8 ασθένειες που προκαλούν την αίσθηση του κρύου

Ορισμένοι άνθρωποι, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, αισθάνονται κρύο όλες τις εποχές του έτους. Ανεξάρτητα από το αν έχει ηλιοφάνεια ή ευχάριστη ατμόσφαιρα, αισθάνονται πάντα κρύο στα χέρια, τα πόδια ή σε όλο τους το σώμα.
8 ασθένειες που προκαλούν την αίσθηση του κρύου

Τελευταία ενημέρωση: 23 Ιουνίου, 2022

Το κρύο είναι μια φυσιολογική αίσθηση που βιώνουμε, για παράδειγμα, όταν οι θερμοκρασίες μειώνονται. Ωστόσο, η αίσθηση του κρύου μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα ορισμένων ιατρικών καταστάσεων. Επομένως, είναι απαραίτητο να παρατηρούμε κάτω από ποιες συνθήκες εμφανίζεται και αν εμφανίζεται ταυτόχρονα με άλλα συμπτώματα.

8 ασθένειες που προκαλούν την αίσθηση του κρύου

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Extreme Physiology & Medicine, οι γυναίκες έχουν εκ φύσεως χαμηλότερη ανοχή στο κρύο σε σύγκριση με τους άνδρες. Ωστόσο, οι αιτίες τους είναι ακόμη εντελώς άγνωστες. Προφανώς, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας.

Μια ξαφνική και παρατεταμένη αίσθηση κρύου, ακόμη και σε ζεστές ημέρες, μπορεί να κρύβει ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Για το λόγο αυτό, μετά την εμφάνιση αυτής της ενόχλησης, ειδικά όταν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, θα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια.

Αναιμία

Πώς να καταπολεμήσετε την αναιμία

Η αναιμία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έλλειψη αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Πρόκειται για μια πρωτεΐνη που χρησιμεύει για τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα μας. Η απουσία ερυθρών αιμοσφαιρίων οδηγεί σε αναιμία, η οποία ευνοεί μια σειρά συμπτωμάτων, όπως η αίσθηση του κρύου, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Άλλα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Κόπωση
 • Χλωμάδα
 • Ακανόνιστο αίσθημα παλμών
 • Δύσπνοια κατά τη διάρκεια σωματικών δραστηριοτήτων
 • Ζάλη ή ίλιγγος
 • Πόνος στο στήθος

2. Νεφρική νόσος

Η ιστοσελίδα aarp τονίζει ότι η νεφρική νόσος μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες που προκαλούν το συνεχές αίσθημα κρύου. Ο λόγος; Τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά για να φιλτράρουν το αίμα και τείνουν να συσσωρεύουν επικίνδυνα απόβλητα που συμβάλλουν στην εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων.

Κακή κυκλοφορία

8 ασθένειες που προκαλούν την αίσθηση του κρύου

Ορισμένοι άνθρωποι, ακόμη και αν έχουν φυσιολογική θερμοκρασία σώματος, παρουσιάζουν ή αισθάνονται κρύο σε ορισμένες περιοχές, συνήθως στα άκρα. Ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου, χειμώνα ή καλοκαίρι, τα άτομα αυτά έχουν κρύα χέρια και πόδια.

Μερικές φορές τα άκρα μπορεί να έχουν μια γαλαζωπή απόχρωση ή και μούδιασμα. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα με την κυκλοφορία του αίματος. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Μυρμήγκιασμα
 • Μούδιασμα
 • Πόνος στα άκρα
 • Μυϊκές κράμπες

4. Νόσος του Raynaud και αίσθηση του κρύου

Η νόσος Raynaud είναι μια διαταραχή της κυκλοφορίας του αίματος που, όπως σημειώνεται σε μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Missouri Medicine , μπορεί να προκαλέσει κρύα χέρια και πόδια.

Το κρύο μπορεί να εμφανίζεται σποραδικά ή να διαρκεί από λεπτά έως ώρες. Όταν έχετε ένα επεισόδιο κρύου, συνιστάται η κίνηση και το μασάζ στα προσβεβλημένα μέρη για την προώθηση της κυκλοφορίας και την παραγωγή θερμότητας.

Οι ασθενείς με τη νόσο Raynaud έχουν συχνά υπόλευκα άκρα. Εκτός από το πολύ κρύο, μπορεί επίσης να παρουσιάζουν μούδιασμα και υψηλή ευαισθησία.

