Όσα πρέπει να ξέρετε για το αλκαλικό νερό και τα αποτελέσματά του

Η κατανάλωση αλκαλικού νερού είναι σήμερα στη μόδα. Του αποδίδονται διάφορες ιδιότητες και μεγάλα οφέλη για την υγεία.
Όσα πρέπει να ξέρετε για το αλκαλικό νερό και τα αποτελέσματά του
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 06 Ιανουαρίου, 2023

Το αλκαλικό νερό είναι στη μόδα. Του αποδίδονται διάφορες ιδιότητες και μεγάλα οφέλη για την υγεία. Λέγεται ότι είναι αντιοξειδωτικό, ότι μπορεί να μειώσει την πρόωρη γήρανση, να αποτρέψει τις λοιμώξεις, να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, ακόμη και να καταπολεμήσει τον καρκίνο.

Τι ισχύει όμως; Παρακάτω, θα μάθουμε λίγα περισσότερα για το τι είναι το αλκαλικό νερό, πώς παρασκευάζεται και, κυρίως, την επιστημονική βάση για όλες αυτές τις υποτιθέμενες αρετές.

Τι είναι το αλκαλικό νερό;

Ανάλογα με το επίπεδο pH (δυναμικό υδρογόνου), μια ουσία ή ένα διάλυμα θα θεωρηθεί πιο όξινο ή πιο αλκαλικό. Η κλίμακα που χρησιμοποιείται εν προκειμένω κυμαίνεται από το 0 έως το 14, όπου το 0 θα ήταν ο υψηλότερος βαθμός οξύτητας και το 14 η υψηλότερη αλκαλικότητα.

Ωστόσο, το επίπεδο pH του νερού που συνήθως καταναλώνουμε είναι συνήθως γύρω στο 7. Επομένως, το νερό θεωρείται ότι έχει ουδέτερο pH. Το μέτρο αυτό μπορεί να διαφέρει κάπως, ανάλογα με την παρουσία μετάλλων και άλλων ουσιών που χρησιμοποιούνται ή εφαρμόζονται για την επεξεργασία του, ανάλογα με τους διάφορους σκοπούς.

Ως αλκαλικό νερό ορίζεται το νερό με υψηλότερο pH. Μπορεί να προέρχεται από πηγές ή να έχει τροποποιηθεί σκόπιμα για να αυξηθεί το επίπεδο pH.

Ανάλογα με τον κατασκευαστή και τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία, το επίπεδο αυτό μπορεί να κυμαίνεται από 7,1 έως 8 ή και υψηλότερα. Σε ορισμένες μάρκες, φτάνει μέχρι και το 9,5.

Πώς να φτιάξετε αλκαλικό νερό

Alkaline water.
Ερευνητές έχουν επισημάνει ότι το νερό των καταρρακτών του Νιαγάρα είναι αλκαλικό.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι μπορεί να βρεθεί και φυσικό αλκαλικό νερό. Αυτό συμβαίνει όταν οι πηγές περνούν πάνω από βράχους, μαζεύοντας μέταλλα, τα οποία αλλάζουν το pH.

Υπάρχουν πολλά μέρη στον κόσμο όπου συμβαίνει αυτό. Για παράδειγμα, δείγματα από τους καταρράκτες του Νιαγάρα και τα νησιά Φίτζι έχουν αναλυθεί σε έρευνες. Επίσης, είναι γνωστά εκείνα από το Grotte de Massabielle, στο Ιερό της Λούρδης (Hautes-Pyrénées, Γαλλία).

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν αλκαλικό νερό που είτε έχουν αγοράσει ήδη εμφιαλωμένο είτε το έχουν επεξεργαστεί στο σπίτι χρησιμοποιώντας μια συσκευή. Και στις δύο περιπτώσεις , έχει υποστεί μια διαδικασία γνωστή ως ηλεκτρόλυση.

Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιείται ένας ιονιστής, ο οποίος αυξάνει το pH του νερού. Αυτό λέγεται ότι διαχωρίζει τα αλκαλικά και τα όξινα μόρια. Τα τελευταία στη συνέχεια διοχετεύονται και απορρίπτονται.

Επιπλέον, επειδή το pH από μόνο του δεν θεωρείται επαρκές, προστίθενται αλκαλικά μέταλλα και αυξάνεται το δυναμικό οξείδωσης-αναγωγής (ORP), το οποίο σχετίζεται με την προ- ή αντιοξειδωτική ικανότητα του νερού.

