Αναστρέψτε την απώλεια μαλλιών με τρεις σπιτικές θεραπείες

Πολλά άτομα υποφέρουν από την πτώση των μαλλιών τους. Είναι δυνατό να αναστρέψετε την απώλεια μαλλιών με σπιτικές θεραπείες; Σήμερα, θα σας δείξουμε τρεις επιλογές που θα λατρέψετε.
Αναστρέψτε την απώλεια μαλλιών με τρεις σπιτικές θεραπείες
Sergio Alonso Castrillejo

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το να ψάχνετε τρόπο για να αναστρέψτε την απώλεια μαλλιών αποτελεί συχνή ανησυχία, ειδικά όσο μεγαλώνετε. Επίσης, το υπερβολικό άγχος μπορεί να προκαλέσει δραματική πτώση της πυκνότητας, της λάμψης, και του όγκου.

Ορισμένες φορές, η απώλεια μαλλιών έχει να κάνει με τη χρήση και κατάχρηση προϊόντων τα οποία προκαλούν βλάβη στις ίνες των μαλλιών. Παραδείγματος χάρη, αν χρησιμοποιείτε καθημερινά σίδερο ισιώματος ή σαμπουάν με ανθυγιεινά συστατικά, τότε σίγουρα δεν κάνετε καλό στον εαυτό σας.

Όμως, υπάρχουν κάποιες στιγμές του χρόνου όπου οι άνθρωποι χάνουν περισσότερους θύλακες, όπως συμβαίνει το φθινόπωρο. Όπως και να έχει, αν συνεχίζει για καιρό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε θεραπείες που θα σας βοηθήσουν να αναστρέψετε την απώλεια μαλλιών αποτελεσματικά.

Σπιτικές θεραπείες και αναστρέψτε την απώλεια μαλλιών

Ίσως να έχετε καταφύγει σε προϊόντα που υπόσχονται πως θα επαναφέρουν τις λαμπερές σας μπούκλες, αλλά χωρίς επιτυχία. Κανένα από αυτά δε λειτούργησε καλά. Γι’ αυτό, ίσως ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε κάποιες σπιτικές θεραπείες. Είναι φυσικές, δεν είναι επιθετικές για το κρανίο, και ίσως είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεστε.

1. Δενδρολίβανο

Φύλλα δενδρολίβανου σε μπολ

Σύμφωνα με το άρθρο, Εθνοβοτανική μελέτη φαρμακευτικών φυτών το δενδρολίβανο είναι ένα φυτό το οποίο βοηθά στην αναστροφή της απώλειας μαλλιών, επειδή διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος στο κρανίο.

Μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα για να αποτρέψετε την πτώση μαλλιών:

 • Φτιάξτε ένα τσάι προσθέτοντας λίγα φύλλα δενδρολίβανου σε ένα κατσαρολάκι με νερό.
 • Μόλις ετοιμαστεί το τσάι, αφήστε το μέχρι να μειωθεί η θερμοκρασία του.
 • Έπειτα, σουρώστε το δενδρολίβανο και εφαρμόστε το όπως ένα τονωτικό, κάνοντας μασάζ στο κεφάλι σας.
 • Τέλος, λούστε τα μαλλιά σας. Επίσης, είναι σημαντικό αυτό να το κάνετε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα για να αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα.

2. Τσουκνίδα

Η τσουκνίδα αποτελεί μία ακόμη λύση για να αποτρέψτε την απώλεια μαλλιών, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, Οικότοποι και παραδοσιακές χρήσεις του είδους Urtica I. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να αποτρέψουν την πτώση μαλλιών.

Ορισμένες φορές, λόγω άγχους, το κρανίο μπορεί να εμφανίσει σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Αυτή προκαλεί φλεγμονή, κνησμό, και απώλεια μαλλιών. Η τσουκνίδα μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετική επιλογή σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ας δούμε πώς μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε:

 • Πρώτα, φτιάξτε τσάι τσουκνίδας.
 • Αφήστε το τσάι να ξεκουραστεί, σουρώστε την τσουκνίδα και εφαρμόστε το στο κεφάλι.
 • Κάντε απαλό μασάζ και αφήστε το να καθίσει.
 • Τέλος, μπορείτε να εφαρμόζετε αυτή τη θεραπεία δύο φορές την εβδομάδα.

