Ανθοϊάματα Μπαχ για να ανακουφίσετε τον πόνο στην πλάτη

Τα ανθοϊάματα Μπαχ δεν έχουν παρενέργειες και μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του πόνου στην πλάτη και των ενοχλήσεων που συνδέονται με τα συναισθήματα. Μάθετε για τις ωφέλειες αυτής της φυσικής θεραπείας και για τον τρόπο χρήσης της.
Ανθοϊάματα Μπαχ για να ανακουφίσετε τον πόνο στην πλάτη
Maricela Jiménez López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Maricela Jiménez López.

Τελευταία ενημέρωση: 02 Φεβρουαρίου, 2019

Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε για αυτήν την όχι πολύ γνωστή ιδιότητα των ανθοϊαμάτων Μπαχ έτσι ώστε να μπορέσετε να ανακουφίσετε τον πόνο στην πλάτη σας.

Τα ανθοϊάματα Μπαχ πρώτα και κύρια αντιμετωπίζουν συναισθηματικές ανισορροπίες όπως η ανησυχία, ο φόβος, το άγχος ή η λύπη.

Ωστόσο έχουν και μια άλλη λειτουργία που δεν είναι τόσο γνωστή: πρόκειται για την ικανότητά τους να ανακουφίζουν από τον σωματικό πόνο που συνδέεται με τα συναισθήματά σας και από τον οποίο μπορεί να υποφέρετε πιο συχνά. Έτσι μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακουφίσετε τον πόνο στην πλάτη.

Τι είναι τα ανθοϊάματα Μπαχ;

Τα ανθοϊάματα Μπαχ είναι 38 αιθέρια έλαια φυτικής βάσης εκχυλισμένα με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με το είδος του φυτού. Σας βοηθούν να εξισορροπήσετε τα συναισθήματά σας με φυσικό τρόπο, χωρίς να προκαλούν εξάρτηση ή παρενέργειες.

Δρουν σταδιακά, παρέχοντας στο σώμα σας την ώθηση που χρειάζεται για να ξεπεράσετε τα συναισθήματα του φόβου, της ανησυχίας, της πικρίας, της λαχτάρας, της ζήλιας, της ενοχής ή της απάθειας. Για την επίδραση των αιθερίων ελαίων ανθέων στο άγχος γράφει σε άρθρο του ο Silva, M. J.

Όλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ανθοϊάματα Μπαχ, ακόμα και μικρά παιδιά και άνθρωποι που παίρνουν φάρμακα, καθώς δεν έχουν αντενδείξεις.

Ανθοϊάματα Μπαχ για να ανακουφίσετε τον πόνο στην πλάτη

Πώς τα λαμβάνετε;

Συνιστάται ιδιαίτερα να δείτε έναν επαγγελματία θεραπευτή που έχει εκπαιδευτεί σε αυτή τη μέθοδο, ο οποίος θα αξιολογήσει προσωπικά την περίπτωσή σας και θα αποφασίσει ποια ανθοϊάματα αντιστοιχούν στην προσωπικότητά σας, στη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής σας και στον πόνο που αντιμετωπίζετε.

Ωστόσο, εφόσον δεν υπάρχει κίνδυνος αν γίνει κάποιο λάθος, μπορείτε να πάρετε μόνοι σας τα ανθοϊάματα που σχετίζονται με τον πόνο σας και να τα εφαρμόσετε στην πάσχουσα περιοχή.

Αν πρόκειται να αναμείξετε κάποια από αυτά, μπορείτε να συνδυάσετε μέχρι 7 ανθοϊάματα κάθε φορά, για να ανακουφίσετε τον πόνο.

Τα χρησιμοποιείτε ως εξής:

 • Από το στόμα: 4 σταγόνες, 4 φορές τη μέρα, κάτω από τη γλώσσα ή μέσα σε νερό.
 • Τοπική χρήση: 4 σταγόνες, 2 φορές τη μέρα, με απευθείας εφαρμογή στην πάσχουσα περιοχή ή αναμεμειγμένα με λοσιόν.

Πως θα ανακουφίσετε τον πόνο στην πλάτη

Ο πόνος είναι ο τρόπος που έχει το σώμα σας να σας προειδοποιεί. Θα πρέπει να τον αντιμετωπίζετε ως βοήθεια, όχι ως τιμωρία, για να διορθώσετε κάτι που σας βλάπτει πριν εξελιχθεί σε μια πιο σοβαρή κατάσταση.

Γι’αυτό είναι μεγάλο λάθος να παίρνετε απλώς κάποιο φάρμακο που θα σας ανακουφίσει από τον πόνο χωρίς να αναζητήσετε την αιτία του.

