Αποτροπή απώλειας μαλλιών: Πέντε κόλπα για υγιές κρανίο

Η απώλεια μαλλιών είναι ένα αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μέτρα πρόληψης. Σήμερα θα ρίξουμε μια ματιά στο ποια είναι αυτά.
Αποτροπή απώλειας μαλλιών: Πέντε κόλπα για υγιές κρανίο
Sergio Alonso Castrillejo

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Χάνετε πολλά μαλλιά; Μένουν πολλές τρίχες στη χτένα μετά το χτένισμα; Αν ναι, πρέπει να δράσετε άμεσα. Σήμερα θα μιλήσουμε για την αποτροπή απώλειας μαλλιών.

Αποτροπή απώλειας μαλλιών: Πέντε κόλπα

Η απώλεια μαλλιών είναι ένα πρόβλημα που ξεπερνά την αισθητική.

Όμως, θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον/α ειδικό πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία. Εκείνος/η θα εκτιμήσει την αιτία.

Η απώλεια μαλλιών μπορεί να οφείλεται σε ορμονική ανισορροπία, ασθένεια, ή ακόμη και σε κάποια διατροφική ανεπάρκεια.

Άσχετα από την αιτία, μπορείτε να κάνετε κάτι γι’ αυτό. Να θυμάστε όμως ότι δε θα σταματήσετε το πρόβλημα σε μια νύχτα. Οι θεραπείες που θα σας παρουσιάσουμε έχουν κύριο στόχο την ενδυνάμωση του κρανίου και των ριζών σε βάθος χρόνου.

Έτοιμοι/ες να κρατήσετε σημειώσεις:

1. Βελτιώστε τη διατροφή σας

Γυναίκα τρώει σαλάτα
Τα υγιεινά φαγητά θα σας προμηθεύσουν με τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες για την υγεία των μαλλιών σας.

Το φαγητό παίζει σημαντικό ρόλο στη φροντίδα των μαλλιών.

Σε περιπτώσεις απώλειας μαλλιών είναι σημαντικό να βελτιστοποιήσετε την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών. Μια πρόσφατη έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε το 2018, έδειξε ότι οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε ωμά, φρέσκα προϊόντα ίσως μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αλωπεκίας. Αλωπεκία είναι ο επιστημονικός όρος για την απώλεια μαλλιών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχε μεγαλύτερος έλεγχος στην υπερβολική τριχόπτωση στους συμμετέχοντες που κατανάλωναν τροφές όπως μαϊντανό, βασιλικό, και πράσινες σαλάτες, τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.

Επιπροσθέτως, μια καλή διατροφή για τα μαλλιά θα πρέπει να περιλαμβάνει:

 • Πηγές πρωτεΐνης με υψηλή βιολογική αξία όπως άπαχο κρέας, ψάρι, όσπρια, αβγά, και γαλακτοκομικά προϊόντα.
 • Καλές πηγές βιταμίνης Α, όπως γλυκοπατάτες, γλυκές πιπεριές, και σπανάκι.
 • Πηγές βιταμινών Β, C, D, σιδήρου, σεληνίου, και ψευδαργύρου.
 • Τροφές πλούσιες σε βιοτίνη (βιταμίνη Β7).

2. Αποτροπή απώλειας μαλλιών: Ήπιο σαμπουάν

Τα επιθετικά χημικά που περιέχουν τα εμπορικά σαμπουάν καταλήγουν να ξεραίνουν τα μαλλιά, κάτι που οδηγεί στο σπάσιμο της τρίχας. Για την ακρίβεια, ορισμένες φόρμουλες αλλάζουν το pH του κρανίου και δημιουργούν άλλα προβλήματα όπως κνησμό και πιτυρίδα.

Αντί αυτών, επιλέξτε ήπια σαμπουάν, κατά προτίμηση σπιτικά και φτιαγμένα με φυσικά συστατικά. Χρησιμοποιήστε τα καθημερινά για να διατηρείτε το κρανίο σας υγιές και καθαρό.

Βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε το κατάλληλο σαμπουάν για τον τύπο μαλλιών σας, για ξηρά, λιπαρά, ή και τα δύο. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποτρέψετε τις κακές αντιδράσεις όταν το εφαρμόζετε.

3. Στεγνώστε τα μαλλιά σας με φυσικό τρόπο

Γυναίκα χαμογελά
Αποφύγετε το πιστολάκι μαλλιών και άλλες συσκευές θερμού αέρα αν θέλετε να αποτρέψετε την απώλεια μαλλιών.

Αν χρησιμοποιείτε καθημερινά πιστολάκι για τα μαλλιά θα προκαλέσετε το σπάσιμο της τρίχας, κάτι που θα οδηγήσει σε υπερβολική απώλεια μαλλιών. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να αφήνετε τα μαλλιά σας να στεγνώνουν φυσικά.

Επιπλέον, μπορείτε να αφαιρέσετε λίγη από την υγρασία με μια καθαρή, μαλακή πετσέτα. Έτσι, θα αποτρέψετε τον ερεθισμό του κρανίου και την ψαλίδα, μεταξύ άλλων.

4. Κάντε μασάζ στο κεφάλι σας

Το μασάζ βοηθάει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στο κρανίο. Επίσης, προάγει την οξυγόνωση των θυλάκων των μαλλιών. Παρότι δεν υπάρχουν πολλές επιστημονικές αποδείξεις, ορισμένες μικρές μελέτες έδειξαν ότι φέρνει καλά αποτελέσματα.

Ακόμη, μπορείτε να συμπληρώσετε το μασάζ με αιθέρια έλαια. Τα έλαια που ακολουθούν είναι καλές επιλογές:

 • Έλαιο καρύδας.
 • Αμυγδαλέλαιο.
 • Ελαιόλαδο.

Κάντε μασάζ στο κεφάλι σας για 3 ή 5 λεπτά, κατά προτίμηση πριν πέσετε για ύπνο.

5. Διαχειριστείτε το άγχος σας

Αποτροπή απώλειας μαλλιών
Το άγχος επηρεάζει πολλές πτυχές της υγείας σας. Επιπλέον, τα μαλλιά σας είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα στα συναισθήματά σας.

Η συνεχής έκθεση σε αγχωτικές καταστάσεις είναι ένας από τους παράγοντες της απώλειας μαλλιών. Λόγω αυτού, θα πρέπει να υιοθετήσετε ορισμένες συνήθειες ώστε να έχετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας.

Ορισμένες χρήσιμες τεχνικές είναι:

 • Τακτική άσκηση.
 • Γιόγκα ή pilates.
 • Διαλογισμός.
 • Ασκήσεις αναπνοών.
 • Συνεδρίες αρωματοθεραπείας.
 • Μασάζ.

Αποτροπή απώλειας μαλλιών: Συμπέρασμα

Γενικά, οι καλές συνήθειες είναι το κλειδί για την αποτροπή της απώλειας μαλλιών, καθώς θα βελτιώσουν τα αποτελέσματα των τοπικών θεραπειών.

Ωστόσο, προσπαθήστε να βρείτε την υποβόσκουσα αιτία με τη βοήθεια ενός/μίας γιατρού. Υπάρχει περίπτωση να σχετίζεται με ανεπάρκειες σε θρεπτικές ουσίες ή άλλες ασθένειες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Harfmann, K. L., & Bechtel, M. A. (2015). Hair loss in women. Clinical Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1097/GRF.0000000000000081
 • Goldberg, L. J., & Lenzy, Y. (2010). Nutrition and hair. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2010.03.038
 • Rushton, D. H. (2002). Nutritional factors and hair loss. Clinical and Experimental Dermatology.
 • Stollery, N. (2013). Hair loss. The Practitioner.
 • Koyama, T., Kobayashi, K., Hama, T., Murakami, K., & Ogawa, R. (2016). Standardized Scalp Massage Results in Increased Hair Thickness by Inducing Stretching Forces to Dermal Papilla Cells in the Subcutaneous Tissue. Eplasty.
 • Price, V. H. (2002). Treatment of Hair Loss. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/nejm199909233411307

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.