Μερικοί άνθρωποι είναι φτωχοί: έχουν χρήματα μόνο

5 Μαρτίου 2019
Τι νόημα έχει το να υπάρχουν εκατομμύρια στην τράπεζα αν κάποιος δεν έχει αγαπημένους ανθρώπους με τους οποίους να τα μοιραστεί και να τα χαρεί; Πρέπει να μάθετε να θέτετε προτεραιότητες και να βάζετε το κάθε πράγμα στη θέση του.

Άνθρωποι φτωχοί που έχουν χρήματα; Πιθανώς η παραπάνω φράση σας εκπλήσσει. Φυσικά, για να ζήσετε χρειάζεστε κάποιου είδους οικονομική υποστήριξη, όμως τα χρήματα δεν είναι πάντα συνώνυμο της ευτυχίας.

Υπάρχουν άνθρωποι που είναι τόσο φτωχοί όταν πρόκειται για τα συναισθήματα, τη χαρά, τη φιλία και την αγάπη… Έχουν χρήματα μόνο.

Πρόκειται για κάτι που πρέπει να αναλογιστείτε, επειδή με μια προσεκτικότερη ματιά θα συνειδητοποιήσετε ότι πολλά από τα όνειρά σας μπορεί να εξαρτώνται από ένα μεγάλο νούμερο με πολλά μηδενικά στον τραπεζικό λογαριασμό σας.

Είτε ανήκετε στους ανθρώπους που πιστεύουν ότι τα χρήματα όντως αγοράζουν την ευτυχία είτε πιστεύετε ακριβώς το αντίθετο, σας προσκαλούμε να σκεφτείτε για λίγο πάνω σε αυτά τα ζητήματα.

Τα χρήματα και οι τα δύο πρόσωπα της ευτυχίας

Είτε σας αρέσει είτε όχι, υπάρχει κάτι σχετικά με το οποίο δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ -ούτε εμείς, ούτε οι ψυχολόγοι, οι κοινωνιολόγοι ή οι ανθρωπολόγοι. Η απόκλιση είναι τόσο μεγάλη που υπάρχουν μελέτες οι οποίες δικαιολογούν και τις δύο προσεγγίσεις.

Τα χρήματα που αγοράζουν την ευτυχία δεν βασίζονται στον αριθμό των πραγμάτων που κατέχετε

Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται οπωσδήποτε για ένα περίεργο γεγονός το οποίο αξίζει να εξετάσουμε.

  • Σύμφωνα με την μελέτη, η οποία κράτησε αρκετά χρόνια και αφορούσε ανθρώπους με υψηλό εισόδημα, η ευτυχία στην πραγματικότητα συνδέεται με την καλή οικονομική κατάσταση.
  • Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι αισθάνονται πιο ικανοποιημένοι όταν γνωρίζουν ότι έχουν αρκετά χρήματα για να πληρώσουν το ενοίκιο ή το δάνειο ή ότι διαθέτουν αρκετά χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό τους. Από την άλλη πλευρά, τα πολλά σπίτια, τα αυτοκίνητα, οι ανεκτίμητες αντίκες ή η κατοχή γης δεν συνδέονται με την ευτυχία.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: 8 συνήθειες που νομίζουμε ότι είναι υγιεινές.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται στην πρόσφατη οικονομική κρίση σε όλο τον κόσμο.

Η ηρεμία του νου που οφείλεται στο ότι γνωρίζετε ότι είστε καλυμμένοι αν προκύψει κάποιο πρόβλημα ή ζήτημα, σας εξασφαλίζει μια αίσθηση μεγαλύτερης ευημερίας από ό,τι η συσσώρευση αντικειμένων ή ακινήτων.

Μερικοί άνθρωποι είναι φτωχοί: έχουν χρήματα μόνο

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, όσοι έχουν χρήματα δεν μπορούν πάντα να αγοράσουν την ευτυχία

Ας δούμε τώρα την άλλη πλευρά του νομίσματος. Ο Groucho Marx κάποτε είπε: «Υπάρχουν πολλά πράγματα στη ζωή που είναι πιο σημαντικά από τα χρήματα. Αλλά είναι τόσο ακριβά!».

