Απίστευτη αποτοξινωτική δίαιτα για την εκκαθάριση των νεφρών

Θα πρέπει να κάνετε μια αποτοξινωτική δίαιτα τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο για ν' απαλλάξετε τα νεφρά σας από τις τοξίνες που βρίσκονται στο σώμα σας. Θα σας δείξουμε πώς να το κάνετε.
Απίστευτη αποτοξινωτική δίαιτα για την εκκαθάριση των νεφρών
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Ivan Aranaga Amengual

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ξεκινώντας μια δίαιτα έχουμε συνήθως ως στόχο το αδυνάτισμα. Υπάρχει όμως και η αποτοξινωτική δίαιτα για την εκκαθάριση των νεφρών, όπως και άλλες οι οποίες ταιριάζουν σε άλλες ανάγκες.

Τα νεφρά είναι απαραίτητα όργανα για ένα υγιές σώμα. Αυτά τα όργανα έχουν το σχήμα φασολιών και το μέγεθός τους δεν λέει πολλά για την τεράστια ευθύνη τους. Είναι μονάχα περίπου 8 εκατοστά σε πλάτος και 13 εκατοστά σε ύψος, σαν το μέγεθος γροθιάς.

Βρίσκονται ακριβώς πάνω από τη μέση και πίσω από την κοιλιακή χώρα. Η κύρια λειτουργία τους είναι ν’ αποτοξινώνουν το σώμα. Ξεχωρίζουν τις καλές και τις κακές ουσίες, εξουδετερώνοντας τις τελευταίες.

Λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντικότητά τους, θα θέλαμε να σας προτείνουμε μια εξαίσια αποτοξινωτική δίαιτα για την εκκαθάριση των νεφρών, ώστε να τα διατηρείτε υγιή.

Λειτουργίες των νεφρών

Δίαιτα για την εκκαθάριση των νεφρών - Άτομο με πρησμένα πόδια

Τα νεφρά είναι τα κύρια φίλτρα αίματος του σώματος. Συγκρατούν τις ουσίες που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα και εξουδετερώνουν τις υπόλοιπες μέσω των ούρων. Πέραν του φιλτραρίσματος του αίματος, τα νεφρά εκτελούν και άλλες λειτουργίες, οι οποίες υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι να τα διατηρείτε σε καλή κατάσταση, όπως περιγράφεται και στο διαδικτυακό ιατρικό περιοδικό Zona Hospitalaria:

 • Φιλτράρουν 1.80 λίτρα υγρών την ημέρα.
 • Παράγουν ανάμεσα σε 1.5 με 2 λίτρα ούρων.
 • Εξουδετερώνουν τις τοξίνες.
 • Ανακτούν τα καλά συστατικά, όπως νερό, νάτριο, κάλιο, χλωρίδιο, ασβέστιο και γλυκόζη.
 • Απαραίτητα για τη σύνθεση της ορμόνης ερυθροποιητίνη, η οποία είναι υπεύθυνη την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
 • Παίζουν ρόλο στη σύνθεση ρενίνης, μιας ορμόνης για τη ρύθμιση της πίεσης.
 • Συμβάλλουν στην παραγωγή βιταμίνης D, η οποία κρατά υγιή τα οστά παράγοντας καλσιτριόλη.
 • Βοηθούν το σώμα μας διατηρώντας την ομοιόσταση.

Τώρα, το αν ξεκινήσετε μια αποτοξινωτική δίαιτα ή όχι, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τα σημάδια που δείχνουν πρόβλημα με τα νεφρά:

 • Κατακράτηση υγρών
 • Αλλαγή στην οσμή, το χρώμα ή την ποσότητα των ούρων
 • Πόνος κατά την ούρηση
 • Πιθανές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
 • Αύξηση της πίεσης
 • Πιθανές λοιμώξεις των νεφρών
 • Γενική κόπωση
 • Ξεσπάσματα φαγούρας στο δέρμα

Αποτοξινωτική δίαιτα για την εκκαθάριση των νεφρών

Θα πρέπει ν’ αποτοξινώνετε τα νεφρά σας τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να γνωρίζετε ποιες τροφές θα πρέπει ν’ αποφεύγετε επειδή επηρεάζουν τη λειτουργία των νεφρών.

