Διατροφή και εγκεφαλικό: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού. Θέλετε να μάθετε περισσότερα;
Διατροφή και εγκεφαλικό: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Διατροφή και εγκεφαλικό: Υπάρχει σχέση μεταξύ τους; Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι ένα από τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με επικίνδυνα πρότυπα διατροφής. Για την πρόληψή τους, πρέπει να διασφαλίσουμε μια σταθερή παροχή βιταμινών, αντιοξειδωτικών και απαραίτητων λιπαρών οξέων.

Εάν βελτιστοποιήσουμε τη διατροφή μας, μπορούμε να καθυστερήσουμε τη γήρανση και, μαζί με αυτήν, τις ασθένειες ή προβλήματα υγείας που σχετίζονται με αυτήν. Οι καρδιαγγειακές και εγκεφαλικές παθήσεις προκαλούν χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο. Για να σας βοηθήσουμε να τα αποφύγετε, θα σας προτείνουμε τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να δώσετε έμφαση στην κανονική σας διατροφή.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και εγκεφαλικά επεισόδια

Τα λιπίδια είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή. Ωστόσο, δεν έχουν όλα την ίδια ποιότητα. Ενώ τα τρανς λιπαρά οξέα ή τα ω-6 λιπαρά οξέα έχουν φλεγμονώδη χαρακτήρα, τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στη μείωση της συστηματικής φλεγμονής.

Οι γιατροί δηλώνουν ότι η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σχετίζεται θετικά με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Molecular Sciences.

Για να ελαχιστοποιήσουμε τη συμβολή των φλεγμονωδών λιπιδίων και να μεγιστοποιήσουμε τη συμβολή των ω-3 λιπαρών οξέων, πρέπει να ακολουθήσουμε μια σειρά διατροφικών συστάσεων:

  • Μειώστε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων
  • Αυξήστε την πρόσληψη λιπαρών ψαριών, ωμών φυτικών ελαίων και ξηρών καρπών
Τραπέζι με ψάρι και αβοκάντο

Διατροφή και εγκεφαλικό: Αυξήστε την πρόσληψη σεληνίου

Το σελήνιο είναι ένα ορυκτό που βρίσκεται σε μικρές ποσότητες στο ανθρώπινο σώμα. Αυτό το θρεπτικό συστατικό έχει αντιοξειδωτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell. Για το λόγο αυτό, οι γιατροί συνδέουν την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σελήνιο με μειωμένο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτό το ορυκτό μπορεί εύκολα να βρεθεί στη φύση. Για παράδειγμα, τα ψάρια, τα οστρακοειδή και ακόμη και οι ξηροί καρποί είναι πλούσια σε σελήνιο.

Η προτεραιότητα στην πρόσληψη ψαριών σε σχέση με το κρέας είναι μια υγιεινή στρατηγική. Τα προϊόντα θαλασσινών είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, αλλά έχουν επίσης υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό και απαραίτητα λιπαρά οξέα από το κρέας.

Επιπλέον, τα ψάρια τείνουν να έχουν υψηλότερες ποσότητες ορισμένων μετάλλων που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ανάπτυξης ορισμένων θεμάτων υγείας.

Ξηροί καρποί σε ένα τραπέζι για τη βελτίωση της δίαιτας και την αποφυγή εγκεφαλικών επεισοδίων

Διατροφή και εγκεφαλικό: Τα λαχανικά

Τα τρόφιμα από το φυτικό βασίλειο είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Τόσο τα θρεπτικά συστατικά καταπολεμούν τη γήρανση όσο και την ανάπτυξη ασθενειών που σχετίζονται με αυτήν. Η κατανάλωση περισσότερων βιταμινών και αντιοξειδωτικών μειώνει τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, μεταξύ αυτών και τον θάνατο από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Θα πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Αυτός είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ωφελήσετε το σώμα σας στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ποικίλης διατροφής.

Αποφύγετε το αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι μία από τις πιο κοινωνικά αποδεκτές τοξικές ουσίες. Ωστόσο, είναι υπερβολικά παρόν στη ζωή μας και η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται στην πραγματικότητα με μειωμένη απόδοση στην καρδιαγγειακή και εγκεφαλική λειτουργία.

Η επαναλαμβανόμενη κατάποση αλκοόλ εμποδίζει τη σωστή λειτουργία των φυσιολογικών διεργασιών του σώματος και αυξάνει την πιθανότητα του εγκεφαλικού.

Για το λόγο αυτό, σας συνιστούμε να εξαλείψετε το αλκοόλ από την κανονική σας διατροφή. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό λόγω της κοινωνικής του λειτουργίας, τουλάχιστον μειώστε την ποσότητα που πίνετε. Επιπλέον, δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τα αλκοολούχα ποτά με αφρώδες νερό.

Βελτιωμένη διατροφή για την αποφυγή εγκεφαλικών επεισοδίων

Όταν επιδιώκουμε να καθυστερήσουμε τη γήρανση, με όλες τις θετικές επιπτώσεις όσον αφορά τη μείωση των ασθενειών που αυτό συνεπάγεται, πρέπει να βελτιστοποιήσουμε τη διατροφή μας. Η διατήρηση ενός ποικίλου και θερμιδικά ισορροπημένου διαιτητικού προτύπου είναι ένας καλός τρόπος για να διασφαλιστεί η καλή υγεία.

Συμπερασματικά, η αύξηση της πρόσληψης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, σεληνίου και λαχανικών στη διατροφή μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων. Τα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά είναι θετικά όταν πρόκειται για πρόληψη προβλημάτων υγείας.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να καταστείλουμε ή τουλάχιστον να μειώσουμε την πρόσληψη τοξικών ουσιών. Ένα από αυτά είναι το αλκοόλ, κοινωνικά αποδεκτό αλλά με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Εάν δεν μπορείτε να σταματήσετε εντελώς να πίνετε αλκοόλ, τουλάχιστον μειώστε την κατανάλωσή του σε συγκεκριμένες στιγμές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ueno Y., Miyamoto N., Yamashiro K., Tanaka R., Hattori N., Omega 3 polyunsaturated fatty acids and stroke burden. Int J Mol Sci, 2019. 20 (22): 5549.
  • Alim I., Caulfield JT., Chen Y., Swarup V., et al., Selenium drives a trascriptional adaptive program to block ferroptosis and treat stroke. Cell, 2019. 177 (5): 1262-1279.
  • Burgos Peláez, R., Segurola Gurrutxaga, H., & Bretón Lesmes, I. (2014). Soporte nutricional del paciente con ictus. Nutricion Hospitalaria29.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.