Ασκήσεις για την τόνωση των χεριών σας

Για να είναι επιτυχείς αυτές οι ασκήσεις είναι σημαντικό να τις επαναλαμβάνετε καθημερινά και να τις συνδυάζετε με μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
Ασκήσεις για την τόνωση των χεριών σας

Τελευταία ενημέρωση: 25 Φεβρουαρίου, 2019

Ποιες είναι οι καλύτερες ασκήσεις για την τόνωση των χεριών σας, Τα χέρια είναι ένα μέρος του σώματος στο οποίο δεν δίνουν ιδιαίτερη προσοχή οι περισσότεροι άνθρωποι ακόμη και αν είναι εξαιρετικά χρήσιμα για την καθημερινή εκπλήρωση των εργασιών καθώς έχουν τη δυνατότητα κίνησης προς διάφορες κατευθύνσεις. Οι αρθρώσεις τους είναι πολύ δυναμικές και επιτρέπουν στα χέρια μας να κάνουν ιδιαίτερα πολύπλοκες κινήσεις. Μερικά από τα χαρακτηριστικά τους είναι η ικανότητά τους να περιστρέφουν τους ώμους, τους αγκώνες και τους καρπούς με κυκλικές κινήσεις.

Παρόμοια, οι παλάμες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή σας.  Ο αντίχειρας σας επιτρέπει να πιάνετε αντικείμενα όταν κάνετε την κίνηση λαβής και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παλάμης.

Οι μυς του χεριού και του βραχίονα είναι πολύ εύκολο να ενδυναμωθούν. Απαιτείται διαρκής εξάσκηση με αλτήρες η οποία θα διευκολύνει τη διαδικασία της σύσφιξης των στρωμάτων των μικροϊνών που συνθέτουν το μυ. Έτσι θα πετύχετε την τόνωση των χεριών που επιθυμείτε.

Στο γυμναστήριο ή στο σπίτι;

Αν δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε κάποιο εξειδικευμένο κέντρο εκγύμνασης, αυτό σίγουρα δεν είναι δικαιολογία για την κακή εμφάνιση των χεριών σας. Πολλές από τις ασκήσεις για ενδυνάμωσης και τόνωση των χεριών μπορείτε να τις κάνετε εύκολα και μόνοι σας στο σπίτι. Οι αλτήρες μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα αντικείμενα παρόμοιου βάρους. Πέντε με οκτώ κιλά είναι ιδανικά για να ξεκινήσετε την καθημερινή σας ρουτίνα ασκήσεων. Ωστόσο, αν έχετε τη δυνατότητα να εγγραφείτε σε κάποιο γυμναστήριο, θα πρέπει να το εκλάβετε ως μια καλή εναλλακτική. Τα γυμναστήρια έχουν εξειδικευμένους γυμναστές, οι οποίοι θα μπορέσουν να αξιολογήσουν κατάλληλα την κατάστασή σας και θα εξασφαλίσουν τη σωστή εκγύμνασή σας.

Στην επίδραση της άσκησης στην ανάπτυξη των μυών αναφέρεται άρθρο των Kawakami, Y., Abe, T., Kuno, S. Y., & Fukunaga, T.

Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε την πλάτη σας σε ευθεία θέση έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο τραυματισμών στα οστά και στους μυς, οι οποίοι μπορεί να αποβούν επικίνδυνοι για την υγεία σας ενώ παράλληλα θα σας εμποδίσουν να αποκτήσετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Διαβάστε το άρθρο: 6 ασκήσεις αερόβιας γυμναστικής που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι!

Tόνωση των χεριών: Δικέφαλοι και τρικέφαλοι

Τα χέρια σας αποτελούνται από μια ομάδα μυών που ονομάζονται δικέφαλοι και τρικέφαλοι. Αυτοί οι μυς αποκρίνονται εύκολα και σημαντικά όταν τους γυμνάζετε. Μπορούν να γίνουν πολύ μεγαλύτεροι ακόμη και αν κάνετε την άσκηση για πρώτη φορά· αυτό οφείλεται στη σύνθεσή τους. Είναι ιστοί που είναι ευαίσθητοι σε μικροσκοπικές  ρήξεις των μυών λόγω του μεγέθους τους σε σχέση με το σώμα.

