Οι θεραπευτικές χρήσεις της μαγειρικής σόδας

Το διττανθρακικό νάτριο, με την κοινή ονομασία μαγειρική σόδα μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος. Ωστόσο, δεν συνιστάται να λαμβάνετε πάνω από τρεις κουταλιές της σούπας την ημέρα, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα.
Οι θεραπευτικές χρήσεις της μαγειρικής σόδας

Τελευταία ενημέρωση: 28 Ιανουαρίου, 2020

Χρήσεις της μαγειρικής σόδας. Πολλοί γιατροί πιστεύουν ότι η μαγειρική σόδα αποτελεί ένα πραγματικό συμπλήρωμα για πολλές από τις θεραπείες μας. Είναι μια θαυμάσια χημική ένωση που θεωρείται ένας προσιτός και πρακτικός τρόπος θεραπείας ποικίλων ασθενειών. Θα θέλατε να μάθετε πώς ακριβώς μπορείτε να επωφεληθείτε από την μαγειρική σόδα; Αν ναι, τότε συνεχίστε να διαβάζετε το άρθρο για τις θεραπευτικές χρήσεις της μαγειρικής σόδας.

1. Χρήσεις της μαγειρικής σόδας και η υγεία των νεφρών

Η μαγειρική σόδα είναι ιδανική για όλους όσους πάσχουν από νεφρικά προβλήματα. Είναι ένας φυσικός ηλεκτρολύτης (διττανθρακικό νάτριο) που βοηθά στη ρύθμιση της οξύτητας του αίματος (επίπεδο pH). Αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να βοηθήσετε τα νεφρά σας να εκτελέσουν την φυσιολογική τους λειτουργία. Για παράδειγμα, όσοι υποφέρουν από νεφρικά προβλήματα είναι φυσικό να παρουσιάσουν σημαντική μείωση στο επίπεδο του διττανθρακικού νατρίου και σε περίπτωση που αυτό πέσει σε πολύ χαμηλό επίπεδο μπορεί να προκαλέσει νεφρική σωληναριακή οξέωση (RTA).

Επομένως, καλό είναι να λαμβάνετε μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα διαλυμένη σε νερό μετά το βραδινό σας ώστε να εξισορροπηθούν τα επίπεδα pH του αίματος, ενώ παράλληλα θα βελτιώσετε τις μεταβολικές λειτουργίες του σώματός σας. Αξίζει να το έχετε αυτό στο νου σας.

2. Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος

Χρήσεις της μαγειρικής σόδας - λοιμωξη

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι απίστευτα συνηθισμένες, κυρίως για τις γυναίκες. Ωστόσο, μπορούμε να τις θεραπεύσουμε – εκτός από τα αντιβιτικά που μας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός – με μαγειρική σόδα και λεμόνι. Όταν συνδυάζονται αυτά τα δύο στοιχεία, βοηθούν στην μείωση του πόνου και του αισθήματος καύσου που προκαλεί η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Αυτό αρχικά οφείλεται στην αλκαλική ουσία που κάνει τα ούρα λιγότερα όξινα και επιπλέον μειώνει το αίσθημα καύσου στο ουροποιητικό μας σύστημα που είναι περισσότερο ερεθισμένο από ότι συνήθως. Αυτή είναι μια απλή θεραπεία που πολλές γυναίκες θα εκτιμήσουν: Σε ένα ποτήρι με νερό διαλύστε μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα και τέλος προσθέστε τον χυμό από μισό λεμόνι.

3. Χρήσεις της μαγειρικής σόδας στον καθαρισμό του παχέος εντέρου

Χρήσεις της μαγειρικής σόδας- δυσκοιλιοτητα

Ο καθαρισμός του παχέος εντέρου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της σωματικής μας υγείας. Ορισμένες φορές το συγκεκριμένο τμήμα του εντερικού μας συστήματος γεμίζει με τοξικά στοιχεία και μύκητες, με αποτέλεσμα να εμποδίζει το σώμα σας να επεξεργαστεί τα άλατα και να απορροφήσει βασικές βιταμίνες όπως είναι η βιταμίνη Κ. Όλα αυτά, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, επηρεάζουν την υγεία μας χωρίς καν να το καταλάβουμε. Η μαγειρική σόδα δρα ως ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό που έχει τη δυνατότητα να καθαρίζει τις τοξίνες που έχουν συγκεντρωθεί στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Αν προσθέσουμε βότανα στη μαγειρική σόδα εφόσον την διαλύσουμε πρώτα σε νερό, θα αποφύγουμε τη δυσκοιλιότητα και θα ενδυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα αυξάνοντας τον πολλαπλασιασμό υγιών βακτηρίων που μας βοηθούν να καθαρίζουμε το σώμα μας από επιβλαβή στοιχεία.

