Τι είναι το Cymbalta και για ποιους σκοπούς χρησιμοποιείται;

Το Cymbalta είναι ένα φάρμακο που περιέχει ντουλοξετίνη ως δραστικό συστατικό. Είναι αντικαταθλιπτικό και έχει θετικές επιδράσεις στις νευροπάθειες.
Τι είναι το Cymbalta και για ποιους σκοπούς χρησιμοποιείται;
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 28 Απριλίου, 2023

Το Cymbalta είναι ένα φάρμακο που περιέχει ντουλοξετίνη ως δραστικό συστατικό. Είναι ένα φάρμακο που δρα αναστέλλοντας την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης και της νοραδρεναλίνης.

Η ντουλοξετίνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενειών όπως η μείζονα κατάθλιψη, η ακράτεια ούρων και ο νευροπαθητικός πόνος. Ωστόσο, μακράν η κύρια εφαρμογή της είναι στον τομέα της ψυχιατρικής.

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται το Cymbalta;

Η ντουλοξετίνη χρησιμοποιείται σε ενήλικες για τη θεραπεία των ακόλουθων καταστάσεων:

Ο νευροπαθητικός πόνος είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται ξαφνικά όταν υπάρχει βλάβη στα νεύρα που μεταφέρουν πληροφορίες από την περιφέρεια του σώματος στον εγκέφαλο. Η περιφερική νευροπάθεια είναι ένας τραυματισμός που επηρεάζει τους νευρώνες εκτός του νωτιαίου μυελού.

Η ντουλοξετίνη συνταγογραφείται επίσης για τη θεραπεία του πόνου που εμφανίζεται όταν υπάρχει νευρική βλάβη σε διαβητικούς ασθενείς. Ο πόνος σε αυτή την ομάδα ασθενών ονομάζεται διαβητική νευροπάθεια.

Μια άλλη εφαρμογή αυτού του φαρμάκου είναι η θεραπεία ατόμων με κατάθλιψη ή άγχος. Η επίδραση της ντουλοξετίνης παρουσιάζεται μετά από 2 εβδομάδες. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν έως και 4 εβδομάδες προτού παρατηρηθούν βελτιώσεις.

Diabetic neuropathy.
Ένα άτομο που πάσχει από διαβητική νευροπάθεια.

Ποιες προφυλάξεις πρέπει να λάβετε προτού πάρετε το Cymbalta;

Το Cymbalta αντενδείκνυται εάν είστε αλλεργικός στη δραστική του ουσία ή σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του. Επιπλέον, δεν πρέπει να παίρνετε τη ντουλοξετίνη στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Σοβαρή νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια
 • Εάν έχετε λάβει άλλο φάρμακο με παρόμοια δράση τις τελευταίες δύο εβδομάδες ή εάν βρίσκεστε υπό θεραπεία με σιπροφλοξασίνη, ένα αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται ευρέως για όλους τους τύπους λοιμώξεων
 • Σε συνδυασμό με βαλσαμόχορτο, που χρησιμοποιείται συχνά ως φυσικό αντικαταθλιπτικό βοηθητικό
 • Σε διπολικές διαταραχές

Όταν αρχίσετε να παίρνετε το Cymbalta μπορεί να παρουσιάσετε κάποια επιδείνωση της κατάθλιψης ή του άγχους. Είναι απαραίτητο ο γιατρός να σας προειδοποιήσει για αυτή την αρχική μείωση των επιδράσεων, ώστε να μην ανησυχείτε.

Πώς να το πάρετε;

Το Cymbalta (ντουλοξετίνη) είναι ένα φάρμακο που λαμβάνετε από το στόμα. Τα τρόφιμα δεν επηρεάζουν τη δράση του, οπότε μπορεί να λαμβάνεται με τα γεύματα ή ξεχωριστά από αυτά. Ωστόσο, θα πρέπει να δίνεται προσοχή στην αποφυγή του αλκοόλ κατά τη λήψη αυτού του φαρμάκου.

