Αντίστροφη περιποίηση του δέρματος: Τι είναι και πώς γίνεται;

Η αντίστροφη περιποίηση του δέρματος είναι μια ιογενής μέθοδος καθαρισμού του προσώπου στα κοινωνικά δίκτυα. Πρόκειται για την τροποποίηση της σειράς με την οποία εφαρμόζονται τα καλλυντικά. Μάθετε τα πάντα εδώ!
Αντίστροφη περιποίηση του δέρματος: Τι είναι και πώς γίνεται;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 30 Μαΐου, 2023

Για την περιποίηση της επιδερμίδας υιοθετήθηκε μια συγκεκριμένη σειρά. Η ουσία ήταν ο καθαρισμός, η τόνωση και η ενυδάτωση. Αλλά η αντίστροφη περιποίηση του δέρματος ανέτρεψε το μοτίβο. Τώρα, υπάρχουν εκείνοι που προτιμούν να πηγαίνουν από πίσω προς τα εμπρός, προκειμένου να προτείνουν καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία της επιδερμίδας.

Η μέθοδος αυτή είναι δημοφιλής στα κοινωνικά δίκτυα, καθώς αρκετοί bloggers δείχνουν βήμα προς βήμα τον αντίστροφο τρόπο περιποίησης του προσώπου. Το καλύτερο μέρος; Δεν συνεπάγεται κάποια μεγάλη οικονομική δαπάνη, αφού αυτό που προτείνει είναι να δοκιμάσετε μια νέα δομή. Πόσο αποτελεσματική είναι η διαδικασία; Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της; Ακολουθούν όλες οι λεπτομέρειες!

Τι είναι η “αντίστροφη περιποίηση της επιδερμίδας”;

Η αντίστροφη περιποίηση της επιδερμίδας αναφέρεται στην αλλαγή της σειράς με την οποία συνήθως εφαρμόζετε τις ουσίες για τον καθαρισμό και τη φροντίδα της επιδερμίδας σας, παρεκκλίνοντας από τη θεωρία που προτείνει να ξεκινάτε με τις πιο λεπτές συνθέσεις μέχρι να φτάσετε στις πιο παχιές.

Σύμφωνα με αυτή την πρακτική, το πρώτο πράγμα που θα εφαρμόζατε στο πρόσωπό σας θα ήταν οι κρέμες, ενώ θα ψεκάζατε το τόνερ τελευταίο. Κάπως έτσι το επισημαίνει αυτό το κόλπο ομορφιάς από το TikTok, ένα δίκτυο στο οποίο η αντίστροφη περιποίηση είναι τάση.

Η ιδέα προήλθε από την Ava Lee, μια Κορεάτισσα content creator, η οποία διέδωσε τα αντίστροφα tutorials μέχρι να κερδίσει την αποδοχή χιλιάδων χρηστών στην πλατφόρμα. Το επιχείρημα της Lee είναι ότι αυτή η αντίστροφη διαδικασία είναι αποτελεσματική για την επούλωση του δέρματος που έχει υποστεί ζημιές από το κρύο.

Τονίζει τα οφέλη που έχει το γεγονός ότι, όταν ξεκινάς με λοσιόν και όχι με τονωτικά, παρέχεις στο δέρμα του προσώπου ένα κλείδωμα υγρασίας και εκπληρώνεις την τοπική ενυδάτωση.

Λέγεται ότι αυτός ο τρόπος περιποίησης επιτυγχάνει άμεσα αποτελέσματα. Ωστόσο, η δερματολογική σύσταση είναι να περιμένετε τουλάχιστον 10 λεπτά για να εκπληρωθεί η ενυδάτωση, διότι μόνο όταν το χόριο απορροφήσει καλά το προϊόν αφομοιώνει καλύτερα τις υπόλοιπες ουσίες.

Επιπλέον, καθώς πρόκειται για μια θεραπεία που έχει ως αφετηρία τα κοινωνικά δίκτυα και δεν υπάρχουν ιατρικές αποδείξεις, οι γιατροί δεν υποστηρίζουν ακόμη πλήρως αυτή τη μέθοδο.

Αντίστροφη περιποίηση του δέρματος: Τι είναι και πώς γίνεται;
Η τεχνική αυτή προτείνει τη χρήση των προϊόντων περιποίησης προσώπου αντίστροφα.

Έτσι λειτουργεί η “αντίστροφη περιποίηση”

Οι συνήθεις ρουτίνες περιποίησης του δέρματος ξεκινούν με την εφαρμογή του τόνερ, καθώς είναι η πιο ελαφριά φόρμουλα της ομάδας. Συνεχίζουν με βαριά μείγματα, όπως ορούς και ενυδατικές κρέμες. Η ενυδάτωση αποκτά μεγαλύτερη σημασία ως φάρμακο κατά της φθοράς των καιρικών συνθηκών και ως προετοιμασία για ό,τι ακολουθεί.

Μια δημοσίευση της Offarm επισημαίνει ότι αν η επιδερμίδα μειώσει την ικανότητα κατακράτησης νερού, εμφανίζονται στο δέρμα τα ακόλουθα σημάδια ξηρότητας του δέρματος:

  • Ρυτίδες
  • Ξεφλούδισμα
  • Χαλαρότητα

Η αποφυγή αυτών των καταστάσεων είναι αυτό που επιδιώκεται με την αντιστροφή της σειράς υγιεινής και για αυτό χρειάζεστε 3 βήματα.

