Γιατί πρέπει να είμαστε εγωιστές. Εσείς τι λέτε;

Όλοι έχουμε διδαχτεί να μην είμαστε εγωιστές αλλά υπάρχουν και στιγμές που πρέπει να είμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι και για να μην μας εκμεταλλεύονται.
Γιατί πρέπει να είμαστε εγωιστές. Εσείς τι λέτε;

Τελευταία ενημέρωση: 28 Ιανουαρίου, 2019

Γιατί πρέπει να είμαστε εγωιστές. Ο εγωισμός είναι γεμάτος από αρνητικές έννοιες. Δεν είναι καλό να είμαστε εγωιστές· ο εγωισμός κάνει τους άλλους να μας κοιτούν με περιφρόνηση.

Το να είμαστε εγωιστές δεν σημαίνει ότι δεν ξέρουμε να μοιραζόμαστε, ότι νοιαζόμαστε μόνο για τον εαυτό μας ή ότι πάντα βάζουμε τον εαυτό μας πρώτο.

Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι σωστό να είμαστε εγωιστές. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση αναφερόμαστε σε κάτι ακραίο και οι υπερβολές ποτέ δεν κάνουν καλό. Θα πρέπει πάντα να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στον εγωισμό και στη γενναιοδωρία επειδή είστε σημαντικοί και πρέπει να φροντίζετε και τον εαυτό σας.

Εγώ, πάνω από όλα

Μπορεί να έχετε βρεθεί σε μια κατάσταση η οποία να σας έφτασε σε τέτοιο σημείο ώστε να πείτε στον εαυτό σας “αυτό ήταν, από εδώ και πέρα θα είμαι εγωιστής/εγωίστρια και θα νοιάζομαι μόνο για τον εαυτό μου”. Αυτό συμβαίνει όταν αφιερώνουμε πολύ χρόνο για να σκεφτόμαστε τους άλλους, όταν ζούμε για τους άλλους και παραμελούμε τον εαυτό μας.

είμαστε εγωιστές

Αν αισθάνεστε άσχημα επειδή πρέπει να πείτε όχι ή επειδή δεν μπορείτε να είστε εκεί όταν κάποιος σας χρειάζεται… πιθανότατα αισθάνεστε ενοχές ενώ στην πραγματικότητα δεν θα έπρεπε να αισθάνεστε ούτε στο ελάχιστο υπεύθυνοι για κάτι.

Θα πρέπει να το αλλάξετε αυτό, πρέπει να μάθετε να είστε λίγο περισσότερο εγωιστές.

Έχετε παρατηρήσει ότι οι άλλοι δεν αισθάνονται καμία ενοχή σε αντίθεση με σας; Ή μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι κάποιος εκμεταλλεύεται την καλοσύνη σας. Το να είστε γενναιόδωροι και να βάζετε τους άλλους πάνω από τον εαυτό σας μπορεί να οδηγήσει στη χειραγώγησή σας και να τους προσκολλάται πάνω σας για να τους έχετε κοντά σας σε περίπτωση που τους χρειαστείτε.

Πρέπει να μάθετε να σκέφτεστε τον εαυτό σας πρώτα επειδή κι εσείς είστε σημαντικοί. Δεν χρειάζεται να θυσιάζετε πάντα τον εαυτό σας για τους άλλους. Ο εγωισμός δεν είναι πάντα κάτι κακό και σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να πούμε ότι είναι ακόμη και δικαιολογημένος. Το να αφιερώνουμε όλο το χρόνο και την ενέργειά μας θα μας κάνει ευτυχισμένους ή θα μας βλάψει;

Αποδέχομαι και σέβομαι τον εαυτό μου

Αν δεν σέβεστε και δεν αποδέχεστε τον εαυτό σας, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα το κάνουν οι άλλοι για σας; Υπάρχουν τόσα πολλά σημαντικά πράγματα για να ανησυχείτε από το να βάζετε τους άλλους πάνω από τον εαυτό σας.

Όταν είστε γενναιόδωροι με τους άλλους μπορεί να σας ευχαριστεί αλλά μπορεί να φτάσετε σε ένα σημείο που θα νιώθετε απολύτως προσκολλημένοι στους άλλους.

