Τα αίτια του ξηρού δέρματος και πώς επηρεάζουν την εμφάνιση

Οι περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν ξηρό δέρμα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Γήρανση, κρύο κλίμα, χημικά, είναι όλα αίτια πρόκλησης ξηρού δέρματος.
Τα αίτια του ξηρού δέρματος και πώς επηρεάζουν την εμφάνιση

Τελευταία ενημέρωση: 14 Μαΐου, 2021

Ποια είναι τα αίτια του ξηρού δέρματος και τι κάνει στην επιδερμίδα; Σήμερα θα απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα.

Το ξηρό δέρμα ή ξήρωση, είναι μια συχνή δερμάτωση που επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών και μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα σημεία του σώματος. Το δέρμα χρειάζεται συνεχώς 10-15% νερό για να παραμείνει ανέπαφο και ευλύγιστο, έτσι χαμηλότερα ποσοστά επηρεάζουν αρνητικά την ελαστικότητά του.

Όταν το δέρμα ξεραίνεται, προκαλεί κνησμό και αργότερα οδηγεί σε εκδορές και ακόμη και λοιμώξεις. Αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να ελαχιστοποιηθούν χρησιμοποιώντας υγραντήρες σε ξηρούς χώρους, αλλάζοντας τα προϊόντα του μπάνιου, και χρησιμοποιώντας λοσιόν ή ενυδατικές κρέμες για την αναπλήρωση των λιπιδίων.

Η εμφάνιση και αίτια του ξηρού δέρματος

Όταν χάνει πολλή υγρασία το δέρμα και αφυδατώνεται, μπορεί να γίνει ξηρό και να σπάσει. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, ορισμένα σημάδια και συμπτώματα ξηρού δέρματος περιλαμβάνουν:

 • Ξηρότητα και πιο παρατηρήσιμες λεπτές γραμμές
 • Κνησμό
 • Σκασμένο δέρμα
 • Τραχύ δέρμα
 • Ερυθρότητα

Το ξηρό δέρμα επηρεάζει οποιοδήποτε μέρος του σώματος και συνήθως εμφανίζεται περισσότερο στα χέρια, τους βραχίονες, και τα πόδια.  Το να παραμένετε ενυδατωμένοι όχι μόνο βελτιώνει την εμφάνιση του δέρματος και τη λειτουργία του, αλλά βοηθά και τα υπόλοιπα όργανα του σώματος να λειτουργούν σωστά.

Γυναίκα με σκασμένο δέρμα
Το ξηρό δέρμα βλάπτει το προστατευτικό στρώμα της επιδερμίδας, αφήνοντάς το εκτεθειμένο στις βακτηριακές λοιμώξεις.

Ποια είναι τα αίτια του ξηρού δέρματος;

Η ξήρωση, ή ξηροδερμία, είναι μια συχνή δερματολογική πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Μπορεί να εμφανίζεται περιοδικά λόγω των αλλαγών στο περιβάλλον του ατόμου, της χρήσης νέων προϊόντων για τη φροντίδα του δέρματος, της γήρανσης, ή κάποιας ασθένειας. Από την άλλη, ορισμένοι άνθρωποι ίσως υποφέρουν από χρόνια ξήρωση.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων υποφέρει από ξεσπάσματα ξηρού δέρματος κάποια στιγμή εξαιτίας εσωτερικών ή εξωτερικών παραγόντων. Παρακάτω θα δούμε ορισμένους από τους πιο συχνούς.

Ασθένειες

Διαβήτης, προβλήματα με τον θυρεοειδή, νεφρικές παθήσεις, δερματίτιδα εξ επαφής, και ατοπική δερματίτιδα, μπορούν όλα να προκαλέσουν εξαιρετικά ξηρό δέρμα. Αυτές οι παθήσεις μπορούν να αλλοιώσουν την ενυδάτωση τόσο των ματιών όσο και του δέρματος. Με άλλα λόγια, μπορούν να προκαλέσουν ξηροφθαλμία πέραν από ξηρό δέρμα.