Ο γιατρός θα είναι αυτός που θα προσαρμόσει τις δόσεις της ντουλοξετίνης ανάλογα με την παθολογία που πρόκειται να αντιμετωπιστεί. Σε γενικές γραμμές, έχει ως εξής:

 • Κατάθλιψη και διαβητικός νευροπαθητικός πόνος: Η συνιστώμενη δόση είναι 60 χιλιοστόγραμμα την ημέρα.
 • Γενικευμένο άγχος: Χρησιμοποιείται αρχική δόση 30 χιλιοστογραμμάρια την ημέρα, η οποία αυξάνεται σε 60 χιλιοστογραμμάρια την ημέρα μετά την παρέλευση ορισμένου χρόνου.

Εάν για οποιονδήποτε λόγο η δόση της ντουλοξετίνης είναι υπερβολική, θα παρουσιαστούν συμπτώματα όπως υπνηλία, σεροτονινεργικό σύνδρομο, σπασμοί και αύξηση του καρδιακού ρυθμού.

Δεν συνιστάται η ξαφνική διακοπή της θεραπείας με Cymbalta, καθώς ενδέχεται να εμφανιστούν ορισμένα συμπτώματα που συνδέονται με ένα είδος στέρησης. Τα σημάδια της ταχείας διακοπής περιλαμβάνουν ζάλη, διαταραχές του ύπνου, ναυτία και έμετο.

Τα αντικαταθλιπτικά δεν πρέπει να διακόπτονται απότομα, καθώς μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα στέρησης.

Πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες

Οι περισσότεροι άνθρωποι που λαμβάνουν ντουλοξετίνη εμφανίζουν κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες. Αυτές είναι γενικά ήπιες έως μέτριες και υποχωρούν μετά από μερικές εβδομάδες.

Ορισμένες από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που μπορεί να εμφανίσουν οι ασθενείς που λαμβάνουν Cymbalta περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, υπνηλία, ναυτία και ξηροστομία. Από την άλλη πλευρά, κάποιες που είναι πιο συχνές:

 • Απώλεια της όρεξης
 • Δυσκολία στον ύπνο, ταραχή και εφιάλτες
 • Μεταβολές στην όραση
 • Αύξηση της αρτηριακής πίεσης
 • Μυϊκός πόνος και σπασμοί

Κατά την έναρξη της θεραπείας με Cymbalta και έως ότου ο οργανισμός αφομοιώσει τις καταλληλότερες θεραπευτικές δόσεις, μπορεί να εκδηλωθούν και άλλα λιγότερο συχνά συμπτώματα, μεταξύ των οποίων είναι σκέψεις αυτοκτονίας, ίλιγγος και πόνος στα αυτιά, σπασμοί στο λαιμό και ρινική αιμορραγία.

Σε γυναίκες που είναι ακόμη γόνιμες, μπορεί να εμφανιστεί μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία. Αυτό δεν είναι σοβαρό, αλλά ο επαγγελματίας υγείας θα πρέπει να προειδοποιεί τους ασθενείς εκ των προτέρων, ώστε να μην υπάρχει ανησυχία και απότομη διακοπή της ντουλοξετίνης.

Το Cymbalta χρησιμοποιείται για την κατάθλιψη

Το Cymbalta έχει πολλές εφαρμογές, χάρη στο κύριο συστατικό του, τη ντουλοξετίνη. Ωστόσο, η βασική του χρήση είναι στις καταθλιπτικές διαταραχές. Καθώς πρόκειται για ένα φάρμακο με ψυχιατρική παρέμβαση, πρέπει πάντα να συνταγογραφείται από ειδικό υγείας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Ballard, R. R. (2015). Duloxetine (Cymbalta). In Helping Parents and Teachers Understand Medications for Behavioral and Emotional Problems. https://doi.org/10.1176/appi.books.9781615370283.md24

 • Duloxetine (Cymbalta) for diabetic neuropathic pain. (2005). Medical Letter on Drugs and Therapeutics.

 • Cobb, C., & Crichlow, R. (2005). Duloxetine (Cymbalta) for treatment of major depressive disorder. American Family Physician.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.