8 κοινά λάθη στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων

Διακόσμηση εσωτερικών χώρων: είναι τελικά δύσκολο; Μερικές φορές, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι πρέπει να αποφύγετε. Ανακαλύψτε τα πιο κοινά λάθη στην εσωτερική διακόσμηση εδώ!
8 κοινά λάθη στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων

Έχει γραφτεί από Maria Fernanda Ramirez Ramos

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Μερικές φορές, οι άνθρωποι αγοράζουν αντικείμενα για τα σπίτια τους που δεν ταιριάζουν. Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε οκτώ κοινά λάθη στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων που κάνουν οι άνθρωποι. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε να τα αποτρέψετε ή να τα διορθώσετε.

Όλοι θέλουν να έχουν ένα όμορφο σπίτι που τους κάνει να νιώθουν άνετα και αντανακλά το προσωπικό τους στυλ. Αν και η προσωπική γεύση και η άνεση πρέπει να είναι οι προτεραιότητες στη διακόσμηση, κάποιοι βασικοί κανόνες μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία αρμονικών και ευχάριστων χώρων.

Μερικές φορές, η απλή πραγματοποίηση μικρών αλλαγών κάνει ένα δωμάτιο να φαίνεται εντελώς διαφορετικό.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων

Το σπίτι σας αντικατοπτρίζει την προσωπικότητα και τα γούστα σας. Απολαμβάνετε την ιδιωτική σας ζωή εκεί. Ως εκ τούτου, πρέπει να νιώθετε άνετα.

Ωστόσο, ακόμη και αν κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε, το σπίτι σας μπορεί να μην αποδειχθεί όπως θέλετε και ίσως να μην γνωρίζετε γιατί. Τα πιο συνηθισμένα λάθη στην εσωτερική διακόσμηση θα μπορούσαν να σας καθοδηγήσουν σε αυτό που κάνετε λάθος:

 1. Λάθη στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων: Δεν σχεδιάζουμε τη διακόσμηση

Όταν πρόκειται για τη μετακίνηση ή την ανακαίνιση του σπιτιού σας, πρέπει να έχετε ένα σχέδιο που να σας επιτρέπει να αξιολογήσετε τα χαρακτηριστικά κάθε δωματίου. Ακόμα κι αν δεν έχετε τον προϋπολογισμό για να προσλάβετε έναν επαγγελματία σχεδιαστή εσωτερικών χώρων, δεν πρέπει να παίρνετε ελαφρά τον σχεδιασμό χώρου.

Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η δημιουργία ενός χώρου με πράγματα που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους ή με τους χώρους σας. Αυτό θα σας κάνει να νιώσετε απογοητευμένοι και δυσαρεστημένοι.

Ωστόσο, εάν κάνετε ένα σχέδιο με έναν προϋπολογισμό και εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας σχετικά με τα βασικά του σχεδιασμού, θα έχετε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

οργάνωηση σε ατζέντα
Η δημιουργία ενός σχεδίου είναι το κλειδί για την επιτυχία, καθώς θα σας εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα.
 1. Δεν δίνουμε αρκετή προσοχή στον φωτισμό

Ο φωτισμός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην εσωτερική διακόσμηση. Το πιο συνηθισμένο λάθος ως προς αυτό είναι ο κακός φωτισμός.

Ωστόσο, οι χώροι μπορεί επίσης να είναι υπερβολικά φωτισμένοι ή το φως θα μπορούσε να τονίζει λιγότερο κολακευτικές περιοχές του σπιτιού σας. Επίσης, ορισμένοι κάνουν το λάθος να συνδυάζουν διαφορετικά εύρη θερμοκρασίας χρώματος λαμπτήρα.

Ο φωτισμός είναι απαραίτητος για χώρους και για μέρη που απαιτούν οπτική δραστηριότητα. Το “Εγχειρίδιο Πρακτικού Φωτισμού” του Ediciones UC το αναφέρει. Θα πρέπει να ξεκινήσετε αξιολογώντας τον γενικό φωτισμό μιας περιοχής για να προσδιορίσετε πόσο φως χρειάζεται.

Στη συνέχεια, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο φως στους χώρους που θέλετε να ξεχωρίσετε ή σε αυτούς που το απαιτούν, όπως οι χώροι εργασίας ή μια γωνία ανάγνωσης. Επίσης, πρέπει να αξιολογήσετε τις σκιές που θα δημιουργήσουν οι πηγές φωτός. Για παράδειγμα, δεν είναι βολικό να εγκαταστήσετε εναέρια φώτα στα μπάνια, καθώς δημιουργούν σκιές στα πρόσωπα.