Το πιο συχνό σύμπτωμα του ξηρού δέρματος είναι ο κνησμός, μια συνεχής και, ορισμένες φορές, αφόρητη παρενέργεια της πάθησης. Γι’ αυτό είναι σημαντικό τα άτομα που ζουν με αυτές τις παθήσεις να χρησιμοποιούν συνεχώς ενυδατικές κρέμες ώστε να αποτρέπουν την ξηρότητα.

Ακραία κλίματα

Τους χειμερινούς μήνες όπου τόσο έξω, όσο και μέσα στο σπίτι, ο αέρας γίνεται πιο ξηρός (π.χ. καλοριφέρ), το αίμα τραβιέται από την επιδερμίδα για να διατηρήσει ζεστά τα εσωτερικά όργανα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πολύ γρήγορα ξηρότητα. Από την άλλη, στα ζεστά, ξηρά κλίματα, η ζέστη από τον αέρα και η χρήση κλιματιστικών εξαφανίζουν την ενυδάτωση του δέρματος.

Τα άτομα που ζουν σε αυτού του είδους τα κλίματα (και όσοι τα επισκέπτονται), θα πρέπει να προσπαθούν να κάνουν μικρότερης διάρκειας μπάνια και να χρησιμοποιούν ζεστό νερό όπου είναι δυνατό. Έπειτα, προτείνουμε την εφαρμογή ενυδατικών για να βοηθήσετε την προστασία του σώματος.

Υπερβολικό μπάνιο

Τα πολύ συχνά ντους είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες ξηρού δέρματος. Πολλά από τα σαπούνια της αγοράς περιέχουν τασιενεργές ουσίες οι οποίες διασπούν τη βρωμιά και τα έλαια από το δέρμα.

Παρότι βοηθούν στο να αισθανόμαστε καθαρό και όμορφο το δέρμα, αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει την ξηρασία του δέρματος, αλλά και βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη βλάβη.

Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή τα χημικά προϊόντα δεν κάνουν διακρίσεις και απομακρύνουν και απαραίτητα λιπίδια από το δέρμα, επιτρέποντας στα μικρόβια και τα βακτήρια να εισχωρήσουν σε αυτό.

Γήρανση

Η πιθανότητα εμφάνισης ξήρωσης αυξάνεται με την ηλικία λόγω των αλλαγών στην κερατινοποίηση (φυσική απολέπιση) και στα λιπίδια της εξωτερικής επιφάνειας του δέρματος.

Στα 40 περίπου χρόνια, το σώμα μειώνει δραστικά την παραγωγή σμήγματος, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της απαλότητας και της νεότητας του δέρματος. Κάθε χρόνος που περνά, η παραγωγή σμήγματος συνεχίζει να μειώνεται, οδηγώντας στην ξηρότητα του δέρματος.

Παρότι η ξήρωση είναι μια συνηθισμένη πάθηση, συνδέεται στενά με τη γήρανση, όμως, υπάρχουν πολλά κόλπα για να διατηρήσετε ενυδατωμένο και υγιές το δέρμα.

Κάπνισμα

Τα τσιγάρα περιέχουν τοξίνες και χημικά που προκαλούν την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Αυτό, μαζί με την επιτάχυνση της γήρανσης, μπορεί να προκαλέσει ακόμη περισσότερη ξηρότητα.

Τα άτομα που καπνίζουν συχνά έχουν ξηρό δέρμα στο πρόσωπο και ρυτίδες γύρω από το στόμα. Τα τσιγάρα επιταχύνουν τη φθορά του κολλαγόνου του δέρματος και των μικρών, ελαστικών ινών που σχηματίζουν το δέρμα. Εξαιτίας αυτού, τα τσιγάρα συνδέονται με την πρόωρη γήρανση.

Ποιο είναι το pH του δέρματος και τι σχέση έχει με το ξηρό δέρμα

Η κλίμακα του pH κυμαίνεται από 1 έως 14. Το 7 θεωρείται ουδέτερο, και οτιδήποτε κάτω από αυτό θεωρείται όξινο, ενώ οτιδήποτε πάνω θεωρείται αλκαλικό. Η εξωτερική στρώση του ανθρώπινου δέρματος έχει pH μεταξύ 4 και 6, δείχνοντας ότι είναι φυσικά όξινο.

