Χρονοπάθηση: Τα κύρια χαρακτηριστικά της

Η παραγωγικότητα και η διαχείριση του χρόνου, είναι απαραίτητες για την προσωπική ανάπτυξη, αλλά όχι όταν μετατρέπονται σε χρονοπάθηση, την εμμονή πάνω σε αυτές.
Χρονοπάθηση: Τα κύρια χαρακτηριστικά της

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 14 Απριλίου, 2023

Ζούμε σε μια κοινωνία που μας ωθεί να είμαστε παραγωγικοί ανά πάσα στιγμή. Ως εκ τούτου, επιμένουμε να γεμίζουμε την ατζέντα μας με καθήκοντα και ευθύνες. Μας κατακλύζει η αγωνία ότι δεν έχουμε εκμεταλλευτεί τον χρόνο όπως θα έπρεπε. Αν αυτή είναι η περίπτωσή σας, τότε πάσχετε από χρονοπάθηση.

Αυτή η εμμονή με την αξιοποίηση του χρόνου στο έπακρο έχει επιζήμιες συνέπειες για τη σωματική και ψυχική υγεία. Ας δούμε σε τι συνίσταται η πάθηση και πώς μπορούμε να την ξεπεράσουμε.

Τι είναι η χρονοπάθηση;

Ο όρος χρονοπάθηση προέρχεται από το χρόνος και την πάθηση. Έγινε δημοφιλής από την ψυχίατρο Marian Rojas Estapé, η οποία τον ανέπτυξε στο βιβλίο της: ” Πώς να κάνετε τα καλά πράγματα να σας συμβούν“.

Εκεί, η συγγραφέας ορίζει τη χρονοπάθηση ως ένα νέο σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από εμμονή με τον χρόνο και δυσκολία να σταματήσει, ακόμη και μπροστά στην εξάντληση. Επισημαίνει επίσης τον ρόλο που έχει παίξει στην εμφάνισή του η σύγχρονη κοινωνία, όπου η αμεσότητα, η ταχύτητα και η υπερφόρτωση των καθηκόντων έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από την ξεκούραση και την απόλαυση.

Η τέχνη της ξεκούρασης είναι μέρος της τέχνης της εργασίας.

~ John Steinbeck ~

Αν και η χρονοπάθηση δεν έχει ακόμη κατηγοριοποιηθεί ως ψυχική διαταραχή, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η κατάσταση αυτή επιφέρει μεγάλη δυσφορία και συχνά προκαλεί άλλα σοβαρά προβλήματα, όπως το χρόνιο στρες ή η συναισθηματική ατονία.

Χρονοπάθηση: Τα κύρια χαρακτηριστικά της
Ακόμη και στον αθλητισμό έχει επικρατήσει μια εμμονή με τον χρόνο. Ένα παράδειγμα είναι τα αθλητικά ρολόγια που γίνονται όλο και πιο δημοφιλή μεταξύ των ερασιτεχνών αθλητών.

Χαρακτηριστικά των ανθρώπων που αισθάνονται ότι δεν μπορούν να χάνουν χρόνο

Οι άνθρωποι που πάσχουν από χρονοπάθηση έχουν συνήθως τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Αισθάνονται μια βαθιά ανάγκη να ικανοποιήσουν την κοινωνική απαίτηση για παραγωγικότητα. Ως εκ τούτου, γεμίζουν την ατζέντα τους με ευθύνες και υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσουν.
 • Ζουν τη ζωή τους επιταχυνόμενα, σαν να βρίσκονται σε έναν διαγωνισμό που πρέπει να κερδίσουν.
 • Επιπλέον, δυσκολεύονται πολύ να σταματήσουν και να ξεκουραστούν, παρά την εξάντλησή τους.
 • Δεν ξέρουν πώς να απολαμβάνουν την παρούσα στιγμή, την παρέα των αγαπημένων τους προσώπων και τις μικρές χαρές της ζωής. Η φασαρία και η εμμονή με τον χρόνο τους κάνει να χάνουν ιδιαίτερες και ανεπανάληπτες ευκαιρίες.
 • Όταν έχουν ελεύθερο χρόνο, νομίζουν ότι θα κριθούν ως τεμπέληδες και ανοργάνωτοι.
 • Αισθάνονται άγχος, απογοήτευση ή ενοχές όταν δεν κάνουν κάτι παραγωγικό.
 • Είναι ανυπόμονοι και θέλουν να λύνουν τα πάντα αμέσως.

Συνέπειες της χρονοπάθησης

Αντίθετα με ό,τι μας κάνουν να πιστεύουμε, οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής και τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα δεν μας κάνουν ποτέ καλό. Όπως ήδη είπαμε, είναι ωραίο να επιδιώκουμε την παραγωγικότητα (στην πραγματικότητα, είναι απαραίτητο), ωστόσο, η εμμονή για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του χρόνου και η υπερφόρτωση με υποχρεώσεις βλάπτει σημαντικά την ευημερία μας.