Δίαιτα για την εκκαθάριση των νεφρών - Ψηφιακή απεικόνιση νεφρών

Θα πρέπει ν’ αποφεύγετε την κατανάλωση υπερβολικού άλατος πέραν τροφίμων που αφήνουν πίσω τους τοξικά υπολείμματα όπως είναι ο καφές, οι φακές, τα καρύδια και τα δαμάσκηνα. Μείνετε μακριά από τροφές πλούσιες σε πουρίνες επίσης καθώς αυξάνουν τα επίπεδα ουρικού οξέος. Ορισμένα παραδείγματα:

 • Σαρδέλες
 • Αντζούγιες
 • Λουκάνικα και κονσερβοποιημένα κρέατα
 • Όργανα
 • Όσπρια

Παρομοίως, να προσέχετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο επειδή μπορούν να δημιουργήσουν επιπλοκές σε άτομα με παθήσεις των νεφρών ή γενικής αδυναμίας με τα νεφρά. Αν εμπίπτετε σε αυτή την κατηγορία, αποφύγετε το σπανάκι, τις γλυκοπατάτες, τα πορτοκάλια, το λάχανο και τις πατάτες.

Πείτε όχι στις μεγάλες μερίδες επειδή ορισμένες τροφές αναγκάζουν τα νεφρά σας να δουλεύουν πιο σκληρά. Μπορούν να είναι επιβλαβείς, ειδικά αν πρόκειται για προϊόντα ζωικής παραγωγής. Δεν σας λέμε να τις βγάλετε εντελώς από τη διατροφή σας, αλλά να τις τρώτε σε λογικές μερίδες. Προσέξτε την πρόσληψη:

Μειώστε την πρόσληψη ζάχαρης

Μιλάμε ξεχωριστά για τη ζάχαρη επειδή θα πρέπει να βρίσκεται όλο και λιγότερο στη διατροφή σας. Ίσως να το έχετε ήδη ακούσει από τους γονείς σας, τους παππούδες σας και τους γιατρούς.

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης δεν οδηγεί μόνο σε διαβήτη και σε υψηλή χοληστερίνη, αλλά και σε άσχημα προβλήματα με τα νεφρά. Τα νεφρά αποδυναμώνονται από διατροφές γεμάτες ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά.

Τι θα πρέπει να τρώτε στη δίαιτα για την εκκαθάριση των νεφρών;

Η αποτοξίνωση θα πρέπει να διαρκέσει λίγες μόνο ημέρες. Τα διουρητικά παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτές τις δίαιτες καθώς βοηθούν το σώμα ν’ αποβάλει τοξίνες. Ορισμένα παραδείγματα είναι: μπρόκολο, αγκινάρες, ανανάς, κρεμμύδια ή κάρδαμο.

Δίαιτα για την εκκαθάριση των νεφρών - Άτομο κόβει ανανά

Όσο καταναλώνετε αυτές τις τροφές να πίνετε και διουρητικά ποτά. Οι καλύτερες επιλογές περιέχουν μαϊντανό, γλυκάνισο, πικραλίδα και εκουίζετο. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βράσετε λίγο νερό και να προσθέσετε τα συστατικά που προτιμάτε. Να φτιάχνετε και να πίνετε τα εγχύματα για το πολύ μία εβδομάδα.

Αν φτιάξετε εκουίζετο με ένα λίτρο νερό, μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο και να πίνετε έως και 15 ημέρες. Αυτά τα εγχύματα, σε συνδυασμό με μια διουρητική διατροφή, αποτελούν φανταστικό συνδυασμό για την εκκαθάριση των νεφρών.

Να πίνετε αρκετό νερό

Να πίνετε δύο με τρία λίτρα νερό την ημέρα. Το νερό βοηθά τα νεφρά μας να λειτουργούν καλύτερα χωρίς να καταβάλουν ιδιαίτερη προσπάθεια. Αν καταναλώνετε πρωτεΐνες, αυξήστε την πρόσληψη νερού κατά ένα με δύο ποτήρια ακόμη.

Η μόνη εξαίρεση είναι για όσους έχουν προβλήματα κατά την ούρηση ή για όσους υποφέρουν από πρήξιμο ή κατακράτηση υγρών. Σε αυτή την περίπτωση, ή όταν αποφασίσετε να εκκαθαρίσετε τα νεφρά σας γενικά, θα πρέπει να μιλήσετε πρώτα στον γιατρό σας για το πλάνο διαίτης σας.

Τώρα που γνωρίζετε τον τρόπο, φροντίστε να κάνετε αυτή τη δίαιτα για την εκκαθάριση των νεφρών ώστε να διευκολύνετε τη λειτουργία τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.