Καρκίνος των ωοθηκών: 7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Εφόσον ο καρκίνος των ωοθηκών δεν παρουσιάζει συγκεκριμένα συμπτώματα κατά τα πρώτα στάδια της νόσου, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου και να επισκεφτείτε έναν γυναικολόγο. Μάθετε ποιοι είναι αυτοί στο παρακάτω άρθρο.
Καρκίνος των ωοθηκών: 7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι μια χρόνια και θανατηφόρα ασθένεια που εκδηλώνεται όταν τα κύτταρα των ωοθηκών αναπτύσσονται εκτός ελέγχου.

Κάθε χρόνο χιλιάδες γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο των ωοθηκών. Αν και είναι αντιμετωπίσιμος, αποτελεί την όγδοη αιτία θανάτου γυναικών στον κόσμο.

Το πρόβλημα για τις γυναίκες καθώς και για τους γιατρούς είναι ότι δυστυχώς ο καρκίνος των ωοθηκών ανιχνεύεται δύσκολα στα πρώτα του στάδια. Λόγω αυτού, μονάχα μερικές γυναίκες δέχονται έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Επίσης λίγες γυναίκες είναι ενημερωμένες σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου, αγνοώντας έτσι το γεγονός ότι έχουν πολλές πιθανότητες να πάθουν καρκίνο των ωοθηκών.

Για τους παραπάνω λόγους συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε εφτά σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο των ωοθηκών.

1. Τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο καρκίνος των ωοθηκών

καρκίνος των ωοθηκών γυναίκα με πόνο στην κοιλιά

Ο καρκίνος των ωοθηκών διαγιγνώσκεται δύσκολα επειδή στα αρχικά του στάδια δεν παρουσιάζονται συμπτώματα.

Ωστόσο, κατά την εξέλιξή του υπάρχουν μερικά σημάδια στα οποία πρέπει να δώσετε προσοχή.

Μερικά από τα πιο σημαντικά είναι τα εξής:

 • Φλεγμονή στην κοιλιά.
 • Πόνος στην πύελο.
 • Συχνή ανάγκη για ούρηση.
 • Μη φυσιολογική αιμορραγία.
 • Κόπωση.
 • Συνεχιζόμενη απώλεια βάρους.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 8 πρώιμα σημάδια του καρκίνου των ωοθηκών.

 

2. Καρκίνος των ωοθηκών και παράγοντες κινδύνου

Ο κύριος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο των ωοθηκών είναι η κληρονομικότητα.

Όλες οι ενδείξεις αφορούν στη συγκεκριμένη μετάλλαξη ορισμένων γονιδίων τα οποία με τον καιρό οδηγούν σε μη φυσιολογική ανάπτυξη κυττάρων.

Ωστόσο δεν οφείλονται όλες οι περιπτώσεις σε γενετικούς παράγοντες. Μάλιστα, μερικές φορές ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να συνδέεται με κάποιες συνήθειες και με ορισμένους εξωτερικούς παράγοντες.

Ο κίνδυνος για καρκίνο των ωοθηκών αυξάνεται στις παρακάτω περιπτώσεις:

 • Γυναίκες άνω των 50 ετών.
 • Αγωγή με φάρμακα γονιμότητας.
 • Ορμονική θεραπεία.
 • Κατάχρηση οινοπνεύματος και κάπνισμα.
 • Παχυσαρκία.

3. Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να προσβάλει οποιαδήποτε γυναίκα

καρκίνος των ωοθηκών έγκυος γυναίκα στο γιατρό

Αν και η συνεχής έκθεση σε παράγοντες κινδύνου σημαίνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών σε ορισμένες γυναίκες, όλες οι γυναίκες είναι εκτεθειμένες σε αυτόν τον κίνδυνο σε κάποιον βαθμό και σε κάποια φάση της ζωής τους.

Οι ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση αυξάνουν τον κίνδυνο, όμως ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να εμφανιστεί και σε πιο νέες γυναίκες λόγω άλλων αιτιών.

