Η μέθοδος WaRu: Χάστε βάρος περπατώντας

Η μέθοδος WaRu είναι ένας ήπιος τρόπος να ξεκινήσετε ή να συνεχίσετε τη σωματική άσκηση. Γενικά, συμβάλλει στο αδυνάτισμα και την τόνωση των μυών όταν δε μπορείτε να κάνετε εντατικές ασκήσεις. Πώς γίνεται; Διαβάστε το σημερινό μας άρθρο για ν' ανακαλύψετε!
Η μέθοδος WaRu: Χάστε βάρος περπατώντας

Τελευταία ενημέρωση: 16 Φεβρουαρίου, 2021

Η μέθοδος WaRu είναι μια εναλλακτική άσκηση για ν’ ανακτήσετε τη φόρμα σας και να χάσετε βάρος χωρίς να κινδυνεύετε από τραυματισμούς μετά από μεγάλες περιόδους αδράνειας. Αποτελεί καλή επιλογή για άτομα που δε μπορούν να κάνουν εντατικές ασκήσεις ή για όσους έχουν μόλις επιστρέψει στη ρουτίνα τους.

Από τι ακριβώς αποτελείται; Ποια είναι τα οφέλη της;

Σε αυτό το άρθρο, θα απαντήσουμε σε όλες σας τις ερωτήσεις. Επίσης, θα αναφέρουμε τα κύρια πλεονεκτήματα της μεθόδου και πώς να την εφαρμόσετε.

Τι είναι η μέθοδος WaRu;

Το όνομα της μεθόδου προέρχεται από τη μίξη του περπατήματος (Walking) και του τρεξίματος (Running). Γι’ αυτό, όπως φανερώνει το όνομα, πρόκειται για έναν τρόπο συνέχισης ή έναρξης της σωματικής δραστηριότητας με εναλλαγές μεταξύ των δύο δραστηριοτήτων στην ίδια συνεδρία. Έτσι, συνδυάζονται διαστήματα περιπάτου με διαστήματα τρεξίματος.

Γυναίκα περπατά
Η μέθοδος WaRu αποτελείται από διαστήματα περιπάτου και τρεξίματος. Είναι μια ήπια μορφή άσκησης.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου;

Είτε αποφασίσατε να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε έπειτα από έναν καθιστικό τρόπο ζωής, είτε είστε αθλητής που δεν έχει προπονηθεί για αρκετούς μήνες, η μέθοδος WaRu έχει ενδιαφέροντα πλεονεκτήματα.

Θα πρέπει να θυμάστε ότι το να είστε σε καλή φυσική κατάσταση οδηγεί στη σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματοςΑυτό σημαίνει ότι η καρδιά και οι πνεύμονες λειτουργούν καλά και έχουν συνηθίσει να προσαρμόζονται στην ένταση της άσκησης ώστε να συνεχίζουν να προμηθεύουν το σώμα με αίμα και οξυγόνο.

Από την άλλη, μια καλή φυσική κατάσταση επιτρέπει στους μυς, τους τένοντες, και το μυοσκελετικό σύστημα να είναι σε καλή κατάσταση ώστε να εκτελέσουν τη δραστηριότητα που θέλετε, στην ένταση που επιθυμείτε.

Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα αν αρχίσετε να γυμνάζεστε απότομα προσδοκώντας πολλά από τον εαυτό σας, καθώς το σώμα σας ίσως να μην ανταποκριθεί όπως θα έπρεπε. Συνεπώς, αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμού των τενόντων, των μυών, εμφάνισης ζαλάδων, και άλλων αρνητικών επιπτώσεων.

Έτσι, είτε πρόκειται να ξεκινήσετε έναν πιο ενεργό τρόπο ζωής, είτε θέλετε να συνεχίσετε στον παλιό ρυθμό προπονήσεών σας, θα χρειαστεί να αποκαταστήσετε το καρδιαγγειακό σας σύστημα και το κυκλοφορικό σας σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο, σιγά-σιγά, θα βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση χωρίς να υποφέρετε από τραυματισμούς.

