8 οφέλη του νερού που πιθανώς δεν γνωρίζατε

Το πόσιμο νερό έχει εκπληκτικά οφέλη για την υγεία που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν. Ανακαλύψτε τα εκπληκτικά οφέλη του νερού και αρχίστε να πίνετε περισσότερο!
8 οφέλη του νερού που πιθανώς δεν γνωρίζατε
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Πιθανότατα έχετε ακούσει και διαβάσει πολλές φορές για τα εκπληκτικά οφέλη του νερού. Στην πραγματικότητα, έχει πολλά οφέλη για την υγεία, καθώς το σώμα μας αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από νερό. Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί συνιστούν να πίνουμε από 6 έως 8 ποτήρια νερό την ημέρα, καθώς αυτό όχι μόνο μας κρατά ενυδατωμένους, αλλά συμβάλλει στην καλή λειτουργία του σώματός μας, ακόμη και στην ομορφιά του δέρματος και των μαλλιών μας.

Επιπλέον, το νερό θεωρείται το δεύτερο πιο απαραίτητο πράγμα για τη ζωή, μετά το οξυγόνο, καθώς συμμετέχει σε όλες τις επιμέρους διαδικασίες ζωής που γίνονται στο σώμα μας. Στην πραγματικότητα, έως και τα δύο τρίτα του σωματικού μας βάρους αποτελούνται από νερό.

  • Το 85% του εγκεφάλου μας είναι νερό
  • Το 22% των οστών μας αποτελείται από νερό
  • Το 83% του αίματός μας είναι νερό
  • 75% των μυών μας είναι νερό

Τα απίστευτα οφέλη του νερού για την υγεία

Έχοντας κατά νου ότι το νερό είναι απαραίτητο για να νιώθουμε καλά, ενεργητικοί και ζωτικοί, παραθέτουμε τα απίστευτα οφέλη του νερού, ώστε να σας ενθαρρύνουμε να το καταναλώνετε στη σωστή ποσότητα (τουλάχιστον 2 έως 2,5 λίτρα την ημέρα ή 6 έως 8 ποτήρια).

1. Η κατανάλωση αρκετού νερού συμβάλλει στην απώλεια βάρους

8 οφέλη του νερού που πιθανώς δεν γνωρίζατε

Το νερό είναι απαραίτητο για την απώλεια βάρους, καθώς μας βοηθά να αισθανόμαστε χορτάτοι και συμβάλλει σε έναν καλό μεταβολικό ρυθμό. Επιπλέον, το νερό αντικαθιστά τα αναψυκτικά και τους εμφιαλωμένους χυμούς που συνήθως έχουν πολλή ζάχαρη και θερμίδες.

Το νερό δεν έχει θερμίδες, υδατάνθρακες και ζάχαρη. Όταν πίνουμε νερό αυξάνουμε τον ρυθμό του μεταβολισμού. Χάρη σε αυτό, μπορούμε να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα αν θέλουμε να χάσουμε βάρος.

2. Τα οφέλη του νερού: Κάνει καλό στα νεφρά

Για τη σωστή λειτουργία των νεφρών, είναι απαραίτητο να πίνουμε αρκετό νερό.

Όταν πίνουμε νερό, βοηθάμε στην αραίωση των αλάτων και των μετάλλων με τα οποία ο οργανισμός σχηματίζει πέτρες που βγαίνουν μέσω των ούρων. Από την άλλη πλευρά, όταν ένα άτομο δεν πίνει αρκετό νερό, τείνει να αναπτύσσει πέτρες στα νεφρά.

3. Αποτρέπει τη γνωστική ανεπάρκεια

8 οφέλη του νερού που πιθανώς δεν γνωρίζατε

Αν έχετε προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης, μπορεί να πίνετε πολύ λίγο νερό. Σύμφωνα με μια βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, η έλλειψη νερού μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλό μας.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει γνωστικά προβλήματα, όπως κενά μνήμης και προσοχής, ανεπαρκή ανταπόκριση σε ορισμένα οπτικά ερεθίσματα και διαταραχές της διάθεσης.