είμαστε εγωιστές

Δεν γνωρίζετε πλέον ποιοι είστε και προσπαθείτε να τους ευχαριστήσετε όλους επειδή δεν αντέχετε στη σκέψη ότι κάποιος άλλος μπορεί να κάνει αρνητικές σκέψεις για σας.

Μπορεί να καταλήξετε σε μια αμοιβαία εξαρτώμενη σχέση όπου η ευτυχία δεν είναι πραγματική αλλά τεχνητή.

Να σέβεστε και να αποδέχεστε τον εαυτό σας επειδή η ευτυχία προέρχεται από μέσα μας.

Όταν ξέρετε πώς να σεβαστείτε και να αποδεχτείτε τον εαυτό σας θα δείτε ότι δεν χρειάζεται να απασχολείτε τον εαυτό σας με τους άλλους. Έχετε τη δική σας ζωή και είναι φυσιολογικό να θέλετε να βοηθήσετε τους άλλους.

Όλοι έχουν προβλήματα και μπορεί να ακουστεί κάπως σκληρό αυτό αλλά ο καθένας θα πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Όταν αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά μας γινόμαστε πιο δυνατοί ενώ παράλληλα μας προσφέρουν μια πολύτιμη εμπειρία. Σκεφτείτε για λίγο τους ανθρώπους που έχετε στη ζωή σας. Κάνουν τα ίδια πράγματα για σας που κάνετε εσείς για εκείνους; Ίσως δίνετε υπερβολικά πολλά στους άλλους.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πρέπει να σκέφτεστε λίγο και τον εαυτό σας.

Όταν δίνετε, σας αξίζει να παίρνετε. Πρέπει να είμαστε εγωιστές

Στο μυαλό μας υπάρχει η αντίληψη να δίνουμε, να δίνουμε αλλά ποτέ να μην παίρνουμε. Φυσικά ισχύει ότι αν θέλουμε να βοηθήσουμε ή αν θέλουμε να κάνουμε μια καλή πράξη δεν πρέπει να το κάνουμε ελπίζοντας ότι θα πάρουμε κάτι για αντάλλαγμα.

είμαστε εγωιστές

Ωστόσο, το να παίρνουμε είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Δηλαδή, μπορεί να συνεχίσετε να δίνετε τον εαυτό σας στους άλλους αλλά αργά ή γρήγορα θα πρέπει να δώσετε την άδεια στον εαυτό σας να σκεφτεί για λίγο και εσάς.

Πρέπει να θυμόμαστε να βάζουμε τον εαυτό μας πάνω από όλα, να είμαστε και λιγάκι εγωιστές και να σκεφτόμαστε πρώτα τον εαυτό μας και μετά τους άλλους.

Για μερικούς ανθρώπους θεωρείται απαράδεκτο αλλά όταν δίνετε τόσα πολλά στους άλλους μπορεί να οδηγηθείτε στη χειραγώγηση, όπως αναφέραμε και προηγουμένως. Να θυμάστε ότι αν οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι είστε πάντα εκεί για εκείνους, μπορεί να εκμεταλλευτούν αυτό το πλεονέκτημα.

Αν βρεθείτε σε μια τέτοια κατάσταση όπου χρειάζεται να γίνετε εγωιστές, δεν χρειάζεται να είστε πραγματικά εγωιστές. Απλώς δίνετε στον εαυτό σας την άδεια να σκεφτεί πρώτα εσάς επειδή έχετε ήδη δώσει αρκετά.

Είστε και εσείς σημαντικοί. Πρέπει να σέβεστε και να αποδέχεστε τον εαυτό σας. Κανείς δεν πρόκειται να σας φροντίσει εκτός από σας τους ίδιους.

Τώρα, αν κάποιος έχει το θράσος και σας αποκαλέσει εγωιστές, μπορείτε να πείτε “Ναι είμαι εγωιστής/εγωίστρια επειδή σέβομαι και εκτιμώ τον εαυτό μου και σήμερα θα βάλω τον εαυτό μου πρώτο επειδή το αξίζω”


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.