Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες μπογιάς από το δάπεδο

Όταν βάφετε το σπίτι, είναι πιθανό να χυθούν σταγόνες μπογιάς στα δάπεδα. Ωστόσο, με άμεσο και επιμελή καθαρισμό, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί.
Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες μπογιάς από το δάπεδο

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 17 Οκτωβρίου, 2023

Το χρώμα είναι ένας σπουδαίος σύμμαχος για τη διακόσμηση του σπιτιού, καθώς σας επιτρέπει να δώσετε υφή και στυλ στους τοίχους σας. Ωστόσο, αυτό το προϊόν μπορεί να δημιουργήσει ανησυχίες όταν εφαρμόζεται απρόσεκτα και στάζει σε άλλες περιοχές. Μάθετε πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες μπογιάς από το πάτωμα σε αυτό το άρθρο!

Η μπογιά μπορεί εύκολα να χυθεί όταν σκοντάψετε και αναποδογυρίσετε ένα βάζο ή όταν ακουμπήσετε ένα πινέλο με το φρέσκο προϊόν στις επιφάνειες. Πάντως, θα πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι και να έχετε κατά νου ότι είναι δυνατόν να ανακτήσετε την εμφάνιση του δαπέδου με τον κατάλληλο καθαρισμό.

Μόλις η μπογιά έρθει σε επαφή με το δάπεδο, τα έπιπλα ή κάποια πορσελάνη, είναι σημαντικό να δράσετε άμεσα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι λεκέδες χρώματος που στεγνώνουν απαιτούν πιο επίπονη εργασία για την αφαίρεσή τους. Επιπλέον, αν το προϊόν δεν αφαιρεθεί εγκαίρως, μπορεί να αρχίσει να ξεφλουδίζει ή να αποχρωματίζει τα πιο ευαίσθητα υλικά.

Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες μπογιάς από τα πλακάκια

Τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αφαίρεση της βαφής από τα πλακάκια είναι μια σκούπα, ένα πανί, νερό, ξύδι, ένα αφαιρετικό βαφής και μια σπάτουλα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να καθαρίσετε το χώρο με μια σκούπα για να απομακρύνετε τη βρωμιά που μπορεί να δημιουργήσει σβόλους κατά την εφαρμογή του καθαριστικού προϊόντος. Στη συνέχεια, καλό είναι να ετοιμάσετε ένα διάλυμα από ξύδι και ζεστό νερό, να το ψεκάσετε στον εντοπισμένο λεκέ και να τον τρίψετε δυνατά με το πανί.

Αν αυτή η πρώτη τεχνική δεν δώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα χημικό που περιέχει υγρό. Έτσι, είναι απαραίτητο να αγοράσετε ένα αφαιρετικό βαφής, να το εφαρμόσετε ομοιόμορφα στους λεκέδες, να το αφήσετε να δράσει για 25 λεπτά, να το τρίψετε με ένα πανί και να το καθαρίσετε με ζεστό νερό για να αφαιρέσετε τα ίχνη βαφής.

Επιπλέον, όταν η βαφή έχει προσκολληθεί πολύ έντονα στο δάπεδο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια μεταλλική σπάτουλα για να αποδυναμώσει τα πιο σκληρά σημεία. Σε αυτό το σημείο, είναι απαραίτητο να ξύνετε προς την ίδια πλευρά για να αποτρέψετε την περαιτέρω εξάπλωση του λεκέ.

Remove Paint Stains
Όταν βάφετε έναν τοίχο ή οποιονδήποτε χώρο στο σπίτι, ορισμένοι λεκέδες μπορεί να πέσουν στο πάτωμα ή να καταστρέψουν τα κοντινά έπιπλα.

Πιστεύουμε ότι μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάζετε αυτό το άρθρο: Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες ρητίνης από τα ρούχα σας χωρίς να τα καταστρέψετε

Πώς να αφαιρέσετε τη βαφή από ένα ξύλινο πάτωμα

Για να αφαιρέσετε τους λεκέδες βαφής από ξύλινα πατώματα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν δύο διαφορετικές τεχνικές. Τα υλικά που χρειάζονται στην πρώτη είναι νερό, σαπούνι για τα πιάτα και δύο πετσέτες.

Αυτή η μέθοδος πρέπει να χρησιμοποιείται όταν το χρώμα που χύθηκε είναι υδατικής βάσης. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βρέξετε μία από τις πετσέτες και να προσθέσετε σε αυτήν μια καλή ποσότητα σαπουνιού. Στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να τρίβετε συνεχώς, ώστε ο λεκές να εξαφανίζεται σιγά-σιγά.

