Μια βόλτα κάθε μέρα για καλή φυσική κατάσταση

Αν δεν έχετε καλή φυσική κατάσταση, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε με μια σύντομη βόλτα κάθε μέρα, χωρίς μεγάλη προσπάθεια, έτσι ώστε το σώμα σας να συνηθίσει την καινούργια ρουτίνα.
Μια βόλτα κάθε μέρα για καλή φυσική κατάσταση
Carlos Fabián Avila

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Carlos Fabián Avila.

Έχει γραφτεί από Francisco María García

Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου, 2022

Δεν είναι απαραίτητο να κάνετε κοπιαστικές ασκήσεις για να έχετε καλή φυσική κατάσταση. Μια βόλτα κάθε μέρα αρκεί για να διατηρείστε υγιείς και να έχετε ωραία σιλουέτα.

Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι μια βόλτα κάθε μέρα έχει και ψυχολογικές ωφέλειες.

Ο καθιστικός τρόπος ζωής έχει γίνει ένα σοβαρό πρόβλημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν τις μέρες τους καθιστοί. Αυτό οδηγεί σε διάφορα προβλήματα υγείας.

Το πιο σοβαρό από όλα είναι η παχυσαρκία, που επίσης προκαλεί άλλες παθήσεις.

Εξάλλου, σήμερα τα καρδιαγγειακά προβλήματα αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία θανάτου στον κόσμο.

 • Ευτυχώς έχει αποδειχτεί ότι η σωματική άσκηση μπορεί εύκολα να μειώσει τις πιθανότητες για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
 • Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που μένουν καθιστοί όλη μέρα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα.

 

Μια καλή φυσική κατάσταση

γυναικα με καλή φυσική κατάσταση

Η καλή φυσική κατάσταση εξαρτάται άμεσα από τον τρόπο ζωής σας. Το να γυμνάζεστε ή το να μη γυμνάζεστε δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια συνήθεια.

Δεν χρειάζεστε πολλά χρήματα ή πολύ χρόνο για ασκηθείτε. Το μόνο που χρειάζεστε είναι επίγνωση.

Για να έχετε καλή φυσική κατάσταση, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να επιδίδεστε σταθερά και τακτικά σε ελαφριές ασκήσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν συνιστάται ο συνδυασμός ενός καθιστικού τρόπου ζωής με μια πολύ απαιτητική περιστασιακή προπόνηση. Αυτού του είδους οι αλλαγές βλάπτουν περισσότερο από όσο ωφελούν.

Αυτό που συνιστούμε είναι τριάντα λεπτά περπάτημα τη μέρα. Πρόκειται για μια εξαιρετική μέθοδο για να αποκτήσετε καλή φυσική κατάσταση. Επίσης έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει τους ανθρώπους με υπέρταση και διαβήτη. Επιπλέον, συμβάλλει ακόμα και στην αντιμετώπιση της πρόωρης γήρανσης.

Οι ωφέλειες του καθημερινού περπατήματος

καλή φυσική κατάσταση γυναίκα που περπατά

Μια μικρή μισάωρη βόλτα έχει πολλαπλές ωφέλειες. Καταρχάς δυναμώνει την καρδιά σας.

Η δραστηριότητα αυτή βοηθάει την καρδιά να αντλεί αίμα πιο αποτελεσματικά. Οι αρτηρίες διαστέλλονται με την άσκηση, έτσι βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος. Όλο σας το σώμα ωφελείται από αυτό.

Αν ο στόχος σας είναι να παραμείνετε σε καλή φυσική κατάσταση, τριάντα λεπτά περπάτημα τη μέρα αρκούν. Αν θέλετε να χάσετε βάρος, θα χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος.

 • Το λίπος που έχει αποθηκευτεί στο σώμα θα αρχίσει να καίγεται μετά από είκοσι ή είκοσι πέντε λεπτά σωματικής δραστηριότητας.
 • Αυτό σημαίνει ότι, για να δείτε αλλαγές στη σιλουέτα σας, θα χρειαστείτε περίπου σαράντα πέντε λεπτά περπάτημα τη μέρα.

Μια άλλη ωφέλεια του περπατήματος είναι ότι ωφελεί την ψυχική σας υγεία. Η άσκηση γενικά βοηθάει στην απαλλαγή από το άγχος και στη βελτίωση της διάθεσής σας.

Επίσης ο εγκέφαλος οξυγονώνεται καλύτερα και αυτό ενισχύει αποτελεσματικά τις γνωστικές λειτουργίες.

Συμβουλές για να ξεκινήσετε

περπάτημα στο δάσος για καλή φυσική κατάσταση

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αποφασίσετε να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας και να συνειδητοποιήσετε πόσο σημαντική είναι η διατήρηση της σωματικής αλλά και της ψυχικής σας υγείας.

Θα πρέπει να καταλάβετε ότι το καθημερινό περπάτημα θα βελτιώσει σημαντικά την ευημερία σας.

Αφού τα σκεφτείτε όλα αυτά, σας συνιστούμε να ακολουθήσετε μερικές συμβουλές για να ξεκινήσετε την καθημερινή σας ρουτίνα περπατήματος:

 • Επιλέξτε μια ώρα για την καθημερινή βόλτα σας. Η καλύτερη ώρα είναι το πρωί ή πιο αργά το απόγευμα -ποτέ όταν ο ήλιος βρίσκεται στο απόγειό του.
 • Ιδανικά θα ήταν καλό να περπατάτε με συντροφιά. Έτσι θα κινητοποιείστε περισσότερο και η άσκηση θα είναι πιο διασκεδαστική.
 • Να φοράτε τα σωστά παπούτσια. Θα πρέπει να διαθέτουν καλό σύστημα απορρόφησης των κραδασμών και να είναι σχεδιασμένα να αποβάλλουν τον ιδρώτα.
 • Να χρησιμοποιείτε επαρκή προστασία. Αν έχει ήλιο, θα πρέπει να φοράτε πάντα αντηλιακό. Αν έξω κάνει κρύο, φορέστε ένα σακάκι, αν χρειάζεται.
 • Πριν ξεκινήσετε τη βόλτα σας, θα πρέπει να κάνετε διατάσεις και ζέσταμα για λίγο για να αποφύγετε τους τραυματισμούς.
 • Το καλύτερο είναι να χωρίσετε τη βόλτα σας σε στάδια. Ξεκινήστε αργά και σιγά-σιγά αυξήστε την ταχύτητά σας. Κατά τα τελευταία πέντε λεπτά θα πρέπει να επιστρέφετε σε ένα πιο αργό περπάτημα για να επιτρέψετε στο σώμα σας να ηρεμήσει.
 • Αφού ολοκληρώσετε τη βόλτα σας, καλό είναι να κάνετε διατάσεις για να προστατέψετε τους μύες και τα οστά σας.
 • Συνιστάται να αφήσετε το σώμα σας να προσαρμοστεί σιγά-σιγά. Ξεκινήσετε με πιο σύντομες βόλτες και έπειτα αυξήστε τη διάρκεια και το επίπεδο δυσκολίας τους.

Η ταχύτητα της καθημερινής βόλτας σας θα πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερη από εκείνη της κανονικής σας βάδισης. Αν όχι, οι καρδιαγγειακές ωφέλειες δεν θα είναι πολύ σημαντικές.

Είναι σημαντικό να διατηρείτε έναν καθημερινό ρυθμό, ειδικά στην αρχή. Έτσι το σώμα σας και το μυαλό σας θα συνηθίσουν τη ρουτίνα και θα τους γίνει συνήθεια.

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.