Δεν μου αρέσει το σώμα μου αλλά το αποδέχομαι

Σταματήστε να επιδιώκετε το αδύνατο και αρχίστε να αποδέχεστε το σώμα σας όπως ακριβώς είναι. Και τι έγινε αν δεν έχετε τις διαστάσεις μοντέλου; Το σώμα σας είναι τέλειο ακριβώς όπως είναι.
Δεν μου αρέσει το σώμα μου αλλά το αποδέχομαι
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Δεν μου αρέσει το σώμα μου! Σταματήστε να επιδιώκετε το αδύνατο και αρχίστε να αποδέχεστε το σώμα σας όπως ακριβώς είναι. Και τι έγινε αν δεν έχετε τις διαστάσεις μοντέλου; Το σώμα σας είναι τέλειο ακριβώς όπως είναι.

Δεν μου αρέσει το σώμα μου

Δεν μου αρέσει το σώμα μου! Δεν έχω τέλειο σώμα, ούτε και οι φίλοι, οι συγγενείς, οι γνωστοί μου… Ακόμα και οι άνθρωποι που μοιάζουν τέλειοι έχουν κάποιες ατέλειες.

Ζούμε σε μια κοινωνία στην οποία κάθε σώμα που προβάλλεται είναι ψεύτικο. Στην τηλεόραση, στα κοινωνικά δίκτυα, στις ειδήσεις… Νομίζουμε ότι τα σώματα αυτά είναι πραγματικά, όμως είναι εντελώς τεχνητά.

Και τι βρίσκουμε στο διαδίκτυο; Συμβουλές και εικόνες που μας ενθαρρύνουν να ακολουθήσουμε γελοία πρότυπα ομορφιάς.

Μερικές φορές μάς ενθαρρύνουν ακόμα και να έχουμε γελοίες φιλοδοξίες.

Θυμάστε όταν έλεγαν ότι η μέση υποτίθεται ότι έπρεπε να έχει εύρος όσο ένα φύλλο χαρτί Α4, ή ότι έπρεπε να μπορείτε να στερεώσετε ένα νόμισμα πάνω στις κλείδες σας;

Δεν πρόκειται για αστείο. Πολλοί άνθρωποι παίρνουν στα σοβαρά αυτού του είδους τις προκλήσεις. Πολλοί από αυτούς είναι έφηβοι που αργότερα εμφανίζουν διαταραχές όπως βουλιμία και ανορεξία.

Δεν είστε τέλειοι. Δεν μου αρέσει το σώμα μου. Και τι έγινε;

Δεν μου αρέσει το σώμα μου

Η απόκλιση από τα πρότυπα  της ομορφιάς σημαίνει ότι δεν ανήκετε σε μια ομάδα γεμάτη ανθρώπους που πιστεύουν ότι οι άλλοι έχουν εκείνο που επιθυμούν.

Προσπαθούμε να αποφύγουμε την απόρριψη από αυτούς και μερικές φορές χάνουμε τον πραγματικό εαυτό μας στη πορεία. Σκεφτείτε όλα όσα εγκαταλείπουμε για να ταιριάξουμε στα κουτάκια τους.

Όμως κοιτάξτε γύρω σας. Ποιος είναι πραγματικά τέλειος; Περιέργως, δεν βλέπετε πολύ συχνά την εικόνα που έχετε στο μυαλό σας όταν περπατάτε στους δρόμους. Μονάχα στα περιοδικά, στις φωτογραφίες, στις διαφημίσεις…

Η τελειότητα είναι πραγματικά αδύνατη.

Όταν κάποιος πάσχει από κάποια διατροφική διαταραχή, προσπαθεί να καταλάβει τι βλέπει. Όμως αυτό που βλέπει στον καθρέφτη είναι εντελώς διαφορετικό. Τελικά σταματάει να θέλει να είναι μέλος της ομάδας των τέλειων ανθρώπων και επιλέγει να γίνει μέλος μιας άλλης ομάδας: εκείνης των ατόμων που έχουν τους ίδιους στόχους.

Έτυχε ποτέ να βρεθείτε σε κάποιο φόρουμ ή κάποια ιστοσελίδα που προάγει την ανορεξία και τη βουλιμία; Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι ιστότοποι και είναι σοκαριστικό να βλέπει κανείς πόσους οπαδούς έχουν.

