Τρεις φυσικές λύσεις για να καθαρίσετε τον ομφαλό σας

Ο ομφαλός είναι ένα μέρος του σώματος που αγνοούν πολλοί άνθρωποι. Ανακαλύψτε πώς να καθαρίζετε τον ομφαλό σας εδώ!
Τρεις φυσικές λύσεις για να καθαρίσετε τον ομφαλό σας
Karla Henríquez

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Karla Henríquez.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Εσείς γνωρίζετε πώς να καθαρίσετε τον ομφαλό σας; Τον στεγνώνετε μετά το μπάνιο;

Μάλλον όχι.

Αυτό συμβαίνει επειδή είναι ένα μέρος του σώματος που συχνά παραβλέπουν οι άνθρωποι. Όμως, η καλή υγιεινή του ομφαλού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών διαφορετικών μολύνσεων. Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε πώς μπορείτε να καθαρίσετε τον ομφαλό σας με φυσικές λύσεις.

Στον ομφαλό μαζεύονται συνήθως υγρασία και βρωμιά, κάνοντάς τον το τέλειο μέρος για την ανάπτυξη βακτηρίων. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε ομφαλίτιδα, μια μόλυνση του ομφαλικού άκρου.

Πώς να καθαρίσετε τον ομφαλό σας με φυσικούς τρόπους

Τι μπορεί να κάνει βρώμικο τον ομφαλό;

Ορισμένα είδη υφάσματος, η άμμος, τα νεκρά κύτταρα που αποβάλλονται φυσικά, και το λίπος το οποίο παράγει το σώμα μας, μπορούν να κάνουν βρώμικο τον ομφαλό.

Μετά από ένα ντους ή ένα μπάνιο, θα πρέπει να φροντίζετε να στεγνώνετε και τον ομφαλό σας.

Γυναίκα ξαπλωμένη στην άμμο

Γενικά, ο ομφαλός είναι ένα μέρος του σώματος που πολλοί αγνοούν. Μαζεύει συχνά λίπος, νεκρά κύτταρα, και σωματίδια βρωμιάς.

Η υπερβολική βρωμιά στον ομφαλό μπορεί να οδηγήσει σε κνησμό, κοκκινίλα, και υπερβολική ξηρότητα. Σε περίπτωση έλλειψης υγιεινής, τα βακτήρια ίσως πολλαπλασιαστούν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μύκητες και μολύνσεις που θα επιφέρουν δυσάρεστη μυρωδιά. Προς αποφυγή αυτόν, θα πρέπει να καθαρίζετε καθημερινά τον ομφαλό σας.

Ας δούμε πώς.

1. Έλαιο τεϊόδεντρου

Μια εξαιρετική ιδιότητα του ελαίου τεϊόδεντρου είναι η αντιμυκητιακή του δράση. Έτσι, αποτελεί έναν εξαίσιο σύμμαχο για την καταπολέμηση μολύνσεων και μυκήτων στους οποίους έχετε πιθανόν εκτεθεί, αν δεν καθαρίζετε σωστά αυτό το μέρος του σώματος.

  • Ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το έλαιο τεϊόδεντρου, προκειμένου να καθαρίσετε τον ομφαλό, είναι να ρίξετε μια μικρή σταγόνα σε μια μπατονέτα.
  • Έπειτα, χρησιμοποιήστε τη μπατονέτα για να καθαρίσετε πολύ καλά τον ομφαλό.
  • Ωστόσο, σιγουρευτείτε πως δε το παρακάνετε με το έλαιο επειδή μπορεί να ερεθίσει το ευαίσθητο δέρμα αυτής της περιοχής.

2. Αλκοόλ δενδρολίβανου

Το αλκοόλ δενδρολίβανου αποτελεί υπέροχη θεραπεία για την ομφαλίτιδα. Αν μυρίζει άσχημα ο ομφαλός σας, το αλκοόλ δενδρολίβανου θα σας βοηθήσει να καθαρίσετε την περιοχή αφήνοντας μια ευχάριστη μυρωδιά.

Έλαιο και άνθη δενδρολίβανου

Το δενδρολίβανο έχει καταπληκτικές αρωματικές ιδιότητες που το καθιστούν απαραίτητο σε ορισμένες περιπτώσεις. Επίσης, δεν προκαλεί ζημιά στο ευαίσθητο δέρμα του ομφαλού.

