Η χαμηλή αυτοεκτίμηση: όταν γίνεστε εχθροί του εαυτού σας

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να αυτοενισχυθεί σιγά-σιγά. Πρέπει να μάθετε να βλέπετε τα πράγματα πιο σχετικά και να αλλάξετε τις απόψεις σας για την πραγματικότητα.
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση: όταν γίνεστε εχθροί του εαυτού σας

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση: όταν γίνεστε εχθροί του εαυτού σας. Η συναισθηματική ισορροπία σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αυτοεκτίμησή σας.

Όταν έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση, αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά όλες τις πτυχές της ζωής σας. Όμως αυτό δεν είναι το χειρότερο. Ξέρατε ότι η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να γίνει ο χειρότερος εχθρός σας;

Η αυτοεκτίμηση είναι κάτι που εξαρτάται μόνο από σας, όμως πολύ συχνά επιτρέπουμε συνειδητά στους άλλους να τη διαχειρίζονται.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Πώς να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να σας παραλύσει

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η αυτοεκτίμηση είναι πολύ σημαντική για τη συνολική ευημερία σας. Ωστόσο πολλοί άνθρωποι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, γεγονός που προκαλεί πολύ πόνο.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση έχει την απίστευτη ικανότητα να παραλύει κάποιον. Όταν δεν έχετε καλή άποψη για τον εαυτό σας, δεν μπορείτε να ενεργείτε με θετικό τρόπο -αντί αυτού κάνετε το αντίθετο. Δυσκολεύεστε ακόμα και να σηκωθείτε από το κρεβάτι, όλα σας επηρεάζουν αρνητικά και γίνεστε πιο ευάλωτοι απέναντι στα πάντα.

Η απογοήτευση και τα δυσάρεστα συναισθήματα μπορούν τελικά να οδηγήσουν σε μεγαλύτερα προβλήματα, όπως σε κατάθλιψη. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να βρείτε από πού προέρχεται το πρόβλημα με την αυτοεκτίμησή σας και να το λύσετε.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Η αγάπη χαρίζεται, δεν αγοράζεται!

Δεν ξέρετε πώς; Υπάρχουν βαθύτερα προβλήματα που προσπαθείτε να προσδιορίσετε; Αν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό να σκεφτείτε να δείτε έναν επαγγελματία ψυχολόγο για να σας βοηθήσει να αποκαλύψετε τα πραγματικά προβλήματα.

Μην επιτρέπετε στη χαμηλή σας αυτοεκτίμηση να σας παραλύει -αξίζετε να είστε ευτυχισμένοι! Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε την έρευνα των Δρ. Del Barrio et. al. εδώ.

Οι γνώμες που σας επηρεάζουν

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμησή σας είναι η αξία που δίνετε στη γνώμη των άλλων ανθρώπων για σας. Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να θεωρείτε ότι οι γνώμες αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα, κάτι που οδηγεί σε ανώφελο πόνο.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση

Γιατί δίνετε τόσο μεγάλη σημασία στις γνώμες των άλλων ανθρώπων; Επειδή έχετε μάθει να αναζητάτε την έγκριση των άλλων και να επιθυμείτε τη θετική τους αντίδραση –μια αρνητική αντίδραση θα έδειχνε ότι κάνετε κάτι λάθος.

Ξέρετε όμως κάτι; Δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Το πιο σοβαρό πρόβλημα προκύπτει όταν η άποψη για τον εαυτό σας επηρεάζεται από τις γνώμες των άλλων. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αλλάξετε την αντίληψη που έχετε για τον εαυτό σας και να μειώσει την αυτοεκτίμησή σας.

Για να δείτε τα πράγματα σε προοπτική, πρέπει να αποστασιοποιηθείτε λίγο.

Τα αρνητικά σας συναισθήματα μπορεί να θολώνουν την άποψή σας για την πραγματικότητα. Σκεφτείτε αν οι γνώμες των άλλων είναι σωστές και αν αισθάνεστε ότι προχωράτε προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα εκπλαγείτε από αυτό που θα ανακαλύψετε!