Ως τελευταίο βήμα, αρκεί να χρησιμοποιήσετε μια στεγνή πετσέτα για να απομακρύνετε τα υπολείμματα σαπουνιού και μπογιάς, ώστε το δάπεδο να καταφέρει να επανέλθει στην αρχική του εμφάνιση.

Από την άλλη πλευρά, εάν η μπογιά είναι ελαιοχρώματος, είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσετε τη δεύτερη εναλλακτική λύση. Σε αυτή την περίπτωση, τα υλικά που απαιτούνται είναι ένα καλής ποιότητας διαλυτικό χρώματος, ένα πινέλο και μια καθαρή πετσέτα.

Είναι σημαντικό να ζητήσετε τη συμβουλή ενός ειδικού από το κατάστημα σιδηρικών για να αποφύγετε την αγορά ενός προϊόντος που αποδυναμώνει το ξύλο σας. Αυτό το υγρό πρέπει να εφαρμόζεται με τη βοήθεια ενός πινέλου για να βοηθηθεί η ομοιόμορφη κατανομή του. Θα πρέπει να το αφήσετε για περίπου 2ο λεπτά, ώστε το χρώμα να μαλακώσει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια πετσέτα για να καθαρίσετε τους λεκέδες και να απομακρύνετε τα ίχνη του διαλυτικού που χρησιμοποιήθηκε. Αυτό θα διασφαλίσει ότι το δάπεδο θα είναι και πάλι στεγνό και γυαλιστερό.

Πώς να αφαιρέσετε λεκέδες μπογιάς από δάπεδα με μοκέτα

Για να αφαιρέσετε τη μπογιά από χαλί ή δάπεδο με μοκέτα, θα χρειαστείτε μια πετσέτα, ασετόν, ένα προϊόν αφαίρεσης λεκέδων, δύο οδοντόβουρτσες, γάντια, μια μάσκα προσώπου και μια ηλεκτρική σκούπα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να σκουπίσετε τους λεκέδες με μια πετσέτα για να αφαιρέσετε τη μπογιά που είναι ακόμα φρέσκια. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι δεν πρέπει να πιέζετε προς τα κάτω για να αποφύγετε να βυθιστεί η μπογιά ανάμεσα στις ίνες.

Το επόμενο βήμα είναι να φορέσετε τη μάσκα και τα γάντια, επειδή το ασετόν είναι μια ισχυρή χημική ουσία που πρέπει να χειρίζεστε με προστασία. Μετά από αυτό, πρέπει να την ψεκάσετε σε ένα από τα πινέλα και να αρχίσετε να τρίβετε κάθε λεκέ που υπάρχει.

Το ασετόν θα αποδυναμώσει τα κομμάτια χρώματος που είναι πιο προσκολλημένα και θα μειώσει το μέγεθος του λεκέ. Ωστόσο, μικρά ίχνη μπογιάς μπορεί να είναι ακόμα ορατά μετά την εφαρμογή.

Επομένως, το επόμενο βήμα είναι να εφαρμόσετε καθαριστικό χαλιών σε κάθε λεκέ και να τρίψετε με μια καθαρή βούρτσα μέχρι να απομακρυνθούν όλα τα υπολείμματα. Τέλος, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ηλεκτρική σκούπα για να απορροφηθούν τα υγρά που χρησιμοποιήθηκαν, να στεγνώσει το χαλί και να ανακτήσει τους αυθεντικούς τόνους.

Remove Paint Stains from a clean rug
Τα χαλιά και οι μοκέτες είναι αυτά που απαιτούν περισσότερη δουλειά και φροντίδα κατά την αφαίρεση των λεκέδων χρώματος.

Η επιλογή των σωστών προϊόντων είναι το κλειδί

Ό,τι και να γίνει, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε καθαριστικά που δεν αλλοιώνουν τις ιδιότητες των υλικών. Επομένως, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να μάθετε ποιο προϊόν ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας και δεν προκαλεί αποχρωματισμό ή δεν καταστρέφει τα στρώματα του προστατευτικού σμάλτου.

Είναι επίσης σημαντικό να έχετε κατά νου ότι δεν είναι σκόπιμο να χρησιμοποιείτε αιχμηρά εργαλεία, όπως σπάτουλες ή μαχαίρια, σε ξύλινα δάπεδα ή δάπεδα με χαλιά, καθώς μπορεί να προκαλέσουν αμβλύ τραυματισμό. Μην απελπίζεστε και πιάστε δουλειά!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Pérez A. Aplicación de pinturas e imprimaciones protectoras [Internet]. Málaga: IC Editorial; 2013. [citado 08 de junio de 2021]
  • (S.A). Los decapantes químicos industriales [Internet]. Francia: (S.E); 2006. [citado 08 de junio de 2021]

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.