 1. Λάθη στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων: Παραβλέπουμε τις αναλογίες

Η παραμέληση των κατάλληλων κλιμάκων και αναλογιών σε χώρους είναι ένα κοινό λάθος στο εσωτερικό σχεδιασμό, καθώς αυτό είναι συνήθως ένα περίπλοκο ζήτημα. Η τοποθέτηση πολλών μεγάλων στοιχείων σε ένα δωμάτιο θα το κάνει να φαίνεται μικρό. Αντίθετα, η πλήρωση ενός χώρου με μικρά αντικείμενα θα το κάνει να φαίνεται γεμάτο.

Το κλειδί για την επίλυση αυτού του προβλήματος είναι η επίτευξη ισορροπίας. Για να δημιουργήσετε μια τέτοια αρμονία, πρέπει να αναμίξετε και να ταιριάξετε πολλά μεγέθη και σχήματα. Εάν έχετε ένα μεγάλο σπίτι, αποφύγετε να το διακοσμήσετε μόνο με μεγάλα στοιχεία. Το ίδιο ισχύει και για ένα μικρό διαμέρισμα.

 1. Μη επιλογή εστιακού σημείου

Σύμφωνα με τον «Πρακτικό οδηγό για την εσωτερική διακόσμηση και διακόσμηση» του Julio Madrigal, κάθε δωμάτιο πρέπει να έχει ένα κεντρικό σημείο. Είναι συνηθισμένο να συμβαίνει εκεί η δραστηριότητα στο δωμάτιο. Για παράδειγμα, σε μια τραπεζαρία, το επίκεντρο είναι το τραπέζι με τις καρέκλες του.

Εάν δεν λάβετε υπόψη αυτό το σημείο εστίασης, το μεγαλύτερο αντικείμενο, όπως ένας καναπές ή ένα κρεβάτι, συνήθως θα τραβήξει την προσοχή. Και εάν αυτό το αντικείμενο έχει παραμεληθεί, αυτό θα είναι αντιπαραγωγικό.

Επομένως, είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα σημείο εστίασης σε κάθε δωμάτιο και να αποφασίσετε ποια στοιχεία θέλετε να ξεχωρίσετε πάνω από τα υπόλοιπα. Για παράδειγμα, ένα έργο τέχνης είναι μια καλή επιλογή.

 1. Λάθη στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων: Αποκλεισμός του περάσματος

Για να επιτύχετε μια καλή εσωτερική διακόσμηση, πρέπει να τοποθετήσετε στοιχεία με τρόπους που διευκολύνουν την κυκλοφορία. Το να έχετε έπιπλα που εμποδίζουν την κίνηση είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη στον εσωτερικό σχεδιασμό… καθώς και ένα από τα πιο εύκολα να διορθώσετε!

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σχεδιάσετε ένα δωμάτιο αρκετές φορές και να σχεδιάσετε διαφορετικά σχέδια. Στη συνέχεια, επιλέξτε αυτό που διευκολύνει περισσότερο την κυκλοφορία.

 1. Υπερβολικά έπιπλα και διακοσμητικά στοιχεία

Πολλά σπίτια είναι γεμάτα με πολλά έπιπλα και διακοσμητικά στοιχεία. Μπορεί να είναι άβολο να διατηρείτε οικογενειακά κειμήλια αν δεν ξέρετε πού να τα τοποθετήσετε και καταλήγουν να γεμίζουν δωμάτια.

Στην εσωτερική διακόσμηση, είναι σημαντικό να αξιολογείτε αντικείμενα με βάση τη συμβολή τους στο χώρο, τη χρησιμότητα ή την αισθητική.

Ακόμα και στο ντεκόρ του κιτς, το οποίο είναι πολύ πλούσιο, τα στοιχεία πρέπει να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο στυλ και να έχουν διακοσμητική διάθεση. Αν θέλετε να διασφαλίσετε ότι το σπίτι σας είναι καλά διακοσμημένο, μην παραβλέπετε τίποτα. Αξιολογήστε ποια έπιπλα και διακοσμητικά στοιχεία δεν σας αρέσουν πλέον ή δεν συνεισφέρουν στη διακόσμηση.

