Δύο συνταγές για ψωμί με λίγους υδατάνθρακες

Το ψωμί δεν είναι απαραίτητο να παρασκευάζεται με αλεύρι δημητριακών. Μπορείτε να το φτιάξετε και με άλλα άλευρα, όπως αλεύρι αμυγδάλου.
Δύο συνταγές για ψωμί με λίγους υδατάνθρακες

Έχει γραφτεί από Virginia Martínez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Συνήθως συνδυάζουμε τη λέξη “ψωμί” με τους υδατάνθρακες. Είναι δυνατόν να υπάρχει ψωμί με λίγους υδατάνθρακες; Ναι, είναι. Μπορείτε πλέον να βρείτε ψωμί με λίγους υδατάνθρακες σε διάφορα καταστήματα.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσουμε δύο συνταγές για ψωμί με λίγους υδατάνθρακες. Πέραν από πολύ εύκολες είναι και απίστευτα γευστικές!

Ψωμί και υδατάνθρακες

Το κύριο συστατικό του ψωμιού είναι το αλεύρι. Αλλά τι ακριβώς είναι το αλεύρι;

Το αλεύρι είναι ένα προϊόν αλεσμένων δημητριακών, συνήθως σιταριού, αν και χρησιμοποιούνται πολύ το κριθάρι και η σίκαλη. Επίσης, υπάρχουν άλευρα ζωικής προέλευσης (οστά, ψάρια, κ.λπ.). Σε κάθε περίπτωση, ο κοινός παρονομαστής είναι το άμυλο, ένας σύνθετος υδατάνθρακας.

Διάφορα είδη ψωμιού πάνω σε ξύλο κοπής

Τα δημητριακά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και, αν και πολλές δημοφιλείς δίαιτες τους απαγορεύουν, είναι μία απαραίτητη μακροθρεπτική ουσία. Βοηθούν στην ικανοποίηση των ενεργειακών απαιτήσεων του σώματος, και αποτελούν τμήμα των ιστών του σώματος.

Γι’ αυτόν τον λόγο, από την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη των απαραίτητων μακροθρεπτικών ουσιών, το 50-55% θα πρέπει να είναι υδατάνθρακες.

Όμως, πολλοί άνθρωποι υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό. Πολλές τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα υδατανθράκων. Το αποτέλεσμα είναι να αποθηκεύεται στο σώμα υπερβολική ποσότητα υδατανθράκων υπό τη μορφή λίπους.

Αυτός είναι και ο λόγος όπου σε πολλές δίαιτες υπάρχει περιορισμός της ποσότητάς τους. Κάποιοι άνθρωποι αποφεύγουν εντελώς το ψωμί καθώς παρασκευάζεται από λευκό αλεύρι το οποίο έχει συνήθως μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων.

Επιπλέον, πρόκειται για τροφή που καταναλώνουν καθημερινά πολλοί άνθρωποι, ορισμένες φορές και πολλές φορές μέσα στην ημέρα.

Ποιες είναι όμως οι άλλες επιλογές;

Ψωμί με λίγους υδατάνθρακες

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για ψωμί που παρασκευάζεται από καρπούς και είναι πολύ γευστικό και θρεπτικό ταυτόχρονα. Το ψωμί μπορεί να παρασκευαστεί από τροφές πέραν από το παραδοσιακό αλεύρι. Ένα καλό παράδειγμα είναι το κετονικό ψωμί, το οποίο καταναλώνεται από άτομα που ακολουθούν την κετογονική διατροφή.

Σε κάθε περίπτωση, για να φτιάξετε ψωμί με λίγους υδατάνθρακες, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν άλλοι τύποι αλευριού. Οι συνταγές που θα σας δείξουμε στη συνέχεια χρησιμοποιούν αλεύρι αμυγδάλου. Έτσι, όχι μόνο θα έχετε ένα ψωμί με λιγότερους υδατάνθρακες, αλλά θα λάβετε και ένα ψωμί με περισσότερες πρωτεΐνες.

Η πρώτη συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη, τόσο γρήγορη που ο χρόνος ψησίματος είναι μονάχα λίγα λεπτά σε έναν φούρνο μικροκυμάτων! Η δεύτερη συνταγή απαιτεί ψήσιμο στο φούρνο, και έτσι το ψωμί θα έχει περισσότερη γεύση και καλύτερη υφή. Και οι δύο συνταγές είναι νόστιμες και με λίγους υδατάνθρακες!

Δοκιμάστε τις!

Πρώτη συνταγή για ψωμί με λίγους υδατάνθρακες

Δύο συνταγές για ψωμί με λίγους υδατάνθρακες

Συστατικά

 • 2 αβγά (180 γραμμ.)
 • 1 κουταλιά της σούπας μαγιά (10 γραμμ.)
 • Διάφοροι σπόροι (τσία, ηλιόσπορους, κ.λπ.)
 • 6 κουταλιές της σούπας αλεύρι αμυγδάλου (60 γραμμ.)

Παρασκευή

 • Πρώτα, χτυπήστε καλά τα αβγά.
 • Έπειτα, στο ίδιο μπολ, προσθέστε το αλεύρι αμυγδάλου, τη μαγιά, και τους σπόρους.
 • Στη συνέχεια, απλώστε τη ζύμη σε αρκετά δοχεία για φούρνο μικροκυμάτων. Το κάθε δοχείο θα πρέπει να έχει μία λεπτή στρώση ζύμης.
 • Τώρα, βάλτε απλώς το κάθε δοχείο στο φούρνο μικροκυμάτων για περίπου 2 λεπτά (ο χρόνος μπορεί να διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου μικροκυμάτων).
 • Έπειτα, ψήστε το ψωμί με λίγους υδατάνθρακες σε μια τοστιέρα για να το κάνετε ακόμη πιο νόστιμο. Απολαύστε!

Δεύτερη συνταγή για ψωμί με λίγους υδατάνθρακες

Αλεύρι αμυγδάλου σε δοχείο

Συστατικά

Παρασκευή

 • Αρχικά, αν δεν είναι λιωμένα τα αμύγδαλα, λιώστε τα μέχρι να γίνουν σκόνη.
 • Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
 • Έπειτα, ανακατέψτε τα αμύγδαλα, το ψύλλιο, τη μαγιά, και το αλάτι σε ένα μπολ.
 • Στη συνέχεια, πρoσθέστε τα ασπράδια και συνεχίστε το ανακάτεμα.
 • Προσθέστε σιγά-σιγά το ζεστό νερό.
 • Τώρα, ζυμώστε καλά τη ζύμη. Μόλις τελειώσετε το ζύμωμα, κόψετε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια (έξι περίπου). Να θυμάστε ότι η ζύμη θα φουσκώσει και έτσι δε χρειάζεται να είναι πολύ παχιά τα κομμάτια.
 • Τέλος, βάλτε τη ζύμη στο φούρνο, και ψήστε για 50 λεπτά περίπου. Σε αυτό το σημείο, αν θέλετε να δώσετε ακόμη περισσότερη γεύση, μπορείτε να βάλετε λίγους σπόρους από πάνω.
 • Το ψωμί με λίγους υδατάνθρακες είναι έτοιμο!

Σας διαβεβαιώνουμε ότι αυτό το ψωμί με λίγους υδατάνθρακες είναι νόστιμο, και ταιριάζει με όλα, σχεδόν, τα φαγητά! Μη διστάσετε να προσθέσετε μαρμελάδα, βούτυρο, ή ελαιόλαδο για ν’ απολαύσετε το ψωμί σας!


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.