Ασκήσεις για δικέφαλους

Ασκήσεις για την τόνωση των χεριών σας
  • Θα χρειαστείτε μόνο μια καρέκλα μετρίου ύψους για να κάνετε αυτή τη δημοφιλή άσκηση, η οποία περιλαμβάνει μια κίνηση· βάζετε το μπράτσο σας πάνω στο μπράτσο της καρέκλας και στηρίζετε όλο το βάρος σας σε αυτό το χέρι. Ο αγκώνας σας θα πρέπει να στηρίζεται καλά σε μια σταθερή επιφάνεια. Το χέρι σας μπορεί να ακουμπάει σε ένα από τα πόδια σας. Για να κάνετε σωστά αυτή την κίνηση θα πρέπει να λυγίζετε και να τεντώνετε τελείως το χέρι σας. Έτσι θα το γυμνάσετε σωστά και αποτελεσματικά.
  • Για την παρακάτω άσκηση θα πρέπει να σταθείτε όρθιοι με τα χέρια σας τελείως τεντωμένα στις πλευρές του κεφαλιού σας. Στη συνέχεια, λυγίζετε τα πόδια σας έτσι ώστε τα χέρια σας να σηκωθούν προς τα πάνω και οι παλάμες σας να πλησιάζουν τους ώμους σας. Αυτή η κίνηση θα προωθήσει σημαντικά την αύξηση της μυϊκής μάζας. Είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την ενδυνάμωση αυτής της περιοχής.
  • Οι κάμψεις στήθους είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την αύξηση της μυϊκής αντίστασης των χεριών σας καθώς λειτουργούν με την αντίσταση, με άλλα λόγια, με το ίδιο σας το βάρος. Αυτό το είδος άσκησης κάνει τους μυς να είναι ελαφριοί και γρήγοροι.  Είναι ιδανική για αθλητές που χρειάζονται μια έκρηξη δύναμης μαζί με μια τεχνική κίνησης.

Ασκήσεις για τρικέφαλους

  • Αυτή η άσκηση επικεντρώνεται κυρίως στη λειτουργία των κάμψεων για τη συγκεκριμένη περιοχή του σώματος. Θα τονώσει και θα δώσει όγκο στους τρικέφαλους. Ο όγκος είναι θεμελιώδης για την ενίσχυση της δύναμης της ώθησης. Γι’ αυτό το λόγο οι ποδοσφαιριστές έχουν ανεπτυγμένους και δυνατούς τρικέφαλους.
  • Αυτή η άσκηση είναι πολύ εύκολη όπως και πολύ ωφέλιμη. Πιάνετε τον αλτήρα ή το αντικείμενο που αντιπροσωπεύει τον αλτήρα και με τα δυο χέρια σας. Το κρατάτε πάνω από το κεφάλι σας με τους αγκώνες σας προς τα πίσω. Οι αγκώνες σας θα πρέπει να παραμένουν ακίνητοι κατά τη διάρκεια της κίνησης ενώ παράλληλα ανεβάζετε και κατεβάζετε τα μπράτσα σας κρατώντας τον αλτήρα. Αυτή είναι μια άσκηση που σίγουρα θα βελτιώσει την εμφάνιση των χεριών σας και την υπάρχουσα δύναμη που έχουν ήδη.
  • Οι βυθίσεις χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα για την τόνωση των χεριών και της πλάτης. Σε αυτή την άσκηση κρατάτε το βάρος σας πάνω από έναν πάγκο ενώ στηρίζεστε με τα χέρια σας. Στη συνέχεια, λυγίζετε μέχρι τη μέση τα γόνατά σας και στηρίζεστε έτσι ώστε το μπράτσο σας να στηρίζει ολόκληρο το βάρος σας. Για να λάβετε τη σωστή στάση θα πρέπει να σηκώνετε και να κατεβάζετε το σώμα σας με έναν ελεγχόμενο τρόπο έτσι ώστε η κίνηση και η ώθηση του μυ να είναι σωστή.

Διαβάστε σχετικά: 11 φοβερές ασκήσεις για πιο δυνατά χέρια

Η ισορροπία και η πλήρης φροντίδα των θερμίδων που καταναλώνετε καθημερινά είναι σημαντική για την τόνωση των χεριών. Η υγιεινή διατροφή που συνοδεύεται από άφθονη ενυδάτωση πάντα επιταχύνει τη διαδικασία. Αποφασιστικοί παράγοντες όπως η έλλειψη ύπνου και το στρες θα πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο. Με την πάροδο του χρόνου τείνουν να επιδεινώνουν τη φυσική υγεία του σώματος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Kawakami, Y., Abe, T., Kuno, S. Y., & Fukunaga, T. (1995). Training-induced changes in muscle architecture and specific tension. European Journal of Applied Physiology and Occupational Physiology. https://doi.org/10.1007/BF00964112
  • Calatayud, J., Vinstrup, J., Jakobsen, M. D., Sundstrup, E., Brandt, M., Jay, K., … Andersen, L. L. (2016). Importance of mind-muscle connection during progressive resistance training. European Journal of Applied Physiology. https://doi.org/10.1007/s00421-015-3305-7

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.