Πώς να καθαρίζετε τα φύλλα από τα φυτά εσωτερικού χώρου

Έχετε καθαρίσει ποτέ τα φύλλα από τα φυτά σας; Θα έπρεπε. Θα μπορούσε ν' αποτελεί παράγοντα παρεμπόδισης της ανάπτυξής τους.
Πώς να καθαρίζετε τα φύλλα από τα φυτά εσωτερικού χώρου

Τελευταία ενημέρωση: 02 Φεβρουαρίου, 2019

Θα σας πούμε πώς να καθαρίζετε τα φύλλα από τα φυτά εσωτερικού χώρου, για έναν υπέροχο εσωτερικό κήπο και τα χρώματα που πάντα θέλατε. Στο καθάρισμα του σπιτιού θα πρέπει να φτάνουμε και την πιο μικρή γωνίτσα, ακόμη και τα φυτά. Γνωρίζατε πώς μπορείτε να τα κάνετε ν’ αστράφτουν με λίγα απλώς βήματα;

Είναι σημαντικό να καθαρίζετε τα φύλλα από τα φυτά εσωτερικού χώρου;

Ναι, είναι σημαντικό. Η διατήρηση καθαρών και υγιών των φύλλων, βοηθά τα φυτά ν’ αναπνεύσουν. Η σκόνη ή η μόλυνση του αέρα, μπορεί να συσσωρευτεί στα φυτά και να μειώσει σημαντικά την ποσότητα φωτός που λαμβάνουν.

Όπως πιθανόν να γνωρίζετε όλοι, λιγότερο φως σημαίνει λιγότερη χλωροφύλλη, κατ’ επέκταση, ένα άρρωστο φυτό. Αν φτάσει έως εκεί η κατάσταση, όχι μόνο θα αρχίσει να κιτρινίζει και θα σταματήσει ν’ αναπτύσσεται, αλλά μπορεί και να πεθάνει.

φυτά εσωτερικού χώρου με μαραμένα φύλλα

Γι’ αυτό, το να καθαρίζετε τα φυτά εσωτερικού χώρου τα οποία δεν καθαρίζονται από τη βροχή, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Θα πρέπει να τα καθαρίζετε τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: 8 φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού σας

Μέθοδοι καθαρισμού των φύλλων των φυτών

1. Νερό ως κύρια πηγή

Φυσικά, δεν χρειάζεται να είστε ειδικοί για να σκεφτείτε πως το νερό είναι καλή πηγή για τον καθαρισμό των φύλλων.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να βάλετε το φυτό στο ντους σας και να το πλύνετε απαλά με ζεστό νερό. Έτσι, το φυτό σας θα δεχθεί απαλές σταγόνες νερού, αντί για ένα έντονο ρεύμα το οποίο μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα φύλλα. Η χρήση μάνικας ή σπρέι είναι επίσης καλές μέθοδοι.

Αν το φυτό σας είναι πολύ βρώμικο, μπορείτε ν’ αναμείξετε ένα λίτρο νερό με λίγο αφρόλουτρο. Πλύνετε απαλά τα φύλλα και ξεβγάλετε με καθαρό νερό. Άτομα που προτείνουν νερό με σαπούνι συμβουλεύουν να καλύπτετε το υπόστρωμα ή να ξαπλώνετε το φυτό στο πλάι του ώστε το μείγμα να μείνει μόνο στα φύλλα.

2. Φυσικό γυαλιστικό

Η χρήση ενός φυσικού γυαλιστικού είναι αποτελεσματική, εκτός από φυτά με κατσαρά φύλλα ή μικρές τρίχες. Αποφύγετε τη χρήση σε τέτοια φυτά. Χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι και νερό με σαπούνι για να σκουπίσετε τα φύλλα ώστε ν’ αποκτήσουν υγιή λάμψη, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τη χρήση ελαιόλαδουΚαι οι δύο επιλογές θα δώσουν ωραία λάμψη στα φυτά σας.

3. Καθαρίστε τα φύλλα των φυτών με γάλα ή μπύρα

Όσο απίστευτο και να φαίνεται, το γάλα είναι τέλειο προϊόν για ν’ αποκτήσετε ένα υγιές φυτό. Είναι απλό: βουτήξτε ένα πανί σε γάλα και σκουπίστε τα φύλλα που θέλετε να καθαρίσετε. Θα παρατηρήσετε αμέσως αποτελέσματα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μπύρα αντί για γάλα.

φυτά εσωτερικού χώρου

4. Φλούδα μπανάνας για να καθαρίσετε τα φυτά

Καθαρίζοντας τα φύλλα από τα φυτά εσωτερικού χώρου με το εσωτερικό μέρος μιας φλούδας από μπανάνα, είναι ιδανική λύση καθώς θα τα αφήσετε καθαρά και λαμπερά. Όπως και με το γάλα, θα παρατηρήσετε άμεση βελτίωση στην εμφάνιση του φυτού. Θα γίνει πιο πράσινο και λαμπερό.

5. Καθαρίστε τα φυτά με οδοντόβουρτσα

Παραπάνω, στη δεύτερη μέθοδο της λίστας μας, σας είπαμε να είστε προσεκτικοί με τα βελούδινα φυτά ή αυτά που έχουν μικρές τρίχες. Για να καθαρίσετε αυτά τα φυτά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μικρή οδοντόβουρτσα.

Είναι πολύ απλό:  πάρτε στην παλάμη σας το φύλλο και βουρτσίστε το απαλά με την οδοντόβουρτσα. Ξεκινήστε από τη βάση του φύλλου και συνεχίστε προσεκτικά προς την άκρη. Θυμηθείτε να ξεβγάζετε την οδοντόβουρτσα κάθε λίγο και βεβαιωθείτε πως είναι εντελώς στεγνή πριν καθαρίσετε τα φύλλα.

Άλλα αντικείμενα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε τα φύλλα είναι ένα πινέλο με μαλακές τρίχες ή καθαριστές σωλήνων. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φύλλο από το ίδιο το φυτό για να καθαρίσετε τη σκόνη από τα υπόλοιπα.

Άλλες προτάσεις

Πέραν από το να καθαρίζετε τα φύλλα των φυτών, θα πρέπει να τα φροντίζετε και με άλλους τρόπους. Παραδείγματος χάρη, κάτι που μπορεί να είναι και το σημαντικότερο, είναι ν’ απομακρύνετε τα άρρωστα μέρη του φυτού.

Αν ένα φυτό έχει φύλλα μαραμένα, ξηρά, κίτρινα ή αδύναμα, θα πρέπει να τα αφαιρέσετε. Με την αφαίρεσή τους θα ενεργοποιήσετε το φυτό να επικεντρώσει όλες του τις πηγές στη διατήρηση και ανάπτυξη των υγιών μερών.

Να έχετε επίγνωση των χαρακτηριστικών του φυτού για να μπορέσετε να το φροντίσετε σωστά. Για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να βρέχετε τα φύλλα ορισμένων φυτών. Τέτοια παραδείγματα είναι οι κάκτοι και το παχύφυτο. Αυτά τα φυτά θα πρέπει να τα καθαρίζετε χωρίς νερό.

Ο καθαρισμός των φύλλων των φυτών απαιτεί μονάχα λίγα λεπτά. Όμως, θα έχει εκπληκτικά αποτελέσματα για την υγεία τους. Αν χρησιμοποιείτε φυτά για τη διακόσμηση του σπιτιού, τα φωτεινά και υγιεινά φυτά θα αλλάξουν την ατμόσφαιρα του χώρου σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.