8 τρόποι ν' αναπτύξετε την ανθεκτικότητα στη ζωή σας.

Ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα να είστε ελαστικοί όπως ένα μπαμπού σε μια καταιγίδα από αντιξοότητες. Λυγίζει, αλλά δε σπάει. Γίνεται ακόμη πιο δυνατό.
8 τρόποι ν' αναπτύξετε την ανθεκτικότητα στη ζωή σας.

Τελευταία ενημέρωση: 02 Ιανουαρίου, 2019

8 τρόποι ν’ αναπτύξετε την ανθεκτικότητα στη ζωή σας. Ο όρος ανθεκτικότητα έχει μια ενδιαφέρουσα ετυμολογική ρίζα: προέρχεται από το Λατινικό ρήμα resiliens . Αυτό σημαίνει υποχωρώ, τινάσσω, ξεχωρίζω ή αναπηδώ.

Ταυτόχρονα, η λέξη αυτή έχει μια βάση στον φυσικό κόσμο. Περιγράφει τα υλικά τα οποία έχουν τη φυσική ιδιότητα να λυγίζουν χωρίς να σπάνε. Σκεφτείτε ένα τόξο, για παράδειγμα. Πρέπει να το λυγίσετε για να ρίξετε ένα βέλος, αλλά γυρνάει στην αρχική του κατάσταση πολύ γρήγορα.

Ωστόσο, η λέξη ανθεκτικότητα έχει επίσης μια πτυχή η οποία μπορεί να σας εμπνεύσει στην καθημερινή σας ζωή.

Η έννοια της ανθεκτικότητας έγινε δημοφιλής από τον νευρολόγο, ηθολόγο και ψυχαναλυτή Boris Cyrulnik. Είναι ιδιαίτερα γνωστός για το Γαλλικό του έργο Les Vilains Petits Canards (Τα ασχημόπαπα).

Πρόκειται για μια απαραίτητη στρατηγική η οποία ξεπερνά την απλή προσωπική ανάπτυξη. Είναι ένα εργαλείο ζωής. Είναι μια έννοια η οποία θα πρέπει να σας συνεφέρει σε κάθε στιγμή αδυναμίας, θλίψης, και όταν αντιμετωπίζετε κάθε είδους αντιξοότητα.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσουμε 8 κλειδιά ώστε να ξεκινήσετε να εμβαθύνετε και να δυναμώσετε αυτή τη διάστασηΤην έχουμε όλοι, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να την ξυπνήσετε και να την κάνετε πιο δυνατή!

1. Νιώστε τα συναισθήματά σας για να αναπτύξετε την ανθεκτικότητα

8 τρόποι ν' αναπτύξετε την ανθεκτικότητα στη ζωή σας, συναισθήματα

Μη σταματάτε το φόβο ή την αγανάκτησή σας. Μην κρύβετε την θλίψη ή τον θυμό σας. Διοχετεύστε όλα αυτά τα συναισθήματα. Αναγνωρίστε τα και έπειτα κατανοήστε τα.

Αυτός είναι ένας τρόπος να βρείτε μια μέση λύση ώστε να μην τα αφήσετε να σας ελέγξουν. Εν τω μεταξύ, μην πιέζεστε για να τα κρύψετε.

Το να γνωρίσετε τον εαυτό σας και ν’ αυξήσετε την καθημερινή σας ανθεκτικότητα, είναι απαραίτητα για να διαχειριστείτε σωστά τον απέραντο, και κάποιες φορές περίπλοκο, κόσμο σας.

2. Θυμηθείτε τη στιγμή κατά την οποία αντιμετωπίσατε μια πρόκληση στο παρελθόν

Κατά τη διάρκεια της ζωής, όλοι έχουν επιβιώσει από αντιξοότητεςΌλοι έχουν βγει θριαμβευτές από μια πρόκληση. Μπορεί να ήταν μια πολύπλοκη κατάσταση, ένα ψέμα, ένα σταυροδρόμι, μια εγκατάλειψη, μια ασθένεια ή μια αποτυχία. Όλοι μας αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, πολύ συχνά χωρίς να το γνωρίζουμε.

Μια έντονη δύναμη ρέει μέσα απ’ όλους μας. Αυτή κάνει τα δύσκολα, εύκολα. Σας δίνει επίσης προσωπικούς πόρους που ίσως να μην ξέρατε ότι έχετε.

Να θυμάστε τους θριάμβους του παρελθόντος σας. Είναι η έμπνευσή σας για το εδώ και το τώρα.

3. Πηγαίνετε κάθε μέρα για έναν περίπατο για να αναπτύξετε την ανθεκτικότητα

αναπτύξετε την ανθεκτικότητα

Μπορεί να φαίνεται απλό. Στην πραγματικότητα, είναι πιθανό πολλοί να μην καταλαβαίνουν τι σχέση έχει με την ανθεκτικότητα.

Η ήπια αλλά συνεχής άσκηση σας προμηθεύει με καλές αλλαγές τον εγκέφαλό σας. Απελευθερώνει ενδορφίνες. Οι ορμόνες αυτές σας κάνουν να ηρεμείτε και σας βοηθούν να αποκτήσετε μια σφαιρική άποψη της πραγματικότητας. Βοηθούν επίσης την οξυγόνωση του εγκεφάλου σας και μειώνουν τα επίπεδα κορτιζόλης (της ορμόνης του άγχους) στο αίμα σας.

