Μάθετε ποια είναι τα διάφορα είδη ρυτίδων

Υπάρχουν διάφορα είδη ρυτίδων, ανάλογα με το γιατί σχηματίστηκαν. Παρότι μοιάζουν συνήθως, η θεραπεία ίσως να διαφέρει ανάλογα με την αιτία. Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε το σημερινό μας άρθρο!
Μάθετε ποια είναι τα διάφορα είδη ρυτίδων

Τελευταία ενημέρωση: 02 Απριλίου, 2021

Κανένας δε θέλει να έχει ρυτίδες. Υπάρχουν διάφορα είδη ρυτίδων και δε σχετίζονται όλες με τη γήρανση. Διάφοροι παράγοντες παίζουν ρόλο. Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα διάφορα είδη ρυτίδων ώστε να λάβετε την πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Πέραν από τις πιθανές αιτίες, οι ρυτίδες έχουν την ίδια όψη στο δέρμα και μπορούν να είναι άσχημες, ειδικά αν εμφανίζονται νωρίς. Σε αυτό το άρθρο, θα κατατάξουμε τις ρυτίδες σε κατηγορίες σύμφωνα με τους παράγοντες που τις προκαλούν.

Συνεχίστε την ανάγνωση!

Τι είναι οι ρυτίδες;

Οι ρυτίδες είναι δίπλες του δέρματος που δημιουργούνται από τη συνεχή σύσπαση των μυών του προσώπου. Με τη γήρανση φαίνονται ακόμη παραπάνω επειδή αυτές οι αλλοιώσεις συμβαίνουν στις στρώσεις του δέρματος.

Η επιδερμίδα γίνεται πιο λεπτή ενώ μειώνονται η ελαστικότητα και το κολλαγόνο, αυτά είναι που παρέχουν την ενυδάτωση και τη σφριγηλότητα. Το βαθύτερο στρώμα του δέρματος (υποδέρμιο) χάνει την ποσότητά του σε λιπώδεις ιστούς όσο περνά ο καιρός.

Γυναίκα κοιτάζεται στον καθρέφτη
Οι ρυτίδες είναι το πιο εμφανές σημάδι της γήρανσης. Ωστόσο, ίσως εμφανιστούν εξαιτίας κακών συνηθειών και της έκθεσης στον ήλιο.

Διάφορα είδη ρυτίδων

Κλινικά, οι ρυτίδες μπορούν να είναι βαθιές ή επιφανειακές. Οι τελευταίες εξαφανίζονται όταν τεντώνεται το δέρμα, κάτι που τις διαφοροποιεί από τις βαθιές οι οποίες δεν κινούνται με το τέντωμα του δέρματος. Φαίνονται όλες με τον ίδιο τρόπο, αλλά διαφέρουν στον τρόπο δημιουργίας.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα διάφορα είδη ρυτίδων.

Στατικές ρυτίδες

Σχηματίζονται επειδή το κολλαγόνο, οι ιστοί, και η ελαστικότητα χάνουν τον όγκο τους. Δε χρειάζεται να κάνετε κάποια έκφραση του προσώπου για να τις δείτε καθώς φαίνονται ήδη εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων κινήσεων των μυών του προσώπου.

Δυναμικές ρυτίδες

Αυτές είναι οι ρυτίδες έκφρασης. Αυτές τις δημιουργούμε εμείς όταν κατσουφιάζουμε, μισοκλείνουμε τα μάτια, και χαμογελούμε. Γι’ αυτό, προκαλούνται από τη μυϊκή δραστηριότητα. Έχουν την τάση να εμφανίζονται μετά τα 30, όταν ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν προληπτική θεραπεία με την εφαρμογή αλλαντικής τοξίνης.

Οι πιο δημοφιλείς δυναμικές ρυτίδες είναι:

 • Το “πόδι της χήνας” το οποίο φαίνεται όταν χαμογελούμε ή ακόμη και όταν ξεκουράζεται το πρόσωπο
 • Οι οριζόντιες ρυτίδες στο μέτωπο
 • Οι κάθετες ρυτίδες από το κατσούφιασμα

Βαρυτικές ρυτίδες

Οι βαρυτικές ρυτίδες εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της γήρανσης. Εμφανίζονται συνήθως κοντά στην ηλικία των 40 ετών. Η γήρανση εκδηλώνεται με τη μείωση του λιπώδους ιστού, τον εκφυλισμό των αγγείων και την ατροφία των οστών.

Οι ρυτίδες αυτές εμφανίζονται λόγω διαφόρων παραγόντων:

 • Έντονη αφυδάτωση
 • Πολύ ξηρό και σκληρό δέρμα
 • Το δέρμα χάνει τον τόνο του

Με τον καιρό, το δέρμα γερνά ακόμη περισσότερο εξαιτίας της μείωσης της ελαστίνης και του κολλαγόνου. Οι ρυτίδες έκφρασης γίνονται πιο έντονες και το δέρμα χαλαρώνει εξαιτίας της βαρύτητας. Ομοίως, η απώλεια του λιπώδους ιστού τονίζει ορισμένες περιοχές των οστών του προσώπου, κάνοντας ακόμη πιο έντονα τα σημάδια γήρανσης.