Μήπως έχετε εντερικά παράσιτα; Τώρα μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτά με φυσικό τρόπο.

4. Μαγειρική σόδα για καλύτερη πέψη

Χρήσεις της μαγειρικής σόδας- πεπτικα προβλήματα

Η λήψη μαγειρικής σόδας διαλυμένη σε νερό μετά από κάθε γεύμα είναι μια θεραπεία που πιθανότατα γνωρίζουμε σχεδόν όλοι μας και σίγουρα την έχουμε εφαρμόσει ήδη κάποια στιγμή, ειδικά μετά από ένα πλούσιο βραδινό γεύμα. Όταν για παράδειγμα, πάσχουμε από δυσπεψία συνήθως υποφέρουμε από αυτή την φοβερή ναυτία, πρήξιμο και αίσθημα καύσου στο στήθος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα η λήψη μαγειρικής σόδας, η οποία θα διασπάσει τα λιπαρά και θα ενισχύσει την πέψη.

Αν έχετε συχνά καούρες, μην χάσετε την ευκαιρία να λάβετε μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα με ένα ποτήρι νερό για να αισθανθείτε καλύτερα. Η καούρα απαλύνεται με την εξουδετέρωση της υπερβολικής ποσότητας οξέων με αποτέλεσμα να ελαττώνεται το αίσθημα δυσφορίας και η αίσθηση καύσου. Αλλά προσέξτε, αν έχετε καούρες δυο με τρεις φορές την εβδομάδα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να αποκλείσετε την περίπτωση άλλων ασθενειών. Η υγεία μας προέχει.

5. Χρήσεις της μαγειρικής σόδας για απώλεια βάρους

Χρήσεις της μαγειρικής σόδας

Έχετε ακούσει ποτέ ότι η μαγειρική σόδα βοηθά στην καύση του λίπους; Πολύ σωστά, αυτό βασικά οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό το φυσικό χημικό στοιχείο, μας προσφέρει μια αίσθηση πληρότητας, αφήνοντάς μας τελείως χορτάτους. Επιπλέον – η προσθήκη μιας μικρής ποσότητας μαγειρικής σόδας τόσο στο νερό που πίνουμε όσο και στα φαγητά μας, θα τα κάνει πιο αλκαλικά με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα pH του αίματος. Το γεγονός αυτό βοηθά το σώμα μας να χωνεύει και να καίει τα λίπη.

Μάθετε περισσότερα για το πώς να κάψετε λίπος και να χάσετε βάρος.

Οι ειδικοί μας ενημερώνουν ότι τα αλκαλικά στοιχεία μετατρέπουν το λίπος σε μύες και ενέργεια. Από την άλλη πλευρά, αν καταναλώνουμε λευκή ζάχαρη και αλεύρι τότε καταφέρνουμε ακριβώς το αντίθετο. Γι’ αυτό καίμε τους μύες και αποθηκεύουμε λίπος. Όμως, με την κατανάλωση αλκαλικού νερού εξαλείφουμε τα όξινα υπολείμματα, εξισορροπούμε το pH του αίματος και χάνουμε βάρος. Εντούτοις, συνιστάται να πίνετε ένα ποτήρι νερό με μαγειρική σόδα – μια κουταλιά της σούπας – μια με δυο φορές την ημέρα. Αλλά να θυμάστε ότι δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνετε πάνω από τρεις κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα την ημέρα, διαφορετικά μπορεί να καταστεί επιβλαβής για την υγεία σας.

Τέλος, αυτό το φυσικό χημικό στοιχείο αποτελεί ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα για την διατροφή σας. Είναι σύμμαχος της υγείας σας που ενισχύει την λειτουργία των νεφρών και εξισορροπεί το pH του αίματος. Αλλά να θυμάστε ότι είναι μόνο ένα συμπλήρωμα. Αν πάσχουμε από κάποιου είδους ασθένεια, θα πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας για την κατάλληλη θεραπεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Romero, X., Navarro, P., & Noguera, J. (2005). Acidez y pH. Escuela Venezolana para la Enseñanza Química.
  • Miller, M. (2012). Alcalinidad. Parámetros Fisico-Químicos.
  • Jones, L. V. (2012). Acidosis tubular renal. Boletin Medico Del Hospital Infantil de Mexico. https://doi.org/10.1016/B978-84-9113-015-4/00529-3
  • Bodas, R., Fernández, B., Giráldez, F. J., López, S., & Mantecón, A. R. (2009). Efecto de niveles de suplementación con bicarbonato de sodio en el consumo alimentario y el comportamiento animal de ovinos de ceba. Revista Cubana de Ciencia Agrícola.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.