Άτυπη κατάθλιψη: η πιο πολύπλοκη διαταραχή για διάγνωση

6 Σεπτεμβρίου 2019
Το πρόβλημα με την άτυπη κατάθλιψη είναι πως το προσβεβλημένο άτομο δεν γνωρίζει τι του συμβαίνει. Αισθάνεται κούραση και περισσότερη φθορά, αλλά δεν μπορεί να προσδιορίσει τα συμπτώματα. Μάθετε περισσότερα σ' αυτό το άρθρο.

Η άτυπη κατάθλιψη είναι μια υποκατηγορία της μείζονος κατάθλιψης.

Είναι πολύ δύσκολο να διαγνωσθεί επειδή τα συμπτώματά της μπορούν να είναι ίδια με εκείνα της απλής κόπωσης, του άγχους ή ακόμη και των διαταραχών μεταβολισμού.

Κάτι όμως που θα πρέπει να θυμόμαστε όταν μιλάμε για τέτοιου είδους συναισθηματικά προβλήματα είναι ότι οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πάντα πλήρως το τι τους συμβαίνει.

Επιπλέον, αυτό που συμβαίνει μπορεί να μην οφείλεται σε μια απλή εξάντληση ή απλά μια δύσκολη περίοδο.

Ο γιατρός σας θα πρέπει να είναι αναμφίβολα το πρώτο άτομο που θα πρέπει να γνωρίζει γι’ αυτά τα συμπτώματα. Να θυμάστε: τα συμπτώματα αυτά μπορεί κάποιες φορές να κρύβονται πίσω από υπερβολική αύξηση βάρους ή υπνηλίας.

Στο σημερινό μας άρθρο, θα θέλαμε να μιλήσουμε περισσότερο γι’ αυτό το πρόβλημα και να τονίσουμε τα χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να γνωρίζετε.

Άτυπη κατάθλιψη, όταν πονάει το σώμα επειδή υποφέρει η ψυχή

Οι περισσότεροι ειδικοί υγείας έχουν ένα βασικό πρωτόκολλο για την αναγνώριση της κατάθλιψης: επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις, αίσθημα αδυναμίας, αϋπνία και αυτοκτονικές τάσεις.

Από εκεί, μπορούν να κάνουν μια πιο ακριβή διάγνωση για τον τύπο της κατάθλιψης. Έπειτα, μπορούν να προσδιορίσουν τη φαρμακευτική και θεραπευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθηθεί.

Όμως, η άτυπη κατάθλιψη δεν είναι τόσο εμφανής έως ότου το άτομο εκθέσει τις αυτοκτονικές του σκέψεις. Φυσικά, αυτό αποτελεί κίνητρο για τον ίδιο τον ασθενή και την οικογένειά του, ώστε να ζητήσουν βοήθεια.

Πριν απ’ αυτό όμως, η ποιότητα ζωής του ασθενούς έχει μειωθεί ήδη δραματικά.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα βασικότερα χαρακτηριστικά.

Ανακαλύψτε: Η θεραπευτική δύναμη της αγκαλιάς

Άτυπη κατάθλιψη, γυναίκα που κλαίει

Φυσικά συμπτώματα

Πάσχοντες από άτυπη κατάθλιψη συχνά παίρνουν βάρος χωρίς να ξέρουν την αιτία.

Δεν είναι αρκετό το να πεινούν περισσότερο ή να είναι πιο αγχωμένοι απ’ ότι συνήθως. Αλλάζει ο μεταβολισμός του ασθενούς. Έτσι, συσσωρεύεται πιο εύκολα το λίπος.

Ένα άλλο συχνό σύμπτωμα είναι η κόπωση και ο φυσικός πόνος, ειδικά στα χέρια και τα πόδια. Μπορεί να αισθάνονται πολύ βαριοί, τόσο πολύ που κάποιες στιγμές μέσα στην ημέρα να τους είναι δύσκολο να κουνηθούν.

Η εξάντληση αυτή μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε μια μικρή ή και καθόλου επιθυμία να κάνετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Τελικά, πιθανόν να αποκλείσετε τον εαυτό σας από τις φυσιολογικές κοινωνικές σας δραστηριότητες.

Υπερυπνία

Άνθρωποι με άτυπη κατάθλιψη μπορούν να κοιμούνται για υπερβολικές περιόδους.

Μπορεί να κοιμηθούν έως και 10 ώρες στη σειρά. Αυτό τους αφήνει σε μία μόνιμη κατάσταση κόπωσης, αδυναμίας και μιας αντίληψης της πραγματικότητας σαν όνειρο, το οποίο δε μπορούν να ελέγξουν.

