Πώς να αναγνωρίσετε ένα ενυδατωμένο και υγιές δέρμα

Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε τα χαρακτηριστικά του υγιούς δέρματος και θα παρέχουμε συστάσεις για να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές. Μην το χάσετε!
Πώς να αναγνωρίσετε ένα ενυδατωμένο και υγιές δέρμα
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Το υγιές δέρμα είναι αισθητικά ευχάριστο στο μάτι και στην αφή. Είναι ομαλό αλλά σταθερό. Έχει ομοιόμορφο τόνο και δείχνει ενυδατωμένο, σφριγηλό και καθορισμένο. Επιπλέον, είναι απαλλαγμένο από λάδια και ατέλειες.

Ωστόσο, όχι μόνο αυτό, αλλά το υγιές δέρμα παρέχει επίσης αμέτρητα οφέλη. Μας προστατεύει, καθώς αποτελεί φυσικό φράγμα ενάντια στα παθογόνα. Βοηθά επίσης στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος και μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε απτικά ερεθίσματα που σχετίζονται με τον κόσμο.

Επομένως, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρήσουμε το δέρμα μας υγιές με σωστή διατροφή, χρησιμοποιώντας προϊόντα για τη φροντίδα και την ενυδάτωσή του και αποφεύγοντας την επαφή με παράγοντες και ουσίες που μπορούν να το βλάψουν, όπως ο ήλιος, τα απορρυπαντικά, οι ρύποι και οι σκληρές ουσίες ή τα καλλυντικά.

Οι λειτουργίες του δέρματος

Το δέρμα αποτελείται από τρία στρώματα: την επιδερμίδα, το χόριο και την υποδερμίδα. Είναι επίσης ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματος και το μεγαλύτερο. Το δέρμα ενός ενήλικα με μέσο ύψος μπορεί να είναι περισσότερο από δύο τετραγωνικά μέτρα και να ζυγίζει έως και 5 κιλά!

Το δέρμα εκτελεί διάφορες λειτουργίες:

 • Είναι ο ενδιάμεσος στη σχέση μας με τον κόσμο γύρω μας.
 • Είναι η πρώτη γραμμή άμυνας, που αποτελεί ένα φράγμα που μας προστατεύει από φυσικούς, χημικούς ή βιολογικούς παράγοντες.
 • Το δέρμα μας βοηθά επίσης να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία μας, διατηρώντας μας δροσερούς ή ζεστούς.
 • Βοηθά στη διατήρηση της εσωτερικής υγρασίας ενώ μας μονώνει από το εξωτερικό.
 • Το δέρμα μας είναι ένα μέσο αποβολής των αποβλήτων από το σώμα μέσω της εφίδρωσης.
 • Επιπλέον, συμβάλλει στην παραγωγή βιταμίνης D.
 • Είναι το όργανο της αίσθησης της αφής, χάρη στο οποίο αντιλαμβανόμαστε σχήματα, πίεση, θερμοκρασία, ακόμη και πόνο.
 • Μέσω του δέρματος δίνουμε και στοργή. Ας μην ξεχνάμε τη μεγάλη σημασία της στοργής στις συναισθηματικές μας σχέσεις, είτε με τον σύντροφό μας, είτε με τα παιδιά, είτε με τα κατοικίδια!

Τα χαρακτηριστικά του υγιούς δέρματος

Υπάρχουν διάφοροι τύποι δέρματος (κανονικό, ξηρό, λιπαρό, μικτό, ευαίσθητο) και ο καθένας απαιτεί ειδική φροντίδα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που είναι κοινά σε όλα τα υγιή δέρματα.

La piel sana y las emociones.
Το δέρμα μας συνδέει με τον έξω κόσμο αλλά εκφράζει και τα συναισθήματά μας.

Το υγιές δέρμα έχει ομοιόμορφο τόνο

Δεν μιλάμε για το χρώμα. Εδώ, αναφερόμαστε στο γεγονός ότι ο τόνος είναι ομοιόμορφος όταν το δέρμα είναι υγιές, χωρίς αποχρωματισμούς ή κηλίδες.

Ωστόσο, η φυσική γήρανση και η συνδυασμένη επίδραση εξωτερικών και εσωτερικών παραγόντων (ήλιος, τροφή, ασθένειες) μπορεί να επηρεάσει την αλλοίωση της δραστηριότητας των μελανοκυττάρων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστη μελανίνη.

Είναι μαλακό

Το υγιές δέρμα έχει μια αδιαμφισβήτητη ποιότητα: είναι απαλό και λείο στην αφή, χωρίς τραχιές, ξηρές, ξεφλουδισμένες ή ακανόνιστες περιοχές – ούτε σε περιοχές όπως ο αγκώνας ή άλλες εκτεθειμένες σε μεγαλύτερη φθορά.

