Αφαιρέστε τα σημάδια από την υγρασία στους τοίχους και τις οροφές

8 Φεβρουαρίου 2019
Δεν είναι απαραίτητο να καταφύγετε στη χρήση επιβλαβών χημικών ουσιών προκειμένου να απομακρύνετε τα σημάδια της υγρασίας από τους τοίχους. Μπορείτε να τα αφαιρέσετε με φυσικά, λιγότερο βλαβερά προϊόντα.

Έχετε υγρασία στους τοίχους; Η πλειοψηφία των ανθρώπων θέλουν όλες οι περιοχές του σπιτιού να είναι λαμπερές, υγιεινές και απαλλαγμένες από δυσάρεστες οσμές. Αυτό όχι μόνο δημιουργεί μια αίσθηση αρμονίας, αλλά βοηθά επίσης στην καταπολέμηση των αλλεργιών και των αναπνευστικών προβλημάτων.

Ωστόσο, μερικές φορές αυτό μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο, δεδομένου ότι μέρη όπως οι τοίχοι και οι οροφές τείνουν να μαζεύουν υγρασία εξαιτίας της υπερβολικής ανάπτυξης μούχλας.

Αυτός ο τύπος μύκητας ανήκει στα είδη Cladosporium, Penicillium ή Alternaria. Δυστυχώς, η παρουσία τους τείνει να αφήνει ορατά σημεία σκούρου χρώματος που είναι δύσκολο να αφαιρεθούν.

Παρόλο που αρχικά μπορεί να φαίνεται απλό, με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να προκαλέσει ακόμη και πρόβλημα υγείας.

Ως αποτέλεσμα, προτείνονται μερικές λύσεις για την αντιμετώπιση της υγρασίας στο σπίτι χωρίς τη χρήση βλαβερών χημικών ουσιών.

Παρακάτω, θα σας ενημερώσουμε λεπτομερώς για το ποιες είναι αυτές και πώς θα τις χρησιμοποιήσετε.

Ας ξεκινήσουμε!

 

Αφαιρέστε τους λεκέδες από την υγρασία στους τοίχους.


Αλάτι

αλάτι σε κούπα υγρασία στους τοίχους

Το επιτραπέζιο αλάτι είναι ένας από τους καλύτερους φίλους σας για την αφαίρεση λεκέδων από μούχλα, καθώς απορροφά εύκολα την υγρασία και δημιουργεί ένα προστατευτικό φράγμα που αποτρέπει την ανάπτυξη αυτών των μικροοργανισμών.

Για πολλά χρόνια έχει αξιοποιηθεί για οικιακή χρήση, όχι μόνο επειδή χρησιμεύει στην απολύμανση, αλλά και επειδή μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση επίμονων λεκέδων.


Οδηγίες

 • Αδειάστε ένα κιλό ή δύο κιλά αλάτι σε ένα δοχείο με φαρδύ στόμιο και τοποθετήστε το ακριβώς στο κέντρο οποιουδήποτε χώρου ή δωματίου στο σπίτι σας όπου η υγρασία είναι έντονη.
 • Αυτό θα απορροφήσει την υγρασία από τον αέρα και θα αποτρέψει την επανεμφάνιση μυκήτων.
 • Αλλάξτε το αλάτι όταν παρατηρήσετε ότι το χρώμα του γίνεται πιο σκούρο. Αυτό είναι ένας δείκτης ότι δεν μπορεί να απορροφήσει περισσότερη υγρασία.

Μάθετε ακόμα: Τα καλύτερα φυσικά προϊόντα για τον καθαρισμό του σπιτιού

Σιναπάλευρο

Το σιναπάλευρο έχει αντιμυκητιασικές και απολυμαντικές ιδιότητες που βοηθούν στην εξάλειψη των μυκήτων που λερώνουν τοίχους και οροφές.

Ομοίως με το αλάτι, η παρουσία του σε δωμάτια με υγρασία βοηθά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.


Οδηγίες

 • Τοποθετήστε μια γενναιόδωρη ποσότητα σιναπάλευρου σε ένα μπολ και αφήστε το κοντά στις περιοχές όπου βρίσκεται η μούχλα.
 • Αλλάξτε το μία φορά την εβδομάδα για καλύτερα αποτελέσματα.

