Πώς να απαλλαγείτε από τις ψείρες με φυσικό τρόπο

Η μαγιονέζα θα πνίξει τις ψείρες και τα εκκολαπτόμενα αυγά. Αλλά για να είστε σίγουροι, ξεπλύνετε με ξύδι και χτενίστε τα μαλλιά με μια ειδική χτένα και ελέγξτε τα.
Πώς να απαλλαγείτε από τις ψείρες με φυσικό τρόπο
Mariel Mendoza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: τον/την γιατρό Mariel Mendoza.

Έχει γραφτεί από Ekhiñe Graell

Τελευταία ενημέρωση: 07 Αυγούστου, 2023

Στο σχολείο, στην παιδική χαρά και στον παιδικό σταθμό είναι μερικά μόνο από τα μέρη όπου ένα παιδί μπορεί να κολλήσει ψείρες. Οι ψείρες δεν συνδέονται αποκλειστικά με την κακή υγιεινή ή τις οικογένειες με οικονομικές δυσκολίες. Σήμερα, θα σας δείξουμε μερικές μεθόδους για να απαλλαγείτε από τις ψείρες με φυσικό τρόπο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Pediculus humanus capitis, το Pthirus pubis και το Pediculus humanus είναι τα μόνα είδη που μπορούν να προσβάλλουν τον άνθρωπο. Όλα αυτά μεταδίδονται με την άμεση επαφή δέρμα με δέρμα και τα συμπτώματα εμφανίζονται σε ηλικία περίπου τεσσάρων εβδομάδων. Δεδομένου ότι αυτά τα παράσιτα συχνά αντιστέκονται στις τακτικές θεραπείες, μπορείτε να επιλέξετε φυσικές εναλλακτικές λύσεις ως συμπλήρωμα.

3 θεραπείες για να απαλλαγείτε από τις ψείρες με φυσικό τρόπο

Με μαγιονέζα

Οι ψείρες μπορούν να εξοντωθούν γρήγορα, εύκολα, φθηνά και με ασφάλεια με μαγιονέζα. Απλά πάρτε ένα βαζάκι μαγιονέζα από το ράφι της κουζίνας σας ή από το σουπερμάρκετ.

 • Πάρτε λίγη μαγιονέζα
 • Καλύψτε με αυτήν όλα τα μαλλιά του παιδιού σας, φροντίζοντας να καλύψετε επίσης τα μαλλιά πίσω από τα αυτιά και τον αυχένα.
 • Μπορείτε να καλύψετε το κεφάλι του παιδιού με ένα πλαστικό σκουφάκι για το ντους για να μην στάξει η μαγιονέζα και μην πέσει στα έπιπλά σας.
 • Αφήστε τη μαγιονέζα στα μαλλιά για δύο ώρες για να πνίξετε τις ψείρες και τα αυγά που έχουν αναπτυχθεί.
 • Στη συνέχεια, αφαιρέστε το σκουφάκι του ντους και πετάξτε το.
 • Πλύνετε καλά τα μαλλιά σας με σαμπουάν.
 • Μπορείτε να λουστείτε με σαμπουάν δύο ή περισσότερες φορές για να καθαρίσετε καλά τα μαλλιά.

Βαζελίνη για να απαλλαγείτε από τις ψείρες

Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μαγιονέζα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βαζελίνη, με ορισμένες επιπλέον προϋποθέσεις, όπως αναφέρονται εδώ.

 • Λάβετε υπόψη σας ότι ο μόνος τρόπος για να αφαιρέσετε τη βαζελίνη από τα μαλλιά είναι να ψεκάσετε τα μαλλιά με βρεφικό λάδι και να τρίψετε τα μαλλιά παντού και στη συνέχεια να στύψετε όσο περισσότερο μπορείτε. Στη συνέχεια, πλύνετε τα μαλλιά τρεις φορές με σαμπουάν και ζεστό νερό.
 • Η βαζελίνη μπορεί να παραμείνει πάνω στα μαλλιά όλη τη νύχτα, αν το επιθυμείτε.

Με ένα φυσικό σαμπουάν

Πώς να απαλλαγείτε από τις ψείρες με φυσικό τρόπο

Αν δεν εμπιστεύεστε τη μαγιονέζα ή τη βαζελίνη για να απαλλαγείτε από τις ψείρες, μπορείτε επίσης να φτιάξετε ένα φυσικό σαμπουάν για να εξοντώσετε τις ψείρες.

