Μικρά μπαλκόνια: Πώς να τα διακοσμήσετε

Η έλλειψη χώρου δεν πρέπει να αποτελεί περιοριστικό παράγοντα για τη διακόσμηση μικρών μπαλκονιών. Μάθετε μερικές εξαιρετικές συμβουλές διακόσμησης εδώ!
Μικρά μπαλκόνια: Πώς να τα διακοσμήσετε

Έχει γραφτεί από Andrea de los Angeles Salas Suarez

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Ενώ τα μεγάλα μπαλκόνια έχουν πολλές δυνατότητες, δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε τη διακοσμητική δύναμη των μικρών μπαλκονιών. Η έλλειψη χώρου δεν χρειάζεται να αποτελεί περιοριστικό παράγοντα όσον αφορά τη διακόσμησή τους και την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους. Αντιθέτως, αυτό το χαρακτηριστικό είναι το κλειδί όταν μιλάμε για νεωτερικότητα και στυλ. Τι να κάνετε για τα μικρά μπαλκόνια;

Μην αποθαρρύνεστε λοιπόν αν έχετε ένα μικρό μπαλκόνι! Αντίθετα, πιάστε δουλειά και αφήστε ελεύθερη τη δημιουργικότητά σας για να αναδείξετε έναν τακτοποιημένο, νέο, πρωτότυπο και πολύ ευχάριστο χώρο!

Συνήθη λάθη που πρέπει να αποφεύγονται στα μικρά μπαλκόνια

Πριν προχωρήσετε στις συστάσεις για τη διακόσμηση μικρών μπαλκονιών, πρέπει πρώτα να γνωρίζετε όλα όσα πρέπει να αποφεύγετε. Δώστε προσοχή στην παρακάτω λίστα με τις συμβουλές για το τι πρέπει να αποφύγετε.

Αποφύγετε τη διακόσμηση χωρίς προηγούμενο βάψιμο και καθαρισμό

Αυτή η παράλειψη είναι ένα κλασικό λάθος. Το πρώτο βήμα στη διακόσμηση είναι και πρέπει πάντα να είναι το βάψιμο. Ρίξτε μια ματιά στους τοίχους, τα κάγκελα, τις πόρτες και τα έπιπλα που πρέπει να βαφτούν για να φαίνονται σαν καινούργια.

Μετά, καθαρίστε. Βγάλτε τα πάντα από το μπαλκόνι, πετάξτε ό,τι δεν χρειάζεστε και κάντε ένα σχολαστικό καθάρισμα για να απομακρύνετε τη βρωμιά. Ξεκινήστε από το μηδέν!

Μην γεμίσετε τον χώρο

Αυτό το λάθος είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα στον κόσμο της διακόσμησης: να γεμίζετε τον χώρο με ένα πράγμα και μετά με ένα άλλο και μετά με ένα άλλο και ένα άλλο.

Πρώτα απ’ όλα, να γνωρίζετε ότι αν το μπαλκόνι σας είναι γεμάτο, θα είναι άβολο. Η απλότητα θα το κάνει ιδανικό χώρο.

Μην επιλέγετε υλικά που δεν αντέχουν στις καιρικές συνθήκες

Κάτι που δεν πρέπει να παραβλέψετε είναι η αγορά υλικών που αντέχουν στις καιρικές συνθήκες. Τα μπαλκόνια δέχονται ήλιο, βροχή, αέρα και υγρασία, οπότε χρειάζεστε ανθεκτικά υλικά.

Τα υφάσματα των μαξιλαριών ή των χαλιών, τα έπιπλα και τα διακοσμητικά πρέπει να είναι τέτοιας ποιότητας ώστε να αντέχουν στα στοιχεία της φύσης.

Συμβουλές για τη σωστή διακόσμηση στα μικρά μπαλκόνια

Αν θέλετε να έχετε ένα μικρό μπαλκόνι που να είναι άνετο και ευχάριστο, ακολουθήστε αυτές τις δέκα συμβουλές. Μην τις χάσετε!