Ωστόσο, καθώς γερνάμε, η συσσώρευση της επιδερμικής κερατίνης αυξάνεται και η ανανέωση των βασικών κυττάρων επιβραδύνεται. Αυτό θα παρατηρηθεί σε ένα πιο παχύ, ξηρό, πιο τραχύ δέρμα με λίγη λάμψη.

Το υγιές δέρμα είναι σφριγηλό στην αφή

Πάνω απ ‘όλα, το υγιές δέρμα είναι υπέροχο όταν το αγγίζετε. Υπό αυτή την έννοια, η υφή του είναι συμπαγής, λεία και απαλή, αλλά ταυτόχρονα συμπαγής. Δεν κρεμάει, δεν ζαρώνει ή δεν τεντώνεται.

Αντίθετα, οι δερματικές πρωτεΐνες (κολλαγόνο και ελαστίνη) χάνουν τη δομή τους λόγω ασθένειας ή κακής διατροφής, επηρεάζοντας τη σφριγηλότητα του δέρματος και το κάνουν να φαίνεται χαλαρό. Αυτό συμβαίνει επίσης καθώς γερνάμε, αν και είναι δυνατό να μετριαστεί.

Δεν υπάρχει περιττό λάδι

Οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν φυσικά έλαια για να παρέχουν προστασία. Ωστόσο, το υγιές δέρμα δεν είναι υπερβολικά ξηρό ή υπερβολικά λιπαρό.

Η υψηλή παραγωγή σμήγματος (ελαίου) μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα, ξεκινώντας από την ακμή. Συμβάλλει επίσης στη συσσώρευση βακτηρίων και νεκρών κυττάρων του δέρματος, γεγονός που δημιουργεί ένα περιβάλλον για μόλυνση.

Είναι καλά ενυδατωμένο

Εάν το δέρμα σας φαίνεται ξηρό ή ξεφλουδισμένο σε εμφάνιση και υφή, είναι ανθυγιεινό και στερείται υγρασίας. Είναι σημαντικό να διατηρείτε την ενυδάτωση για να αποφύγετε αυτή τη ραγισμένη εμφάνιση.

Τώρα, το ξηρό δέρμα δεν αποτελεί πρόβλημα υγείας από μόνο του. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει κάποια υποκείμενη παθολογία εάν παραμένει τραχύ, να υπάρχει κνησμός ή άλλα συμπτώματα.

Υγιές δέρμα: Συμβουλές

Η διατήρηση ενός υγιούς δέρματος είναι μια εργασία που πρέπει να προσέχουμε καθημερινά. Δεν είναι πολύ περίπλοκο, αλλά πρέπει να γίνει συνήθεια.

Ενυδάτωση

Θα πρέπει να εφαρμόζετε ενυδατικές κρέμες, κατά προτίμηση μετά το μπάνιο, για να βοηθήσετε να κλειδώσετε την υγρασία. Επίσης, θυμηθείτε να πίνετε πολλά υγρά.

Θρέψη

Η θρέψη του δέρματος είναι ένα άλλο κλειδί για να διατηρηθεί υγιές και ελαστικό. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση προϊόντων που περιέχουν κολλαγόνο.

Θα πρέπει επίσης να προσέχετε τη διατροφή σας, καταναλώνοντας καρότα, σπανάκι, ντομάτες, εσπεριδοειδή. Εν τω μεταξύ, αποφύγετε την υπερβολική ζάχαρη, αλάτι, καφέ ή κόκκινο κρέας.

Καθημερινή περιποίηση

Η γενική καθαριότητα είναι ωφέλιμη, αλλά πρέπει να λάβετε υπόψη αρκετές σκέψεις. Αποφύγετε πολύ ισχυρά προϊόντα που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.

Μην το παρακάνετε με τον καθαρισμό, καθώς το δέρμα μπορεί να στεγνώσει, μειώνοντας τη φυσική του λίπανση. Η υπερβολική περιποίηση οδηγεί σε προβλήματα.

Βούρτσισμα δέρματος

Κατά τη διάρκεια του μπάνιου, χρησιμοποιήστε μια μαλακή βούρτσα ή γάντι από τρίχες αλόγου για να βοηθήσετε στη διαδικασία απομάκρυνσης των νεκρών κυττάρων του δέρματος και διαφόρων ουσιών (σκόνη, βρωμιά, ακάρεα).

Ωστόσο, θα πρέπει να το αποφύγετε εάν έχετε πληγές ή υποφέρετε από δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση.

Αντηλιακή προστασία

Το δέρμα σας πρέπει να προστατεύεται από τις επιδράσεις του ηλιακού φωτός, και όχι μόνο το καλοκαίρι.

