Διαλογιστείτε όσο περπατάτε για να εξαλείψετε τα αρνητικά συναισθήματα

Η άσκηση της επίγνωσης είναι υπερβολικά ωφέλιμη για να ηρεμήσετε το πνεύμα σας και να αντέξετε το ψυχολογικό άγχος. Μάθετε να ενοποιείτε το πνεύμα και το σώμα σας μέσα από την αρχαία πρακτική του διαλογισμού κατά το περπάτημα.
Διαλογιστείτε όσο περπατάτε για να εξαλείψετε τα αρνητικά συναισθήματα

Τελευταία ενημέρωση: 22 Μαρτίου, 2022

Διαλογιστείτε, όσο περπατάτε! Όταν περπατάτε, τα πάντα είναι ρευστά. Για την ακρίβεια, δεν καταφέρνετε μονάχα να χάσετε τα παραπανίσια κιλά, κάποιες φορές μπορείτε ακόμα και να ελαφρύνετε πολλά από τα καθημερινά  βάρη τα οποία σας αιχμαλωτίζουν με το ίδιο σας το άγχος.

Για να επιτύχετε μία βαθύτερη κατάσταση χαλάρωσης και να σας παράσχουμε μια συναισθηματική κάθαρση, σας προτείνουμε να μάθετε να διαλογίζεστε όσο περπατάτε.

Αυτό είναι γνωστό και ως “περπάτημα αναπνοής” (αναπνέετε όσο περπατάτε). Είναι μια πρακτική που συνδυάζει τη συγχρονισμένη αναπνοή και την ελαφριά φυσική άσκηση με την επίγνωση.

Για πολλούς, αυτός είναι ένας τύπος επίγνωσης που μπορεί να εφαρμοστεί στην καθημερινή σας ζωή ενώ ασκείτε το σώμα σας και χαλαρώνετε το πνεύμα σας μέσα από τον βαθύ διαλογισμό. Περισσότερα για τον διαλογισμό μπορείτε να διαβάσετε σε άρθρο του Fontana, D.

Αρχικά, αυτή η διαδικασία μπορεί να φανεί κάπως συγκεχυμένη. Σας διαβεβαιώνουμε ωστόσο, πως τα οφέλη είναι θαυμάσια και πως πολλοί αθλητές την εφαρμόζουν ήδη στην καθημερινή τους ρουτίνα.

Γυμνάστε το πνεύμα σας όσο περπατάτε

Διαλογιστείτε όσο περπατάτε για να εξαλείψετε τα αρνητικά συναισθήματα

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι ξεκινούν την άσκηση διαλογισμού αλλά δεν παίρνουν τα αποτελέσματα που αναζητούν. Η επίγνωση, όπως γνωρίζετε, είναι κάτι παραπάνω από ένας τύπος χαλάρωσης.

Σας προσκαλεί να βιώσετε ένα διαφορετικό επίπεδο συνείδησης κατά το οποίο μπορείτε να χαλαρώσετε το πνεύμα σας και να μάθετε να είστε παρόντες και δεκτικοί σ’ αυτό το περίπλοκο περιβάλλον ενώ επαναβεβαιώνετε την ουσία σας.

Παρότι ο στόχος είναι πολύ ικανοποιητικός και προάγει την αληθινή προσωπική ωριμότητα, δεν είναι όλοι ικανοί να τον εφαρμόσουν στη ζωή τους.

Αν προσθέσετε την ενδιαφέρουσα διάσταση της φυσικής άσκησης, ωστόσο, κάνετε ένα άλμα το οποίο έχει ήδη προσφέρει άμεσα οφέλη σε πολλούς ανθρώπους: το περπάτημα και ο διαλογισμός μπορούν να πάνε χέρι-χέρι.

Ας το δούμε με λίγη παραπάνω λεπτομέρεια.

Διαλογισμός κατά το περπάτημα: μια προγονική πρακτική

Γυμνάστε το πνεύμα σας όσο περπατάτε

Σε αυτόν τον μοντέρνο, αγχώδη και απαιτητικό κόσμο, ο διαλογισμός κατά τον παραδοσιακό τρόπο είναι σχεδόν αδύνατος. Πώς να καθίσετε όταν υπάρχουν τόσα πολλά να κάνετε;

Αυτό είναι κάτι που πιθανώς να σκέφτηκαν πολλοί άνθρωποι. Υπάρχουν όμως στιγμές που είστε έντονα συνειδητοποιημένοι για δύο πράγματα:

 • Πρέπει να ελέγξετε το άγχος σας.
 • Γνωρίζετε επίσης πως χρειάζεστε κάποιου είδους άσκηση. Το να κάνετε μια καθιστική ζωή μπορεί να καταστρέψει την υγεία σας.

Γιατί λοιπόν να μην τα συνδυάσετε και τα δύο; Αυτά τα δύο προβλήματα σας δίνουν μια ιδέα ως προς το γιατί το περπάτημα αναπνοής έχει γνωρίσει τόσο μεγάλη επιτυχία.

