5 συμβουλές για να πλένετε τα καλύμματα του κρεβατιού

Τα καλύμματα του κρεβατιού είναι αναπόσπαστος σύντροφος σε κάθε στάδιο της ξεκούρασης, όμως, συχνά, παραβλέπουμε την υγιεινή τους. Σήμερα, θα σας πούμε πώς να τα πλένετε.
5 συμβουλές για να πλένετε τα καλύμματα του κρεβατιού

Τελευταία ενημέρωση: 11 Ιουλίου, 2021

Οι άνθρωποι έχουν τη συνήθεια να χρησιμοποιούν καλύμματα στο κρεβάτι. Όμως, συχνά ξεχνούν πόσο σημαντικό είναι για τα καλύμματα του κρεβατιού να πλένονται τακτικά. Η συνέπεια αυτής της παράβλεψης είναι η εμφάνιση ακάρεων και αλλεργιών. Με αυτά κατά νου, θέλουμε να σας προσφέρουμε 5 συμβουλές για το πώς να πλένετε τα καλύμματα του κρεβατιού σας.

Αυτή είναι μια κατάσταση που θεωρούμε ελάσσονος σημασίας. Όμως, η συσσώρευση βρομιάς μπορεί να φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα που εμποδίζουν τον ύπνο με αποτέλεσμα μια αλυσιδωτή αντίδραση. Γι’ αυτό, για να βάλουμε ένα τέλος στη δυσφορία, είναι καιρός να δώσουμε στα καλύμματα τη σημασία που τους αξίζει. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε τι πρέπει να κάνετε.

Καλύμματα του κρεβατιού – Τύποι

Πριν εφαρμόσετε τις συμβουλές πλυσίματος για ένα κάλυμμα, θα πρέπει να δούμε ποιοι τύποι υπάρχουν ώστε να είναι σωστή και η απολύμανσή τους. Με αυτό κατά νου, είναι ώρα να δούμε τους τύπους του αγαπημένου μας καλύμματος.

Ρυθμιζόμενα σκεπάσματα

Αυτός ο τύπος έχει την ιδιαιτερότητα να ρυθμίζεται τέλεια στο στρώμα επειδή έχει λάστιχα στις γωνίες. Αυτό επιτρέπει την τέλεια εφαρμογή του και ενισχύει την αισθητική του υπνοδωματίου.

Επιπλέον, θα παραμείνει στη θέση του κατά την περίοδο της ξεκούρασης, ανεξάρτητα από πόσο απότομες είναι οι κινήσεις που κάνουμε.

Κλασικά καλύμματα του κρεβατιού

Εδώ, ολόκληρο το κάλυμμα αποτελείται από 50% πολυεστέρα και 50% βαμβάκι. Γι’ αυτό, η φροντίδα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη κατά το πλύσιμο. Τα κλασικά καλύμματα έχουν το πλεονέκτημα από πλευράς κομψότητας.

Πάπλωμα και μαξιλάρι
Υπάρχουν διάφοροι τύποι παπλωμάτων και ορισμένοι απαιτούν ειδική φροντίδα στο πλύσιμο.

Γεμιστό πάπλωμα, κάλυμμα, ή κατωσέντονο

Το κλασικό κάλυμμα έχει δύο τύπους, ένας είναι με πούπουλα και ο άλλος είναι συνθετικός. Εξαιτίας αυτού το βάρος είναι διαφορετικό ανάλογα με τη θερμοκρασία για την οποία έχει σχεδιαστεί.

Κουβερλί

Η διαφορά αυτού του καλύμματος είναι πως το ύφασμά του είναι σχεδιασμένο να διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τη θερμοκρασία του σώματος του χρήστη. Έτσι, είναι σχεδιασμένο για κρύα κλίματα. Αυτή η ιδιότητά του προέρχεται από ένα πιο παχύ ύφασμα το οποίο αυξάνει την πολυπλοκότητα του πλυσίματος.

Πάπλωμα

Αυτή είναι η εξέλιξη του καλύμματος καθώς πρόκειται για έναν συνδυασμό εξωτερικού υφάσματος με γέμιση. Σε αυτή την περίπτωση, είναι αδύνατη η αφαίρεση της γέμισης για πλύσιμο καθώς είναι προσκολλημένη στο κάλυμμα.

Πόσο συχνά θα πρέπει να πλένετε τα καλύμματα του κρεβατιού;

Ένας από τους παράγοντες που οδηγούν στο λανθασμένο πλύσιμο των καλυμμάτων είναι η έλλειψη γνώσης αναφορικά με τα διαστήματα ανάμεσα στις πλύσεις. Το σωστό είναι να αναλύσετε πρώτα τη χρήση που κάνετε και το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο.

Έπειτα, για τα παπλώματα που χρησιμοποιείτε κατά διαστήματα και έχουν ένα επιπλέον κάλυμμα, καλύτερα να τα πλένετε κάθε 5 με 6 μήνες. Από την άλλη, όσα χρησιμοποιείτε συχνά και έχουν ένα εξωτερικό στρώμα απαιτούν συντήρηση κάθε 3 μήνες. Φυσικά, ο χρόνος διαφέρει αν υπάρχουν απρόοπτα ατυχήματα.