 1. Δεν υπάρχουν αρκετά έπιπλα και διακοσμητικά στοιχεία

Αν και ο μινιμαλισμός συνίσταται στη χρήση λίγων στοιχείων, μία από τις αρχές του είναι να διασφαλίζει ότι όλα αυτά είναι λειτουργικά. Ένα μεγάλο λάθος στην εσωτερική διακόσμηση είναι όταν τα έπιπλα και τα διακοσμητικά σας στοιχεία δεν εκπληρώνουν συγκεκριμένες οργανωτικές λειτουργίες.

Όταν δεν υπάρχουν αρκετά έπιπλα και στοιχεία, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε δυσάρεστες καταστάσεις, όπως να μην έχετε θέση να βάλετε τα κλειδιά και το παλτό σας όταν φτάνετε στο σπίτι. Αυτές οι καταστάσεις καταστρέφουν εντελώς το στιλ του σπιτιού σας, καθώς δημιουργούν χάος.

Είναι καλύτερο να εφαρμόσετε το δημοφιλές ρητό «Όλα στη θέση τους».

 1. Ακολουθήστε τις τάσεις χωρίς να σκεφτείτε τις προτιμήσεις σας

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη στην εσωτερική διακόσμηση είναι να προσπαθείτε να ακολουθήσετε τις τελευταίες τάσεις και να ακούσετε τις απόψεις όλων των άλλων χωρίς να αναρωτηθείτε τι σας αρέσει περισσότερο. Η διάσημη Ισπανίδα σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Susanna Cots είπε σε διάφορες συνεντεύξεις ότι η συναισθηματική εσωτερική διακόσμηση, που σημαίνει τη θεραπευτική επίδραση του σχεδιασμού των χώρων, είναι πολύ σημαντική.

Η σχεδιάστρια επισημαίνει ότι ορισμένοι τύποι εσωτερικού σχεδιασμού, όπως μυρωδιές, χρώματα, διανομές και φως, επηρεάζουν τη διάθεση. Πολλές από αυτές τις πτυχές συνδέονται με την προσωπικότητα.

Επομένως, πρέπει να βασίσετε τη διακόσμηση του σπιτιού σας στα συναισθήματα και την άνεσή σας. Εφαρμόστε μόνο τις τάσεις που σας αρέσουν.

πολύχρωμα ντουλάπια
Τα χρώματα προκαλούν συναισθήματα και επηρεάζουν τη διάθεση. Πρέπει να το λάβετε αυτό υπόψη στο σχεδιασμό του σπιτιού σας.

Τι πρέπει να κάνετε

Η γνώση των πραγμάτων που δεν πρέπει να κάνετε είναι μια αφετηρία για να κατανοήσετε τι λειτουργεί στον εσωτερικό σχεδιασμό. Να θυμάστε ότι το πιο σημαντικό είναι να νιώθετε άνετα και ικανοποιημένοι με τη διακόσμηση και το στιλ του σπιτιού σας.

Ωστόσο, εδώ είναι μερικά βασικά σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη:

 • Αναζητήστε έμπνευση στο διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα περιοδικά. Στην πραγματικότητα, στην ενότητα διακόσμησης σπιτιού, μπορείτε να βρείτε τα καλύτερα κόλπα, συμβουλές και τάσεις.
 • Επωφεληθείτε από το φυσικό φως. Αφήστε το φυσικό φως να φωτίζει το σπίτι σας, ειδικά σε χώρους εργασίας.
 • Αγορά ποιοτικών στοιχείων. Εάν σκέφτεστε να επενδύσετε σε νέα διακοσμητικά στοιχεία για το σπίτι σας, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι καλής ποιότητας.
 • Δωρίστε ό, τι δεν χρησιμοποιείτε. Για το σκοπό αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη διάσημη τεχνική Marie Kondo. Δωρίστε ό, τι δεν προκαλεί συναίσθημα ή δεν εκπληρώνει μια λειτουργία.

Πειραματιστείτε!

Τώρα που γνωρίζετε για τα πιο συνηθισμένα λάθη στην εσωτερική διακόσμηση, μπορείτε να ξεκινήσετε αξιολογώντας τους δικούς σας χώρους. Είστε υποχρεωμένοι να κάνετε μερικά λάθη στο δρόμο πριν επιτύχετε ένα αρμονικό σχέδιο.

Προσπαθήστε να είστε ευέλικτοι και αφήστε τον εαυτό σας να κάνει αλλαγές. Εάν έχετε τα μέσα για να αναζητήσετε επαγγελματικές συμβουλές, θα είναι μια αξιόλογη επένδυση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.