Μέθοδος WaRu – Πώς να ξεκινήσετε

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε πριν ξεκινήσετε κάποια φυσική δραστηριότητα είναι να προετοιμάσετε και να ζεστάνετε το σώμα σας. Ένα σωστό ζέσταμα θα σας προστατεύσει από διάφορους τραυματισμούς. Μόλις ζεσταθείτε και επιλέξετε το μέρος που θα γυμναστείτε, μπορείτε να συνεχίσετε.

Έπειτα, θα πρέπει να βρείτε τον ρυθμό σας και να ορίσετε διαλείμματα ώστε να μην εξουθενωθείτε. Γι’ αυτό, τις πρώτες μέρες μπορείτε να κάνετε εναλλαγές, για παράδειγμα, μεταξύ ενός λεπτού τρεξίματος και τεσσάρων λεπτών περιπάτου για ένα σύνολο 20-30 λεπτών.

Όσο περνούν οι μέρες, μπορείτε να μεταβάλλετε αυτά τα διαστήματα για ν’ αυξήσετε την ένταση. Μπορείτε να συνεχίσετε με μια σειρά δύο λεπτών τρεξίματος και τριών λεπτών περιπάτου. Έπειτα, μπορείτε να δοκιμάσετε τρία λεπτά τρεξίματος και δύο περιπάτου, και ούτω καθεξής.

Για να κάνετε πιο αποτελεσματική την άσκηση, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο χρόνος που δαπανάτε για να περπατήσετε είναι δυναμικός. Αυτό σημαίνει ότι δεν περπατάτε σα να κάνετε βόλτα, αλλά περπατάτε με γρήγορο ρυθμό. Επίσης, θα σας βοηθήσει να τονώσετε το άνω μέρος του σώματος, δηλαδή τον κορμό και τα χέρια σας.

Γυναίκα τρέχει ακούγοντας μουσική
Για να συνηθίσει και πάλι στη φυσική δραστηριότητα το σώμα σας, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε ήρεμα και ν’ αυξάνετε σταδιακά την ένταση.

Τα οφέλη αυτής της μεθόδου

Η έναρξη ή η συνέχιση ενός δραστήριου τρόπου ζωής πάντα βελτιώνει την υγεία σας. Αν συνδυάσετε την άσκηση με μια υγιεινή διατροφή, θα έχετε σίγουρη επιτυχία. Αν παρακολουθείτε την πορεία της γυμναστικής σας, σιγά-σιγά θα παρατηρήσετε αλλαγές όπως οι ακόλουθες:

  • Τονωμένους μύες
  • Απώλεια λίπους
  • Καλύτερη διάθεση
  • Λιγότερο άγχος και ένταση
  • Καλύτερη χωρητικότητα των πνευμόνων

Αν κάνετε τα παραπάνω με ασφάλεια και υπευθυνότητα προσαρμόζοντάς τα στις σωματικές σας ικανότητες και στον δικό σας ρυθμό, θα καταφέρετε να προστατευτείτε από τραυματισμούς.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Koplan JP, Powell KE, Sikes RK, Shirley RW, Campbell CC. An Epidemiologic Study of the Benefits and Risks of Running. JAMA J Am Med Assoc. 1982 Dec 17;248(23):3118–21.
  • Clement DB, Taunton JE, Smart GW. Achilles tendinitis and peritendinitis: Etiology and treatment. Am J Sports Med. 1984;12(3):179–84.
  • van Mechelen W. Running Injuries: A Review of the Epidemiological Literature. Vol. 14, Sports Medicine: An International Journal of Applied Medicine and Science in Sport and Exercise. Springer; 1992. p. 320–35.
  • Subotnick SI. The Biomechanics of Running Implications for the Prevention of Foot Injuries. Vol. 2, Sports Medicine: An International Journal of Applied Medicine and Science in Sport and Exercise. 1985. p. 144–53.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.