αίσθημα παλμών τη νύχτα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Το αίσθημα παλμών τη νύχτα δεν είναι κάτι που πρέπει να σας απασχολεί, αλλά μπορεί να σχετίζεται με πρόβλημα αρτηριακής πίεσης ή άπνοιας ύπνου. Είναι καλύτερο να μιλήσετε με το γιατρό σας για να προσδιορίσετε την αιτία.
Αίσθημα παλμών τη νύχτα: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Carmen Martín

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά στο γιατί μπορεί να έχετε αίσθημα παλμών τη νύχτα.

Με τη φράση “αίσθημα παλμών” εννοούμε όταν μπορείτε να αισθανθείτε τον καρδιακό σας παλμό. Είναι αρκετά συνηθισμένο όμως δεν είναι ανησυχητικό, επειδή συνήθως δεν είναι επιβλαβές.

Συνήθως αισθάνεστε τους παλμούς της καρδιάς σας να χτυπούν ή να φτερουγίζουν. Επίσης, ο καρδιακός παλμός τείνει να επιταχύνεται και είναι πολύ δυνατός. Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν αυτήν την αίσθηση δυσάρεστη.

Το αίσθημα παλμών συνήθως προκαλείται από άσκηση, άγχος ή ορισμένα φάρμακα. Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα ορισμένων ασθενειών. Μπορεί επίσης να συνοδεύεται από δυσφορία στο στήθος ή δυσκολία στην αναπνοή. Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε τι είναι το αίσθημα παλμών και κυρίως γιατί εμφανίζεται τη νύχτα.

Αιτίες

γυναίκα με αίσθημα παλμών

Όπως αναφέραμε, το αίσθημα παλμών δεν είναι σοβαρό τις περισσότερες φορές. Επιπλέον, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η αιτία του. Ωστόσο, μερικές από τις πιο συνηθισμένες καταστάσεις που θα μπορούσατε να τις αντιμετωπίσετε είναι:

  • Πυρετός
  • Ορισμένες αλλαγές όπως εγκυμοσύνη ή έμμηνος ρύση
  • Διαταραχές του θυρεοειδούς, ιδιαίτερα του υπερθυρεοειδισμού
  • Άγχος: Ακόμα κι αν πρόκειται για υποσυνείδητο και παρατεταμένο άγχος, μπορεί να εξακολουθείτε να βιώνετε αυτή την αίσθηση.
  • Η άσκηση τείνει να επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό: Συνήθως θα εξαφανιστεί με ξεκούραση.
  • Ουσίες όπως η καφεΐνη, η νικοτίνη ή τα διεγερτικά φάρμακα: Για παράδειγμα, η κοκαΐνη και οι αμφεταμίνες είναι γνωστές για την πρόκληση αισθήματος παλμών.

Επιπλέον, οι καρδιακές ανωμαλίες όπως οι αρρυθμίες συχνά εμφανίζονται ως αίσθημα παλμών. Για το λόγο αυτό, αν και δεν είναι συνήθως σοβαρό, είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι το προκαλεί, ειδικά αν είναι παρατεταμένο ή προκαλεί άλλον πόνο.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το αίσθημα παλμών τη νύχτα;

Μερικές φορές οι άνθρωποι θα παρατηρήσουν αυτή την αίσθηση μόνο πριν τον ύπνο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το νιώθουν συνήθως στο λαιμό τους. Αυτό συχνά προκαλείται από μια αλλαγή στην αρτηριακή πίεση. Και, όταν κοιμόμαστε, η αρτηριακή μας πίεση τείνει να είναι χαμηλότερη.

Στην πραγματικότητα, τείνει να ανεβαίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο της το απόγευμα. Στη συνέχεια, μπορεί να πέσει πολύ τη νύχτα. Έτσι, η καρδιά χτυπά γρηγορότερα για να κρατήσει τα πάντα σε κίνηση στα όργανά μας. Γι ‘αυτό παρατηρούμε αίσθημα παλμών τη νύχτα. Επιπλέον, μπορεί να εμφανίσετε πόνο ή δύσπνοια.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχάσετε ότι το άγχος είναι μία από τις κύριες αιτίες του. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι αγχωτικές σκέψεις τείνουν να γεμίζουν το κεφάλι μας την ώρα του ύπνου. Ως αποτέλεσμα, το άγχος και το στρες μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο και την ξεκούρασή μας.

Μια άλλη αιτία είναι η άπνοια ύπνου. Αυτή η διαταραχή διακόπτει την αναπνοή σας και την καθιστά πολύ ρηχή. Αυτές οι διακοπές μπορεί να διαρκέσουν από μερικά δευτερόλεπτα έως λεπτά και να επαναλαμβάνονται όλη τη νύχτα. Επομένως, το άτομο που πάσχει από άπνοια ύπνου δεν μπορεί να ξεκουραστεί επαρκώς.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η θέση στην οποία κοιμάστε είναι καθοριστική. Όταν κοιμάστε στο πλάι, η πίεση κάνει την καρδιά σας να χτυπά πιο έντονα.

Υπάρχουν επιπλοκές που σχετίζονται με το αίσθημα παλμών τη νύχτα;

γιατρός που ελέγχει τον ασθενή

Ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών είναι πολύ χαμηλός. Ωστόσο, εάν προκαλείται από καρδιακές παθήσεις, ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός. Επιπλέον, μπορεί να λιποθυμήσετε επειδή η αρτηριακή σας πίεση θα πέσει όταν η καρδιά σας χτυπά πολύ γρήγορα.

Επίσης, το εγκεφαλικό είναι μια ακόμα αιτία. Για παράδειγμα, όταν αντιμετωπίζετε κολπική μαρμαρυγή, θα σχηματιστούν θρόμβοι αίματος. Στη συνέχεια, εάν αποκολληθούν, μπορούν να εμποδίσουν την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο.

Το αίσθημα παλμών μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα καρδιακής αρρυθμίας. Αυτή η κατάσταση κάνει την καρδιά να χτυπά αναποτελεσματικά και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανακοπή.

Μείνετε ήρεμοι! Το αίσθημα παλμών τη νύχτα συνήθως δεν είναι σοβαρό

Το αίσθημα παλμών είναι πολύ συχνό και συνήθως δεν σχετίζεται με ασθένειες. Ωστόσο, εάν το αίσθημα παλμών είναι επίμονο και συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό.

Επιπλέον, εάν εμφανίσετε αίσθημα παλμών τη νύχτα, μπορεί να είναι σημάδι αλλαγών στην αρτηριακή πίεση ή άπνοια ύπνου. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συνιστούμε να επισκεφθείτε έναν επαγγελματία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Mirvis DM. Palpitations. In: Walker HK, Hall WD, Hurst JW, editors. Clinical Methods: The History, Physical, and Laboratory Examinations. 3rd edition. Boston: Butterworths; 1990. Chapter 10. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK202/
  • Wuyts L, Pouillon M, Huyghe M, Ruyssers N, Goovaerts G, Spaepen M. Palpitations, headache and night sweats caused by a retroperitoneal mass: case report and short review. BJR Case Rep. 2017;3(4):20170035. Published 2017 Aug 2. doi:10.1259/bjrcr.20170035
  • Goyal A, Robinson KJ, Sanchack KE. Palpitations. [Updated 2019 Jul 12]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK436016/
  • Gula LJ, Krahn AD, Skanes AC, Yee R, Klein GJ. Clinical relevance of arrhythmias during sleep: guidance for clinicians. Heart. 2004;90(3):347–352. doi:10.1136/hrt.2003.019323

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.