Η χρυσή ηλικία: ανακαλύπτοντας την εσωτερική ισορροπία και γαλήνη

Για να είστε ευτυχισμένοι και να μπορείτε να προσφέρετε την ευτυχία θα πρέπει πρώτα να βρείτε την εσωτερική σας ισορροπία. Θα πρέπει να φτάσετε σε μια κατάσταση όπου θα αφήνετε τις κριτικές των άλλων να περνούν απαρατήρητες και θα επικεντρώνεστε στο δικό σας, προσωπικό εμπλουτισμό.
Η χρυσή ηλικία: ανακαλύπτοντας την εσωτερική ισορροπία και γαλήνη
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Όλοι πρέπει να φτάνουμε σε αυτό το στάδιο κάποια στιγμή, στην ηλικία που θα έχουμε βρει επιτέλους την εσωτερική μας ισορροπία. Σε αυτό το στάδιο, σ’αυτή τη χρυσή ηλικία δεν μπορεί να σας επηρεάσουν κριτικές ή επιβλαβή και αρνητικά σχόλια.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η κριτική και οι εσφαλμένες δηλώσεις πάντα μας επηρεάζουν όταν προέρχονται από τους ανθρώπους που είναι κοντά μας, από ανθρώπους που είναι σημαντικοί για μας. Γι’ αυτό το λόγο δεν είναι πάντα εύκολο να λέμε: “ό,τι και να λένε ή ό,τι και να σκέφτονται οι άλλοι για μένα δεν με πληγώνει”.

Η κριτική θα μπορεί να σας επηρεάζει όσο της το επιτρέπετε εσείς. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να βρείτε την ωριμότητα και την εσωτερική ισορροπία που είναι απαραίτητα για να μπορέσετε να προχωρήσετε γαλήνια και με καθαρή καρδιά. Δεν λέμε ότι θα πρέπει να φτάσετε σε μια συγκεκριμένη ηλικία για να δώσετε προτεραιότητα στον εαυτό σας.

Αναφερόμαστε στην πνευματική χρυσή ηλικία – όχι στη σωματική. Είναι μια συγκεκριμένη στιγμή όπου θα βρείτε την ισορροπία και θα αφήσετε πολλά πράγματα πίσω σας. Αυτό σημαίνει ότι έχετε μάθει από τις εμπειρίες σας και είστε σε θέση να απενεργοποιείτε οτιδήποτε αρνητικό.

Σας προτείνουμε να πάρετε το χρόνο σας και να το σκεφτείτε.

 

Δείτε και αυτό: 9 συμβουλές για να αποδεχτείτε τη μοναξιά

 

Η χρυσή ηλικία δεν έρχεται με την πάροδο του χρόνου αλλά με την εσωτερική γαλήνη

Η εσωτερική γαλήνη δεν έρχεται στα 30, στα 40 ή ακόμη και στα 60. Η χρυσή ηλικία έρχεται όταν τελικά κάνετε ένα βήμα μπροστά εκτιμώντας αυτό που είστε, δίνοντας προσοχή στην προσωπική σας ευεξία κατανοώντας ότι αν δεν είστε εσείς ευτυχισμένοι δεν θα μπορείτε να κάνετε και τους άλλους ευτυχισμένους.

χρυσή ηλικία, γαλήνη
 • Αυτή είναι η καλύτερη ηλικία, όχι μερικά χρόνια πριν αλλά ούτε και μερικά χρόνια αργότερα αλλά τώρα. Γι’ αυτό το λόγο είναι ζωτικής σημασίας να αναθεωρήσετε τις ελπίδες σας, την αυτοεκτίμησή σας και την εσωτερική σας ισορροπία. Καμία αγάπη δεν είναι τόσο σημαντική όσο η αγάπη για τον εαυτό σας.
 • Μόνο τότε θα μπορέσετε να αναπτύξετε την ανάλογη αυτοεκτίμηση, θα μπορέσετε να απομακρύνετε τους τοξικούς ανθρώπους, να απομακρυνθείτε από τις παγίδες της χειραγώγησης και από αρνητικούς ανθρώπους που σας βασανίζουν.

Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν αυτή την εσωτερική ισορροπία στα 30 τους χρόνια.

 • Άλλοι τη βρίσκουν νωρίτερα ενώ άλλοι πολύ αργότερα αλλά πάντα θα αισθάνεστε την ανάγκη να φτάσετε στο σημείο όπου τελικά θα καταλαβαίνετε ότι μπορείτε μόνοι σας να κάνετε τον εαυτό σας ευτυχισμένο και χάρη σε αυτό θα γνωρίζετε πώς να κάνετε και τους άλλους ευτυχισμένους.
 • Η χρυσή ηλικία είναι γεμάτη με γαλήνη και εσωτερική ελευθερία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καλλιεργήσετε τον εσωτερικό σας κήπο όπου κανείς δεν θα μπορεί να κόψει τα όνειρα και τις ελπίδες σας επειδή μόνο εσείς μπορείτε να αναπτύξετε την προσωπικότητά σας με ευτυχία, αισιοδοξία και μεγάλη δύναμη. Αυτό θα ενδυναμώσει την αυτοεκτίμησή σας.

