Οι καλύτερες 6 αλκαλικές τροφές στον πλανήτη

Η κατανάλωση αλκαλικών τροφών είναι ζωτικής σημασίας για ένα ισορροπημένο σώμα. Ένα υπερβολικά όξινο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας.
Οι καλύτερες 6 αλκαλικές τροφές στον πλανήτη
Eliana Delgado Villanueva

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: διατροφολόγο Eliana Delgado Villanueva.

Έχει γραφτεί από Katherine Flórez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Οι καλύτερες 6 αλκαλικές τροφές στον πλανήτη. Γνωρίζατε ότι το pH του σώματος θα πρέπει να παραμένει ισορροπημένο για την αποφυγή διαφόρων ασθενειών; Αν και μπορεί να το μην το γνωρίζετε αυτό, οι περισσότερες από τις διαταραχές που επηρεάζουν την υγεία μας σχετίζονται με την υπερβολική οξύτητα που προκαλεί η κακή διατροφή.

Δυστυχώς, η αγορά κατακλύζεται από έναν μεγάλο αριθμό τροφών που δημιουργούν οξέα και είναι πλούσιες σε θερμίδες.

Τα ραφιναρισμένα σιτηρά, οι επεξεργασμένες τροφές και το κόκκινο κρέας αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος της μεγάλης λίστας συστατικών που έχουν αυτή την επίδραση.

Αν προσθέσετε το στρες και τις τοξικές ουσίες που απελευθερώνονται στο περιβάλλον, θα καταλάβετε γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρρωσταίνουν ή αντιμετωπίζουν γενικότερα προβλήματα με την υγεία τους.

Ευτυχώς, με την κατανάλωση αλκαλικών τροφών που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και βασικά θρεπτικά συστατικά, μπορείτε να εξισορροπήσετε το pH του αίματός σας για να αποφύγετε τις αρνητικές επιδράσεις.

Επειδή είναι απολύτως απαραίτητο να τις συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας, σήμερα θα μοιραστούμε μαζί σας τις 6 καλύτερες αλκαλικές τροφές που θα πρέπει να γνωρίζετε.

1. Σπανάκι

σπανάκι - αλκαλικές τροφές

Μια από τις πιο ολοκληρωμένες τροφές από διατροφικής άποψης είναι το σπανάκι. Περιέχει βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες που βοηθούν πολύ στις βασικές λειτουργίες του σώματος.

Το σπανάκι, όπως και οι υπόλοιπες πράσινες τροφές, είναι πλούσιο σε χλωροφύλλη, μια αλκαλοποιητική ουσία που ωφελεί το αίμα.

Με την κατανάλωση του σπανακιού, λαμβάνετε:

 • Βιταμίνες (Α, C, B2, B9, E και Κ)
 • Μεταλλικά στοιχεία (μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και σίδηρο)
 • Φυτικές ίνες

2. Κέιλ

Το κέιλ ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά και διακρίνεται στην εναλλακτική ιατρική για την ικανότητά του να αποτοξινώνει το σώμα και να μειώνει τη χοληστερόλη.

Περιλαμβάνει πολλά αντιοξειδωτικά που προλαμβάνουν την οξειδωτική δράση και την εξέλιξη διαφόρων καρκινικών κυττάρων.

Αν και δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο άλλα λαχανικά, είναι μια από τις καλύτερες αλκαλικές τροφές.

Γενικά, το κέιλ είναι καλή πηγή:

 • Βιταμινών (Α, C και Κ)
 • Γλυκοζινολικών αλάτων
 • Χλωροφύλλης
 • Μεταλλικών στοιχείων (κάλιο, ψευδάργυρο και σίδηρο)

3. Αγγούρια

αγγουρια - αλκαλικές τροφές

Τα κύρια οφέλη του αγγουριού οφείλονται στο γεγονός ότι το 95% της περιεκτικότητάς του είναι νερό. Αυτό όχι μόνο το καθιστά ως ένα από τα λαχανικά με τις λιγότερες θερμίδες αλλά επιπλέον είναι μια από τις πιο αλκαλικές τροφές στη φύση.