Σημείωση: Να προσέχετε όταν μεταχειρίζεστε τα φύλλα τσουκνίδας. Έχουν μικρές τρίχες οι οποίες μπορούν να σας προκαλέσουν ερεθισμό και εξανθήματα. Μόλις τα ζεστάνετε στο νερό, αυτά τα τμήματα εξαφανίζονται.

3. Αλόη βέρα και αναστρέψτε την απώλεια μαλλιών

Ζελέ και φύλλα αλόη βέρα

Η αλόη βέρα είναι από τις τελευταίες θεραπείες για την απώλεια μαλλιών. Ενυδατώνει το κεφάλι σας, θεραπεύει τα μαλλιά, και ενδυναμώνει τις ίνες της τρίχας. Χωρίς αμφιβολία, είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός φυτού αλόη βέρα στο σπίτι, καθώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Στην περίπτωσή μας όμως, σας προτείνουμε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

 • Κόψτε ένα φύλλο αλόης.
 • Στη συνέχεια, κόψτε το στη μέση και τρίψτε το ζελέ στο κρανίο σας.
 • Τέλος, κάντε μασάζ.
 • Μπορείτε να ακολουθείτε τη θεραπεία μια φορά την εβδομάδα.

Αν δε θέλετε να εφαρμόζετε την αλόη βέρα κατ’ αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αφαιρέσετε το ζελέ με ένα κουτάλι, να το βάλετε σε ένα δοχείο, και να το ανακατέψετε. Έπειτα, εφαρμόστε το προσεκτικά στο κεφάλι.

Αναστρέψτε την απώλεια μαλλιών

Παρότι αυτές οι σπιτικές θεραπείες μπορούν να σας βοηθήσουν, είναι σημαντικό να δείτε έναν/μία γιατρό. Αν έχετε σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή αλωπεκία, ο/η γιατρός θα σας βοηθήσει να βρείτε την καλύτερη θεραπεία για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Μαζί με τη θεραπεία που θα σας δώσει ο/η γιατρός, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τις θεραπείες που σας δείξαμε. Ωστόσο, είναι σημαντικό η προτεραιότητά σας να είναι η συμβουλή του/ης γιατρού. Τα αποτελέσματα των σπιτικών θεραπειών μπορεί να αργήσουν να φανούν. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να είστε συνεπείς όταν τις χρησιμοποιείτε.

Υποφέρετε από απώλεια μαλλιών;

Ελπίζουμε να σας βοήθησε το άρθρο μας και να σας δώσαμε ορισμένες φυσικές εναλλακτικές επιλογές για να συνοδεύσετε τη θεραπεία του/ης γιατρού.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Alejandro, M., Alberto, M., Gama Campillo, L. M., & Mariaca Méndez, R. (2010). El uso de las plantas medicinales en las comunidades Maya-Chontales de Nacajuca, Tabasco, México. Polibotánica, (29), 213-262.
 • Avila-Sosa, R., Navarro-Cruz, A. R., Vera-López, O., Dávila-Márquez, R. M., Melgoza-Palma, N., & Meza-Pluma, R. (2011). Romero (Rosmarinus officinalis L.): una revisión de sus usos no culinarios. Ciencia y mar, 15(43), 23-36.
 • García Bacallao, Lourdes, Rojo Domínguez, Delia Mercedes, García Gómez, Luis Vicente, & Hernández Ángel, Maureen. (2002). Plantas con propiedades antiinflamatorias. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas, 21(3), 214-216. Recuperado en 24 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03002002000300012&lng=es&tlng=es.
 • López Pupo, Natacha, Tablada Robinet, María Elena, Jacas García, Caridad, Jacas Portuondo, Ana Lucía, & Solano Pérez, Marhyan. (2018). Terapias tradicional y natural combinadas en pacientes con alopecia areata. MEDISAN, 22(6), 416-423. Recuperado en 24 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1029-30192018000600005&lng=es&tlng=es.
 • Romeu, C. R., Botta Ferret, E., & Díaz Finalé, Y. (2007). Caracterización fitoquímica del aceite esencial de romero (Rosmarinus officinalis L.) y evaluación in vitro de su actividad acaricida. Fitosanidad, 11(2).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.