4. Είναι εξαιρετικό για την υγεία της καρδιάς

Μια μελέτη της Adventist Health Study διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που πίνουν περισσότερα από πέντε ποτήρια νερό την ημέρα μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες καρδιακής νόσου έως και 41% σε σύγκριση με εκείνες που πίνουν μόνο ένα ή δύο ποτήρια την ημέρα.

Ομοίως, οι άνδρες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου έως και 54% εάν πίνουν περισσότερα από 5 ποτήρια νερό την ημέρα. Τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις θα πρέπει να πίνουν νερό ως μέθοδο πρόληψης.

5. Ένα άλλο καταπληκτικό όφελος του νερού: Βελτιώνει την πέψη και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα

The amazing benefits of water
Το να πίνετε αρκετό νερό και να καταναλώνετε αρκετές φυτικές ίνες είναι ιδανικό για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, η οποία είναι επίσης συχνά αποτέλεσμα αφυδάτωσης.

Το πεπτικό σύστημα απαιτεί μια ορισμένη ποσότητα νερού για τη σωστή πέψη. Όταν ένα άτομο πίνει συχνά νερό, μπορεί να μειώσει τις καούρες και τα εντερικά προβλήματα. Το νερό σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες είναι ιδανικό για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, η οποία είναι επίσης συχνά αποτέλεσμα αφυδάτωσης.

Από την άλλη πλευρά, όταν ένα άτομο δεν ενυδατώνεται αρκετά, το παχύ έντερο απορροφά νερό από τα κόπρανα, καθιστώντας τα πιο δύσκολα και δυσχερή στην έξοδό τους. Γι’ αυτό πρέπει να πίνετε νερό για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα.

6. Είναι ιδανικό για υγιές, λαμπερό δέρμα

Όταν πίνουμε νερό, συμβάλλουμε επίσης στο να έχουμε πιο υγιές, λαμπερό και νεανικό δέρμα. Το νερό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ενυδάτωση της επιδερμίδας και επίσης βελτιώνει την ελαστικότητα.

Επιπλέον, η κατανάλωση αρκετού νερού προωθεί την αποτοξίνωση και τον καθαρισμό του αίματος, γεγονός που αντανακλάται σε ένα καθαρό, διαυγές πρόσωπο με λιγότερη ακμή.

7. Τα εκπληκτικά οφέλη του νερού συμβαδίζουν με μεγαλύτερη ζωτικότητα

Μία από τις συνηθισμένες αιτίες της κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι η ήπια αφυδάτωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, νιώθουμε πιο κουρασμένοι και έχουμε πονοκέφαλο που μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά και τα επίπεδα ενέργειάς μας.

Το νερό βοηθά τις μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού να γίνονται σωστά. Αυτές χρησιμεύουν για να πάρουμε ενέργεια και ζωτικότητα.

8. Τα εκπληκτικά οφέλη του νερού: Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος

superar la depresión

Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, ειδικά μετά από σωματική δραστηριότητα όταν ιδρώνετε. Καθώς ο ιδρώτας εξατμίζεται, το σώμα ψύχεται. Όταν χάνουμε πολύ νερό ως μέρος της εφίδρωσης, αυξάνεται ο κίνδυνος θερμικής εξάντλησης, οπότε είναι απαραίτητο να πίνουμε νερό για να παραμένουμε ενυδατωμένοι και να αποδίδουμε καλύτερα κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Συμπερασματικά, πρέπει να πίνουμε νερό στη σωστή ποσότητα για να λειτουργεί σωστά το σώμα και το μυαλό μας. Αν δεν έχετε ανακαλύψει ακόμα τα οφέλη του νερού, σας συνιστούμε να αρχίσετε να πίνετε 6 έως 8 ποτήρια την ημέρα. Θα παρατηρήσετε τη διαφορά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Popkin, B. M., D’Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. (2010). Water, hydration, and health. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x
  • Coyle, E. F. (2004). Fluid and fuel intake during exercise. In Journal of Sports Sciences. https://doi.org/10.1080/0264041031000140545
  • Jéquier, E., & Constant, F. (2010). Water as an essential nutrient: The physiological basis of hydration. European Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1038/ejcn.2009.111
  • Masento, N. A., Golightly, M., Field, D. T., Butler, L. T., & van Reekum, C. M. (2014). Effects of hydration status on cognitive performance and mood. British Journal of Nutrition111(10), 1841-1852.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.