Όταν η αναθέρμανση μιας παλιάς σχέσης είναι καλή ιδέα

Σκέφτεστε να σμίξετε ξανά με τον πρώην σας, αλλά δεν είστε σίγουροι αν αυτό είναι καλή ιδέα; Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσουμε κάποια ενθαρρυντικά σημάδια για να το κάνετε.
Όταν η αναθέρμανση μιας παλιάς σχέσης είναι καλή ιδέα
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Η κατάσταση με το σύντροφό σας έφτασε σε ένα σημείο που δεν ήταν πλέον δυνατό να συνεχιστεί η σχέση χωρίς να πληγώνει ο ένας τον άλλον; Τώρα, όμως, σκέφτεστε την αναθέρμανση μιας παλιάς σχέσης. Είναι, όντως, καλή ιδέα;

Αυτές οι αμφιταλαντάσεις είναι φυσιολογικές και πολύ συνηθισμένες. Εξάλλου, εφόσον η σχέση τελείωσε, αυτό έγινε για κάποιον λόγο. Γενικά, δίνοντας σε έναν πρώην σας  μια δεύτερη ευκαιρία, αποδέχεστε την ιδέα να πέσετε σε έναν φαύλο κύκλο ή να υποκύψετε ξανά σε μια τοξική σχέση.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες η νέα αυτή ευκαιρία μπορεί πράγματι να αξιοποιηθεί.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας ενημερώσουμε για τις περιπτώσεις στις οποίες αξίζει να δώσετε μια ακόμα ευκαιρία στην πρώην σχέση σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συγχωρείτε και να το ξεχνάτε κάθε φορά που το πρόσωπο αυτό σας προδίδει. Πρέπει να αξιολογήσετε προσεκτικά αν σας ενδιαφέρει πράγματι να προχωρήσετε στην αναθέρμανση μιας παλιάς σχέσης.

Δείτε επίσης: 5 ερωτήσεις που πρέπει να θέσετε πριν τον τερματισμό μιας σχέσης

1. Σας ενώνουν πολλά περισσότερα από απλή αγάπη 

Όταν η αναθέρμανση μιας παλιάς σχέσης είναι καλή ιδέα
Ο πρώτος παράγοντας που πρέπει να εξετάσετε όταν πρόκειται για την αναθέρμανση μιας παλιάς σχέσης είναι αν το άτομο αυτό σάς προσφέρει αυτό που θέλετε στη ζωή. Δεν μιλάμε για υλικά πράγματα, αλλά για την ψυχολογική και συναισθηματική σας ευτυχία.

Ένα κοινό παράδειγμα αυτής της περίπτωσης είναι όταν η σχέση σας τελείωσε επειδή ο ένας από εσάς μετακόμισε και δεν θέλατε να έχετε μια εξ αποστάσεως σχέση. Αν βρεθήκατε τώρα ξανά στο ίδιο μέρος και συνειδητοποιείτε ότι αυτός ο άνθρωπος συνεχίζει να σας προσφέρει ασφάλεια, στοργή, διασκέδαση, πίστη και φιλία, τότε ίσως διαπιστώσετε ότι ακόμα υπάρχει αληθινή αγάπη μεταξύ σας.

Μπορεί να φαίνεται σαν “ξαναζεσταμένο φαγητό” μόνο και μόνο γιατί νιώθουμε άνετα μαζί του και δεν θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία να ψάξουμε για κάτι καινούριο. Αξίζει να αναρωτηθείτε, λοιπόν, αν θέλετε να συνεχίσετε τη σχέση από εκεί όπου σταμάτησε. Τελικά, μπορεί να διαπιστώσετε ότι ο χρόνος που ήσασταν μακριά ο ένας από τον άλλο, ακόμα και τα ραντεβού που βγήκατε με άλλους, σας έδειξαν ότι η σχέση σας είχε καλά στοιχεία για τα οποία αξίζει να παλέψετε και πάλι.

Οι σχέσεις που επανασυνδέονται μετά από τέτοιους χωρισμούς συνήθως επιστρέφουν ακόμη πιο δυνατές και με μεγαλύτερη θέληση για δέσμευση και από τους δύο συντρόφους.

Διαβάστε το άρθρο: Πώς ξέρετε αν αυτή είναι η αγάπη της ζωής σας; Μάθετε τώρα

2. Όταν το πρόβλημα δεν ήταν μεγαλύτερο από την αγάπη σας

Η απόφαση να επιστρέψετε στον πρώην σας είναι εντελώς δική σας. Βασίζεται στο πόσο σημαντικούς αξιολογείτε τους λόγους που έφεραν το χωρισμό. Εξαρτάται επίσης από το πόσο έχετε εξελίξει και οι δυο σας τον εαυτό σας. Από το ποιες ευθύνες έχετε αναλάβει για όσα κάνατε στο παρελθόν και πόσο σκληρά έχετε εργαστεί για την προσωπική σας ανάπτυξη.

Είναι σημαντικό να εξετάσετε την κατάσταση και να θέσετε τα πράγματα στις αληθινές τους διαστάσεις. Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που μπορεί να πλέον να μην επηρεάζουν τη σχέση σας, αλλά τη στιγμή που τα βλέπετε φαντάζουν, υπό την πίεση της καθημερινότητας και των προβλημάτων, τεράστια.

Μπορεί επίσης ο λόγος του χωρισμού να μην έχει πλέον σημασία επειδή οι συνθήκες έχουν αλλάξει ή δεν σας επηρεάζουν πλέον.

Εδώ, πρέπει να αξιολογήσετε αν η σχέση ήταν όντως καλή και εάν το πρόβλημα μπορούσε να ξεπεραστεί ή όχι.