Σταματήστε να είστε οι χειρότεροι εχθροί του εαυτού σας

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση

Όπως καταλαβαίνετε, μπορεί να καταλήξετε να γίνετε οι χειρότεροι εχθροί του εαυτού σας. Υποθέτετε ότι όλα όσα βλέπετε και ακούτε είναι αληθινά και ξαφνικά στρέφεστε ενάντια στον εαυτό σας. Διαβάστε την έρευνα των Δρ. Vazquez et. al. εδώ.

Τι μπορείτε να κάνετε για να σπάσετε αυτό το φαύλο κύκλο; Υπάρχει τρόπος να αυξήσετε την αυτοεκτίμησή σας; Ας δούμε μερικές απλές συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε σήμερα!

 • Να θέτετε ρεαλιστικούς στόχους.
 • Να έχετε επίγνωση των περιορισμών σας.
 • Να εκτιμάτε όλες σας τις ιδιότητες.
 • Να αντιμετωπίζετε τον εαυτό σας με αγάπη και να είστε θετικοί.
 • Να αποδέχεστε την εποικοδομητική κριτική.
 • Να δίνετε χρόνο στον εαυτό σας.
 • Να προσπαθείτε να είστε περισσότερο σίγουροι για τον εαυτό σας.
 • Να ασκείστε πολύ.
 • Να μη συγκρίνετε ποτέ τον εαυτό σας με άλλους ανθρώπους.

Υπάρχουν πολυάριθμες επιπλέον συμβουλές που θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε, όμως τα παραπάνω είναι μικρά βήματα που μπορείτε να κάνετε και τα οποία θα σας βοηθήσουν να φτάσετε σε ένα σημείο καμπής ανάμεσα σε αυτό που ήσασταν και σε αυτό που θέλετε να γίνετε. Δεν είναι πάντα εύκολο να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, όμως δεν είναι ποτέ αδύνατο!

Πέρα από αυτό, θα πρέπει να μοιράζεστε τους στόχους σας με την οικογένεια ή με τους φίλους σας. Μερικές φορές πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα μόνοι μας ή δεν θέλουμε να ενοχλούμε άλλους ανθρώπους με τα προβλήματά μας.

Ωστόσο η συζήτηση μερικές φορές κάνει τη λύση να εμφανιστεί πιο γρήγορα.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση

Έχετε ποτέ υπάρξει οι χειρότεροι εχθροί του εαυτού σας; Ποια ήταν τα αίτια της χαμηλής σας αυτοεκτίμησης;

Είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε πεσμένοι πότε-πότε, όμως το να παρατείνετε αυτή την ψυχική κατάσταση  δεν θα σας ωφελήσει ποτέ. Μάθετε να πιστεύετε στον εαυτό σας και δεν θα γίνετε ποτέ εχθροί του.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Pereira, M. (2007). Autoestima : un factor relevante en la vida de la persona y tema escencial del proceso educativo. Revista Electrónica “Actualidades Investigativas En Educación.” https://doi.org/10.15517/aie.v7i3.9296
 • V. Del Barrio, Victoria; D. Frías ;V. Mestre Escrivá, M. V. (1994). Autoestima y depresión en niños. Revista de Psicología General y Aplicada. https://doi.org/10.1111/j.1474-919X.2009.01001.x
 • Ferreras, E. (2007). La autoestima. Anales de Mecánica y Electricidad. https://doi.org/10.1016/j.medin.2012.12.011
 • Vazquez, A., Jimenez, R., & Vasquez-Morejon, R. (2004). Escala de autoestima de Rosenberg. Apuntes de Psicologia. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1016/j.biochi.2007.09.002
 • Navarro, E., Tomás, J. M., & Oliver, A. (2006). Factores personales, familiares y académicos en niños y adolescentes con baja autoestima. Boletín de Psicología.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.