Ελεύθερη και ευτυχισμένη, γίνεται; Σαφώς και γίνεται!

Μερικές φορές η συναισθηματική πίεση που ασκείται στα άτομα που δεν έχουν σχέση είναι τόσο μεγάλη, που ξεχνάμε ότι το να είσαι ελεύθερος έχει και αυτό τα καλά του!
Ελεύθερη και ευτυχισμένη, γίνεται; Σαφώς και γίνεται!

Τελευταία ενημέρωση: 13 Ιανουαρίου, 2019

Βεβαίως και γίνεται να είσαι ελεύθερη και ευτυχισμένη, παρόλο που αρκετοί νομίζουν ότι ευτυχία σημαίνει να έχεις σχέση. Σε διαβεβαιώνουμε ότι η ελεύθερη ζωή έχει πολλά καλά και μπορείς να είσαι ευτυχισμένη χωρίς σύντροφο. Ας τα θυμηθούμε.

Τα καλά του να είσαι ελεύθερη

Σίγουρα ξέρεις κάποια ελεύθερη που ψάχνει απεγνωσμένα ταίρι. Νομίζει ότι είναι δαχτυλοδειχτούμενη εάν δεν έχει σύντροφο, ότι έχει κάποιο κενό και δεν θα νιώσει ποτέ ολοκληρωμένη εάν δεν έχει κάποιον δίπλα της κάθε μέρα να της κρατάει το χέρι.

Στην πραγματικότητα είναι πολύ επικίνδυνο να συνδέουμε την ευτυχία αποκλειστικά και μόνο με μια σχέση. Ορισμένοι δυστυχώς δεν γνωρίζουμε πώς να νιώθουμε άνετα με τον εαυτό μας και μόνο, να διατηρούμε τις ισορροπιές μας, ακόμα και να απολαμβάνουμε τις εμπειρίες και την προσωπική ανάπτυξη που μπορούμε να βιώσουμε μόνο όταν είμαστε ελεύθεροι. 

Φυσικά και το να έχουμε κάποιον που θεωρούμε το άλλο μας μισό μας κάνει χαρούμενους και μας δίνει μια κάποια αίσθηση ισορροπίας στη ζωή, αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα: Για να μπορέσετε να έχετε μια πραγματικά υγιή σχέση και να είστε ευτυχισμένοι, πρέπει να μάθετε πρώτα να αγαπάτε τον εαυτό σας.

Χρειάζεται εσωτερική ισορροπία και ωριμότητα για να χτίσουμε μια ουσιαστική σχέση με κάποιον, από αυτές που έχουν πραγματικό συναίσθημα, αλληλοσεβασμό αλλά και αυτοσεβασμό. Ας δούμε όμως πώς μπορούμε να ευχαριστηθούμε και να εκμεταλλευτούμε την ελεύθερη ζωή κάνοντάς την ευτυχισμένη.

  1. Άκου τον εαυτό σου, γνώρισέ τον καλύτερα.

ελεύθερη και ευτυχισμένη

Όταν είσαι ελεύθερη έχεις χρόνο για τον εαυτό σου. Έτσι μαθαίνεις να ακούς καλύτερα και συχνότερα τις ανάγκες σου. Αφιέρωσε αυτόν τον χρόνο στην ενδοσκόπηση, με σκοπό να μάθεις καλύτερα τις ανάγκες σου, να εντοπίσεις τι σου αρέσει και τι δεν σου αρέσει πραγματικά και να βρεις τι θέλεις περισσότερο. Μερικές φορές, όταν έχουμε σχέση, περνούμε πολύ περισσότερο χρόνο με τις ανάγκες του άλλου στο μυαλό μας αντί για τις δικές μας. Βάζουμε τον εαυτό μας σε δεύτερη μοίρα, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει αυτή η κατάσταση εάν δεν αλλάξει γρήγορα.

Από την άλλη, όταν είσαι ελεύθερη έχεις άφθονο χρόνο για τον εαυτό σου. Γίνε λίγο εγωίστρια, σκέψου το καλό σου! Φρόντισε τον εαυτό σου, άκου τις ανάγκες σου, βρες την ισορροπία σου μέσα στην ελεύθερη ζωή. Μάθε να ακούς τον εαυτό σου και αγάπησέ τον!

 

 

2. Χρόνος για τον εαυτό σου, χρόνος για προσωπική ανάπτυξη.

ελεύθερη και ευτυχισμένη

Ορισμένες σχέσεις τελειώνουν πολύ άσχημα και μας αφήνουν με τραύματα που κάνουν πολύ κακό στην αισιοδοξία και την αυτοεκτίμησή μας. Τουλάχιστον έχεις πλέον χρόνο να γνωρίσεις τον εαυτό σου, να γίνεις αυτό που πάντα ήθελες να είσαι, να φροντίσεις τις πληγές σου και να επαναπροσδιορίσεις τη ζωή σου και τους στόχους σου.

