Βιονική σπονδυλική στήλη βοηθά παράλυτους να περπατήσουν ξανά

Με την εμφύτευση μιας μικρής συσκευής στον εγκέφαλο, οι ασθενείς με παράλυση θα μπορούν να κινηθούν και πάλι χρησιμοποιώντας το υποσυνείδητό τους.
Βιονική σπονδυλική στήλη βοηθά παράλυτους να περπατήσουν ξανά
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Βιονική σπονδυλική στήλη. Τις τελευταίες δεκαετίες, η τεχνολογία και η ιατρική έχουν προχωρήσει τόσο πολύ που έχουν αναπτυχθεί λύσεις και θεραπείες για παθολογικές καταστάσεις που κάποτε θεωρούνταν ανίατες.

Χάρη στη σημαντική πρόοδο της επιστήμης, πολλοί άρρωστοι άνθρωποι έχουν καταφέρει να βελτιώσουν την ποιότητα και τη διάρκεια ζωής τους.

Παρά το γεγονός ότι κάποτε θεωρούνταν αδύνατο να θεραπευτούν, αυτά τα ευρήματα έχουν δώσει ελπίδα και επιπλέον οι θεραπείες είναι πολύ πιο αποτελεσματικές από ό,τι παλιότερα.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί μια ομάδα αυστραλιανών ερευνητών που δημιούργησαν μια μικροσκοπική συσκευή, λίγο μεγαλύτερη από μια ίντσα, η οποία θα μπορεί να βοηθήσει άτομα με παράλυση ή με προσθετική άκρων να περπατήσουν ξανά.

Αναφέρονται σε αυτή ως “βιονική σπονδυλική στήλη” και εμφυτεύεται σε κάποιο αιμοφόρο αγγείο στα πλάγια του εγκεφάλου προκειμένου να ανακτηθεί η κινητικότητα μέσω του υποσυνείδητου σε παραπληγικούς ασθενείς.

Μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία, η βιονική σπονδυλική στήλη

βιονική σπονδυλική στήλη

Οι ερευνητές που δημιούργησαν αυτή την ενδιαφέρουσα συσκευή ανήκουν στο Βασιλικό Νοσοκομείο Μελβούρνης, στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης και στο Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης και Ψυχικής Υγείας Florey.

Στόχος αυτής της συσκευής είναι να βρεθεί ένας διαφορετικός τρόπος σύνδεσης της σκέψης με τις κινήσεις του σώματος, αντί να χρησιμοποιείται εκείνη που έχει ήδη καταστραφεί.

Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο με μια τέτοια συσκευή εμφυτευμένη στον εγκέφαλό του θα μπορεί να κάνει κινήσεις που θα βασίζονται στο υποσυνείδητό του. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται να κάνει κάποια συνειδητή προσπάθεια για να ολοκληρώσει μια ενέργεια. Τους επιτρέπει να κινούνται όπως επιθυμούν, ακριβώς όπως όλοι οι άλλοι.

Η βιονική σπονδυλική στήλη εμφυτεύεται εκτελώντας μια μικρή τομή στο λαιμό για να εισαχθεί ένας καθετήρας μαζί με τη συσκευή.

Μόλις εισέλθει στο αιμοφόρο αγγείο, η συσκευή μεταφέρεται στον κινητήριο φλοιό του εγκεφάλου, στην περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία των νευρικών ερεθισμάτων τα οποία ελέγχουν τις εθελοντικές κινήσεις του εγκεφάλου.

Μετά την αφαίρεση του καθετήρα, τα ηλεκτρόδια στη βιονική σπονδυλική στήλη προσκολλώνται στα τοιχώματα κάποιας φλέβας και αρχίζουν να στέλνουν σήματα απευθείας στον κινητήριο φλοιό.

Αυτά τα σήματα μεταφέρονται σε άλλη συσκευή που έχει εμφυτευθεί στον ώμο του ασθενή και τελικά στη βιονική πρόσθεση η οποία χρησιμοποιεί την τεχνολογία Bluetooth.

Σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορεί να επιτύχει ένα άτομο από τη μια στιγμή στην άλλη αλλά οι ερευνητές μας βεβαιώνουν ότι με λίγη εξάσκηση και εκούσια σκέψη, ο ασθενής σιγά-σιγά θα μπορεί να ελέγχει υποσυνείδητα τις κινήσεις του.

Δοκιμή για πρώτη φορά σε ανθρώπους

Μέχρι τώρα, η συσκευή είχε δοκιμαστεί μόνο σε πρόβατα αλλά η έναρξη των δοκιμών σε ανθρώπους έχει οριστεί εντός του 2017.

Οι τρεις ασθενείς για τη δοκιμή θα επιλεγούν από τη Μονάδα Υγείας Σπονδυλικής Στήλης του Όστιν και η επέμβαση θα εκτελεστεί στο Βασιλικό Νοσοκομείο Μελβούρνης στη Βικτώρια, Αυστραλία.

Για τις αρχικές φάσεις, θα επιλεγούν ασθενείς με παράλυση στα κάτω άκρα και θα αναλύεται η απόκρισή τους στη θεραπεία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Terry O’Brien, επικεφαλής του νευρολογικού τμήματος του νοσοκομείου, αυτή η ανακάλυψη είναι το “ιερό δισκοπότηρο” των ερευνών στη βιονική τεχνολογία.

Παράλληλα, ο Δρ. Nicholas Opie, επικεφαλής ερευνών και μηχανικός βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, μας ενημέρωσε ότι είναι μια απλή αν και εκτεταμένη διαδικασία.

Μετά την επέμβαση, το δύσκολο κομμάτι είναι να μάθει ο ασθενής να χρησιμοποιεί τη σκέψη του για να κινεί τα βιονικά άκρα με φυσικό τρόπο χρησιμοποιώντας το υποσυνείδητό του.

Αυτή η λύση δεν επιδιορθώνει τις κατεστραμμένες οδούς στον εγκέφαλο. Αντιθέτως, χρησιμοποιεί εναλλακτικές διαδρομές για να μεταφέρει σήματα στο αντίστοιχο άκρο.

Ο γιατρός εξηγεί: “Αυτό που κάνουν είναι η εμφύτευση ενός μεταδότη ο οποίος θα μεταφέρει τα σήματα που είναι απαραίτητα για να κινούνται τα άκρα, παρακάμπτοντας την κατεστραμμένη περιοχή”.

Αν και αυτό δεν είναι το πρώτο τεχνολογικό κομμάτι που σχεδιάζεται για τη βελτίωση της κινητικότητας, η ομάδα του επιβεβαιώνει ότι είναι η μεγαλύτερη επανάσταση όσον αφορά στο αποτέλεσμα και στο πεδίο εφαρμογής.

Αν οι αποκρίσεις είναι θετικές στις δοκιμές σε ανθρώπους, αναμένεται ότι η θεραπεία θα χρησιμοποιηθεί και σε ασθενείς που πάσχουν από επιληψία, ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή και νόσο Πάρκινσον.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.