7 κοινά λάθη όταν βάφετε τα πλακάκια του σπιτιού σας

Ακόμη και αν δεν έχετε εμπειρία στο πώς να βάφετε πλακάκια, μπορείτε να το κάνετε αν το βάλετε στο μυαλό σας. Ακολουθούν τα 7 λάθη που πρέπει να αποφύγετε.
7 κοινά λάθη όταν βάφετε τα πλακάκια του σπιτιού σας

Έχει γραφτεί από Maria Margarita Barrios Quintero

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η ανακαίνιση του σπιτιού είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς θα θέλαμε να κάνουμε, αλλά μερικές φορές δεν έχουμε τον προϋπολογισμό για να το κάνουμε. Επομένως, πρέπει να αρχίσουμε τις πιο σύνθετες εργασίες, όπως το να βάψουμε τα πλακάκια του σπιτιού. Ακούγεται απλό, αν και υπάρχουν πολλές παγίδες.

Αν θέλετε να δώσετε έναν φρέσκο αέρα στα πλακάκια της κουζίνας ή του μπάνιου σας, με επαγγελματικό φινίρισμα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν επαγγελματικά σμάλτα, τα οποία προσθέτουν και λάμψη. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Για να πετύχετε ένα ποιοτικό αποτέλεσμα, η τεχνική που θα εφαρμόσετε είναι επίσης σημαντική.

Τα λάθη που πρέπει να αποφεύγετε όταν βάφετε τα πλακάκια του σπιτιού σας

Ένας ερασιτέχνης μπορεί να βάψει τα πλακάκια του σπιτιού με επιτυχία, μόνο αν δεν κάνει τα τυπικά λάθη που είναι σχεδόν πάντα μη αναστρέψιμα. Σας τα παραθέτουμε.

1. Κοινό λάθος: Μη χρήση ειδικών προϊόντων

Αν βάψετε με σατινέ χρώματα ή ακόμα και με λαδομπογιά, τα πλακάκια είναι πολύ πιθανό να καταστραφούν σε σημείο που να φαίνονται χειρότερα από ό,τι ήταν στην αρχή.

Ξεφλουδίσματα και λεκέδες θα εμφανιστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, ειδικά αν τα πλακάκια βρίσκονται στο μπάνιο ή την κουζίνα του σπιτιού σας. Για να αποφύγετε αυτά τα λάθη θα πρέπει να αγοράσετε ένα ειδικό χρώμα για αυτές τις επιστρώσεις. Πηγαίνετε σε ένα κατάστημα και ζητήστε το.

Με αυτόν τον τρόπο, το χρώμα μπορεί να προσκολληθεί στα πλακάκια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για ένα υγρό μέρος όπως το μπάνιο. Επιπλέον, τα προϊόντα αυτά είναι γνωστά για την απώθηση του νερού, του λίπους και της σκόνης.

2. Βάψτε χωρίς τη βοήθεια πινέλου ή σπάτουλας

Το ρολό επιταχύνει τη δουλειά του βαψίματος. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Αλλά θα χρειαστείτε τη βοήθεια μιας σπάτουλας για να κάνετε καλό φινίρισμα, καθώς το ρολό μπορεί να αφήσει άβαφες περιοχές στους αρμούς.

Γι’ αυτό συνιστάται να ξεκινήσετε το βάψιμο με τη σπάτουλα ή το πινέλο, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στους αρμούς και τους πόρους. Τελειώστε με το ρολό σε όλη την προς επεξεργασία περιοχή με μία μόνο κατεύθυνση και με τάξη.

painting tiles
Το ρολό εξοικονομεί χρόνο, αλλά δεν είναι εργαλείο για φινιρίσματα λεπτομερειών.

3. Το ρολό που επιλέξατε είναι ακατάλληλο

Ο τύπος του ρολού εξαρτάται από το μέγεθος και την υφή των πλακιδίων. Εάν είναι μεγάλα, να έχετε υπόψη σας ότι θα χρειαστείτε αρκετό χρώμα για να τα καλύψετε. Για το λόγο αυτό, συνιστώνται ρολά από αφρό.

Από την άλλη πλευρά, τα μάλλινα ρολά είναι χρήσιμα για τους ελαιοχρωματιστές που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία, καθώς απορροφούν περισσότερη ουσία και διευκολύνουν τη μέτρηση της ποσότητας.

