Apapacho: ένα χάδι από καρδιάς για τη δημιουργία συναισθηματικής οικειότητας

· 25 Ιανουαρίου 2017
Ένα χάδι από καρδιάς μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε γεμάτοι, ολοκληρωμένοι και συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους οι οποίοι σας δίνουν εκείνη τη μεγάλη ζεστή αγκαλιά που σας βοηθάει να ξαναβρείτε τον εαυτό σας.

Η λέξη «apapacho» είναι μία από τις πιο όμορφες που υπάρχουν λόγω της σημασίας που έχει αποκτήσει με τον καιρό. Η λέξη «apapacho» προέρχεται από τη γλώσσα Ναχουάτλ, όμως αυτή η συναισθηματική λέξη ενσωματώθηκε στην Ισπανική με τον καιρό.

Η αρχική σημασία της λέξης αναφέρεται στην ενέργεια του ζυμώματος, του μασάζ ή της απαλής τριβής.

Με τον καιρό απέκτησε τη σημερινή σημασία της: το χάδι από καρδιάς με αγνό συναίσθημα.

gynaika-me-petalouda

Η συναισθηματική ανταλλαγή που περιλαμβάνει το apapacho

Το apapacho είναι κάτι περισσότερο από μια αγκαλιά. Είναι μια πολύπλοκη συναισθηματική σύνδεση, ένα είδος επαφής που είναι κάτι περισσότερο από ένα άγγιγμα.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Η θεραπευτική δύναμη της αγκαλιάς.

Το συναισθηματικό άνοιγμα για το οποίο μιλάμε δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με οποιοδήποτε άτομο, επειδή χρειάζεται χρόνος, προσπάθεια και η επιθυμία του άλλου να ακούσει, να αισθανθεί, να αγκαλιάσει και να χαϊδέψει από καρδιάς.

Από αυτή την άποψη δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι συχνά λέγεται ότι ένα καλό apapacho ξεκινάει από τον εαυτό μας. Για να ακούσουμε, να συνδεθούμε και να κατανοήσουμε το συναισθηματικό μας φορτίο απαιτείται αναστοχασμός σχετικά με τους φόβους, τις συγκρούσεις, τις ανασφάλειες, τα επιτεύγματα και τη σοφία μας.

Μόνο όταν μπορούμε να δούμε και να αισθανθούμε την «πανοπλία που φοράμε» μπορούμε πραγματικά να αποκαλύψουμε αυτό το κομμάτι του εαυτού μας και μόνο όταν είναι η σωστή στιγμή.

«Η αυτεπίγνωση αναφορικά με τα συναισθηματικά ευάλωτα μέρη μας δεν θα τα κάνει να εξαφανιστούν, όμως μια βαθύτερη σύνδεση μαζί τους σημαίνει ότι, κάθε φορά που αναδύονται στη ζωή μας, μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε και να αναλάβουμε δράση, χωρίς να τους επιτρέπουμε να καταστρέφουν τις συναισθηματικές συνδέσεις μας».

paidi-agapi

Ολοκλήρωση μέσω του συναισθήματος

Η αληθινή έλξη δεν χρειάζεται λόγια ή πραγματική δερματική επαφή. Χρειαζόμαστε τα συναισθήματά μας που μιλούν τη γλώσσα της αγκαλιάς από καρδιάς.

Είμαστε συναισθηματικά όντα που σκέφτονται με τη γλώσσα των συναισθημάτων, καθώς μόνο μέσω αυτής μπορούμε να βιώσουμε πραγματικά αυθεντικές συνδέσεις.

Τα προβλήματα εξαφανίζονται μέσα σε δευτερόλεπτα, κάτι επανασυνδέεται μέσα μας και η απελπισία σβήνει καθώς συνδεόμαστε με κάτι πέρα από το χρόνο και τον τόπο. Με άλλα λόγια, το «apapacho» λειτουργεί ως θεραπευτικό βάλσαμο.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Μερικές φορές μια αγκαλιά αρκεί για να θεραπεύσει την ψυχή σας.

zesti-agalia

Το να αισθάνεστε ότι σας αγαπούν, ένα από τα καλύτερα συναισθήματα στον κόσμο

Το να ξέρετε ότι σας αγαπούν είναι ένα από τα καλύτερα συναισθήματα που μπορείτε να βιώσετε. Παρηγορεί, δίνει ενέργεια και θεραπεύει.

