Οι 7 πιο δύσκολες γωνιές για καθαρισμό στο σπίτι και τι να κάνετε

Σε αυτό το άρθρο, μάθετε πώς να καθαρίζετε τις δυσπρόσιτες γωνίες του σπιτιού σας για να αποτρέψετε τη συσσώρευση βρωμιάς και την ανάπτυξη μικροβίων.
Οι 7 πιο δύσκολες γωνιές για καθαρισμό στο σπίτι και τι να κάνετε
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Maria Fernanda Ramirez Ramos

Τελευταία ενημέρωση: 14 Μαΐου, 2023

Το καθάρισμα του σπιτιού είναι ένα πολύ σημαντικό, ωστόσο δεν είναι απαραίτητα εύκολο ή ευχάριστο. Μερικές φορές, αν δεν γνωρίζετε τις τεχνικές για να το κάνετε σωστά, μπορεί να είναι αγχωτικό. Επομένως, σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε πώς να καθαρίσετε τις πιο δύσκολες γωνιές του σπιτιού.

Υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση της ανάγκης να καθαρίζονται καλά οι επιφάνειες για να αποφεύγεται ο πολλαπλασιασμός ιών, βακτηρίων και μυκήτων που μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία. Ομοίως, ένα καθαρό περιβάλλον προάγει την ευεξία σε όλα τα επίπεδα.

Γενικά, υπάρχει μια ρουτίνα καθαρισμού για τον καθαρισμό των χώρων που χρησιμοποιούνται συχνότερα. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να γίνεται περιοδικά βαθύς καθαρισμός που φτάνει σε πιο κρυφές και δύσκολες γωνιές του σπιτιού.

Δύσκολες γωνιές στο σπίτι

Σε όλα τα σπίτια, υπάρχουν ορισμένες περιοχές που τείνουν να συσσωρεύουν βρωμιά, αλλά είναι δύσκολο να προσεγγιστούν κατά τον καθαρισμό. Ωστόσο, δεν πρέπει να τις παραμελούμε.

Στο πλαίσιο αυτό, θα μοιραστούμε μαζί σας μερικά κόλπα που θα σας διευκολύνουν να φτάσετε σε αυτές τις γωνιές που είναι πιο δύσκολο να καθαριστούν.

1. Αντικείμενα με σχισμές, από τις δύσκολες γωνιές στο σπίτι

Στο σπίτι, μπορείτε να βρείτε πολλά αντικείμενα με σχισμές. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα θερμαντικά σώματα και τα κλιματιστικά.

Είναι σημαντικό να τα καθαρίζετε, επειδή τα ρεύματα αέρα μπορούν να εξαπλώσουν τη βρωμιά και μερικές φορές να δημιουργήσουν άσχημες οσμές στο σπίτι. Για να αφαιρέσετε τη βρωμιά από τις σχισμές, θα πρέπει να πάρετε ένα πανί και να το βρέξετε με νερό και σαπούνι ή καθαριστικό.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να τυλίξετε ένα μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα γύρω από το πανί για να έχετε εύκολη πρόσβαση στη βρώμικη περιοχή.

Radiador con rejillas difíciles de limpiar.
Τα θερμαντικά σώματα έχουν γρίλιες που είναι δύσκολο να προσεγγίσετε στο βάθος τους.

2. Κάτω από το κρεβάτι

Αν κοιτάξετε κάτω από το κρεβάτι, θα  συνειδητοποιήσετε πόση σκόνη κρύβεται εκεί. Πρόκειται για μια από τις περιοχές όπου συσσωρεύεται η περισσότερη βρωμιά.

Επιπλέον, είναι πολύ δύσκολο να περάσει εκεί η σκούπα ή η ηλεκτρική σκούπα. Όταν έχετε ελαφριά έπιπλα, είναι εύκολο να τα μετακινείτε μια στο τόσο για να κάνετε ένα σχολαστικό καθάρισμα. Ωστόσο, όταν το κρεβάτι είναι πολύ βαρύ, αυτή η αποστολή είναι σχεδόν αδύνατη.

Αν έχετε μια ρομποτική ηλεκτρική σκούπα, θα πρέπει απλώς να την αφήσετε να περάσει κάτω από το κρεβάτι και αυτή θα απομακρύνει τη βρωμιά. Αν όχι, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τυλίξετε ένα υγρό πανί γύρω από τη σκούπα και στη συνέχεια να την περάσετε κάτω από το κρεβάτι, καθαρίζοντας το πάτωμα, όχι σκουπίζοντας το.

3. Πλήκτρα υπολογιστή

Θα εκπλαγείτε από το πόση βρωμιά μπορούν να συγκρατήσουν τα πλήκτρα του υπολογιστή! Ωστόσο, καθώς πρόκειται για μια ευαίσθητη περιοχή, μπορεί να είναι επικίνδυνη η χρήση προϊόντων σε αυτήν.

Ένα απλό κόλπο είναι να γυρίσετε το πληκτρολόγιο ανάποδα και να χτυπήσετε το πίσω μέρος του πληκτρολογίου. Θα δείτε πόση βρωμιά θα βγει.

Επίσης, υπάρχουν βούρτσες που είναι φτιαγμένες για να καθαρίζουν ανάμεσα στα πλήκτρα. Ωστόσο, αν δεν έχετε κάποια, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι χαρτί και να το διπλώσετε.