4. Μη καθαρισμός της επιφάνειας πριν από το βάψιμο

Ίσως επειδή θέλουμε να δούμε τη μεταμόρφωση γρήγορα ή επειδή είμαστε τεμπέληδες, παραλείπουμε τον καθαρισμό της επιφάνειας που πρόκειται να επεξεργαστούμε.

Λάβετε υπόψη ότι η βρωμιά, το λίπος και τα υπολείμματα σαπουνιού που προσκολλώνται στα πλακάκια κάνουν την επιφάνεια να μην είναι ομοιόμορφη. Ως αποτέλεσμα, το χρώμα δεν θα προσκολλάται βέλτιστα και, από την άλλη πλευρά, μπορεί να γίνει σβώλος. Ο καθαρισμός των πλακιδίων είναι ένα βήμα που δεν πρέπει να παραλείψετε.

5. Ξεκινήστε να βάφετε χωρίς να οριοθετήσετε τις άκρες

Όταν ολοκληρώσετε τον καθαρισμό του κεραμικού, χρησιμοποιήστε ένα πανί για να το στεγνώσετε. Σε αυτό το σημείο ήρθε η ώρα να οριοθετήσετε την περιοχή εργασίας, με τη βοήθεια ενός πλαστικού φύλλου για την προστασία του δαπέδου και μιας κολλητικής ταινίας για τις υπόλοιπες άκρες.

6. Επαναβαφή των πλακιδίων χωρίς τρίψιμο

Εάν έχετε ήδη βάψει τα πλακάκια και θέλετε να τα ξαναβάψετε, πρέπει να τρίψετε την επιφάνεια, διαφορετικά κινδυνεύετε να την αφήσετε ανώμαλη και ακατάστατη. Να θυμάστε ότι το προηγούμενο χρώμα μπορεί να είναι σε κακή κατάσταση. Αφού καθαρίσετε τα πλακάκια, προχωρήστε στο τρίψιμο με τη βοήθεια ενός γυαλόχαρτου χειρός.

Επίσης, αν το κρίνετε απαραίτητο, χρησιμοποιήστε ένα ηλεκτρικό τριβείο για να αφαιρέσετε μέρος της λάμψης των πλακιδίων. Με αυτόν τον τρόπο, τα προϊόντα που θα εφαρμοστούν θα μπορέσουν να σταθεροποιηθούν χωρίς να λερωθούν με την πάροδο του χρόνου.

7. Παραλείψτε το αστάρι πλακιδίων

Με τα πλακάκια ήδη καθαρισμένα και τριμμένα, θα πρέπει να εφαρμόσετε μια στρώση στερεωτικού. Το προϊόν αυτό μπορεί να αγοραστεί τόσο σε φυσικά καταστήματα όσο και στο διαδίκτυο. Είναι απαραίτητο για να έχει καλύτερη πρόσφυση το ειδικό χρώμα.

Η τεχνική που πρέπει να εφαρμόσετε είναι να χρησιμοποιήσετε μια σπάτουλα για να ξεκινήσετε, βάζοντας το σταθεροποιητικό στους αρμούς. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε ένα μικρό ρολό για να καλύψετε όλη την περιοχή.

painting tiles
Η αλλαγή που μπορεί να επιτευχθεί με ένα βασικό χρώμα πλακιδίων είναι αρκετή για να μεταμορφώσει την όψη της κουζίνας ή του μπάνιου.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Πέντε ιδέες για να διακοσμήσετε το σαλόνι σας με ανακυκλωμένα υλικά

Το βάψιμο πλακιδίων μόνοι σας είναι εφικτό αν αποφύγετε τα λάθη

Αυτό που εγγυάται την επιτυχία κατά το βάψιμο πλακιδίων στο σπίτι είναι τα σωστά υλικά και η τήρηση των οδηγιών του κατασκευαστή. Έτσι, εκτός από το να καθοδηγείστε από τις συστάσεις μας, πρέπει να εξασφαλίσετε επαρκή χρόνο στεγνώματος μεταξύ του στεγανωτικού και του χρώματος.

Επίσης, η πρόταση είναι μια θερμοκρασία δωματίου μεταξύ 15 και 25 βαθμών Κελσίου, οπότε αν έχετε θέρμανση ή λέβητα, θα πρέπει να τον απενεργοποιήσετε μέχρι να ολοκληρώσετε το βάψιμο των κεραμικών. Μην ξεχνάτε να έχετε πρόχειρο ένα ειδικό προϊόν ή διαλυτικό για να καθαρίζετε τα πινέλα στο τέλος.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.