Η αποκόλληση είναι μια μορφή προσωπικής ακεραιότητας

Μπορεί να θεωρηθεί ότι η αποκόλληση αποτελείται από το να μην χρειάζεται κάποιος οτιδήποτε. Δεν εννοούμε ότι δεν μας λείπει τίποτα αλλά ότι δεν εξαρτώμαστε από κάτι και είμαστε ευχαριστημένοι με αυτά που έχουμε ήδη.
Η αποκόλληση είναι μια μορφή προσωπικής ακεραιότητας

Τελευταία ενημέρωση: 18 Μαρτίου, 2019

Στις μέρες μας, η λέξη “αποκόλληση” χρησιμοποιείται σε πολλά βιβλία και άρθρα που αναφέρονται στην αυτοβοήθεια, στην προσωπική ανάπτυξη και στην πνευματικότητα. Η αποκόλληση είναι κάτι πιο ξεχωριστό.

Γενικά έχουμε την τάση να συγχέουμε μερικούς όρους και έννοιες. Η αποκόλληση δεν σημαίνει “δεν έχω τίποτα” ή τη δημιουργία συναισθηματικών σχέσεων τέτοιων ώστε επιμελώς να αποφύγουμε τη συναισθηματική προσκόλληση, που μας προσφέρει ασφάλεια και ευεξία.

Η αποκόλληση είναι κάτι πιο ιδιαίτερο.

Παράλληλα είναι ουσιώδης για την ψυχολογική και συναισθηματική ισορροπία μας. Αποκόλληση σημαίνει να προσπαθούμε να αποφύγουμε τα πράγματα και τους ανθρώπους που μας κατέχουν.

Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να προσφερόμαστε ελευθερία στους άλλους ώστε να δημιουργούμε σχέσεις με περισσότερη αρμονία και σεβασμό. Αυτές οι σχέσεις θα πρέπει να είναι χωρίς εξαρτήσεις, θυματοποίηση ή τις επαναλαμβανόμενες λέξεις “χωρίς εσένα είμαι ένα τίποτα”.

Συνεχίστε το διάβασμα για να μάθετε περισσότερα.

 

Δείτε επίσης: 7 πράγματα που δε θα πρέπει να ανέχεστε ποτέ στη σχέση σας

 

Προσκόλληση και αποκόλληση

Ο όρος “αποκόλληση” προέρχεται από το Βουδισμό. Ωστόσο, στον ψυχολογικό και παιδαγωγικό τομέα για παράδειγμα, αναφερόμαστε σε μια υγιή προσκόλληση που μας προσφέρει τη δυνατότητα ανάπτυξης.

Αυτές είναι δυο διαφορετικές έννοιες που πρέπει να κατανοήσει κάποιος για να μπορέσει να επωφεληθεί από αυτές. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις δυο έννοιες για να δημιουργήσουμε πιο ολοκληρωμένες σχέσεις, στις οποίες υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός.

η αποκόλληση είναι

Υγιής προσκόλληση

Στο Βουδισμό, μια από τις σημαντικότερες εστίες του πόνου είναι η προσκόλληση. Ωστόσο, το νόημα που έχει σε αυτή την περίπτωση δεν είναι το ίδιο με αυτό της προσκόλλησης στον τομέα της ανάπτυξης ή των συναισθηματικών σχέσεων.

Ας ρίξουμε μια πιο λεπτομερή ματιά.

Οι άνθρωποι όταν γεννιούνται χρειάζονται συνανθρώπους για να ζουν και να μαθαίνουν τον κόσμο.

 • Ένα παράδειγμα ανάπτυξης με υγιή προσκόλληση είναι οι γονείς που νοιάζονται για τις ανάγκες των παιδιών τους. Tο παιδί πρέπει να παραμένει κοντά τους για να αισθάνεται ασφαλές καθώς τα χάδια, οι αγκαλιές και ένας δεσμός γαλουχημένος με αγάπη είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη αυτού του παιδιού.
 • Οι συναισθηματικές σχέσεις που βασίζονται σε μια ώριμη προσκόλληση είναι εκείνες όπου δυο άνθρωποι προσφέρονται ο ένας στον άλλον ελεύθερα ώστε να δημιουργήσουν μια ευτυχισμένη σχέση που στηρίζεται στο σεβασμό.
 • Οι άνθρωποι με τους οποίους πρέπει να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς μας είναι εκείνοι που αγαπάμε, με τους οποίους μπορούμε να αναπτύξουμε ένα είδος προσκόλλησης στην οποία αισθανόμαστε ασφαλείς. Αυτοί οι άνθρωποι είναι εκείνοι με τους οποίους αισθανόμαστε άνετα, τους αγαπάμε και μας αγαπούν.