5. Προβλήματα θυρεοειδούς

8 ασθένειες που προκαλούν την αίσθηση του κρύου

Εάν υποφέρετε από κρύο και επίσης από κόπωση, ξηρό δέρμα, αραίωση και εύθραυστα μαλλιά, αύξηση βάρους, αυτό μπορεί να οφείλεται σε υποθυρεοειδισμό.

Γενικά, τα άτομα με προβλήματα θυρεοειδούς τείνουν να έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία και αυξημένη ευαισθησία στο κρύο, όπως σημειώνεται σε δημοσίευση στο National Center for Biotechnology Information.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η θυρεοειδής ορμόνη έχει τη λειτουργία της ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος, οπότε αν μεταβληθεί, μπορεί να προκαλέσει αίσθηση κρύου.

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο θυρεοειδής ρυθμίζει το μεταβολισμό και τις αντιδράσεις του σώματος. Εάν ο θυρεοειδής δεν παράγει αποτελεσματικά θυρεοειδικές ορμόνες, αυτό προκαλεί επιβράδυνση του μεταβολισμού.

6. Προβλήματα με τα αιμοφόρα αγγεία

Όταν περιορίζεται η ροή του αίματος στα πόδια και τα χέρια, εμφανίζεται η αίσθηση του κρύου. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διαταραχή των αιμοφόρων αγγείων με προβλήματα πήξης ή αρτηριοσκλήρυνσης.

Τέτοιες διαταραχές συχνά προκαλούν λευκό ή μπλε αποχρωματισμό των χεριών και των ποδιών, μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια και κρύο δέρμα.

7. Διαβήτης και αίσθηση του κρύου

Diabetes

Οι ασθενείς με διαβήτη τείνουν να έχουν περισσότερα προβλήματα στο κυκλοφορικό σύστημα. Για το λόγο αυτό, είναι σύνηθες γι’ αυτούς να βιώνουν την αίσθηση του κρύου. Επιπλέον, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε νευρική βλάβη που προκαλεί κρύο, ιδιαίτερα στα πόδια. Άλλα συμπτώματα αυτής της νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Συχνή ούρηση
 • Υπερβολική δίψα ή πείνα
 • Θολή όραση
 • Κοψίματα που χρειάζονται χρόνο για να επουλωθούν
 • Παρατεταμένη κόπωση

8. Ανορεξία

Για να αισθάνεται ένα άτομο άνετα, θα πρέπει να έχει θερμοκρασία σώματος 37°C και επαρκή δείκτη μάζας σώματος. Εάν ο δείκτης μάζας σώματος μειωθεί δραστικά, όπως στην περίπτωση ενός ανορεξικού ατόμου, μπορεί να νιώθει κρύο, πέρα από τα άλλα προβλήματα, που αποτελούν προϊόν των αποσυμφορήσεων που βιώνει ο οργανισμός.

Όταν κάποιος ακολουθεί μια ανθυγιεινή διατροφή και φτωχή σε θρεπτικά συστατικά, το άτομο τείνει να νιώθει κόπωση. Η έγκαιρη αντιμετώπιση της ανορεξίας είναι απαραίτητη, καθώς η έλλειψη θεραπείας οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές της υγείας.

Συστάσεις για την ανακούφιση από την αίσθηση του κρύου

Όταν η αίσθηση του κρύου εμφανίζεται μαζί με άλλα συμπτώματα, είναι καλύτερο να πάτε στο γιατρό για να λάβετε διάγνωση και έγκαιρες θεραπείες. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα γενικά μέτρα που μπορούν να συμβάλουν στην ανακούφιση αυτού του συμπτώματος. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

 • Άσκηση.
 • Να μείνετε ενυδατωμένοι.
 • Να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού.
 • Διατηρήστε μια ισορροπημένη διατροφή.
  • Πίνετε ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου από κόκκαλα.
  • Συμπεριλάβετε περισσότερο κρεμμύδι, σκόρδο και τζίντζερ στη διατροφή σας.
  • Καταναλώστε ξηρούς καρπούς και τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά οξέα, όπως τα ωμέγα-3.

Εάν το αίσθημα κρύου είναι αποτέλεσμα χαμηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος, συνιστάται να ακολουθήσετε τις συνήθεις οδηγίες: τυλίξτε το σώμα σας με κουβέρτες και πιείτε ζεστά ροφήματα ή σούπες. Εάν δεν είναι αυτή η αιτία, θα πρέπει να διατηρηθεί η ιατρική αγωγή μέχρι να υπάρξει ανακούφιση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.