Ο χρόνος δεν θεραπεύει πάντα τις οδυνηρές πληγές

Ούτε ο χρόνος αλλά ούτε και οι διεργασίες του εγκεφάλου μας μπορούν να θεραπεύουν πάντα 100% τις πληγές. Αυτό που έχει σημασία είναι να αποδεχτούμε τι έχει συμβεί και να προχωρήσουμε μπροστά.
Ο χρόνος δεν θεραπεύει πάντα τις οδυνηρές πληγές

Τελευταία ενημέρωση: 25 Φεβρουαρίου, 2019

Μερικές φορές ο χρόνος μπορεί να θεραπεύει και να επουλώνει οδυνηρές πληγές, βοηθώντας σας να αφήσετε στην άκρη τον πόνο και να δείτε τα πράγματα από διαφορετική πλευρά. Αλλά να θυμάστε ότι καμία από τις τραυματικές εμπειρίες σας δεν θα εξαφανιστούν για πάντα. Απλώς θα μπορείτε να τις θυμάστε χωρίς να πονάτε τόσο πολύ.

Μπορεί να ακούτε συνέχεια τη φράση “ο χρόνος θεραπεύει όλες τις πληγές” και αυτό είναι θεραπευτικό καθώς μαθαίνετε από τα αρνητικά πράγματα που έχετε βιώσει.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Το μυαλό σας ποτέ δεν ξεχνάει και σίγουρα δεν αποτελούν όλες οι επώδυνες εμπειρίες σας κάποιο μάθημα. Ο χρόνος δεν θεραπεύει πάντα τις οδυνηρές πληγές.

Στην πραγματικότητα, αντί να σας διδάξουν ορισμένα πράγματα, η απώλεια και άλλες επώδυνες εμπειρίες μπορεί να σας κάνουν απλά να αποδεχτείτε ορισμένα γεγονότα. 

Δεν έχετε άλλη επιλογή παρά να αποδεχτείτε ότι “το τίποτα είναι για πάντα”. Αυτό που θεωρείτε αλήθεια σήμερα, αύριο μπορεί να είναι μια δύσκολη και αβέβαιη επιλογή.

Σας προσκαλούμε να σκεφτείτε λίγο αυτά τα θέματα.

Οι οδυνηρές πληγές που σας έχει αφήσει η ζωή

Όταν χάνουμε κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο, όταν βιώνουμε κάποια συναισθηματική κατάρρευση, όταν τερματίζουμε κάποια φιλία, έχουμε προδοθεί ή αποτύχαμε σε κάτι που θέλαμε πολύ… όλα αυτά είναι γεγονότα της ζωής που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Συνήθως διαβάζετε ή ακούτε φράσεις όπως αυτή: “για να κατανοήσεις τη ζωή, πρέπει να πονέσεις”. Αυτό δεν είναι απαραίτητα αληθές. Τέτοιες διαδικασίες εκμάθησης συμβαίνουν με διάφορους τρόπους και οι ευτυχισμένες στιγμές μπορούν επίσης να αποτελέσουν εξαιρετικά μαθήματα που θα σας βοηθήσουν να προχωρήσετε μπροστά.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε επίσης: Πώς να θεραπεύσετε τις συναισθηματικές πληγές;

Εξίσου συχνά τραυματικά γεγονότα και οδυνηρές πληγές σας “παγιδεύουν”. Αποφεύγετε να προχωρήσετε μπροστά επειδή πονάτε τόσο πολύ. Τι μπορείτε να κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις; Ποιες στρατηγικές θα πρέπει να ακολουθήσετε όταν ο πόνος αρχίζει να σας καταλαμβάνει;

Ο χρόνος δεν θεραπεύει πάντα τις οδυνηρές πληγές

Μάθετε να ζείτε με το κενό

Δεν υπάρχει καμία μαγική φόρμουλα για να ανταπεξέλθετε σε αυτές τις καταστάσεις που εμφανίζονται σε κάποιο στάδιο της ζωής σας. Δεν υπάρχουν χάπια για να θεραπεύσετε τις πληγές ή να σβήσετε τον πόνο και καμία μηχανή του χρόνου για να μπορέσετε να αποφύγετε ορισμένα γεγονότα.