Εάν αποφασίσετε υπέρ στην αναθέρμανση μιας παλιάς σχέσης, να είστε σαφείς σχετικά με τα θέματα που μπορεί να αποτελέσουν λόγο διαφωνίας. Ορίστε επίσης μια ημερομηνία λήξης για αυτή τη δοκιμαστική περίοδο. Το πιο σημαντικό είναι να εξετάσετε αν όντως έχει ξεπεραστεί οριστικά το πρόβλημα, ώστε να μην ξαναγίνουν τα ίδια λάθη.

3. Οι πράξεις μιλούν από μόνες τους

αναθέρμανση μιας παλιάς σχέσης - πράξεις
Πριν επιστρέψετε στον πρώην σας, πρέπει να αποφασίσετε αν οι πράξεις τους συμφωνούν πραγματικά με αυτά που λένε. Όλοι γνωρίζουν πόσο ωραία ακούγονται τα λόγια, αλλάαυτό δεν σημαίνει πάντα ότι είμαστε ειλικρινείς. Πρέπει να είστε συνεπείς.

Για παράδειγμα, εάν η σχέση τελείωσε επειδή ο σύντροφός σας ήταν πολύ ζηλιάρης και τώρα υποστηρίζει ότι έχει μάθει να ελέγχει τη συμπεριφορά του, μπορεί να αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία. Ωστόσο, προτού συμφωνήσετε να συνεχίσετε μαζί του, αξιολογήστε τη συμπεριφορά του καλά για να δείτε αν πραγματικά το εννοεί:

  • Σας ρωτά πού βρίσκεστε όλη την ώρα και ποιος βρίσκεται μαζί σας;
  • Παίρνει το τηλέφωνό σας και διαβάζει τα μηνύματά σας χωρίς να ζητήσει την άδειά σας;

Πρέπει να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Μην αφήσετε τον εαυτό σας να παγιδευτεί στις λέξεις που θέλετε να ακούσετε. Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις, όπως η απιστία και η ζήλια, με τις οποίες πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί πριν να ξαναρχίσετε μια σχέση. Αυτά τα χαρακτηριστικά στο χαρακτήρα ενός ανθρώπου δεν αλλάζουν τόσο εύκολα.

4. Είστε και οι δυο αποφασισμένοι να δουλέψετε τη σχέση σας

Ένας τελευταίος παράγοντας που πρέπει να εξετάσετε προτού επιστρέψετε στον πρώην σας είναι η δέσμευση να βελτιώσετε τη σχέση σας. Δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία σημαίνει ότι και οι δύο θα εργαστείτε με αγάπη και ευθύνη. Η επικοινωνία σας πρέπει να είναι ειλικρινής.

Μερικοί άνθρωποι εργάζονται πολύ σκληρά για να διατηρήσουν μια σχέση. Ξαφνικά, όμως, νιώθουν πως δεν έχουν κάτι άλλο να δώσουν και έτσι χωρίζουν. Σε αυτό το σημείο, ο άλλος σύντροφος συνειδητοποιεί τι έχει χάσει και προσπαθεί να ξανακερδίσει το σύντροφό του πίσω.

Τα προβλήματα προκύπτουν όταν το πρόσωπο που έχει προσπαθήσει για τόσο πολύ καιρό δεν είναι πλέον πρόθυμο να το ξαναπροσπαθήσει. Εάν τελικά δώσει μια ακόμη ευκαιρία, μπορεί να είναι με την εσφαλμένη ελπίδα ότι αυτή τη φορά είναι η σειρά του άλλου προσώπου να προσπαθήσει.

Μια καλή επιλογή στην περίπτωση αυτή είναι να σκεφτείτε προσεκτικά την προηγούμενη σχέση σας και να δημιουργήσετε νέα όρια για να ενισχύσετε τη δέσμευσή σας.

Η αναθέρμανση μιας παλιάς σχέσης θα πετύχει μόνο εάν και οι δύο έχετε δεσμευτεί σε αυτή

αναθέρμανση μιας παλιάς σχέσης - δέσμευση
Υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι όταν τελειώσει μια σχέση, πρέπει να κλείσετε εντελώς αυτό το κεφάλαιο. Αυτό ισχύει σε πολλές περιπτώσεις, αλλά δεν είναι πάντα η πιο επιτυχημένη τακτική. Το σημαντικό είναι να είστε και οι δύο άνετοι με αυτή την απόφαση.

Η απόφαση αυτή μπορεί να ληφθεί μόνο από εσάς τους ίδιους. Πρέπει να βασίζεται στα συναισθήματα, τις προσδοκίες και τις προσωπικές σας δεσμεύσεις. Μιλήστε με ειλικρίνεια και ανοιχτά στον πρώην σας. Δείτε εάν νιώθει το ίδιο. Αν είναι πρόθυμος να αξιοποιήσει τη νέα ευκαιρία που παρουσιάζεται.

Παρ’ όλα αυτά, η κύρια μέριμνά σας πρέπει να είναι η συναισθηματική υγεία και των δύο. Εσείς τι λέτε για την αναθέρμανση μιας παλιάς σχέσης;

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Hoyt, M. F. (2008). Solution-focused couple therapy.
  • Doss, B. D., Thum, Y. M., Sevier, M., Atkins, D. C., & Christensen, A. (2005). Improving relationships: mechanisms of change in couple therapy. Journal of consulting and Clinical Psychology, 73(4), 624.
  • Matson, P. A., Chung, S. E., & Ellen, J. M. (2012). When they break up and get back together: length of adolescent romantic relationships and partner concurrency. Sexually transmitted diseases, 39(4), 281.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.