Λευκό ξύδι

υγρασία στους τοίχους και ξυδι

Γνωστό ως ένα από τα καλύτερα οικολογικά απολυμαντικά, το λευκό ξύδι είναι ένα εξαιρετικό προϊόν για την απομάκρυνση λεκέδων, μυκήτων και δυσάρεστων μυρωδιών.

Οι αντιμυκητιακές και αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες προσβάλλουν άμεσα τους μικροοργανισμούς που προκαλούν υγρασία και εξασφαλίζουν ένα καθαρό και υγιεινό περιβάλλον.


Οδηγίες

 • Ανακατέψτε μαζί ίσα μέρη λευκού ξιδιού και νερού και αδειάστε το μείγμα σε μια φιάλη ψεκασμού.
 • Στη συνέχεια ψεκάστε το προϊόν στους τοίχους και τις οροφές και αφήστε το να δράσει για 20 λεπτά.
 • Μετά από 20 λεπτά, αφαιρέστε τους λεκέδες με ένα σφουγγάρι ή ένα υγρό πανί.

Έλαιο τεϊόδεντρου για την υγρασία στους τοίχους

Το έλαιο τεϊόδεντρου είναι φημισμένο παγκοσμίως ως μια υγιεινή επιλογή για τον καθαρισμό του σπιτιού και την προστασία του σώματος.

Έχει αντιβιοτικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές για την απομάκρυνση της μούχλας που δημιουργείται σε σημεία όπου συσσωρεύεται υγρασία.


Οδηγίες

 • Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού έλαιο τεϊόδεντρου σε μισό λίτρο χλιαρό νερό, αδειάστε το σε ένα βάζο και ανακινήστε το.
 • Ψεκάστε την απαιτούμενη ποσότητα, αφήστε το να ενεργήσει για 15 λεπτά και στη συνέχεια τρίψτε την επιφάνεια με μια βούρτσα ή ένα πανί.

Υπεροξείδιο του υδρογόνου για την υγρασία στους τοίχους

μπουκάλι με υπεροξείδιο του υδρογόνου υγρασία στους τοίχους

Παρά το γεγονός ότι οι κύριες εφαρμογές του σχετίζονται με τη φροντίδα του δέρματος, το υπεροξείδιο του υδρογόνου αποτελεί μια καλή επιλογή για την λεύκανση των τοίχων και την εξουδετέρωση των μυκήτων.

Αν και ορισμένοι προτείνουν την αραίωση του στο νερό, ιδανικά είναι καλύτερο να το χρησιμοποιήσετε ως έχει, ώστε να αφαιρέσετε την υγρασία πιο εύκολα.

Μάθετε ακόμα: Συμβουλές για την απομάκρυνση της μούχλας


Οδηγίες

 • Ρίξτε λίγη ποσότητα από το  υπεροξείδιο του υδρογόνου (3%) σε μια φιάλη ψεκασμού και ψεκάστε την στις επιφάνειες που επιθυμείτε να καθαρίσετε.
 • Αφήστε το να δράσει για 15 λεπτά και, στη συνέχεια, αφαιρέστε το με μια βούρτσα ή σφουγγάρι.

Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι ένα αντιβακτηριδιακό προϊόν με λειαντικές ιδιότητες, κατάλληλο για τον καθαρισμό πολλών επιφανειών του σπιτιού. Η εφαρμογή του σε υγρές περιοχές βοηθά στην απορρόφηση της υγρασίας και συνεπώς δρα άμεσα στους μύκητες.

Έχει επίσης λευκαντικές και αποσμητικές ιδιότητες που αφαιρούν τους σκούρους λεκέδες και τις οσμές.


Οδηγίες

 • Βρέξτε λίγη μαγειρική σόδα με νερό ή χυμό λεμονιού και στη συνέχεια απλώστε την πάνω από τα σημεία όπου έχει συσσωρευτεί η υγρασία.
 • Μετά από 20 ή 30 λεπτά, ξεπλύνετε και τρίψτε με μια βούρτσα.

Για καλύτερα αποτελέσματα, προσπαθήστε να ανοίγετε τα παράθυρα και τις πόρτες κάθε μέρα, αφού ο αερισμός του σπιτιού είναι το κλειδί για την απομάκρυνση της υγρασίας.

 

Rutala, W. A., Barbee, S. L., Aguiar, N. C., Sobsey, M. D., & Weber, D. J. (2000). Antimicrobial Activity of Home Disinfectants and Natural Products Against Potential Human Pathogens. Infection Control & Hospital Epidemiology. https://doi.org/10.1086/501694