Τι πρέπει να ξέρετε για την αντισυλληπτική ένεση

Η αντισυλληπτική ένεση είναι μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος για την πρόληψη της εγκυμοσύνης. Το ποσοστό αποτελεσματικότητάς της είναι 99% - αλλά μόνο όταν εφαρμόζεται εγκαίρως.
Τι πρέπει να ξέρετε για την αντισυλληπτική ένεση
Mariel Mendoza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: τον/την γιατρό Mariel Mendoza.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η αντισυλληπτική ένεση είναι μια ουσία που εφαρμόζεται συνήθως στον ώμο ή σε έναν γλουτό μέσω μιας σύριγγας για προσωρινή πρόληψη της εγκυμοσύνης. Είναι μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης για τις γυναίκες. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι μόνο μία στις 100 γυναίκες που τη χρησιμοποιούν σωστά, μπορεί να μείνει έγκυος.

Ανάλογα με τα συστατικά της, τα αποτελέσματα από μια αντισυλληπτική ένεση μπορεί να διαρκέσουν από έναν έως τρεις μήνες. Επίσης, η μηνιαία ένεση συνιστάται ευρέως για τις έφηβες γυναίκες. Ο λόγος είναι ότι αυτές περιέχουν χαμηλότερη δόση ορμονών.

Η αντισυλληπτική ένεση προστατεύει μια γυναίκα για περίπου 33 ημέρες από την ημερομηνία εφαρμογής. Μόλις παρέλθει αυτό το διάστημα, η προστασία κατά της εγκυμοσύνης εξασθενεί, ακόμα κι αν πρόκειται για μόνο μία μέρα. Έτσι, μια γυναίκα πρέπει να προγραμματίζει και να κάνει την ένεση την ίδια ημέρα κάθε μήνα.

Άλλοι τύποι ενέσεων έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, όπως θα σας δείξουμε παρακάτω. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτές.

Πώς λειτουργεί η αντισυλληπτική ένεση

Οι αντισυλληπτικές ενέσεις περιέχουν ορμόνες παρόμοιες με αυτές που συντίθενται στο γυναικείο σώμα – τις ίδιες που αναστέλλουν την ωορρηξία. Οι ενέσεις έχουν διάφορα ονόματα όπως “Depo Provera”, “Depo injection”, “αντισυλληπτική ένεση”, “DMPA ή οξική μεδροξυπρογεστερόνη”.

Όπως είπαμε παραπάνω, είναι κατασκευασμένες από ορμόνες που αναστέλλουν την ωορρηξία: την προγεστίνη, για να είμαστε ακριβείς. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης ορισμένοι συνδυασμοί προγεστίνης και οιστρογόνων. Όσο για την πρώτη, έχει αποτελεσματικότητα για 2 έως 3 μήνες. Η διάρκεια της δεύτερης επιλογής είναι ένας μήνας.

Η προγεστίνη αποτρέπει την εγκυμοσύνη αποτρέποντας την ωορρηξία. Μια εγκυμοσύνη δεν μπορεί να συμβεί εάν δεν υπάρχει ωοθήκη στους σάλπιγγες. Επιπλέον, αυτή η ορμόνη προκαλεί πάχος βλέννας του τραχήλου της μήτρας, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διέλευση του σπέρματος.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για την αντισυλληπτική ένεση

αντισυλληπτικές μέθοδοι
Πριν επιλέξετε ένα πλάνο αντισύλληψης, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Όπως σχεδόν όλα τα προϊόντα, οι ενέσεις αντισύλληψης έχουν τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα. Επομένως, εναπόκειται σε κάθε άτομο να αποφασίσει εάν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτήν τη μέθοδο πρόληψης της εγκυμοσύνης ή όχι.

Ας ξεκινήσουμε με τα πλεονεκτήματα. Αυτό το είδος αντισυλληπτικής μεθόδου ξεχωρίζει για την αποτελεσματικότητά του. Όπως αναφέραμε προηγουμένως, έχει πιθανότητα αποτυχίας μικρότερη από 1%. Επίσης, δεν παρεμβαίνει στη σεξουαλική επαφή. Ομοίως, πρέπει να αναφέρουμε ότι η ένεση μπορεί να βελτιώσει την ακμή και τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα.