Το δέρμα είναι φτιαγμένο από σμήγμα, αμινοξέα, και λιπαρά οξέα. Όπως προδίδουν τα δύο τελευταία στοιχεία, πρόκειται για όξινες ουσίες οι οποίες βοηθούν το δέρμα ν’ αποτρέψει τον αποικισμό των βακτηρίων. Ομοίως, το λιπιδικό στρώμα είναι φτιαγμένο από λιπαρά οξέα, χοληστερίνη, και κεραμικίνες που λειτουργούν σαν ένα φυσικό απωθητικό νερού.

Η πλειοψηφία των βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες αποτρέπεται αποτελεσματικά από την οξύτητα του δέρματος. Ωστόσο, το προστατευτικό στρώμα δε μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά όταν το δέρμα είναι ξηρό ή έχει υποστεί βλάβη.

Τα εσωτερικά στρώματα του δέρματος έχουν pH γύρω στο 7,4 το οποίο είναι ιδανικό για ν’ αποικίσουν τα βακτήρια. Γι’ αυτό, η ξήρωση είναι ένας παράγοντας κινδύνου για τη μεταδοτική δερματίτιδα.

Γυναίκα εφαρμόζει ενυδατική κρέμα
Η τακτική χρήση ενυδατικών κρεμών είναι ένας απλός, αποτελεσματικός τρόπος προστασίας του δέρματος.

Ενυδάτωση και τα αίτια του ξηρού δέρματος

Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει ένα άτομο με ξηρό δέρμα ή ξήρωση είναι να κάνει ντους μικρής διάρκειας με ζεστό νερό και να εφαρμόζει αρκετή ενυδατική κρέμα αμέσως μετά το στέγνωμα. Εκείνη τη στιγμή το δέρμα είναι πιο δεκτικό στην απορρόφηση των ενυδατικών στοιχείων που χρειάζεται για να δυναμώσει το προστατευτικό στρώμα.

Να θυμάστε ότι ο κνησμός είναι κλασικό σύμπτωμα του ξηρού δέρματος. Έτσι, με το πρώτο σημάδι παραμικρής φαγούρας, θεωρήστε ότι το δέρμα σας σας λέει πως χρειάζεται ενυδάτωση και εφαρμόστε την αγαπημένη σας ενυδατική κρέμα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Pons-Guiraud A. Dry skin in dermatology: a complex physiopathology. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2007;21 Suppl 2:1-4. doi:10.1111/j.1468-3083.2007.02379.x
 • Hashizume H. Skin aging and dry skin. J Dermatol. 2004;31(8):603-609. doi:10.1111/j.1346-8138.2004.tb00565.x
 • Siddappa K. Dry skin conditions, eczema and emollients in their management. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2003;69(2):69-75.
 • Gin, H., et al. “Treatment by a moisturizer of xerosis and cracks of the feet in men and women with diabetes: a randomized, double‐blind, placebo‐controlled study.” Diabetic Medicine 34.9 (2017): 1309-1317.
 • Andriessen A. Prevention, recognition and treatment of dry skin conditions. Br J Nurs. 2013;22(1):26-30. doi:10.12968/bjon.2013.22.1.26
 • Ali SM, Yosipovitch G. Skin pH: from basic science to basic skin care. Acta Derm Venereol. 2013;93(3):261-267. doi:10.2340/00015555-1531
 • Lambers H, Piessens S, Bloem A, Pronk H, Finkel P. Natural skin surface pH is on average below 5, which is beneficial for its resident flora. Int J Cosmet Sci. 2006;28(5):359-370. doi:10.1111/j.1467-2494.2006.00344.x
 • Misery L. Nicotine effects on skin: are they positive or negative?. Exp Dermatol. 2004;13(11):665-670. doi:10.1111/j.0906-6705.2004.00274.x
 • Augustin, Matthias, et al. “Diagnosis and treatment of xerosis cutis–a position paper.” JDDG: Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft 17 (2019): 3-33.
 • Yadgar, Ramsin Joseph, and Adam J. Friedman. “Efficacy of a Skin Condition-Adapted Solution for Xerosis and Itch Relief Associated With Aging.” Journal of drugs in dermatology: JDD 15.11 (2016): s91-s94.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.