Σκέψου την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, αυτή που πάντα ήθελες να γίνεις. Σκέψου το ιδανικό άτομο για εσένα και θέσε τα όρια σου σε μια σχέση. Σκέψου όλα αυτά και αφιέρωσε χρόνο στη ζωή σου. Μάθε να αγαπάς τον εαυτό σου και κατάλαβε επιτέλους ότι είσαι ο πιο υπέροχος άνθρωπος στον κόσμο και ότι η ελεύθερη ζωή σε κάνει και ευτυχισμένη.

3. Χρόνος για τους φίλους και τις ασχολίες σου

ελεύθερη και ευτυχισμένη

Λίγα πράγματα στη ζωή είναι τόσο ικανοποιητικά όσο το να έχεις χρόνο να κάνεις όσα αγαπάς. Προτιμάς τη ζωγραφική; Θέλεις να μάθεις μια καινούργια γλώσσα; Να κάνεις μαθήματα; Τώρα είναι η ευκαιρία σου να κάνεις όσα αγαπάς και να ευχαριστηθείς την ελευθερία σου. Μερικές φορές, όταν έχουμε σχέση σταματάμε να κάνουμε όσα μας αρέσουν επειδή αφιερώνουμε υπερβολικά πολύ χρόνο στον σύντροφό μας.

Τώρα που είσαι ελεύθερη μπορείς να κάνεις όλα όσα θέλεις χωρίς να δίνεις λογαριασμό σε κανέναν. Μπορείς να δραπετεύσεις, κάνοντας ένα ταξιδάκι με φίλες ή ακόμα και μόνη σου κάπου που πάντα ήθελες. Δεν είναι κακό να είσαι ελεύθερη, αφού είσαι πάντα το πιο σημαντικό άτομο στον κόσμο για εσένα. Διασκέδασε, συναντήσου με τους φίλους σου, την οικογένειά σου, δώσε χρόνο στο κατοικίδιό σου… και στον εαυτό σου και την ελευθερία σου.

 

 

4. Χρόνος για να νιώσεις ολοκληρωμένη

ελεύθερη και ευτυχισμένη

Μερικοί νομίζουν ότι πάνω από όλα στη ζωή είναι το να βρουν το άλλο τους μισό. Εάν αυτή η ιδέα μας γίνει εμμονή, αρχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας λες και δεν είμαστε ολοκληρωμένες. Από εδώ και πέρα πρέπει να αρχίσεις να νιώθεις ολοκληρωμένος, ευτυχισμένος άνθρωπος. Εάν διασκεδάζεις, θα εμφανιστεί αργά ή γρήγορα το κατάλληλο ταίρι, δηλαδή αυτόν που του αξίζεις, που θα σε αγαπήσει ακριβώς για αυτό που είσαι και με τον οποίον θα είσαι πραγματικά ευτυχισμένη.

Δεν χρειάζεται να είναι “το άλλο σου μισό”, επειδή είσαι ήδη ολοκληρωμένη. Δύο άτομα αρκεί να είναι συμβατά σε χαρακτήρα, ενδιαφέροντα, αξίες και αδυναμίες για να κάνουν μια σταθερή και ευτυχισμένη σχέση. Μέχρι τότε, να θυμάσαι ότι είσαι μονίμως ολοκληρωμένη και γεμάτη αυτοεκτίμηση, αξιόλογη προσωπικότητα, αισθήματα και ομορφιά

Ελεύθερη και ευτυχισμένη χωρίς την ανάγκη “συναισθηματικής πατερίτσας”

Να χαμογελάς όταν βλέπεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη και να θυμάσαι ότι η ευτυχία σου είναι πάντα σημαντική, είτε είσαι ελεύθερη είτε έχεις σχέση. Μάθε να αγαπάς τον εαυτό σου, να τρέφεις την αυτοεκτίμησή σου και μην σκεφτείς ούτε λεπτό ότι χρειάζεται να έχεις σύντροφο για να είσαι ευτυχισμένη. Μερικές φορές οι σχέσεις μας καταλήγουν τοξικές και καταστρεπτικές για την συναισθηματική μας ισορροπία.

Αυτό που πρέπει να διδάξεις στον εαυτό σου είναι να ευχαριστιέσαι την ανεξαρτησία σου χωρίς να αποκλείεις το ενδεχόμενο να γνωρίσεις κάποιον. Ο έρωτας πάντα αξίζει τον κόπο, αλλά δεν αξίζει να παραμελείς την ίδια την καρδιά σου. 

 


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.