Οι πιο συχνές φαίνονται:

 • Στο λαιμό
 • Στα πλαϊνά του πηγουνιού
 • Μπροστά από τα αυτιά
Ηλικιωμένη γυναίκα με ρυτίδες στον λαιμό- διάφορα είδη ρυτίδων
Οι βαρυτικές ρυτίδες προκαλούνται από τη γήρανση του δέρματος. Συχνά, εμφανίζονται μετά τα 40.

Ανάμεικτες ρυτίδες

Αυτές συμβαίνουν εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, όπως γήρανση, υπερβολική έκθεση στον ήλιο, βαρύτητα, κινήσεις του προσώπου. Πρόκειται για τις αυλακιές που εμφανίζονται από τις άκρες του στόματος μέχρι τα πλαϊνά της βάσης της μύτης. Επίσης, είναι οι κάθετες ρυτίδες στο μπροστινό μέρος του λαιμού.

Ρυτίδες ύπνου

Ο ύπνος επηρεάζει επίσης την πρόωρη γήρανση. Διαφέρουν από τις δυναμικές στο σχήμα τους. Αυτές οι γραμμές εμφανίζονται κάθετα στον λαιμό και το πρόσωπο. Εμφανίζονται συνήθως μετά τα 30 χρόνια όταν η φυσική παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης και υαλουρονικού οξέος μειώνεται.

Διάφορα είδη ρυτίδων – Η ταξινόμηση του Richard Glogau

Υπάρχει ένα σύστημα για να ξεχωρίζουμε τα είδη ρυτίδων. Δημιουργήθηκε από έναν ειδικό του δέρματος, τον Richard Glogau. Χωρίζει τις ρυτίδες σε τέσσερις κατηγορίες σύμφωνα με τον βαθμό φωτογήρανσης του δέρματος.

 • Τύπος Ι: Όχι ρυτίδες: Αυτόν τον τύπο τον βρίσκουμε συχνά σε ασθενείς από 20 έως 30 ετών, και χαρακτηρίζεται από ήπια φωτογήρανση, μέτριες αλλαγές στο χρώμα, καθόλου κεράτωση, και ελάχιστες ρυτίδες. Δε απαιτείται μακιγιάζ για να καλυφθούν.
 • Τύπος ΙΙ: Ρυτίδες έκφρασης: Αυτές εμφανίζονται από τα 30 μέχρι τα 40 χρόνια. Υπάρχει μέτρια φωτογήρανση, και υπάρχουν φακίδες και ρυτίδες (όχι ορατές όμως). Οι ρυτίδες έκφρασης εμφανίζονται ειδικότερα γύρω από τα μάτια όταν χαμογελάτε. Ορισμένες φορές θα χρειαστεί να τις καλύψετε με μακιγιάζ.
 • Τύπος ΙΙΙ: Ρυτίδες ξεκούρασης: Από τα 50 έως τα 60 χρόνια, αυτές εμφανίζουν προχωρημένη φωτογήρανση, αξιοσημείωτες δυσχρωμίες, τελαγγειεκτασία, ορατή κεράτωση, και ρυτίδες, ακόμη και όταν δεν κάνετε εκφράσεις. Το μακιγιάζ δεν τις καλύπτει πλήρως.
 • Τύπος ΙV: Μόνο ρυτίδες: Σε άτομα άνω των 60 ετών, αυτές εμφανίζουν σοβαρή φωτογήρανση, κίτρινο-γκρι χρώμα δέρματος, προ-κακοήθεις δερματικές βλάβες, και ρυτίδες σε ολόκληρο το πρόσωπο. Δε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μακιγιάζ γι’ αυτές καθώς σπάει.

Τι θα πρέπει να θυμάστε για τα διάφορα είδη ρυτίδων

Δεν οφείλονται όλα τα είδη ρυτίδων στη γήρανση. Ορισμένες εμφανίζονται νωρίτερα, είτε από την έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία, είτε από τις εκφράσεις του προσώπου. Η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών και η ρουτίνα ομορφιάς είναι σημαντικά για την επιβράδυνση της εμφάνισής τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Manríquez JJ, Majerson Gringberg D, Nicklas Diaz C. Wrinkles. BMJ Clin Evid. 2008;2008:1711. Published 2008 Dec 16.
 • Zhang J, Hou W, Feng S, Chen X, Wang H. Classification of facial wrinkles among Chinese women. J Biomed Res. 2017;31(2):108-115. doi:10.7555/JBR.31.20150175
 • Fujimura T, Hotta M. The preliminary study of the relationship between facial movements and wrinkle formation. Skin Res Technol. 2012
 • Small R. Botulinum toxin injection for facial wrinkles. Am Fam Physician. 2014
 • Farage, Miranda A et al. “Characteristics of the Aging Skin.” Advances in wound care vol. 2,1 (2013)
 • https://sfderm.com/glogau-wrinkle-scale/
 • El-Domyati M, Medhat W, Abdel-Wahab HM, Moftah NH, Nasif GA, Hosam W. Forehead wrinkles: a histological and immunohistochemical evaluation. J Cosmet Dermatol. 2014;13(3):188-194. doi:10.1111/jocd.12097
 • Zhang S, Duan E. Fighting against Skin Aging: The Way from Bench to Bedside. Cell Transplant. 2018 May
 • Flament F, Bazin R, Piot B. Influence of gravity upon some facial signs. Int J Cosmet Sci. 2015;37(3):291-297. doi:10.1111/ics.12198

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.