Σπιτικό αλκαλικό νερό

Είναι επίσης δυνατό να φτιάξετε αλκαλικό νερό στο σπίτι. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρονται διάφορες μέθοδοι. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν οι ακόλουθες:

 • Βράστε το νερό για τουλάχιστον 5 λεπτά, οπότε το pH του θα ανέβει στο 8,4. Η αλκαλικότητα διατηρείται ακόμη και όταν ψύχεται.
 • Μεταφέρετε το νερό από ένα δοχείο σε ένα άλλο, αφήνοντάς το να πέσει από ένα συγκεκριμένο ύψος, δημιουργώντας φυσαλίδες. Εάν αυτό επαναληφθεί αρκετές φορές (έως 8 ή περισσότερες), η αλκαλικότητα μπορεί να αυξηθεί κατά μερικά δέκατα.
 • Προσθέστε μαγειρική σόδα (μισό κουταλάκι του γλυκού ανά λίτρο)– αυτό θα φέρει το pH μεταξύ 7,5 και 7,9.

Επισκεφτείτε αυτό το άρθρο: 5 περίεργες αιτίες του πονοκεφάλου

Πιθανά οφέλη του αλκαλικού νερού

Παρόλο που υπάρχουν ερωτήματα, ασυμφωνίες και αντιπαραθέσεις σχετικά με αυτό το θέμα, πιστεύεται ότι υπάρχουν πολλά οφέλη του αλκαλικού νερού για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μεταξύ αυτών, θα θέλαμε να αναφέρουμε τα εξής:

Αντίο στην κούραση με το αλκαλικό νερό

Φυσικά, το νερό ενυδατώνει, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι η ενυδάτωση έχει να κάνει και με την αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών. Περιέχοντας περισσότερα μέταλλα, ορισμένα αλκαλικά νερά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καλύτερη εκπλήρωση αυτής της λειτουργίας, μειώνοντας επίσης την κόπωση.

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να το υποστηρίζουν, πιστεύεται ότι, λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της επίδρασης των ελεύθερων ριζών, καταπολεμώντας την πρόωρη γήρανση.

Περιποίηση του δέρματος με αλκαλικό νερό

Ένα άλλο από τα οφέλη που αποδίδονται στο αλκαλικό νερό είναι ότι συμβάλλει στην περιποίηση του δέρματος, διατηρώντας το ενυδατωμένο και με καλή ελαστικότητα, βελτιώνοντας τη συνολική του εμφάνιση.

Απολυμαντικό

Επίσης, υποστηρίζεται ότι σας επιτρέπει να αποβάλλετε τις τοξίνες και τις διάφορες άχρηστες ουσίες μέσω των ούρων με πιο αποτελεσματικό τρόπο, γεγονός που θα συμβάλει στη διατήρηση της υγείας των οργάνων.

Απώλεια βάρους με την κατανάλωση αλκαλικού νερού

Θεωρείται ότι η μέτρια κατανάλωση αλκαλικού νερού μπορεί να βοηθήσει στην υγιή απώλεια βάρους, συμβάλλοντας στη βελτίωση προβλημάτων όπως η κατακράτηση υγρών.

Καταπολέμηση του καρκίνου

Συνήθως, η οξύτητα του σώματος σχετίζεται με την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης νεοπλασιών. Ως εκ τούτου, πιστεύεται ότι ο καρκίνος θα μπορούσε να προληφθεί με αλκαλικό νερό. Ωστόσο, τα δεδομένα σχετικά με το θέμα αυτό δεν είναι πειστικά.

Μείωση των λοιμώξεων

Ένα όξινο pH σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με την τάση για κολπικές και ουρολοιμώξεις. Ωστόσο, αν μειωθεί αυτή η οξύτητα ή αν αυξηθεί η αλκαλικότητα, θα πρέπει να μειωθεί η τάση ή η ευαισθησία στην προσβολή από παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως οι ιοί και τα βακτήρια.

Λειτουργεί πραγματικά το αλκαλικό νερό;

A woman with a flat stomach.
Ενώ υπάρχουν ενδείξεις για ορισμένα οφέλη από την κατανάλωση αλκαλικού νερού, δεν υπάρχει επιστημονική υποστήριξη για τα περισσότερα από αυτά.

Όπως σημειώθηκε στην αρχή, τα οφέλη της χρήσης αλκαλικού νερού για την υγεία έχουν αμφισβητηθεί. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι λένε οι σχετικές μελέτες.