1. Συμπεριλάβετε φυτά στο μικρό σας μπαλκόνι

Φανταστείτε ένα μπαλκόνι χωρίς φυτά. Είναι αδύνατο! Ακόμη και αν ο χώρος είναι πολύ μικρός, είναι πάντα σημαντικό να υπάρχει ένα φυτό.

Φυσικά, θα πρέπει να επιλέγετε είδη που είναι προσαρμοσμένα στις εξωτερικές συνθήκες. Επίσης, μην φυτεύετε εκείνα που μεγαλώνουν υπερβολικά. Αντ’ αυτού, επιλέξτε δείγματα όπως κάκτοι, πετούνιες, μπιγκόνιες, άγριο σκόρδο και φτέρες.

Αν σας αρέσουν τα κρεμαστά φυτά, θα τραβήξουν τα βλέμματα σε χρόνο μηδέν. Καθώς μεγαλώνουν, ο τοίχος σας θα ζωντανέψει! Τα παχύφυτα και ο κισσός είναι καλές επιλογές. Το πιο σημαντικό είναι να κάνετε την επιλογή δίνοντας προσοχή στη σκιά, τον ήλιο και τη φροντίδα που χρειάζονται.

Ένα κόλπο που δεν αποτυγχάνει ποτέ είναι να εγκαταστήσετε μια κάθετη γλάστρα στον τοίχο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ψηλή γλάστρα με διάφορα δοχεία, μερικά ράφια, μια κρεμαστή γλάστρα στο μέγεθος που προτιμάτε ή ένα μικρό μεταλλικό ή ξύλινο θερμοκήπιο.

Οι κάθετοι κήποι σας επιτρέπουν να εκμεταλλευτείτε το χώρο για να προσθέσετε πράσινο στο μικρό μπαλκόνι σας.

2. Τοποθετήστε καθίσματα

Ένας από τους στόχους που πρέπει να θέσετε ως προτεραιότητα στο σχέδιό σας είναι η άνεση, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε όλους τους χώρους βιώσιμους ή λειτουργικούς. Ως εκ τούτου, ένας τρόπος για να εξασφαλίσετε μια ευχάριστη διαμονή είναι με ένα ή περισσότερα καθίσματα, με προσαρμοσμένα μεγέθη, μαξιλάρια και συρτάρια ή αποθηκευτικούς χώρους.

Τα κύρια πλεονεκτήματα αυτού του τύπου επίπλων είναι η ευελιξία και η ικανότητά τους να προσαρμόζονται πλήρως στον χώρο που διαθέτετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να έχετε έναν μικρό καναπέ και να προσθέσετε μερικά συρτάρια στο κάτω μέρος.

3. Δοκιμάστε έπιπλα κήπου για μικρά μπαλκόνια

Ένας άλλος πόρος που θα σας ταίριαζε πολύ καλά είναι η εισαγωγή επίπλων κήπου: ένα μικρό τραπέζι, μια κρεμαστή πολυθρόνα, ένας πάγκος σε σχήμα L, ένα σκαμπό ή μια πολυθρόνα. Θυμηθείτε να αναλύσετε τον διαθέσιμο χώρο, ώστε όλα να χωρέσουν.

Υπό αυτή την έννοια, φυσικά, μπορείτε να έχετε δύο δωμάτια στον ίδιο χώρο. Το μυστικό είναι να αγοράζετε έπιπλα για μικρά μπαλκόνια που είναι ελαφριά και πτυσσόμενα.

4. Προσθέστε διακοσμητικές λεπτομέρειες σε μικρά μπαλκόνια

Αναμφίβολα, οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συνιστούν κεριά, βάζα, ταπισερί, καλάθια, θαλάσσιες άγκυρες και εικόνες με μηνύματα ως διακοσμητικά κομμάτια για να δώσετε αυτή τη μοναδική πινελιά.

Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε τις ομπρέλες και τις τέντες, οι οποίες είναι πολύ χρήσιμες για να σας προστατεύουν από τον ήλιο κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής και ανοιξιάτικης περιόδου, ενώ παράλληλα σας προσφέρουν περισσότερη ιδιωτικότητα. Πριν από την αγορά τους, μετρήστε την περιοχή, ώστε να είστε πιο ακριβείς.

5. Καλύψτε έναν τοίχο με ξύλο

Για να δώσετε περισσότερη αυθεντικότητα και μια πιο οικεία εμφάνιση, σκεφτείτε να καλύψετε έναν από τους τοίχους με ξύλο, κατά προτίμηση στο πίσω μέρος. Μπορεί να είναι φυσικό, μαόνι ή ακόμα και μαύρο.

Το καλύτερο είναι να προσθέσετε στη συνέχεια ένα ντουλάπι βαμμένο στο ίδιο χρώμα. Λάβετε υπόψη σας ότι θα μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε πράγματα και άλλα διακοσμητικά αντικείμενα μέσα ή γύρω από αυτό.

6. Χρησιμοποιήστε το κιγκλίδωμα προς όφελός σας

Συχνά, το κιγκλίδωμα είναι ακριβώς αυτό. Όμως, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να κρεμάτε γλάστρες και πτυσσόμενα τραπέζια που έχουν σχεδιαστεί για να εξοικονομείτε χώρο για γεύμα ή τσάι!

7. Στοχεύστε στην ιδιωτικότητα

Αν υπάρχει ένα πράγμα που λείπει από τα περισσότερα μπαλκόνια, αυτό είναι η ιδιωτικότητα. Μια πρακτική λύση είναι να καταφύγετε σε κουρτίνες ή έναν ψεύτικο φράχτη με μπαστούνια μπαμπού.

Με αυτά μπορείτε να διατηρήσετε το φυσικό φωτισμό, αλλά θα κρατήσετε μακριά τους περίεργους. Τι λέτε;

Υπάρχει τρόπος να κλείσετε μόνιμα ένα μπαλκόνι, ο οποίος προϋποθέτει την επένδυση περισσότερων χρημάτων στον επανασχεδιασμό. Κατά συνέπεια, πρέπει να λάβετε υπόψη σας διάφορες πτυχές:

 • Σε ποιον όροφο βρίσκεται το διαμέρισμα.
 • Τους γείτονες γύρω σας.
 • Εάν έχετε παιδιά ή παιδιά που έρχονται να σας επισκεφθούν.

8. Μεταμορφώστε το δάπεδο του μικρού σας μπαλκονιού

Αν έχετε μεγάλο budget για να διακοσμήσετε το μπαλκόνι σας, μια πολύ καλή επιλογή είναι τα ξύλινα πλακάκια. Η τοποθέτησή τους είναι πολύ απλή.

Υπάρχουν ακόμη και εκείνοι που αποφασίζουν να αφήσουν στην άκρη ένα κομμάτι του μπαλκονιού -ή ολόκληρο- για να τοποθετήσουν τεχνητό γρασίδι με λευκές πέτρες γύρω του.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο ωραίο φαίνεται! Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Το καλοκαίρι συγκρατεί τη θερμότητα, ενώ το χειμώνα δεν απορροφά υπερβολική υγρασία.

9. Επαναχρησιμοποιήστε παλιά πράγματα και βάλτε τα στο μπαλκόνι σας

Αυτό το κουτί που ετοιμάζεστε να πετάξετε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τραπέζι. Το έχετε σκεφτεί ποτέ αυτό;

Ήρθε η ώρα να κάνετε ανακύκλωση. Κάντε μια καταγραφή των κομματιών που δεν χρησιμοποιείτε πλέον ή που είχατε σχεδιάσει να πετάξετε και επιλέξτε μερικά για το μπαλκόνι σας.