Μια γυναίκα μπορεί να χρησιμοποιήσει την ένεση μια φορά το μήνα, οπότε η χρήση της είναι διακριτική και αξιόπιστη. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος δεν προστατεύει από τον ιό HIV ή άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις και θα πρέπει να το λάβετε υπόψη. Οι γιατροί δεν συνιστούν τη χρήση της κατά το στάδιο του θηλασμού. Επίσης, θα μπορούσε να είναι λίγο ενοχλητικό για εκείνους που δεν τους αρέσουν οι ενέσεις.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα και ότι οι έφηβοι δεν πρέπει να τις χρησιμοποιούν. Ωστόσο, αυτός ο μύθος είναι ψευδής. Στην πραγματικότητα, μια γυναίκα ανακτά την ικανότητά της να αναπαραχθεί μόλις σταματήσει να τη χρησιμοποιεί.

Παρενέργειες

γυναίκα με ναυτία
Η ναυτία είναι μια από τις παρενέργειες της χρήσης των αντισυλλητικών ενέσεων. Ωστόσο, δεν αποτελεί τον κανόνα.

Όπως συμβαίνει με όλα, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι από τη χρήση αυτών των ενέσεων, οπότε πρέπει να τις αξιολογήσετε πριν από την εφαρμογή τους.

Μερικές γυναίκες περιγράφουν επεισόδια ναυτίας και ακανόνιστων περιόδων. Αυτό οφείλεται κυρίως στην επίδραση των ορμονών που περιέχονται στις ενέσεις. Μπορούν να αλλάξουν την κανονική πορεία των λειτουργιών του σώματος. Επίσης, είναι πιθανό οι αντισυλληπτικές ενέσεις να οδηγήσουν σε ελαφριά αύξηση βάρους σε γυναίκες που τις χρησιμοποιούν τακτικά για τον ίδιο λόγο.

Επομένως, για να είστε ασφαλείς, συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο, ώστε να μπορούν να σας συμβουλέψουν για τη μέθοδο που είναι πιο κατάλληλη για εσάς.

Συμπέρασμα

Οι αντισυλληπτικές ενέσεις είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη της εγκυμοσύνης εάν μια γυναίκα ακολουθεί ένα σωστό πρόγραμμα. Όπως είπαμε παραπάνω, το ποσοστό επιτυχίας είναι 99%. Αυτή είναι μια μέθοδος που είναι τόσο αποτελεσματική όσο η απολίνωση των σαλπίγγων.

Ωστόσο, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι αυτός ο τύπος μεθόδου αντισύλληψης δεν προστατεύει από σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, επομένως χρησιμοποιήστε προφυλακτικά με οποιονδήποτε νέο σεξουαλικό σύντροφο.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με την πιο βολική μέθοδο αντισύλληψης για εσάς και ακολουθήστε τις οδηγίες του.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Roy, G. (2010). Injectable contraception. Seminars in Reproductive Medicine. https://doi.org/10.1055/s-0030-1248137
  • Zieman, M. (2014). Combined hormonal contraception. In Contraception for Adolescent and Young Adult Women. https://doi.org/10.1007/978-1-4614-6579-9_4
  • Schivone, G., Dorflinger, L., & Halpern, V. (2016). Injectable contraception: Updates and innovation. Current Opinion in Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1097/GCO.0000000000000329
  • Kaunitz, A. M. (2000). Injectable contraception: New and existing options. Obstetrics and Gynecology Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/S0889-8545(05)70171-6
  • Berenson AB, Odom SD, Breitkopf CR, Rahman M. Physiologic and psychologic symptoms associated with use of injectable contraception and 20 microg oral contraceptive pills. Am J Obstet Gynecol. 2008;199(4):351.e1–351.e3512. doi:10.1016/j.ajog.2008.04.048
  • Dianat S, Fox E, Ahrens KA, et al. Side Effects and Health Benefits of Depot Medroxyprogesterone Acetate: A Systematic Review. Obstet Gynecol. 2019;133(2):332-341. doi:10.1097/AOG.0000000000003089

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.