1. Ενυδάτωση με κρέμα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να απλώσετε ένα στρώμα ενυδατικής κρέμας στο πρόσωπο, μέχρι να σχηματίσει μια μάσκα. Σύμφωνα με την Ισπανική Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας, κάνοντας αυτό καθημερινά διατηρείται το σωστό επίπεδο ενυδάτωσης και αποκαθίσταται η λειτουργία φραγμού της κεράτινης στιβάδας.

Προσθέτουν ότι καλό είναι να επιλέγετε μια ενυδατική κρέμα που περιέχει αντηλιακό ή να βάζετε ένα φίλτρο μετά την κρέμα, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία είναι ένας ισχυρός αφυδατωτής του δέρματος. Η υφή της ουσίας πρέπει να ταιριάζει με τον τύπο της επιδερμίδας σας και το κλίμα της στιγμής.

2. Εφαρμόστε την τονωτική κρέμα προσώπου

Αφού απορροφηθεί η κρέμα, προχωρήστε στην τονωτική κρέμα. Πρόκειται για αναπλαστικούς παράγοντες με πολλαπλά πλεονεκτήματα, μεταξύ των οποίων η απομάκρυνση των ακαθαρσιών και των νεκρών κυττάρων, καθώς και μια επιπλέον πινελιά ενυδάτωσης.

Αν και υπάρχουν πολλές μάρκες τονωτικών προσώπου στην αγορά, αν θέλετε, χρησιμοποιήστε αυτά που παρασκευάζονται με αυστηρά φυσικά συστατικά. Καλύτερα είναι εκείνα που δεν περιέχουν αλκοόλ, άρωμα ή δραστικά συστατικά.

Μια ανασκόπηση για τα προϊόντα για το δέρμα, που δημοσιεύθηκε από την Ars Pharmaceutica, επισημαίνει ότι τα φυτικά παράγωγα είναι ασφαλή για την υγεία και αποτελούν μεγάλη πηγή δευτερογενών μεταβολιτών, που χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στην επεξεργασία καλλυντικών για το δέρμα.

Η μεθοδολογία είναι να χρησιμοποιήσετε βαμβάκι με το υγρό και να εμποτίσετε το πρόσωπο με απαλές κινήσεις. Περιμένετε 15 λεπτά για να διεισδύσει.

3. Επαναενυδάτωση

Η τελευταία διαδικασία είναι να επαναλάβετε την ενυδατική κρέμα, αλλά στα μάγουλα. Ορισμένοι άνθρωποι επιλέγουν τις ενυδατικές κρέμες επειδή έχουν την ικανότητα να ενσωματώνουν την επιφάνεια του δέρματος και να αποκαθιστούν τον όξινο μανδύα του δέρματος.

Θυμηθείτε να βάζετε αντηλιακό πριν από την εφαρμογή του μακιγιάζ, ειδικά αν η ενυδατική φόρμουλα δεν περιλαμβάνει κανένα παράγοντα προστασίας.

Υπάρχουν αντενδείξεις για την αντίστροφη περιποίηση του δέρματος;

Θεωρητικά, οι οπαδοί αυτής της ρουτίνας τονίζουν την επανορθωτική της δύναμη σε περιπτώσεις ξηρού δέρματος. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι σχολιάζουν ότι η προτίμηση πρώτα των βαριών και μετά των ελαφρών σκευασμάτων θα εμποδίσει τα τελευταία να κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει αποτέλεσμα, αλλά ότι θα είναι δύσκολο για τα τονωτικά και τους ορούς να φτάσουν βαθιά στο χόριο αν πρέπει να περάσουν μέσα από ένα φιλμ κρέμας. Υπέρ της αντίστροφης περιποίησης συνηγορεί η βαθιά ενυδάτωση και η επιφανειακή ενυδάτωση, καθώς αποδεικνύει το φρέσκο φινίρισμα.

Αντίστροφη περιποίηση του δέρματος: Τι είναι και πώς γίνεται;
Προς το παρόν, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για τα οφέλη της αντίστροφης περιποίησης. Τα αποτελέσματά της βασίζονται σε ανεπίσημα δεδομένα.

Πώς να κάνετε την αντίστροφη περιποίηση της επιδερμίδας σας ασφαλέστερη

Ανεξάρτητα από το αν έχετε υιοθετήσει την παραδοσιακή ρουτίνα ή το αντίθετο, η ασφάλεια του δέρματος είναι εγγυημένη, αρκεί να βάζετε στο πρόσωπό σας ποιοτικά προϊόντα, σχετικά με κάθε ανάγκη. Αυτά πρέπει να είναι δερματολογικά εγκεκριμένα.

Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον τύπο του δέρματός σας και τα συστατικά των καλλυντικών. Είναι επίσης απαραίτητο να είστε συνεπής και αυστηρή με τη φροντίδα, ώστε το πρόσωπό σας να διατηρήσει την υγιή του εμφάνιση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.