  • Οι πληγές, είτε σας αρέσει είτε όχι πάντα θα είναι εκεί. Ο χρόνος δεν είναι ο τέλειος αρχιτέκτονας που μπορεί να τις κάνει να εξαφανιστούν αλλά θα σας βοηθήσει να τις θεραπεύσετε και να μην πονάτε τόσο πολύ όσο στην αρχή. Θα είστε σε θέση να συνυπάρξετε με αυτό τον πόνο. Διαβάστε περισσότερα για την έννοια του ψυχολογικού τραύματος στο άρθρο του Crossley, M. L.
  • Πολλοί άνθρωποι έχουν μάθει να ζουν με το κενό: η απουσία ενός αγαπημένου προσώπου, η ουλή μιας κακής απόφασης, μια χαμένη αγάπη.
  • Αυτό που έχει σημασία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να μην καταφέρει ο πόνος να σας αιχμαλωτίσει. Δεν πρέπει να παραμένετε άπραγοι αλλά να πολεμάτε. Μην λέτε πράγματα όπως: “Μετά από αυτό, η ζωή δεν έχει καμία αξία” ή “Δεν θα είμαι ποτέ ξανά ευτυχισμένη“.
Δείτε επίσης: “Η αδελφή μας δεν είναι απλώς φίλη, είναι το μισό της καρδιάς μας

Το μυστικό είναι η αποδοχή. Ό,τι έγινε, έγινε και δεν αλλάζει. Η μοναδική επιλογή σας είναι να αποδεχτείτε τον εαυτό σας και αυτό που έχει συμβεί.

Η αγάπη για τον εαυτό μας

Η ζωή ανά διαστήματα μας σπρώχνει σε κύματα που μπορεί να είναι κρύα και ανούσια. Πώς μπορεί να πήρε μακριά σας το πρόσωπο που αγαπούσατε περισσότερο; Γιατί αυτό να συμβεί σε σας; Αν είστε καλός άνθρωπος γιατί να παλεύετε εσείς για το καλύτερο όλων;

Μερικές φορές, σας γίνετε έμμονη ιδέα να βρείτε το λόγο που συνέβη σε εσάς και αντί να θεραπεύσετε τις οδυνηρές πληγές σας, επιδεινώνετε κι άλλο την κατάστασή τους. Δεν πρέπει να το κάνετε αυτό.

οδυνηρές πληγές και χρόνος

Όταν αντιμετωπίζετε κάποια οδυνηρή κατάσταση, είναι εύκολο να ξεχάσετε κάτι σημαντικό: να φροντίζετε τον εαυτό σας και να τον αγαπάτε.

Όταν βρίσκεστε αντιμέτωποι με τα οδυνηρά χτυπήματα της ζωής δεν υπάρχει τίποτα πιο θεραπευτικό από το να επανασυνδεθείτε με τον εαυτό σας, να δείτε τα γεγονότα ως έχουν και να θυμηθείτε ότι αξίζετε να είστε και πάλι ευτυχισμένοι.

  • Αν έχετε χάσει κάποιον, να θυμάστε ότι πρέπει να συνεχίσετε να χαμογελάτε για αυτό το άτομο που θα ζει πάντα μέσα στην καρδιά και τις αναμνήσεις σας.
  • Αν κάποιος σας έχει πληγώσει, μην θρέφετε τον πόνο σας. Έτσι, απλά ενισχύετε τη φθορά που έχουν επιφέρει. Αποδεχτείτε τα γεγονότα και έπειτα είστε ελεύθεροι να φύγετε. Απομακρυνθείτε από τη σκιά σας και σηκωθείτε πάλι από τις στάχτες σας.

Μια πληγωμένη ψυχή δεν μπορεί να θεραπευτεί ολοκληρωτικά. Οι πληγές πάντα θα παραμένουν αλλά η καρδιά σας θα συνεχίσει να χτυπά.

Αφήστε τον εαυτό σας να είναι και πάλι ευτυχισμένος. Αποδεχτείτε τη ζωή που σας αξίζει.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.