 • Γαστρική παλινδρόμηση: Μια in vitro μελέτη διαπίστωσε ότι το φυσικά ανθρακούχο αλκαλικό νερό, με pH 8,8, μπορεί να απενεργοποιήσει την πεψίνη, η οποία είναι η κύρια αιτία της παλινδρόμησης.
 • Δυσκοιλιότητα: Τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη στην Ιαπωνία το 2018 δείχνουν ότι το ηλεκτρολυμένο αλκαλικό νερό θα μπορούσε να βελτιώσει τη ροή και τη συχνότητα εκκένωσης των κοπράνων.
 • Ιξώδες του αίματος: σε άλλη μελέτη, διαπιστώθηκε σημαντική διαφορά στο ιξώδες του αίματος όταν καταναλώνεται νερό με υψηλότερο pH, μετά από μια έντονη προπόνηση.
 • Παχυσαρκία: σε εργαστηριακή μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε αρουραίους με επαγόμενη παχυσαρκία, παρατηρήθηκε θετική επίδραση, βελτιώνοντας τη λιπώδη κατάσταση, την αύξηση του βάρους και τη συσσώρευση λίπους στην επιδιδυμίδα και το ήπαρ.
 • Μεταεμμηνοπαυσιακές διαταραχές: τέλος, σε πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε χαμηλότερος μεταβολικός κίνδυνος, καθώς και βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και της μυϊκής δύναμης, σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Ωστόσο, παρά τα αποτελέσματα αυτά, θεωρείται ότι, προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα γενικευμένο συμπέρασμα, χρειάζονται περισσότερες έρευνες, καθώς τα δεδομένα αυτά ανήκουν σε μικρές μελέτες, ορισμένες από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν in vitro ή ακόμη και με ζώα.

Παρενέργειες και αντενδείξεις

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αναφορές ή στοιχεία που να δείχνουν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Επομένως, εφόσον γίνεται σωστή επεξεργασία, το αλκαλικό νερό είναι ασφαλές για την υγεία. Επίσης, δεν υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά την ποσότητα που μπορεί να καταναλωθεί.

Ωστόσο, θα πρέπει να λαμβάνονται προφυλάξεις όσον αφορά την ποιότητα της αρχικής πηγής, όσον αφορά τους ρύπους (ιδίως τις χημικές ουσίες) και την προσθήκη μετάλλων. Από την άποψη αυτή, μελέτες αναφέρουν πιθανούς κινδύνους από την κατανάλωση νερού φτωχού σε μέταλλα, ιδίως ασβέστιο και μαγνήσιο.

Ποιότητα ζωής και ποιότητα του νερού

Η αμφισβήτηση του αλκαλικού νερού δεν σχετίζεται με την ασφάλειά του, αλλά οι ισχυρισμοί για τα οφέλη του στην υγεία μπορεί συχνά να φαίνονται υπερβολικοί.

Υπό αυτή την έννοια, θα πρέπει να προειδοποιήσουμε για τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν εάν αγνοηθούν οι ιατρικές θεραπείες, νομίζοντας ότι αυτό το νερό από μόνο του μπορεί να επιτελέσει το θαύμα της θεραπείας των ασθενειών.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να τονιστεί ότι η κατανάλωσή του θα πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση και αποφυγή του καπνίσματος, καθώς και υπερβολικού αλκοόλ.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Chan Y,  Shariff  Z,  Chin Y,  et al. Associations of alkaline water with metabolic risks, sleep quality, muscle strength: A cross-sectional study among postmenopausal women. Plos One; 2022: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0275640.
 • Cires Pujo M, Freijoso Santiesteban E, Silva Herrera L, et al. Guía para la práctica clínica de las infecciones vaginales. Rev. cuba. Farm. 2003; 37(1): https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/lil-354348?lang=fr
 • Coles I,  Kang T,  Kim C, et al. Anti-obesity effect of alkaline reduced water in high fat-fed obese mice. Biol. Pharm. Bull. 2013; 36(7): 1052–1059.
 • Koufman JA, Johnston N. Potential benefits of pH 8.8 alkaline drinking water as an adjunct in the treatment of reflux disease. Ann Otol Rhinol Laryngol. 2012; 121(7): 431-434.
 • Mills H. Alkalinity And Mineral Concentration Estimation In Commercial Drinking Water. Honor’s College Freeman Research Journal. 2019; 7: https://digitalscholarship.tsu.edu/frj/7
 • Tanaka Y, Saihara Y, Izumotani K, Nakamura H. Daily ingestion of alkaline electrolyzed water containing hydrogen influences human health, including gastrointestinal symptoms. Med Gas Res. 2019; 8(4):160-166.
 • Torres M, Mattera A. Infección urinaria. Temas de bacteriología y virología médica. CERLALC. 2006: 189-196.
 • Vadthyaab P, Thummalapallia N, Sundergopalab S. Ultrafiltration membrane assisted cost effective ionizer for production of therapeutic alkaline ionized water. Journal of Water Process Engineering. 2019; 32: https://doi.org/10.1016/j.jwpe.2019.100951
 • Verma K, Kushwaha A. Demineralization of drinking water: Is it prudent? Med J Armed Forces India. 2014; 70(4): 377-379.
 • Weidman J, Holsworth R, Brossman B, et al. Effect of electrolyzed high-pH alkaline water on blood viscosity in healthy adults. J Int Soc Sports Nutr. 2016; 13(45): https://doi.org/10.1186/s12970-016-0153-8

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.