Χειμερινή φροντίδα για το ατοπικό δέρμα

Το ατοπικό δέρμα προκαλεί κνησμό, ερυθρότητα και κολλήματα που εμφανίζονται μετά το ξύσιμο. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται το χειμώνα λόγω του κρύου καιρού και της έλλειψης υγρασίας στο περιβάλλον.
Χειμερινή φροντίδα για το ατοπικό δέρμα
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Carmen Martín

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το να έχετε ατοπικό δέρμα σημαίνει στην πραγματικότητα ότι πάσχετε από μια ασθένεια που ονομάζεται ατοπική δερματίτιδα. Είναι ένα χρόνιο φλεγμονώδες ζήτημα που κάνει το δέρμα ξηρό, φολιδωτό, προκαλεί φαγούρα και τείνει να ερεθίζεται. Πρέπει όμως να λαμβάνουμε ειδικές προφυλάξεις για το ατοπικό δέρμα το χειμώνα;

Η αλήθεια είναι ότι τα άτομα με ατοπικό δέρμα, που αντιπροσωπεύουν το 20% του παιδικού πληθυσμού και περίπου το 3% του ενήλικου πληθυσμού, υποφέρουν από επιδείνωση τους χειμερινούς μήνες που μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής τους.

Ο κνησμός και η δυσφορία προκαλούν δυσκολία στον ύπνο, οδηγώντας σε συσσωρευμένη κόπωση και συχνές εναλλαγές της διάθεσης. Αυτή είναι μια λεπτή κατάσταση. Επομένως, σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές χειμερινής φροντίδας που θα σας φανούν χρήσιμες εάν έχετε ατοπικό δέρμα.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το ατοπικό δέρμα;

Κατά τους χειμερινούς μήνες, τα άτομα με ατοπικό δέρμα συχνά υποφέρουν από εντατικοποίηση των συμπτωμάτων τους. Αυτό προκαλείται κυρίως από το κρύο, το οποίο κάνει το δέρμα λιγότερο ενυδατωμένο και εντείνει τον κνησμό.

Ο κνησμός οδηγεί σε ξύσιμο, γι ‘αυτό συχνά εμφανίζονται δερματικές βλάβες και ξεφλούδισμα. Το ίδιο ισχύει, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Εκζέματος, για την ξηρότητα του περιβάλλοντος, που αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα το χειμώνα. Όχι μόνο είναι ένα θέμα καιρού, αλλά η χρήση θερμαντήρων κάνει τον αέρα λιγότερο υγρό.

Η έλλειψη υγρασίας στο δέρμα, συνοδευόμενη από χαμηλότερη παραγωγή σμήγματος, μετατρέπει το δέρμα σε έναν πιο εύθραυστο και ευερέθιστο ιστό. Είναι πολύ σημαντικό να το λάβετε υπόψη, καθώς ορισμένα μέτρα φροντίδας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του δέρματος και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Ένα άτομο που ξύνει το χέρι του
Ο κνησμός είναι ένα από τα χειρότερα συμπτώματα του ατοπικού δέρματος.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω το ατοπικό δέρμα το χειμώνα;

Το πρώτο βήμα είναι αναμφίβολα η διαβούλευση με έναν δερματολόγο για γνώμη ειδικού. Ωστόσο, μπορείτε να κάνετε μικρές τροποποιήσεις για να βελτιώσετε τα συμπτώματα. Για παράδειγμα, μπορείτε να αναζητήσετε τρόπους στο σπίτι ώστε το περιβάλλον να μην είναι στεγνό.

Είναι προφανές ότι αν κάνει πολύ κρύο έξω, τότε πιθανότατα το κλίμα θα είναι ξηρό. Ακόμα κι έτσι, αν χρησιμοποιείτε θέρμανση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υγραντήρες. Αυτά είναι αντικείμενα που σας επιτρέπουν να διατηρείτε επαρκή υγρασία στο περιβάλλον του σπιτιού.

Επιπλέον, θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι το ντους με υπερβολικά ζεστό νερό δεν είναι κατάλληλο. Η Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη των ΗΠΑ συνιστά να κάνετε σύντομα ντους διάρκειας περίπου 10 λεπτών με χλιαρό νερό.

Για την υγιεινή, οι ειδικοί προτείνουν επίσης τη χρήση ειδικών σαπουνιών ή τζελ. Επιπλέον, προτείνουν τη συχνή εφαρμογή κρέμων ή λοσιόν για να διατηρείται το δέρμα ενυδατωμένο.

Σήμερα, υπάρχουν συγκεκριμένα προϊόντα για άτομα που πάσχουν από ατοπικό δέρμα. Ο δερματολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε τα καλύτερα προϊόντα για το μπάνιο και τη συγκεκριμένη περιποίηση του δέρματός σας.

Ένα άτομο που βάζει κρέμα προσώπου
Η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με ενυδατικές κρέμες.

Η σημασία της ένδυσης

Αν και πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν, ορισμένα υφάσματα μπορούν να κάνουν το ατοπικό δέρμα χειρότερο. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει η τάση να φοράτε ορισμένα συνθετικά υφάσματα που διατηρούν τη θερμότητα καλύτερα και μειώνουν τον ιδρώτα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Όλα αυτά τα υλικά πρέπει να αποφεύγονται, όπως και τα ρούχα που είναι υπερβολικά στενά ή περιέχουν ετικέτες ή ραφές που τρίβονται στο δέρμα. Ορισμένοι ειδικοί συνιστούν ακόμη και την αποφυγή του μαλλιού.

Το ιδανικό θα ήταν να φοράτε ρούχα από φυσικά υφάσματα όπως το βαμβάκι, τα οποία είναι φαρδιά και δεν προκαλούν πολύ τρίψιμο. Πάνω απ ‘όλα, είναι σημαντικό να επιλέξετε αυτά τα υφάσματα για πιτζάμες και σεντόνια, καθώς άλλα υφάσματα θα μπορούσαν να χειροτερέψουν την κατάσταση.

Ενυδατώστε περισσότερο το δέρμα το χειμώνα

Το ατοπικό δέρμα επιδεινώνεται συχνά το χειμώνα λόγω του κρύου και της έλλειψης υγρασίας. Επομένως, είναι σκόπιμο να διατηρείτε το δέρμα σας συνεχώς ενυδατωμένο και να επιλέγετε τα σωστά υφάσματα για να φορέσετε.

Επισκεφθείτε το γιατρό σας για συγκεκριμένες συμβουλές σχετικά με τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσετε. Όταν κάνετε ντους, ενυδατώστε το δέρμα σας, αν αναζητάτε ανακούφιση από τα συμπτώματα, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ειδικά προϊόντα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.