Από τη στιγμή που η εξάρτηση και η ανάγκη να ελεγχόμαστε ή να ελέγχουμε κάνουν την εμφάνισή τους, η σχέση δεν είναι πλέον υγιής. Μετατρέπεται σε κάτι τοξικό.

Η αποκόλληση είναι μια μορφή προσωπικής ακεραιότητας

Τώρα θα εμβαθύνουμε στο νόημα της αποκόλλησης για να διευκρινίσουμε μερικές βασικές πτυχές. Αυτός ο όρος δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε όλα όσα έχουμε. Η απαλλαγή μας από τα πάντα δεν είναι συνώνυμο της ευτυχίας.

Η έλλειψη βασικών πραγμάτων αποτελεί βασική εστία της αβεβαιότητας, του φόβου και της θλίψης. Πολλές εξαρτήσεις αποτελούν σημεία εστίασης του πόνου. Αυτές περιλαμβάνουν τις ενέργειες που μας κρατούν δεμένους με πράγματα, ανθρώπους και μέρη.

 • Αν χτίσουμε τη ζωή μας γύρω από ένα άτομο τότε αυτό μπορεί να καταλήξει σε κάτι κακό. Όταν η ευτυχία μας εξαρτάται από τη διάθεση, τις ιδιοτροπίες και τη συμπεριφορά ενός ατόμου τότε “κάτι μας πληγώνει”.
 • Αν είμαστε τόσο προσκολλημένοι στην οικογένειά μας που δεν τολμάμε να φύγουμε από το σπίτι τότε “κάτι μας πληγώνει”.
 • Αν έχουμε προσκολληθεί στη δουλειά μας για οποιονδήποτε λόγο τότε “κάτι μας πληγώνει”. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι. Μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι θέλουμε να αποκτήσουμε μια καλύτερη θέση ή να παίρνουμε περισσότερα χρήματα ή ακόμη και να ανέλθουμε σε κοινωνικό επίπεδο.
 • Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, κάτι μας πληγώνει. Ξεχνάμε να είμαστε ευτυχισμένοι.
η αποκόλληση είναι

Η αποκόλληση είναι μια μορφή προσωπικής ακεραιότητας. Μας υπενθυμίζει ότι η ευτυχία δεν ανήκει σε όλους. Επίσης, μας δείχνει ότι η ευτυχία δεν στηρίζεται στο να έχουμε περισσότερα.

Η ευτυχία, αρχικά γεννιέται μέσα μας και στη συνέχεια μας κάνει να αισθανόμαστε ολοκληρωμένοι, ελεύθεροι και ώριμοι.

 

Δείτε και αυτό: Όταν η αναθέρμανση μιας παλιάς σχέσης είναι καλή ιδέα

 

Πώς να εφαρμόσετε την “αποκόλληση” στην καθημερινότητά σας

 • Αποδεχτείτε την αβεβαιότητα. Όταν αποκτάτε κάποιο στόχο, μην εναποθέτετε όλες τις ελπίδες και την ευτυχία σας στο τελικό αποτέλεσμα. Είναι ζωτικής σημασίας να μάθουμε από τη διαδικασία και να αποδεχτούμε την αβεβαιότητα.
 • Μην επικεντρώνετε την ευεξία και την ευτυχία σας σε αυτά που κάνουν οι άλλοι. Ή ακόμη και σε αυτά που δεν κάνουν. Αυτό είναι μια πηγή πόνου που πρέπει να μάθουμε να ελέγχουμε.
 • Πρέπει να στηρίζεστε στις δικές σας ενέργειες. Επιπλέον, πρέπει να μάθετε να είστε δεκτικοί σε πράγματα που άλλοι άνθρωποι κάνουν αυθόρμητα. Ωστόσο, να μην περιμένετε τίποτα.
 • Αν επικεντρωθείτε στα πράγματα που θέλετε να κάνουν οι άλλοι για σας, θα είστε δυστυχισμένοι.
 • Μην συγχέετε τα θέλω με την ανάγκη. Δεν είναι το ίδιο. Για παράδειγμα, θέλω να κερδίσω το λαχείο επειδή χρειάζομαι χρήματα για να λύσω όλα τα προβλήματά μου.
 • Οι ανασφαλείς είναι εκείνοι που κρέμονται περισσότερο από τους άλλους ανθρώπους γύρω τους. Υπερεκτιμούν τα πράγματα που έχουν επειδή με αυτό τον τρόπο ικανοποιούν τις συναισθηματικές τους ανάγκες.
 • Να φροντίζετε την αυτοεκτίμησή σας. Θα μπορέσετε να καλύψετε τις ανάγκες σας όταν γνωρίζετε ότι είστε ακέραιο άτομο. Γνωρίζοντας ότι όχι μόνο μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι αλλά και να κάνετε τους άλλους ευτυχισμένους.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.