Τα αγγούρια περιέχουν σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών όπως λιγνάνες που συσχετίζονται με την πρόληψη χρόνιων ασθενειών.

Το καλύτερο από όλα είναι ότι είναι τόσο πολύ ευέλικτα που μπορείτε να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας με διάφορους τρόπους. Αυτό τα καθιστά εξαιρετική βάση για μια αλκαλική διατροφή.

Μερικά από τα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν:

 • Βιταμίνες (Α, C, Κ και σύμπλεγμα βιταμινών Β)
 • Μεταλλικά στοιχεία (μαγνήσιο, σελήνιο, χαλκό, κάλιο, σίδηρο και ψευδάργυρο)

4. Μπρόκολο

Για τη διατροφή και την υγεία τους, όλοι θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν τουλάχιστον 4 μερίδες μπρόκολο στην εβδομαδιαία διατροφή τους.

Αυτό το λαχανικό αποτελεί πηγή χλωροφύλλης, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών που μειώνουν την οξύτητα του αίματος και τις περιττές τοξίνες.

Συνιστάται για τη βελτίωση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος, υποστηρίζοντας τη διαδικασία του μεταβολισμού και την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αποτελεί εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών όπως:

 • Βιταμίνες (Α, Β2, Β6, Β9 και Κ)
 • Μεταλλικά στοιχεία (μαγγάνιο, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο)
 • Πρωτεΐνες

5. Αβοκάντο, μια ακόμα από τις αλκαλικές τροφές

αβοκάντο - αλκαλικές τροφές

Πολλοί άνθρωποι έχουν εξαιρέσει τα αβοκάντο από τη διατροφή τους επειδή πάνω από το 85% των θερμίδων τους προέρχεται από λιπαρά.

Ωστόσο, αυτό είναι λάθος, επειδή υπάρχει μια σειρά υγιεινών λιπαρών που δεν συνεισφέρουν στην απόκτηση βάρους.

Ακριβώς το αντίθετο, βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και αυξάνουν τις λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας.

Οι ιδιότητές τους μειώνουν την οξύτητα του σώματος και το προστατεύουν ενάντια στις ανισορροπίες που προκαλούν οι φλεγμονές.

Τα αβοκάντο περιέχουν:

 • Φυτικές ίνες
 • Βιταμίνες (Β5, Β6, Β9, C και Κ)
 • Κάλιο

6. Λεμόνια από τις καλύτερες αλκαλικές τροφές

Λόγω της ξινής τους γεύσης, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα λεμόνια αποτελούν μέρος της ομάδας όξινων τροφίμων.

Αλλά στην πραγματικότητα αυτό είναι λάθος. Στην πραγματικότητα είναι μια από τις πιο αλκαλικές τροφές.

Κάθε λεμόνι έχει pH 9,0 το οποίο κατά τη διάρκεια της πέψης βοηθά στην αλκαλοποίηση του αίματος.

Αποτελούν επίσης εξαιρετική πηγή:

 • Βιταμινών (A, C και Ε)
 • Μεταλλικών στοιχείων (κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο)
 • Φυτικών ινών
 • Αντιοξειδωτικών

Οι τροφές που αναφέρονται εδώ είναι μόνο μερικές από εκείνες που μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας για την αλκαλοποίηση του σώματός σας.

Προσπαθήστε να τις συμπεριλαμβάνετε αρκετές φορές στην εβδομαδιαία σας διατροφή. Χρησιμοποιήστε τες για να αντικαταστήσετε άλλες όξινες τροφές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Filippini T, Violi F, D’Amico R, Vinceti M. The effect of potassium supplementation on blood pressure in hypertensive subjects: A systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. 2017 Mar 1;230:127-135.
 • Sharma GN, Gupta G, Sharma P. A Comprehensive Review of Free Radicals, Antioxidants, and Their Relationship with Human Ailments. Crit Rev Eukaryot Gene Expr. 2018;28(2):139-154.
 • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.