4. Κουφώματα παραθύρων και συρόμενες πόρτες

Τα κουφώματα των πορτών και των παραθύρων είναι από τις πιο δύσκολες γωνιές για καθάρισμα. Εκεί τείνει να συσσωρεύεται πολλή βρωμιά, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να τα σκουπίσετε ή να τα σφουγγαρίσετε.

Επιπλέον, οι ηλεκτρικές σκούπες έχουν συχνά πολύ μεγάλα ακροφύσια γι΄αυτές τις περιοχές. Για το λόγο αυτό, υπάρχει ένα κόλπο για να δημιουργήσετε ακροφύσια που να ταιριάζουν σε αυτές τις περιοχές.

Θα χρειαστείτε μόνο το χαρτόνι ενός ρολού χαρτιού. Με τα χέρια σας, διαμορφώστε το ένα άκρο ανάλογα με το μέγεθος του χώρου που θέλετε να σκουπίσετε. Στο άλλο άκρο, δεν έχετε παρά να το περάσετε μέσα από το κοινό ακροφύσιο.

5. Ενετικές περσίδες

Οι ενετικές περσίδες συσσωρεύουν πολλή σκόνη. Ωστόσο, είναι δύσκολο να καθαριστούν επειδή είναι ευαίσθητες και είναι κουραστικό να αφαιρέσετε τη σκόνη από πάνω τους.

Ένα εξαιρετικό κόλπο είναι να πάρετε μια τσιμπίδα σχάρας και να τυλίξετε ένα υγρό πανί γύρω από κάθε άκρη. Στη συνέχεια, μπορείτε να το περάσετε πάνω από κάθε περσίδα, αφαιρώντας τη σκόνη γρήγορα και αποτελεσματικά.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: 7 τρόποι για μια ωραία εμφάνιση χωρίς μακιγιάζ

6. Ο φούρνος και ο απορροφητήρας

Καθώς στην κουζίνα παρασκευάζονται λιπαρά φαγητά, είναι σύνηθες με την πάροδο του χρόνου να συσσωρεύεται σε όλα ένα στρώμα κολλώδους βρωμιάς. Δεδομένου ότι πρόκειται για μια λιπαρή ουσία, θα διαπιστώσετε ότι αυτή η βρωμιά δεν απομακρύνεται καλά με το νερό.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιποδιαλυτικό, σαπούνι πιάτων ή οινόπνευμα για να αφαιρέσετε το λίπος από τον απορροφητήρα. Να θυμάστε ότι συνήθως διαθέτουν αφαιρούμενα φίλτρα που μπορούν να πλυθούν ξεχωριστά.

Στην περίπτωση του φούρνου, επειδή έρχεται σε επαφή με τρόφιμα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα φυσικό μείγμα που περιλαμβάνει μαγειρική σόδα, λεμόνι και ξύδι. Πρόκειται για ουσίες με αντιβακτηριακές και απολιπαντικές ιδιότητες.

7. Δύσκολες γωνιές στα ντους

Οι γωνίες του ντους συνήθως γεμίζουν με το πέρασμα του χρόνου με σαπούνι, σκουριά, υγρασία και μύκητες. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να βάζετε ένα υγρό σε αυτές για να βοηθήσετε στην απομάκρυνση της βρωμιάς πριν αρχίσει να κολλάει και γίνει πιο δύσκολο να αφαιρεθεί.

Όπως και με το φούρνο, μια εξαιρετική συνταγή είναι η χρήση λεμονιού και μαγειρικής σόδας. Αν ο χώρος είναι πολύ μικρός, μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας με μια μπατονέτα καθαρισμού.

Limón y bicarbonato.
Ο συνδυασμός μαγειρικής σόδας και λεμονιού είναι κλασικός για τον καθαρισμό του σπιτιού. Ειδικά σε δύσκολους χώρους.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Λευκή πέτρα, το μοντέρνο προϊόν για τον καθαρισμό του σπιτιού

Γιατί δεν πρέπει να παραβλέπετε αυτές τις γωνίες

Ένας οδηγός από το Υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χιλής επισημαίνει ότι στο σπίτι μπορεί να υπάρχει υψηλός κίνδυνος μετάδοσης λοιμώξεων. Υπάρχουν μικροοργανισμοί που επιβιώνουν για αρκετούς μήνες.

Υπό αυτή την έννοια, το να αφήνετε τη βρωμιά να συσσωρεύεται στις γωνίες του σπιτιού μπορεί να γίνει έδαφος αναπαραγωγής για μικροοργανισμούς επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία.

Ένας χώρος γεμάτος σκόνη μπορεί να είναι το ιδανικό μέρος για να αναπτυχθούν τα ακάρεα της σκόνης. Ομοίως, σε υγρούς και βρώμικους χώρους μπορούν να αναπτυχθούν παθογόνοι μύκητες.

Παρόλο που υπάρχουν συσκευές και έπιπλα που είναι πολύ βαριά για να μετακινηθούν κατά τον συνήθη καθαρισμό, είναι σημαντικό να μετακινείτε αυτά τα έπιπλα τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο για να καθαρίζετε από κάτω τους. Πολλή βρωμιά τείνει να συσσωρεύεται σε αυτούς τους χώρους και περνάει απαρατήρητη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.