Υπερευαισθησία

Αυτή η διαταραχή διάθεσης σας κάνει εκκεντρικούς, οξύθυμους και ανήμπορους να λάβετε θετικά συναισθήματα.

Μπορεί να θέλετε να απέχετε από ευχάριστα νέα, χαλαρωτικές στιγμές, γέλια και εκδηλώσεις. Ίσως σας φαίνονται ενοχλητικά ή ακόμη και ακατανόητα.

Σα να μην έφταναν αυτά, ξεκινούν συχνά να αναπτύσσονται καταστροφικές σκέψεις.

Μπορεί ν’ αρχίσετε να πιστεύετε πως ό,τι ξεκινήσετε θα καταλήγει πάντα άσχημα, και έτσι δεν αξίζει να δράσετε ή να αντιδράσετε επειδή δεν μπορείτε να ελέγξετε τίποτα.

Διαβάστε επίσης: 4 συμβουλές για να ξεπεράσετε τη θλίψη

Άτυπη κατάθλιψη, κατάθλιψη

Περίοδοι υπερβολικού άγχους

Το αυξημένο άγχος συνδέεται επίσης με αυτό το είδος κατάθλιψης.

Παραδόξως, το άτομο με άτυπη διαταραχή γνωρίζει πλήρως το πόσο ανυπεράσπιστο είναι και αισθάνεται άσχημα γι’ αυτό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναπτύξουν μια απόρριψη για τον εαυτό τους, κάτι που οδηγεί σε περισσότερο άγχος.

Είναι σύνηθες να διανύουν περιόδους ηρεμίας και κούρασης, όπως και μήνες άγχους, νευρικότητας και αγωνίας.

Φυσικά αυτό μπορεί να έχει τεράστια επίπτωση στη δουλειά και την κοινωνική τους ζωή.

Τι προκαλεί την άτυπη κατάθλιψη;

Η άτυπη κατάθλιψη επηρεάζει και τους άντρες και τις γυναίκες.

Όπως συμβαίνει πάντα σε αυτού του είδους τις ασθένειες, υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι θα αναζητήσουν βοήθεια και εκείνοι που μπορούν να το διαχειριστούν ευκολότερα ή να βιώσουν συναισθηματική ανακούφιση.

Από την άλλη, δεν υπάρχει μία μοναδική ή αποκλειστική αιτία που προσδιορίζει την άτυπη κατάθλιψη. Είναι μια πολύπλευρη πραγματικότητα.

Ας δούμε αναλυτικά τις πιθανές αιτίες.

Πιθανές αιτίες για την άτυπη κατάθλιψη

Συχνά έχει μια γενετική αιτία.

Αν υπέφεραν οι γονείς σας από αυτή την ασθένεια, είναι πολύ πιθανό να υποφέρετε και εσείς αν αντιμετωπίσετε κάτι πολύπλοκο. Αυτό μπορεί να είναι μια απώλεια, ένας χωρισμός, μια τραυματική εμπειρία κλπ.

Οι ειδικοί εξηγούν πως αυτό συνήθως αναπτύσσεται σε συνδυασμό δύο παραγόντων: ένα ατύχημα ή μια τραυματική εμπειρία, και τη γενετική προδιάθεση στην κατάθλιψη.

Άλλες φορές, μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μεγάλης δόσης πολλών πραγμάτων. Οικογενειακά προβλήματα, δυστυχία, καθημερινό άγχος και η δυσκολία να μάθετε να αντιμετωπίζετε τα ίδια σας τα συναισθήματα μπορούν να προκαλέσουν την πάθηση.

Άτυπη κατάθλιψη, δύση ηλίου

Θεραπεία για την άτυπη κατάθλιψη

Υπάρχει μια πολυδιάστατη προσέγγιση για τη θεραπεία της ασθένειας. Αυτή περιλαμβάνει φάρμακα, ψυχολογική θεραπεία, κοινωνική υποστήριξη και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Η άτυπη κατάθλιψη εμφανίζεται και εξαφανίζεται συνήθως μέσα σε δύο χρόνια.

Ωστόσο, αποτελεί υποκατηγορία της μείζονος κατάθλιψης. Αυτό σημαίνει πως το επηρεαζόμενο άτομο βρίσκεται αντιμέτωπο με μία πρόκληση η οποία απαιτεί τη στενή οικογένεια και τους φίλους, εγρήγορση, υπομονή και κατανόηση.