Κάθε χρόνο 140.000 γυναίκες πεθαίνουν από αυτήν την νόσο, ενώ 250.000 καινούργιες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται σε όλον τον κόσμο.

Οι τακτικές προληπτικές εξετάσεις καθώς και οι υγιεινές συνήθειες αποτελούν κλειδιά για τη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών όσο τον δυνατόν πιο έγκαιρα.

4. Ο “σιωπηλός δολοφόνος”

Λόγω του τρόπου με τον οποίο εξελίσσεται μέσα στο σώμα, ο καρκίνος των ωοθηκών έχει ονομαστεί “σιωπηλός δολοφόνος”.

Δυστυχώς είναι πολύ λίγα τα σημάδια που μπορεί να ανησυχήσουν μια γυναίκα στα αρχικά στάδια του όγκου, έτσι δεν υπάρχουν υποψίες καρκίνου.

Ένα μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων ανακαλύπτεται αφού τα κύτταρα έχουν εισβάλει στον οργανισμό και έχουν ήδη κάνει μετάσταση σε άλλα σημεία του σώματος.

5. Το ποσοστό επιβίωσης ποικίλλει

καρκίνος των ωοθηκών γυναίκα που χαμογελάει

Το 46% των γυναικών ζουν για τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση.

Αυτό το ποσοστό επιβίωσης διαφέρει ανάλογα με τον βαθμό εξέλιξης του όγκου και την ηλικία της ασθενούς κατά τη διάγνωση.

6. Η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη θεραπευτική αντιμετώπιση

Η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για μια αποτελεσματική και λιγότερο επιθετική θεραπευτική αντιμετώπιση.

Όταν η διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών γίνει στο αρχικό του στάδιο, οι ασθενείς έχουν πιθανότητες 90% να ξεπεράσουν τη νόσο.

Επομένως, είναι θεμελιώδες να λαμβάνονται υπόψη τα πιθανά συμπτώματα και, πριν αρχίσετε τις υποψίες, να πάτε στον γιατρό ή στον γυναικολόγο.

7. Ο καρκίνος των ωοθηκών δεν ανιχνεύεται με το Παπ τεστ

καρκίνος των ωοθηκών γυναικα στο γιατρό

Πολλές γυναίκες πιστεύουν λανθασμένα ότι ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να ανιχνευθεί με το Παπ τεστ. Αν και το Παπ τεστ πρέπει να γίνεται, δεν αποτελεί αξιόπιστη μέθοδο ανίχνευσης ανωμαλιών στο αναπαραγωγικό σύστημα.

Το Παπ τεστ ανιχνεύει προκαρκινικές αλλαγές στον τράχηλο. Αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με την ανίχνευση του καρκίνου των ωοθηκών.

Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να διαγνωστεί με εξέταση της πυέλου και εξετάσεις αίματος.

Δεδομένου ότι όλες οι γυναίκες κινδυνεύουν από καρκίνο των ωοθηκών, είναι καλό να δώσετε προσοχή στις παραπάνω πληροφορίες και να μιλήσετε με τον γιατρό σας, αν έχετε υποψίες για καρκίνο των ωοθηκών.

Όσο πιο νωρίς κάνετε κάποιες σημαντικές εξετάσεις, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να ανιχνευτεί ο καρκίνος των ωοθηκών πριν να είναι πολύ αργά.

 

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Tworoger, S. S., Shafrir, A. L., & Hankinson, S. E. (2017). Ovarian cancer. In Schottenfeld and Fraumeni Cancer Epidemiology and Prevention, Fourth Edition. https://doi.org/10.1093/oso/9780190238667.003.0046

 • Breast Cancer Linkage Consortium. (1999). Cancer risks in BRCA2 mutation carriers. Journal of the National Cancer Institute.

 • Cancer Research UK. (2015). Ovarian cancer incidence statistics. 2015.

 • Lengyel, E. (2010). Ovarian cancer development and metastasis. American Journal of Pathology. https://doi.org/10.2353/ajpath.2010.100105


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.