 • Το να διαλογίζεστε όσο περπατάτε έχει τις ρίζες του στην εξάσκηση του ζενίθ του Βουδισμού Ζεν.
 • Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, είναι συχνό να βλέπετε ομάδες ανθρώπων να περπατούν ενώ τους οδηγούν άλλοι, χτυπώντας ένα καμπανάκι κατά περιόδους.
 • Αυτή η εξάσκηση εστιάζει στη συγχρονισμένη αναπνοή και τον τυπικό βηματισμό, τα οποία θα σας εκπαιδεύσουν να ζείτε την παρούσα στιγμή ενώ συγκεντρώνεστε στην ίδια την άσκηση.

Σύμφωνα με αρχαία κείμενα, ο ίδιος ο Βούδας συνήθιζε να περπατά στο δάσος για να χαλαρώσει.

 • Πρώτα απ’ όλα, θα καθόταν για λίγα λεπτά ώστε να διαλογιστεί. Έπειτα ξεκινούσε να περπατά. Όπως εξήγησε, ό,τι ξεκίνησε όσο καθόταν εφαρμόστηκε όσο περπατούσε.
 • Η απλή πράξη του περπατήματος, το να βάζετε το ένα πόδι στη γη μπροστά από το άλλο και να νιώθετε να αγγίζουν τη γη ενώ το μυαλό σας είναι συγκεντρωμένο, σας προσκαλεί να διαλογιστείτε σχεδόν αυτόματα.
 • Για να το κάνετε αυτό με έναν γνήσιο τρόπο, είναι απαραίτητο να μάθετε πώς να αναπνέετε.

Μια απλή πρακτική που αξίζει να κάνετε κάθε μέρα

διαλογιστείτε όσο περπατάτε

Ενώ είναι αλήθεια πως αυτή η προσέγγιση έχει ένα πνευματικό συστατικό, δεν πρέπει να αμφισβητείτε το γεγονός πως – είτε εξασκείτε αυτά τα πιστεύω είτε όχι – αυτό είναι ωφέλιμο όταν πρόκειται για τη χαλάρωση του πνεύματος.

Μέχρι σήμερα, παραδείγματος χάρη, η επίγνωση ενσωματώνεται σε πολλές ψυχολογικές πρακτικές οι οποίες βοηθούν το άτομο να συνειδητοποιήσει περισσότερο τον συναισθηματικό του κόσμο ώστε να τον διαχειριστεί.

Από την άλλη πλευρά, αν θέλετε να απολαύσετε μια καλή φυσική άσκηση ενώ μαθαίνετε να διαχειρίζεστε λίγο καλύτερα το άγχος σας, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από την εφαρμογή αυτών των απλών πρακτικών διαλογισμού για το “περπάτημα αναπνοής”.

Θα εξηγήσουμε τα σημαντικότερα μέρη παρακάτω:

 • Θα πρέπει να φοράτε άνετα ρούχα και κλειστά παπούτσια για να προστατεύσετε τα πόδια σας.
 • Προτού ξεκινήσετε να περπατάτε, καθίστε για πέντε λεπτά. Τοποθετήστε τα χέρια σας στο στήθος σας και αναπνεύστε βαθιά.
 • Νιώστε πώς επεκτείνεται το στήθος σας. Κρατήστε αυτή την αναπνοή για 10 δευτερόλεπτα και έπειτα εκπνεύστε βαθιά.
 • Επαναλάβετε αυτή την άσκηση αρκετές φορές. Έπειτα είστε έτοιμοι να περπατήσετε.
 • Ξεκινήστε να περπατάτε λίγο λίγο. Θα πρέπει να νιώθετε τα πόδια σας να έρχονται σε επαφή με το έδαφος, να αποκτήσετε επίγνωση των ποδιών και της καρδιάς σας που αρχίζει να χτυπά σαν να ακολουθεί μια εσωτερική μουσική που σας φέρνει ηρεμία.
 • Είναι σημαντικό να αισθανθείτε την αναπνοή σας, να την ακούσετε να σας απελευθερώνει: εισπνεύστε, νιώστε την πίεση να επεκτείνεται στην κοιλιά σας, και εκπνεύστε βαθειά.
 • Ξεκουραστείτε ανά 10 λεπτά και συνεχίστε πάλι το περπάτημα.

Ενοποιηθείτε με το σώμα σας, ώστε το πνεύμα σας να έχει επίγνωση του εδώ και του τώρα. Είναι το μόνο πράγμα που έχει σημασία, και εκεί βρίσκεται η πραγματική ηρεμία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • C3 Collaborating for Health. (2012). The benefits of regular walking for health, well-being and the environment. The Benefits of Regular Walking for Health, Well-Being and the Environment.
 • Baltzell, A., & Cote, T. (2017). Mindfulness. In Applied Exercise Psychology: The Challenging Journey from Motivation to Adherence. https://doi.org/10.4324/9780203795422
 • Prakhinkit, S., Suppapitiporn, S., Tanaka, H., & Suksom, D. (2013). Effects of Buddhism Walking Meditation on Depression, Functional Fitness, and Endothelium-Dependent Vasodilation in Depressed Elderly. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2013.0205
 • Gainey, A., Himathongkam, T., Tanaka, H., & Suksom, D. (2016). Effects of Buddhist walking meditation on glycemic control and vascular function in patients with type 2 diabetes. Complementary Therapies in Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2016.03.009

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.