Είναι εκπληκτικό το να γνωρίζετε ότι κάποιος σας εκτιμάει πραγματικά. Η αγάπη πάντα μας βοηθάει να ανακτήσουμε την ισορροπία που λαχταράμε στις δύσκολες στιγμές.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η αγάπη λειτουργεί ως σωσίβιο, κάτι που σας κρατάει στην επιφάνεια ώστε να μπορείτε να αναπνέετε. Θα μπορούσαμε ακόμα να πούμε ότι οι δεσμοί μας είναι, χωρίς αμφιβολία, το ψυχολογικό οξυγόνο που χρειαζόμαστε για να αναπνέουμε.

Βρίσκουμε μια όμορφη περιγραφή αυτής της έννοιας σε ένα απόσπασμα από το μυθιστόρημα του Paul Auster, The Moon Palace (Το Παλάτι του Φεγγαριού). Σε αυτό εκφράζεται τέλεια εκείνο που αισθανόμαστε όταν η αγάπη των άλλων μας σώζει από τα βάθη του πηγαδιού στο οποίο βρισκόμαστε χωρίς να μπορούμε να ξεφύγουμε:

«Την εποχή εκείνη, το αγνοούσα. Όμως, γνωρίζοντας ό,τι γνωρίζω τώρα, δεν μπορώ να σκεφτώ εκείνες τις μέρες χωρίς να αισθανθώ ένα κύμα νοσταλγίας για τους φίλους μου. Κατά μια έννοια, αυτό μεταβάλλει την πραγματικότητα που βίωσα.

Είχα πηδήξει στο γκρεμό και, λίγο πριν φτάσω στον πάτο, συνέβη κάτι εκπληκτικό: έμαθα ότι υπήρχαν άνθρωποι που με αγαπούσαν. Το να γνωρίζεις ότι σε αγαπούν αλλάζει τα πάντα.

Δεν κάνει την πτώση λιγότερο τρομακτική, όμως σου δίνει μια καινούργια προοπτική του τι σημαίνει αυτός ο φόβος. Πήδηξα στο κενό και, την τελευταία στιγμή, ενώ ήμουν στον αέρα, κάτι με έπιασε. Και αυτό το κάτι το ονομάζω αγάπη.

Είναι το μοναδικό πράγμα που μπορεί να σταματήσει τον άνθρωπο από το να φτάσει στον πάτο. Είναι το μοναδικό πράγμα που είναι αρκετά ισχυρό ώστε να αψηφήσει τους νόμους της βαρύτητας».

antras-parigorei-gynaika-me-agalia

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι άνθρωποι που είναι συναισθηματικά συνδεδεμένοι μαζί μας μάς βοηθούν να ανακτήσουμε τον έλεγχο της ζωής μας και να διαχειριστούμε καλύτερα τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας.

Όπως επισημάνθηκε παραπάνω, πρέπει να είμαστε παρόντες σε αυτό το ξεχωριστό είδος συναισθηματικού ανοίγματος, το οποίο μπορεί μονάχα να πραγματοποιηθεί μέσω της διαίσθησης και της απόλυτης ειλικρίνειας με τον εαυτό σας.

Είναι ουσιαστικό να χαϊδεύετε και να θρέφετε την ψυχή σας για να επιτρέψετε μια επιτυχημένη συναισθηματική και κοινωνική εξέλιξη.

Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ξεπεράσουμε τους φόβους μας και να θυμηθούμε τη ζεστασιά του σπιτιού με τη βοήθεια του apapacho.

Αυτή η στενή συναισθηματική ανταλλαγή αξίζει μια τόσο όμορφη λέξη όσο το «apapacho».