Μεταξύ των πιο συνηθισμένων συνεπειών μπορούμε να απαριθμήσουμε τις ακόλουθες:

 • Σωματική και ψυχική εξάντληση.
 • Κατάσταση συνεχούς επιτάχυνσης και υπερδραστηριότητας, η οποία μας εμποδίζει να σκεφτούμε καθαρά.
 • Στρεβλή αντίληψη του χρόνου. Νιώθουμε ότι περνάει με επιταχυνόμενο τρόπο, γεγονός που συμβάλλει στο να έχουμε περισσότερες εμμονές.
 • Υψηλά επίπεδα έντασης, στρες και άγχους. Εάν παραταθούν, μπορεί να προκαλέσουν άλλες μεταβολές, όπως αϋπνία, μυϊκούς πόνους, υπέρταση, εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, κόπωση, αυξημένο καρδιακό ρυθμό.
 • Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει αποσύνδεση με τα συναισθήματα του ατόμου. Οι άνθρωποι δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στο πώς περνούν το χρόνο τους και παραμελούν το πώς αισθάνονται.

Η ταχύτητα, που είναι αρετή, γεννάει μια κακία, που είναι η βιασύνη.

~ Gregorio Marañón ~

Συμβουλές για να ξεπεράσετε τη χρονοπάθηση

Αν σε αυτό το σημείο νομίζετε ότι είστε έρμαιο του χρόνου και νιώθετε μια βαθιά δυσφορία γι’ αυτό, σας παραθέτουμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να απελευθερωθείτε.

Αφήστε ελεύθερο χώρο στην ατζέντα σας

Είναι σημαντικό να αφήνετε κενά στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας για να τα αφιερώσετε στον ελεύθερο χρόνο, την ξεκούραση και την απόλαυση. Όλοι χρειαζόμαστε στιγμές ηρεμίας για να ανακάμψουμε από τη φασαρία. Όσο είμαστε υπερφορτωμένοι, δεν θα αποδίδουμε ποτέ στο 100%.

Αναζητήστε υποχρεώσεις που μπορείτε να απολαύσετε

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ικανοποιητικό από το να κάνετε αυτό που σας ευχαριστεί. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι οι υποχρεώσεις σας είναι σε αρμονία με αυτό που πραγματικά σας γεμίζει. Αυτό μπορεί να είναι περίπλοκο μερικές φορές, αλλά αν το πετύχετε, θα είστε πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή και θα ενισχυθεί το αίσθημα ότι αξιοποιείτε στο έπακρο το χρόνο σας.

Αποφύγετε να σχεδιάζετε τα πάντα

Το να μετράτε και να κατανέμετε το χρόνο σε μια δραστηριότητα (ακόμη και αν πρόκειται για απόλαυση) αυξάνει το αίσθημα της σπατάλης χρόνου. Επομένως, παραιτηθείτε λίγο από τον έλεγχο και αφήστε χώρους χωρίς να προγραμματίσετε τίποτα.

Όταν έρθει εκείνη η στιγμή, σταματήστε και σκεφτείτε τι θα θέλατε περισσότερο να κάνετε εκείνη ακριβώς τη στιγμή. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε μεγαλύτερη επίγνωση της παρούσας στιγμής.

Agenda organizada en una mujer con cronopatía.
Είναι καλό να έχετε μια ατζέντα, αλλά είναι επίσης σωστό να αφήνετε απρογραμμάτιστους χώρους για να απολαμβάνετε μόνο τη στιγμή.

Χρονοπάθηση: Απολαύστε τον τρόπο

Οι άνθρωποι που κάνουν τα πάντα βιαστικά δεν απολαμβάνουν ποτέ τις διαδικασίες, επειδή σκέφτονται μόνο τα αποτελέσματα. Επιπλέον, όταν έρχονται αντιμέτωποι με οποιαδήποτε ταλαιπωρία, αισθάνονται απογοητευμένοι, επειδή βλέπουν μόνο μια καθυστέρηση για την επίτευξη οποιουδήποτε στόχου. Μακροπρόθεσμα, τελειώνουν τα έργα τους δυσαρεστημένοι και κατηγορούν τον εαυτό τους που δεν είχαν περισσότερο χρόνο για να τα κάνουν καλύτερα.

Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι το κλειδί είναι να έχουν επίγνωση της πορείας και να μαθαίνουν από τα λάθη που μπορεί να προκύψουν. Επιπλέον, αυτή η μάθηση είναι που θα μας δώσει την αίσθηση ότι δεν χάνουμε τον χρόνο μας.

Ζητήστε βοήθεια

Σε πολλές περιπτώσεις, το ιδανικό θα είναι να συνδράμει ένας ψυχοθεραπευτής που θα μας δώσει τα απαραίτητα εργαλεία για να ξεπεράσουμε τη μάχη μας με τον χρόνο. Αν και η χρονοπάθηση δεν αποτελεί κλινική οντότητα, οι συνέπειές της είναι πολύ επιβλαβείς. Γι’ αυτό μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό αν νομίζετε ότι η κατάσταση δεν είναι στο χέρι σας.

Ας μάθουμε να σταματάμε

Είναι απαραίτητο να ξέρουμε πώς να σταματήσουμε τον επιταχυνόμενο ρυθμό της ζωής. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε και να απολαύσουμε την ομορφιά της ζωής. Επιπλέον, η ξεκούραση, η παύση και η σιωπή είναι βασικές πτυχές για να αναλάβουμε νέα σχέδια με ενθουσιασμό και ψευδαίσθηση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.