Νομίζουμε ότι μπορεί να σας αρέσει να διαβάσετε: 5 ιδέες για όμορφα ανακυκλωμένα έπιπλα

10. Προσθέστε κάποιο ιδιαίτερο φωτισμό

Τα μπαλκόνια δεν είναι μόνο για την ημέρα. Έχετε κατά νου ότι ο σωστός φωτισμός είναι απαραίτητος για να απολαύσετε μια ξεχωριστή βραδιά.

Δεν εννοούμε να εγκαταστήσετε προβολείς που το φωτίζουν υπερβολικά. Αντίθετα, το θέμα είναι να βρείτε την τέλεια ισορροπία που ταιριάζει με το στυλ του χώρου σας.

Τοποθετήστε τα φώτα σε κατάλληλη θέση, ώστε να μην βρέχονται από τη βροχή και να μην εμποδίζουν τη θέα των καλεσμένων σας. Δοκιμάστε λευκές ή πολύχρωμες γιρλάντες από λαμπτήρες. Μπορείτε να τις κρεμάσετε από τον τοίχο, το ταβάνι ή ακόμα και από τα κάγκελα.

Balcón pequeño decorado.
Η επιλογή των επίπλων για ένα μικρό μπαλκόνι πρέπει να γίνεται συνειδητά για να μην γεμίζει ο χώρος.

Ιδέες για να αξιοποιήσετε τα μικρά μπαλκόνια

Όλοι λαχταρούν να έχουν το μπαλκόνι των ονείρων τους – ένα μπαλκόνι που όχι μόνο φαίνεται όμορφο, αλλά αποτελεί το τέλειο σκηνικό για να το μοιραστείτε με τους φίλους και την οικογένεια.

Ακολουθούν μερικές ακόμα ιδέες:

 • Επιλέξτε μια πτυσσόμενη απλώστρα για να μπορείτε να την κατεβάσετε και να μην ενοχλεί τη διακόσμησή σας. Αυτές που βγαίνουν από το κάγκελο προς τα έξω μπορούν να σας βοηθήσουν.
 • Προμηθευτείτε μια ντουλάπα ή ένα μπαούλο για να αποθηκεύετε εκείνα τα πράγματα που δεν χωράνε μέσα στο διαμέρισμα. Δημιουργήστε έναν διακριτικό χώρο για αυτά.
 • Ορίστε μια γωνιά για τα κατοικίδιά σας, αν έχετε. Στην περίπτωση των σκύλων, συμπεριλάβετε ένα στρώμα για να ξεκουράζονται. Όταν πρόκειται για γάτες, ένα μέρος για το κουτί της άμμου και το ξύστρα τους θα είναι χρήσιμο.
 • Κρατήστε πτυσσόμενες καρέκλες και απλώστε ένα στρώμα για γιόγκα, πιλάτες ή οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα.
 • Οργανώστε βραδιές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Ο χώρος αναδεικνύεται όταν τον μοιράζεστε.

Τα μικρά μπαλκόνια μπορούν να έχουν το δικό τους στυλ

Να θυμάστε ότι ένα μίνι μπαλκόνι είναι επίσης μέρος του σπιτιού σας. Στο χέρι σας είναι να αναδείξετε την ομορφιά του, να εκμεταλλευτείτε τον χώρο και να το μετατρέψετε σε εκείνο το σημείο όπου όλοι θέλουν να βρίσκονται.

Όπως και να έχει, είτε είναι ρομαντικό, συντηρητικό, κλασικό, μινιμαλιστικό, ιαπωνικό, ρουστίκ ή ό,τι άλλο θέλετε, αξιοποιήστε το στο έπακρο και μετατρέψτε το σε έναν τρόπο έκφρασης!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Galloso M. El balcón: aprendiendo a leer la imagen. Rev Rec y Soc. 2019; 13 (2): 225-239.
 • Morant R, Martín A. El lenguaje de los balcones. Signa: Rev de la Asoc Esp de Sem. 2013; 22.
 • Roselló T. Tendencias 13/14: diseño en el sector mobiliario para exteriores. España: Universidad Politécnica de Valencia; 2015.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.