Θα πρέπει να εφαρμόζετε κρέμες με υψηλό δείκτη αντηλιακής προστασίας και να φοράτε σκούρα γυαλιά ηλίου ή καπέλα ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας. Αυτό είναι επίσης σημαντικό για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.

Άσκηση

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος για διάφορους λόγους:

 • Αυξάνει τη ροή του αίματος.
 • Το δέρμα λαμβάνει περισσότερα θρεπτικά συστατικά όταν ασκείστε.
 • Βοηθά το δέρμα σας να διατηρήσει την ελαστικότητα και τον τόνο.
 • Οι τοξίνες και άλλα συσσωρευμένα απόβλητα αποβάλλονται όταν ασκείστε.

Απολέπιση

Η μηχανική ή χημική απολέπιση του δέρματος βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος που συσσωρεύονται στην επιφάνεια, συμβάλλοντας στη φυσική διαδικασία ανανέωσης.

Κάντε απολέπιση με κάποια συχνότητα, αλλά μην το παρακάνετε.

Exfoliación química para una piel sana.
Η απολέπιση βοηθά στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων από το δέρμα που παραμένουν στην επιφάνεια.

Κόψτε το κάπνισμα

Αν θέλετε να έχετε υγιές δέρμα, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να κόψετε το κάπνισμα.

Το κάπνισμα ξηραίνει το δέρμα, μειώνει την οξυγόνωση και συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. Σύμφωνα με έρευνες, επηρεάζει ακόμη και τις ουλές και ευνοεί την εμφάνιση άλλων δερματολογικών αλλοιώσεων.

Αποφύγετε άλλες επιβλαβείς ουσίες

Το χλώριο από τις πισίνες μπορεί να είναι ένας παράγοντας ενεργοποίησης για ορισμένες δερματικές παθήσεις, όπως η ατοπική δερματίτιδα.

Επομένως, καλό είναι να είστε προσεκτικοί και να λαμβάνετε τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Αποφύγετε το άγχος

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, σύμφωνα με μελέτες, μεταξύ 30% και 70% των δερματικών παθήσεων σχετίζονται με ψυχολογικές διαταραχές.

Έτσι, αν θέλουμε υγιές δέρμα, πρέπει επίσης να προσέχουμε πώς σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε.

Το υγιές δέρμα είναι σημάδι καλής υγείας

Το υγιές δέρμα φαίνεται όμορφο στα μάτια και αισθάνεται ωραία στην αφή. Η υγιής εμφάνιση έχει επίσης αντίκτυπο στη διάθεσή σας. Είναι ένας αρμονικός κύκλος.

Φυσικά, η περιποίηση του δέρματος πρέπει να είναι όπως όλα τα άλλα που κάνουμε: με μέτρο. Η υπερβολική χρήση προϊόντων και ο υπερβολικός καθαρισμός μπορεί να έχει συνέπειες χειρότερες από ασθένειες, τόσο για το δέρμα όσο και για τη συμπεριφορά μας.

Το να έχετε υγιές, όμορφο δέρμα είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι θέλουν να επιδεικνύουν. Ωστόσο, αυτό μπορεί επίσης να είναι αντιπαραγωγικό. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, η έκθεσή του στον ήλιο ή άλλους παράγοντες μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι συνήθως.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Costa A, Motta M, Bezzan M. Fatores etiopatogênicos da acne vulgar An. Bras. Dermatol. 2008; 83 (5): https://doi.org/10.1590/S0365-05962008000500010
 • Jorcano Noval J. Estudio de la función de queratinas epidérmicas a través de ratones transgénicos. Madrid: Universidad Complutense, 1996.
 • Le-Bert M, Prado B. Tabaco y piel. Rev. chil. Dermatol. 2011; 27(3): 286-299.
 • Molina A, Londoño Á. Vitamina D y piel. rev. asoc. colomb. dermatol. cir. dematol. 2012; 20(3): 239-252.
 • Navarro-Triviño F, Arias-Santiago , Gilaberte-Calzada Y. Vitamina D y la piel. Una revisión para dermatólogos. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2019; 110(4): 262-272.
 • Ortiz M, Willey J, Chiang J. How stress gets under the skin o cómo el estrés psicológico se introduce bajo la piel. Rev. méd. Chile. 2014; 142(6): 767-774.
 • Soto Serrano Y, García Castillo J, Hernández Peña E, Seife Echevarría A. Carcinoma de células basales. Presentación de un caso. Medisur. 2018;  16(4): 588-592.
 • Sordo C, Gutiérrez C. Cáncer de piel y radiación solar: experiencia peruana en la prevención y detección temprana del cáncer de piel y melanoma. Rev Perú Med Exp Salud Pública. 2013;30(1):113-117.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.