Ενώ είναι αλήθεια ότι μια σταθερή οικονομική κατάσταση είναι συνώνυμη της ευημερίας και της κάλυψης των αναγκών σας και εκείνων της οικογένειάς σας, το κλειδί -όπως πάντα- είναι η ισορροπία και η αντικειμενικότητα.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, όσοι έχουν χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία για τους παρακάτω λόγους:

  • Το πολύ που μπορούν να κάνουν τα χρήματα είναι να σας κάνουν να αισθάνεστε λιγότερο λυπημένοι. Όμως πρέπει να καταλάβετε ότι η λύπη δεν είναι το αντίθετο της ευτυχίας. Αυτό σημαίνει ότι «όποιος δεν είναι λυπημένος, δεν είναι απαραίτητα ευτυχισμένος».
  • Για να το κατανοήσουμε αυτό λίγο καλύτερα, ας δούμε ένα απλό παράδειγμα. Σκεφτείτε την περίπτωση ενός δισεκατομμυριούχου. Ξυπνάει το πρωί χωρίς να έχει πολλές ευθύνες, με μοναδικό στόχο να περάσει καλά και να διασκεδάσει.

Οργανώνει ένα ταξίδι ή κάνει ένα πάρτι και προσκαλεί εκατοντάδες ανθρώπους που ίσως να μη γνωρίζει καν. Θα είναι απασχολημένος όλη μέρα, δεν θα χρειαστεί να σκεφτεί πολύ και μπορεί να μην αισθάνεται λυπημένος. Αναμφισβήτητα θα περάσει ωραία και θα γελάσει, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ευτυχισμένος.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 7 συνήθειες των ανθρώπων με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη.

Οι άνθρωποι αναζητούν κάθε μέρα ένα λόγο για να μην είναι λυπημένοι ή για να μην αισθάνονται μοναξιά. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ευτυχισμένοι.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας και τους ισχυρισμούς των ψυχολόγων, αυτό συμβαίνει επειδή ένα πιο ωραίο σπίτι μπορεί να μειώσει την καθημερινή σας λύπη αλλά δεν θα σας φέρει απαραίτητα την ευτυχία. Η ευτυχία ανακαλύπτεται, δεν κατασκευάζεται.

;Όσοι έχουν χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία

Η συναισθηματική ευημερία δεν είναι μόνο χρήματα

Τα χρήματα μπορούν να σας δώσουν τη δυνατότητα να τρώτε καλά, να διασκεδάζετε, να έχετε όμορφα πράγματα… Όμως κάνει λάθος όποιος πιστεύει ότι αυτά τα πράγματα θα θρέψουν την καρδιά του.

  • Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σας και στη σύνδεση που δημιουργείτε με τους άλλους, με τους ανθρώπους που αγαπάτε.
  • Η στοργή δεν αγοράζεται, το γέλιο ενός παιδιού δεν πληρώνεται με νομίσματα.  Τα όνειρα, οι ξεχωριστές στιγμές που μοιράζεστε με κάποιο φίλο ή σύντροφο δεν συνδέονται με το καρνέ των επιταγών. Όλα αυτά προέρχονται από τα συναισθήματα, από το να προσφέρετε και να δέχεστε αγάπη και ειλικρίνεια.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το γεγονός ότι τα χρήματα μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σας προς το καλύτερο.

Όμως μια μακριά σειρά μηδενικών πίσω από έναν αριθμό δεν θα γεμίσει ποτέ μια άδεια ψυχή, ούτε θα προσφέρει τη χαρά και τη γαλήνη οι οποίες χαρακτηρίζουν καθημερινά πολλούς ταπεινούς ανθρώπους που δεν έχουν σχεδόν τίποτα.

  • Dittmar H, Bond R, Hurst M, Kasser T. The relationship between materialism and personal well-being: A meta-analysis. J Pers Soc Psychol. 2014;
  • Martos T, Kopp MS. Life Goals and Well-Being: Does Financial Status Matter? Evidence from a Representative Hungarian Sample. Soc Indic Res. 2012;
  • Haworth J, Lewis S. Work, leisure and well-being. Br J Guid Couns. 2005;
  • Kushlev K, Dunn EW, Lucas RE. Higher Income Is Associated With Less Daily Sadness but not More Daily Happiness. Soc Psychol Personal Sci. 2015;