Η ηλικία συνδέεται με τον τρόπο που αισθάνεστε και όχι με τα χρόνια. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να σταματήσετε να δίνετε τόση σημασία στην εξωτερική σας ομορφιά. Είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας με αυτό τον τρόπο αλλά δεν αποτελεί προτεραιότητα για να είστε ευτυχισμένοι. Μεγαλύτερη σημασία έχει να αποδεχτείτε τον εαυτό σας και την πάροδο του χρόνου.

 

Ονειρεύεστε; Όταν τα όνειρα αντικατοπτρίζουν την υγεία μας

 

Η πραγματική μου ηλικία φαίνεται στο χαμόγελό μου και η στάση μου στη ζωή φανερώνει το χρώμα των ονείρων μου

χρυσή ηλικία

Η ηλικία δεν προσδιορίζεται από τα χρόνια ή τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια σας. Η νεότητα ή ηλικία φαίνεται από την καρδιά σας και την ευτυχία που έχετε μέσα σε αυτή.

Γι’ αυτό το λόγο η καρδιά σας θα πρέπει να χτυπά παθιασμένα για οτιδήποτε σας κάνει πραγματικά χαρούμενους. Αυτή θα είναι το κριτήριο για να κάνετε αλλαγές, να αποκτήσετε την εσωτερική σας ισορροπία και τη συναισθηματική ωριμότητα που θα σας κάνουν πιο σοφούς μέρα με τη μέρα.

Θα πρέπει να υπάρχει κάποια στιγμή στον κύκλο της ζωής σας όπου τελικά θα μπορείτε να πείτε όχι στην απελπισία

Πείτε όχι στη φράση “τα παρατάω”, όχι στο να επηρεάζεστε από αυτά που λένε οι άλλοι και όχι στην κριτική σχετικά με το πώς είστε ή τη στάση σας απέναντι στη ζωή.

 • Όλοι είμαστε γεννημένοι ελεύθεροι. Έχουμε έρθει σε αυτό τον κόσμο με άδεια χέρια και θα φύγουμε με τον ίδιο τρόπο. Επομένως πάντα να θυμάστε: μεταξύ της γέννησης και του θανάτου βιώνουμε τη ζωή. Θα πρέπει να βιώσετε αυτή τη ζωή με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση.
 • Η επιθυμία σας για ζωή και εμπειρίες θα σχεδιάζουν τις γραμμές τους χαμόγελού σας και αυτή τη σπίθα μέσα στα μάτια σας. Εκεί θα παραμένουν τα θετικά σας συναισθήματα.
 • Αυτό που σκέφτονται οι άνθρωποι παραμένει στο δικό τους κόσμο. Η περιορισμένη γνώση τους δεν ανήκει σε σας αλλά ούτε και σας προσδιορίζει. Αν η κριτική προέρχεται από ανθρώπους που αγαπάτε, αντιδράστε και θέστε όρια. Μην τους αφήνετε να επιτίθενται στις αξίες σας ή στο ποιοι είστε πραγματικά.
 • Οι άνθρωποι που σας αγαπούν αληθινά, θα σας κάνουν ευτυχισμένους. Θα πρέπει πάντα να το έχετε αυτό υπόψη σας επειδή αν σας αγαπούν και σας πουν κάτι αρνητικό ή ασκήσουν αρνητική κριτική πάνω σας θα είναι επειδή δεν ξέρουν πώς να σας σεβαστούν.
χρυσή ηλικία

Και πάντα να θυμάστε ότι η καλύτερη ώρα είναι τώρα. Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να δώσετε προτεραιότητα στον εαυτό σας, να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό στον κόσμο, βαθιά μέσα από τη δική σας ευτυχία, την εσωτερική ισορροπία και τις ελπίδες που σας θρέφουν κάθε μέρα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Mesurado, B., Vidal, E. M., & Mestre, A. L. (2018). Negative emotions and behaviour: The role of regulatory emotional self-efficacy. Journal of Adolescence, 64, 62-71.
 • Jiménez, M. G., Montorio, I., & Izal, M. (2017). The association of age, sense of control, optimism, and self-esteem with emotional distress. Developmental psychology, 53(7), 1398.
 • Ghanizadeh, A., & Moafian, F. (2011). Critical thinking and emotional intelligence: investigating the relationship among EFL learners and the contribution of age and gender.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.