Ακόμα και αν υπάρχει κάποιος τραυματισμός ή κάποια φλεγμονή που προκαλεί πόνο στην πλάτη σας, υπάρχει πάντα κάποιο συναισθηματικό ζήτημα που συνδέεται με τον πόνο, τον οποίο θα πρέπει να βρείτε και να αντιμετωπίσετε.

Η πλάτη σας είναι η στήριξη και η προστασία σας στη ζωή. Με βάση αυτήν την αρχή, κάθε μέρος της πλάτης θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σε αντιστοιχία με τα συναισθήματά σας.

Δείτε σχετικά: 5 διατάσεις για να απαλλαγείτε φυσικά από τον πόνο στην πλάτη

Πόνος στον αυχένα

Όταν υπάρχει πόνος στον αυχένα, αυτό συνδέεται με τη συναισθηματική υποστήριξη που δίνουμε και παίρνουμε. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορούν να βοηθήσουν τα παρακάτω ανθοϊάματα:

 • Πικραλίδα: αισθάνεστε μεγάλη κτητικότητα για τα αγαπημένα σας πρόσωπα.
 • Λιόπρινο: συναισθήματα οργής, ζήλιας, φθόνου σάς καταλαμβάνουν συχνά.
 • Αγριόπευκο: σας εξασφαλίζει αυτοπεποίθηση και σιγουριά.
 • Μίμουλος: για τους ανθρώπους που φοβούνται ότι θα μείνουν μόνοι, θα χάσουν τη δουλειά τους κ.λπ..
 • Λευκή καστανιά: θεραπεία για όσους σκέφτονται υπερβολικά.
 • Οξιά: σας βοηθάει να είστε περισσότερο ανεκτικοί με τους ανθρώπους.
ανακουφίσετε τον πόνο στην πλάτη

Πάνω μέρος της πλάτης

Το πάνω μέρος της πλάτης σας φέρει τα συναισθήματα της ενοχής που κουβαλάτε από το παρελθόν σας. Τα πιο ωφέλιμα ανθοϊάματα για να ανακουφίσετε τον πόνο στην πλάτη και ειδικά στο πάνω μέρος της είναι:

 • Πεύκο: το βασικό ανθοΐαμα για να ξεπεράσετε την ενοχή.
 • Λευκή καστανιά: σε περίπτωση που δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε κάτι που σας βασανίζει.
 • Αγιόκλημα: σας βοηθάει να ζείτε στο παρόν και να αφήσετε πίσω σας το παρελθόν.
 • Νερό από φυσική πηγή: εξαιρετικό για να μην είστε τόσο σκληροί με τον εαυτό σας.
 • Μουστάρδα: αν είστε μελαγχολικοί και απαθείς και δυσκολεύεστε να ζείτε στο παρόν.
 • Μπουμπούκι καστανιάς: ιδανικό για να σας βοηθήσει να σταματήσετε να κάνετε τα ίδια λάθη και, αντί αυτού, να αρχίσετε να μαθαίνετε από τις εμπειρίες σας.

Θα σας ενδιαφέρει: Πόνος στην πλάτη: 5 αιτίες που τον προκαλούν

Κάτω μέρος της πλάτης

Στο κάτω μέρος της πλάτης εδράζει ο φόβος των οικονομικών δυσκολιών. Υπάρχουν διάφορα ανθοϊάματα Μπαχ που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τα συναισθήματα του φόβου, του εγωισμού ή της αδικίας που σας ταλαιπωρούν:

 • Μίμουλος: το βασικό ανθοΐαμα για την αντιμετώπιση γνωστών φόβων που συνδέονται με τα χρήματα, την εργασία, την οικογένεια κ.λπ..
 • Αγριμόνιο: όταν υποφέρετε αλλά κρατάτε τους φόβους σας κρυφούς.
 • Κόκκινη καστανιά: όταν οι υπερβολικές σας ανησυχίες αφορούν αγαπημένα σας πρόσωπα.
 • Καρπίνος: σας ενθαρρύνει και σας δίνει ενέργεια για να αντιμετωπίσετε μια κατάσταση την οποία δεν αισθάνεστε αρκετά δυνατοί να αντιμετωπίσετε.
 • Γεντιανή: για όσους περνούν μια φάση αποθάρρυνσης ή ήττας μετά από μια δύσκολη περίοδο.

Δοκιμάστε αυτή τη μοναδική φυσική θεραπεία! Ούτως ή άλλως δεν μπορεί να σας βλάψει!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Orozco, R. (2003). Las Flores de Bach hoy. Natura Medicatrix.
 • Rivas Suárez, S., Valido Díaz, A., & Blanco Machado, F. (2013). Estudio preclínico del efecto de las esencias florales de Bach en la inflamación aguda. Revista Cubana de Investigaciones Biomedicas.
 • Silva, M. J. (2014). Effects of Flower Essences in Individuals with Anxiety. Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1093/scan/nsv072.Targeting

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.