  • Για να το εφαρμόσετε, χρησιμοποιήστε μπατονέτα όπως και προηγουμένως.
  • Πριν το κάνετε όμως, θα προτείνουμε να πλύνετε τον ομφαλό με σαπούνι και να τον στεγνώσετε καλά.

Το αλκοόλ δενδρολίβανου είναι μια από τις καλύτερες θεραπείες για να καθαρίσετε τον ομφαλό ενώ τον απολυμαίνετε ταυτόχρονα. Αν εφαρμόζετε μικρές ποσότητες θα βοηθήσετε την περιοχή να παραμένει καθαρή και χωρίς δυσάρεστες οσμές.

3. Λάδι καρύδας για να καθαρίσετε τον ομφαλό σας

Η τελευταία φυσική λύση που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε τον ομφαλό σας είναι το λάδι καρύδας. Όμως, θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε μόνο εφόσον έχετε αποστειρώσει τον ομφαλό σας είτε με έλαιο τεϊόδεντρου, είτε με αλκοόλ δενδρολίβανου.

Επειδή το λάδι καρύδας είναι θαυμάσιο για ενυδάτωση, πολλοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν καθημερινά. Έχει, όμως, και ιδιότητες οι οποίες θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα βακτήρια που πιθανόν να έχουν αναπτυχθεί στον ομφαλό σας. Γι’ αυτό θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε μονάχα εφόσον έχετε καθαρίσει την περιοχή με τις παραπάνω επιλογές. Έτσι, ο ομφαλός σας θα παραμείνει ελεύθερος από μολύνσεις και προβλήματα.

Δώστε προσοχή σε όλα τα μέρη του σώματος και καθαρίστε τον ομφαλό σας

Είναι πολύ πιθανό να μην είχατε συνειδητοποιήσει πως αγνοείτε εντελώς τον ομφαλό σας μέχρι τώρα. Όμως, θα πρέπει να γνωρίζετε το πόσο σημαντικό είναι να στεγνώνετε τον ομφαλό σας μετά από το μπάνιο.

Ομοίως, αν υποφέρατε από κνησμό, ερεθισμό, ή κοκκινίλα στον ομφαλό κατά το παρελθόν, σας συμβουλεύουμε να χρησιμοποιείτε τις λύσεις που σας προαναφέραμε μια φορά την εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο, θα μειώσετε τον κίνδυνο μολύνσεων οι οποίες επηρεάζουν αυτό το μέρος του σώματος.

Αν έχετε ήδη συμπτώματα που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε ή να δείτε έναν/μία γιατρό. Το πιθανότερο είναι να σας συνταγογράψει μια κρέμα για να εξουδετερώσετε τη μόλυνση. Μετά από αυτό, θα πρέπει να έχετε κατά νου τις συμβουλές που σας δώσαμε ώστε να μη σας ξανασυμβεί.

Γνωρίζετε πώς να καθαρίσετε τον ομφαλό σας; Αν ναι, τότε πώς το κάνετε;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Galindo, J., González, N., Delgado, D., Sosa, A., González, R., Torres, V., … & Cairo, J. (2009). Efecto del aceite de coco en la población de bacterias metanogénicas y su relación con otros grupos microbianos del rumen en condiciones in vitro. Revista Cubana de Ciencia Agrícola43(2).
  • Martinello, M.A., & Pramparo, M.. (2005). Poder Antioxidante de Extractos de Romero Concentrados por Destilación Molecular. Información tecnológica16(5), 17-20. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-07642005000500004
  • Pérez Mendoza, Magdialis, & Berasategui Hernández, Kenia. (2015). Caracterización clínico-epidemiológica de la onfalitis en un servicio de Neonatología. Medicentro Electrónica19(3), 157-159. Recuperado en 28 de marzo de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1029-30432015000300004&lng=es&tlng=es.
  • Terzi V, Morcia C, Faccioli P, Valè G, Tacconi G, Malnati M. In vitro antifungal activity of the tea tree (Melaleuca alternifolia) essential oil and its major components against plant pathogens. Lett Appl Microbiol. 2007;44(6):613-618. doi:10.1111/j.1472-765X.2007.02128.x
  • Ogbolu DO, Oni AA, Daini OA, Oloko AP. In vitro antimicrobial properties of coconut oil on Candida species in Ibadan, Nigeria. J Med Food. 2007;10(2):384-387. doi:10.1089/jmf.2006.1209

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.