5 ιδέες για μινιμαλιστικά σπίτια. Βάλτε το μινιμαλισμό στη ζωή σας!

Τα μινιμαλιστικά σπίτια στοχεύουν στο να έχουν μόνο τα απαραίτητα για τη ζωή, να βοηθήσουν να αναδειχθεί η ομορφιά των πραγμάτων και να μας βοηθήσουν να συγκεντρωθούμε στους στόχους μας, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο όταν έχουμε στο χώρο μας πάρα πολλά διακοσμητικά στοιχεία και περισπασμούς.
5 ιδέες για μινιμαλιστικά σπίτια. Βάλτε το μινιμαλισμό στη ζωή σας!

Τελευταία ενημέρωση: 30 Απριλίου, 2019

Ο μινιμαλισμός είναι ένα από τα πιο ευρέως αποδεκτά στυλ στις τρέχουσες τάσεις σχεδιασμού. Εάν θέλετε να μάθετε τι είναι ή αν θέλετε να τον δοκιμάσετε στο σπίτι σας, αυτές οι ιδέες για μινιμαλιστικά σπίτια μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες για εσάς.

Από τι συνίστανται τα μινιμαλιστικά σπίτια; Ο μινιμαλισμός είναι μια αρχιτεκτονική τάση η οποία , όπως υποδηλώνει και η ονομασία της, επικεντρώνεται στην κατοχή μόνο ελάχιστων  απαραίτητων  αντικειμένων.

Ο Ludwig Mies van der Rohe, ένας γνωστός Γερμανοαμερικανός αρχιτέκτονας του 20ού αιώνα, ήταν ο πρώτος που προώθησε την ιδέα. Μία φράση του είναι αρκετή για να συνοψίσει την ουσία αυτής της τάσης: “Το λιγότερο είναι περισσότερο”.

Τα μινιμαλιστικά σπίτια ξεχωρίζουν για την απλότητα και την απίστευτη ικανότητά τους να κάνουν τα πράγματα να ξεχωρίζουν. Εκείνοι που σχεδιάζουν αυτά τα σπίτια έχουν σκοπό να δημιουργήσουν έναν αρμονικό και λειτουργικό χώρο. Φυσικά, δεν παραμελούν την αισθητική. Αντίθετα, έχουν ως στόχο να απαλλαγούν από περιττές λεπτομέρειες.

μινιμαλιστικά σπίτια

Ο μινιμαλισμός μπορεί να εφαρμοστεί τόσο στο εξωτερικό των σπιτιών όσο και στην εσωτερική τους διακόσμηση. Όταν πρόκειται για εσωτερικό σχεδιασμό, η τάση αυτή δίνει μεγάλη έμφαση στην τάξη. Κάθε αντικείμενο πρέπει να έχει τη θέση του.

Κύριες πτυχές του μινιμαλισμού

 • Απλότητα.
 • Λειτουργικότητα.
 • Γενικότερα μικρός αριθμός αντικειμένων
 • Απομάκρυνση όλων των αντικειμένων που δεν είναι απαραίτητα.
 • Η φύση και το φως παίζουν σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό.
 • Υπερισχύουν οι ευθείες γραμμές και τα γεωμετρικά σχήματα.
 • Οι μονοχρωματικές παλέτες χρωμάτων κυριαρχούν, ειδικά σε ουδέτερα χρώματα.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων, τα μινιμαλιστικά σπίτια χρησιμοποιούν ξύλο, γυαλί, ανοξείδωτο χάλυβα, χρώμιο, μάρμαρο και γρανίτη. Όταν πρόκειται για διακόσμηση, οι φυσικές επιλογές όπως το ξύλο και η πέτρα είναι τα κύρια υλικά που χρησιμοποιούνται.

 

 

5 μεγάλες ιδέες για τα μινιμαλιστικά σπίτια

Τώρα που έχουμε διατυπώσει τις βασικές πτυχές του μινιμαλισμού, μπορούμε να προχωρήσουμε στη λίστα με μερικές ιδέες για τα μινιμαλιστικά σπίτια. Μπορείτε να τα λάβετε υπόψη για κάποιο μελλοντικό πρότζεκτ ή να τα προσαρμόσετε στο σπίτι σας για να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτή την τάση.

1. Απόλυτη τάξη στο υπνοδωμάτιό σας

μινιμαλιστικά σπίτια

Η αρχή αυτή είναι απαραίτητη για τον μινιμαλισμό. Έτσι, είναι καλύτερο να αποφύγετε να έχετε ρούχα πεταμένα ή να κρέμονται σε όλο το δωμάτιό σας. Σχεδιάστε το δωμάτιό σας γύρω από αυτή τη βασική αρχή: αν τραβήξετε μια φωτογραφία του εαυτού σας στο δωμάτιο, θα πρέπει να μπορείτε να δείτε στο παρασκήνιο μόνο τα απαραίτητα για εκείνο το δωμάτιο.

Οι κύριοι σύμμαχοι για το σκοπό αυτό είναι οι μεγάλες ντουλάπες, ιδανικά τοποθετημένες στον τοίχο. Τουλάχιστον ένα συρτάρι θα είναι επίσης απαραίτητο. Αυτά μπορούν να βρεθούν σε υπέροχα σχέδια.

Τέλος, αν μπορείτε να πάρετε κομοδίνα με μεγάλα συρτάρια, θα είναι ιδανικό. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα περιττά χαλιά και τις φωτογραφίες. Επιπλέον, το φλοράλ δεν ενδείκνυται σε αυτό το πλαίσιο.