Συστατικά

 • Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας (πέντε κουταλάκια του γλυκού).
 • Επιπλέον, χρησιμοποιήστε πέντε σταγόνες από:

Διαδικασία

 1. Προσθέστε όλα τα έλαια σε μια βάση από ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας στις ποσότητες που εξηγούνται παραπάνω.
 2. Προσθέστε μια μικρή ποσότητα κανονικού σαμπουάν στο μείγμα και βάλτε το όλο στα μαλλιά σας.
 3. Αφήστε το να δράσει για μια ώρα κάτω από μια πετσέτα ή ένα στενό σκουφάκι μπάνιου για να αποφύγετε τις σταγόνες.
 4. Ξεπλύνετε τα μαλλιά σας και μη χρησιμοποιήσετε μαλακτικό.

Σημειώσεις

 • Η αναπνοή ενός βρέφους ή παιδιού κάτω των 5 ετών μπορεί να επιβραδυνθεί ή ακόμη και να σταματήσει αν το έλαιο μέντας ή το έλαιο ευκαλύπτου βρίσκεται πολύ κοντά τους.
 • Επιπλέον, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξηθεί από το αιθέριο έλαιο μέντας.
 • Από την άλλη πλευρά, η μέντα ή το δενδρολίβανο μπορεί να είναι επιβλαβή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Απλά χρησιμοποιήστε τη συνταγή χωρίς το έλαιο που μπορεί να είναι επιβλαβές σε κάθε περίπτωση.

Τι να κάνετε για να απαλλαγείτε από τις κόνιδες

 • Αφού χρησιμοποιήσετε το κανονικό σας σαμπουάν, ξεπλύνετε τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής σας με ξύδι. Αυτό χαλαρώνει την κόλλα που συγκρατεί τις κόνιδες στους άξονες των μαλλιών.
 • Ξεπλύνετε με ζεστό νερό αλλά όχι τόσο ζεστό που να καίει το παιδί.
Πώς να απαλλαγείτε από τις ψείρες με φυσικό τρόπο

Η μαγιονέζα μπορεί να μην σκοτώσει τις νεότερες κόνιδες, καθώς οι ψείρες μπορεί να μην είναι αρκετά ανεπτυγμένες ώστε να χρειάζονται ακόμα αέρα.

Χτενίστε όλα τα μαλλιά με μια κανονική χτένα και, στη συνέχεια, χτενίστε τα μαλλιά με μια ειδική χτένα για την αφαίρεση των κόνιδων και των ψειρών. Αυτό μπορείτε να το αγοράσετε από το φαρμακείο, μαζί με τα σαμπουάν για τις ψείρες.

Ελέγξτε τα μαλλιά

Όταν νομίζετε ότι τελειώσατε, χρησιμοποιήστε καλό φωτισμό για να ελέγξετε διεξοδικά τα μαλλιά μόλις στεγνώσουν (οι κόνιδες διακρίνονται ευκολότερα στα στεγνά μαλλιά). Οι κόνιδες βρίσκονται συνήθως στο στέλεχος της τρίχας.

 • Θα χρειαστεί να ελέγξετε τα μαλλιά σε ορισμένα τμήματα, ιδιαίτερα στις άκρες των μαλλιών, στο λαιμό και πίσω από τα αυτιά, αν και μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε.
 • Αν βρείτε κόνιδες, μπορείτε να τις βγάλετε με τα νύχια σας, να τις χτενίσετε με τη χτένα ή να κόψετε κάθε τρίχα που περιέχει κόνιδα.
 • Φροντίστε να βάλετε τις τρίχες και τις χτένες σε ένα δοχείο με ξύδι ή ζεστό σαπουνόνερο με προσθήκη αμμωνίας.

Άλλο ένα ξέβγαλμα

ξύδι

Αν δείτε περισσότερες από μερικές ψείρες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξύδι για να καθαρίσετε περαιτέρω τα μαλλιά.

 • Βρέξτε μια πετσέτα με ένα μείγμα από μισό ξύδι και μισό νερό.
 • Τυλίξτε την πετσέτα γύρω από το κεφάλι του παιδιού και αφήστε την για μια ώρα.
 • Αφήστε τα μαλλιά να στεγνώσουν και στη συνέχεια ελέγξτε ξανά για κόνιδες.

Φρύδια και βλεφαρίδες

Εάν υπάρχουν ψείρες στις βλεφαρίδες ή τα φρύδια, μπορείτε να τις καλύψετε με βαζελίνη. Αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται τέσσερις φορές την ημέρα.

Ελέγξτε ξανά

Beware of head lice.

Θα πρέπει να ελέγχετε τα μαλλιά κάθε μέρα για τις κόνιδες. Δώστε προσοχή σε εκείνες που έχουν πλέον γίνει αρκετά μεγάλες.

Εάν παραμείνει έστω και μία ψείρα στο κεφάλι, μπορεί να γεννήσει αυγά και θα πρέπει να ξεκινήσετε όλη τη διαδικασία από την αρχή, καθώς μία ψείρα γεννά περίπου οκτώ νέα αυγά την ημέρα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.