Η εσωτερική ισορροπία βελτιώνει τα συναισθήματά σας. Επιπλέον, σας μαθαίνει πώς να είστε ανθεκτικότεροι και δυνατότεροι ταυτόχρονα.

4. Ενθαρρύνετε τις καλές σχέσεις

Είναι σημαντικό να έχετε κάποιον για να μιλάτε. Όλοι μας χρειαζόμαστε κάποιον τον οποίο μπορούμε να εμπιστευτούμε και να του ανοίξουμε την καρδιά μας. Είναι σημαντικό να έχουμε κάποιον που μας καταλαβαίνει και μας σέβεται. Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μια βοηθητική μαγεία στην καθημερινή σας ζωή.

Η καθημερινή συναισθηματική υποστήριξη είναι μια πηγή δύναμης η οποία τροφοδοτεί και αυτή την ικανότητά σας να είστε ανθεκτικοί.

5. Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας για να αναπτύξετε την ανθεκτικότητα

αναπτύξετε την ανθεκτικότητα

Είναι σημαντικό το να απολαύσετε μια μέρα με τον εαυτό σας ή να αφιερώσετε λίγες ώρες την ημέρα για να συνδεθείτε μαζί του. Μπορείτε να συνδεθείτε με τις σκέψεις και τις ανάγκες σας. Αυτή είναι ακόμη μια βασική στρατηγική για να διαχειριστείτε τον εσωτερικό σας κόσμο.

Ο προσωπικός και ιδιωτικός χώρος, ο οποίος ανήκει μόνο σε εσάς είναι “κουταλιές” υγείας, τις οποίες θα πρέπει να παίρνετε συχνά.

6. Κάντε πράγματα σημαντικά για εσάς

Υπάρχουν στιγμές όπου, όταν δε σκεφτόμαστε σωστά, η απλή κίνηση του να κάνουμε κάτι που μας αρέσει, βοηθάει πολύ. Αν υπάρχει κάτι με το οποίο ταυτίζεστε ή κάτι που σας χαρακτηρίζει, είναι ένας τρόπος να διοχετεύσετε το άγχος. Επίσης, είναι ένας τρόπος να χρησιμοποιήσετε την ανθεκτικότητα για να βελτιωθείτε.

Αν σας αρέσει η δουλειά σας ή αν έχετε ένα πολύ συγκεκριμένο πάθος, είναι σημαντικό να στραφείτε σ’ αυτό όταν αισθάνεστε χαμένοι κάτω από τη σκιά της κατάθλιψης.

Όσο παράξενο και αν φαίνεται, κάποιες φορές οι ρουτίνες μπορούν να δράσουν ως μέσο προβολής ζωτικών ενδείξεων. Σας σπρώχνουν να συνεχίσετε να πάτε μπροστά.

7. Γράψτε σε ένα ημερολόγιο για ν΄αναπτύξετε την ανθεκτικότητα

αναπτύξετε την ανθεκτικότητα

Στον ιστότοπό μας, μιλάμε συχνά σχετικά με τα οφέλη του να κρατάτε ένα ημερολόγιο.

Είναι πολύ θεραπευτικό. Είναι ένας καλός τρόπος να αφήσετε τα συναισθήματά σας, να δομήσετε τις σκέψεις σας, να προβάλετε ιδέες, να πάρετε αποφάσεις, να καθαρίσετε το μυαλό σας, ν’ αναλογιστείτε και να βρείτε την οικειότητα που ψάχνετε με τον εαυτό σας.

Μάθετε ακόμα: Οι κωματώδεις σχέσεις θα σας καταστρέψουν

8. Νιώστε τη γη στα πόδια σας για να αναπτύξετε την ανθεκτικότητα

Η μεταφορική εικόνα του να “έχετε τα πόδια σας στο έδαφος”, σας δίνει στην πραγματικότητα μια λίστα με βασικές ιδέες για να σκεφτείτε:

  • Ότι έχετε ρίζες τις οποίες πρέπει να θρέψετε. Σας επιτρέπουν να γίνετε πάλι δυνατοί. Περιλαμβάνουν την αυτοεκτίμησή σας, την προσωπική σας ιστορία και τους ανθρώπους οι οποίοι σας αγαπούν.
  • Πρέπει να διατηρείτε συνεχώς μια ισορροπία. Θα πρέπει να είστε δυνατοί αλλά και ευέλικτοι όπως ένα μπαμπού. Διατηρήστε την επαφή με ότι σας τροφοδοτεί και σας εμπνέει. Διατηρήστε το συναισθηματικό ρεύμα που σας εμπνέει και σας παρηγορεί.
  • Είστε κομμάτι των πάντων. Είστε σαν ένα δένδρο σ’ αυτό το πολύπλοκο περιβάλλον. Και όπως ένα δένδρο, οι ρίζες σας, σας κάνουν δυνατότερους σε μια καταιγίδα.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.