2. Οι λευκές κουρτίνες προσθέτουν χώρο

Όπως αναφέρθηκε, ο μινιμαλισμός είναι ένα αυστηρό στυλ. Έτσι, είναι λογικό ότι η εκμετάλλευση του φυσικού φωτός είναι ένας από τους κύριους στόχους του. Για το σκοπό αυτό, εκτός από μεγάλα παράθυρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκές κουρτίνες από διαφανή υφάσματα.

Σε αντίθεση με τα σκούρα χρώματα, τα φωτεινά χρώματα τείνουν να δίνουν την αίσθηση του μεγαλύτερου χώρου σε ένα δωμάτιο και να αυξάνουν το φως. Μια λεπτομέρεια που μπορείτε να προσθέσετε είναι ένας μεγάλος καθρέφτης: η αντανάκλαση δημιουργεί την εντύπωση αξιοσημείωτης διεύρυνσης του χώρου.

3. Στο μπάνιο ο στόχος είναι η πρακτικότητα

μινιμαλιστικά σπίτια

Ορισμένες από τις πτυχές που αναφέραμε στις προηγούμενες ιδέες για τα μινιμαλιστικά σπίτια μπορούν να ληφθούν ακόμη περισσότερο στο μπάνιο. Αυτές περιλαμβάνουν και πάλι την είσοδο του φυσικού φωτός, εστιάζοντας στη λειτουργικότητα των αντικειμένων και χρησιμοποιώντας ανοιχτόχρωμα και καθαρά αντικείμενα.

Μια καλή συμβουλή για τα μπάνια είναι να χρησιμοποιείτε συρόμενες πόρτες, επειδή εξοικονομούν πολύ χώρο. Το κλειδί για την καλή χρήση του χώρου είναι η καλή διάταξη: προσπαθήστε να επιμείνετε στις γεωμετρικές γραμμές.

Μερικές άλλες ενδιαφέρουσες ιδέες:

 • Χρησιμοποιήστε μεγάλους καθρέφτες.
 • Διαλέξτε γεωμετρικά σχεδιασμένη μπανιέρα και νιπτήρα .
 • Χρησιμοποιήστε το λευκό ως βάση με μερικές χρωματικές λεπτομέρειες.
 • Χρησιμοποιήστε υλικά όπως ξύλο και πέτρα για να διακοσμήσετε.
 • Φροντίστε να έχετε κάπου να βάλετε τα αντικείμενα του μπάνιου, όπως συρτάρια και ψάθινα καλάθια.

 

 

4. Μινιμαλιστικά σπίτια

Η επόμενη ιδέα για τα μινιμαλιστικά σπίτια αφορά την κουζίνα. Στις κουζίνες, τα κύρια χρώματα είναι τα χρώματα του γκρι. Υπερισχύουν πάλι τα γεωμετρικά έπιπλα. Το αλουμίνιο, το μάρμαρο και ο γρανίτης είναι εξαιρετικά υλικά για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Οι πάγκοι χρησιμοποιούνται πολύ στις μινιμαλιστικές κουζίνες. Έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορείτε να βάλετε ηλεκτρικές συσκευές κάτω από αυτούς και να κερδίσετε πολύ χώρο. Το ίδιο συμβαίνει και με το ψυγείο: η τοποθέτηση του στον τοίχο λειτουργεί καλά με την ιδέα του μινιμαλισμού. Και πάλι, ο φυσικός φωτισμός θα πρέπει να χρησιμοποιείται στο μέγιστο.

5. Χώρος για όλους στο σαλόνι

μινιμαλιστικά σπίτια

Εκτός από τις αρχές που ισχύουν και για τα προηγούμενα δωμάτια, τα μινιμαλιστικά σαλόνια πρέπει να προσπαθούν να μην έχουν πάρα πολλά έπιπλα. Τα μεγάλα παράθυρα είναι βασικό στοιχείο, καθώς επίσης και πολλές λάμπες.

Έντονα χρώματα που συνδυάζονται με ουδέτερα επιτρέπονται, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση. Αυτό μπορεί να είναι ένα έπιπλο, ένας καναπές ή ένας πίνακας. Το κλειδί είναι να μην το παρακάνετε.

Από την άλλη πλευρά, και σε αυτό το δωμάτιο θα πρέπει να αποφεύγετε περιττά χαλιά και διακοσμήσεις. Η τεχνολογία είναι κάτι περισσότερο από ευπρόσδεκτη. Οι σύγχρονες τηλεοράσεις δίνουν μια ξεχωριστή πινελιά στο σύνολο του δωματίου. Επίσης, καθώς στοχεύετε στην λειτουργικότητα, μια καλή ιδέα είναι να συνδυάσετε την τηλεόραση με σύγχρονο εξοπλισμό ήχου για να απολαύσετε μια καλή ταινία.

Αν και δεν χρειάζονται πολλά πράγματα, αυτό το είδος σπιτιών απαιτεί να βάλετε τη  δημιουργικότητα και τη φαντασία σας να δουλέψει. Αυτές οι ιδέες για τα μινιμαλιστικά σπίτια μπορούν να σας δώσουν μια αρχική έμπνευση: τώρα σκεφτείτε ποιες είναι οι προτιμήσεις σας και πιάστε δουλειά!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.