Εκεί βλέπετε τους ανθρώπους να αλληλοενθαρρύνονται να περάσουν ακόμα μία μέρα χωρίς να φάνε, να κάνουν εμετό και να μην αφήσουν τίποτα να μείνει στο στομάχι τους, βαδίζοντας προς βέβαιο θάνατο.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Κάθε μέρα να γίνεστε όλο και πιο ανθρώπινοι, λιγότερο τέλειοι και πιο ευτυχισμένοι.

 

Μήλο με μεζούρα

Στο μεταξύ μοιράζονται φωτογραφίες και εικόνες λεπτών διασημοτήτων. Όμως μήπως οι φωτογραφίες αυτές έχουν ρετουσαριστεί;

Σήμερα το να πιστεύετε ότι μια εικόνα δεν έχει ρετουσαριστεί είναι σαν να πιστεύετε ότι μπορείτε να εμπιστεύεστε τους πάντες.

Τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται.

Η αποδοχή φέρνει θεραπεία

Δεν μου αρέσει το σώμα μου

Δεν χρειάζεται να είστε όπως οι άλλοι. Στην πραγματικότητα, σε πολλούς κύκλους το να είναι κανείς διαφορετικός εκτιμάται. Πολλοί άνθρωποι έχουν επιτύχει ακολουθώντας ιδέες που οι άλλοι θεωρούσαν τρελές.

Καταλάβετε ότι τα ανθρώπινα όντα δεν είναι σχεδιασμένα να μην τρώνε. Μάλιστα, αν αγαπάτε τα ζώα, θα θέλατε να τα βλέπετε να υποσιτίζονται; Τι γίνεται με τα παιδιά που βλέπετε στην τηλεόραση να πεθαίνουν από πείνα; Πιστεύετε ότι είναι ευχαριστημένα με το σώμα τους;

Δεν είναι υγιή και η έλλειψη υγείας δεν είναι ομορφιά.

Το σώμα σας διαφέρει από των άλλων και αυτό δεν είναι κακό. Αυτό κάνει τα πράγματα ενδιαφέροντα. Εξάλλου, “έχει ο καθένας τα δικά του”.

Θέλετε λεπτή μέση, όμως δεν έχετε τον συγκεκριμένο σωματότυπο. Θέλετε λιγότερο πληθωρικούς γοφούς, όμως τα οστά σας δεν θα μικρύνουν αν δεν τρώτε. Όσο και αν το θέλετε, ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν και πρέπει να τα αποδεχτείτε.

Μάθετε να εστιάζετε σε ό,τι σας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους και σε ό,τι είναι πραγματικά όμορφο στο σώμα σας.

Μπορεί να μην το έχετε συνειδητοποιήσει, όμως η υπερβολική ανησυχία για απόκτηση τέλειου σώματος σας έχει κρατήσει μακριά από όσα συνήθιζαν να σας αρέσουν. Όταν η ενασχόληση με το φαγητό δεν σας είχε κάνει τόσο τυφλούς, ήσασταν πιο ευτυχισμένοι.

Τώρα δεν είστε, επειδή έχετε πάθει εμμονή με την επίτευξη του ακατόρθωτου. Καταφέρνετε να χάσετε βάρος, όμως εξακολουθείτε να έχετε οστά και ένα σώμα που δεν έχει την εμφάνιση που θα θέλατε.

Για να βγείτε από αυτόν τον φαύλο κύκλο, αποδεχτείτε το σώμα σας. Υπάρχουν πράγματα που σας αρέσουν στο σώμα σας, όμως πάνω στην εμμονή σας να έχετε την ίδια εμφάνιση με τους άλλους, τα ξεχνάτε.

Δεν σας αρέσει το σώμα σας; Δεν πειράζει, δεν είναι έγκλημα. Όμως είναι έγκλημα το να μην το αποδέχεστε.

Αγαπήστε τον εαυτό σας όπως είναι, χωρίς να συγκρίνεστε με άλλους, χωρίς να θέλετε να γίνετε κάτι που δεν είστε. Μην αφήνετε το σώμα σας να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος για τους φόβους, τις ματαιώσεις και τις ανασφάλειές σας.

Δεν φταίει το σώμα σας αν δεν το αποδέχεστε όπως είναι. Είμαστε όλοι τέλειοι μέσα στην ατέλειά μας.

 

 

 

 


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.