Συμβουλές για να πλένετε ένα πάπλωμα

Το πλύσιμο ενός παπλώματος μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά πολύ συχνά καταλήγουμε να κάνουμε λάθη που φθείρουν το προϊόν. Για ν’ αποφύγετε κάτι τέτοιο, σημειώστε τις ακόλουθες συμβουλές.

1. Δείτε την ετικέτα

Οι πληροφορίες πλυσίματος και συντήρησης στις ετικέτες είναι μια καλή αρχή για να μάθετε πώς να συντηρείτε τα καλύμματα και τα παπλώματα. Σε αυτές αναφέρονται οι οδηγίες του κατασκευαστή για να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής του προϊόντος.

Όμως, προσπαθήστε να αυξήσετε λίγο τη θερμοκρασία πλυσίματος για τα κουβερλί καθώς θα τα ωφελήσει.

2. Φροντίστε τα σκανδιναβικά καλύμματα του κρεβατιού με ειδικό τρόπο

Δεν πλένονται όλα τα καλύμματα για το κρεβάτι μόνο όπως υποδεικνύει η ετικέτα τους. Αυτό, για παράδειγμα, συμβαίνει με τα σκανδιναβικά καλύμματα τα οποία απαιτούν περισσότερη λεπτομέρεια.

Έτσι, για να τα φροντίσετε σωστά, ακολουθήστε τα βήματα που ακολουθούν:

  • Βάλτε το κάλυμμα στο πλυντήριο.
  • Βάλτε 3 μπάλες του τένις μέσα σε κάλτσες και προσθέστε τις στο πλυντήριο. Με αυτή την τεχνική η ορμή με την οποία οι μπάλες χτυπούν στο πάπλωμα θα προσαρμόσει σωστά τα πούπουλα ξανά.
  • Προσθέστε κρύο νερό (εκτός από τύπου 1) και ειδικό απορρυπαντικό.
  • Ρυθμίστε το πλυντήριο στη λειτουργία για ευαίσθητα.
  • Αφήστε το να στεγνώσει και προσαρμόστε τις ρυθμίσεις για να φύγει πλήρως η υγρασία. Μπορείτε να προσθέσετε και σπρέι κατά των ακάρεων.

3. Αποφύγετε το πλύσιμο σε μικρά πλυντήρια

Ο κάδος του πλυντηρίου για το πλύσιμο των καλυμμάτων θα πρέπει να έχει χωρητικότητα, τουλάχιστον, 7,5 λίτρα. Σε διαφορετική περίπτωση, το πλύσιμο δε θα είναι καλό καθώς δε θα μπορεί να κινηθεί σωστά μέσα στον κάδο το κάλυμμα. Ταυτόχρονα, μπορεί να σχιστεί καθώς δεν έχει χώρο.

4. Μη χρησιμοποιείτε μαλακτικό για τα καλύμματα του κρεβατιού

Το μαλακτικό δεν λειτουργεί στους λεκέδες, όμως δίνει μια αίσθηση απαλότητας και προσθέτει άρωμα τα ρούχα. Ωστόσο, στις συνθετικές ίνες, δεν έχει καμία επίδραση. Για την ακρίβεια, τα χημικά μολύνουν και είναι ένας καταλύτης φθοράς.

Άτομο ετοιμάζεται να βάλει πλυντήριο
Μη χρησιμοποιείτε μαλακτικό για τα παπλώματα καθώς τα χημικά μπορεί να το καταστρέψουν.

5. Χρησιμοποιήστε τη σωστή ποσότητα απορρυπαντικού

Η τελευταία από τις συμβουλές μας βασίζεται στη σωστή χρήση απορρυπαντικού καθώς αυτό είναι το κλειδί για ν’ αποφύγετε τις δυσάρεστες εμπειρίες λόγω της συσσώρευσης (μαζέματος) της γέμισης. Έτσι, ένα καλό μέτρο είναι να χρησιμοποιείτε το 1/3 του απορρυπαντικού, για να εξασφαλίσετε μια βαθιά πλύση χωρίς βλαβερές συνέπειες.

Η εφαρμογή αυτών των συμβουλών για να πλένετε τα καλύμματα του κρεβατιού θα παρατείνει τη χρήση τους

Να θυμάστε ότι η διαδικασία πλυσίματος των καλυμμάτων δεν τελειώνει με το πλυντήριο και με τις συμβουλές που σας προτείναμε. Το στέγνωμα και η αποθήκευση είναι επίσης σημαντικά για τη φροντίδα τους. Έτσι, τις εποχές που δε τα χρησιμοποιείτε, διατηρήστε τα σε πλαστικές σακούλες χωρίς ίχνος υγρασίας.

Συμπερασματικά, το τακτικό πλύσιμο των καλυμμάτων για το κρεβάτι απενεργοποιεί τα ακάρεα και τα βακτήρια. Ταυτόχρονα, παρατείνεται η ποιότητα του υφάσματος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.