Λίπος στο συκώτι: αιτίες και αντιμετώπιση

Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, το υπερβολικό βάρος ή η κακή διατροφή αποτελούν όλα παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στη συσσώρευση λίπους στο συκώτι.
Λίπος στο συκώτι: αιτίες και αντιμετώπιση
José Gerardo Rosciano Paganelli

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιουλίου, 2019

Στο σημερινό μας άρθρο θα σας δείξουμε ορισμένα πράγματα για το λίπος στο συκώτι. Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, το υπερβολικό βάρος ή η κακή διατροφή αποτελούν όλα παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στη συσσώρευση λίπους στο συκώτι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για μία από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις της εποχής μας, όμως ευτυχώς είναι αναστρέψιμη. Ακολουθώντας ορισμένες οδηγίες, μπορούμε να αποβάλουμε το περιττό λίπος στο συκώτι.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα συνηθέστερα συμπτώματα, έτσι ώστε να μπορείτε να αναλάβετε δράση συντομότερα. Και να θυμάστε, όταν έχετε αμφιβολίες, συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με πιθανές ενοχλήσεις. Πάνω από όλα η υγεία!

Τι είναι το λίπος στο συκώτι; Τι το προκαλεί;

Στην ιατρική, το λίπος στο συκώτι αναφέρεται ως “διήθηση ήπατος”. Αρχικά, θα πρέπει να επισημανθεί ότι πρόκειται για καλοήθη πάθηση. Ωστόσο, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρότερες μακροχρόνιες ασθένειες.

Τα λιπαρά οξέα και τα τριγλυκερίδια συσσωρεύονται στο συκώτι προκαλώντας αυτή την ασθένεια. Το συκώτι κλείνει κατά κάποιο τρόπο και δεν μπορεί πλέον να εκτελέσει τις μεταβολικές λειτουργίες του ή να καθαρίσει τις τοξίνες τόσο αποτελεσματικά όσο προηγουμένως.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι, όταν συσσωρεύεται υπερβολικό λίπος στο συκώτι, το συκώτι τραυματίζεται και προσπαθεί να θεραπευτεί. Με τον καιρό αρχίζουν να δημιουργούνται όλο και περισσότερες ουλές, με αποτέλεσμα την κίρρωση.

Οι γιατροί μας λένε ότι κάθε συκώτι περιέχει λίπος. Όταν το επίπεδο του λίπους ξεπερνά το 10%, τότε πάσχουμε από λιπώδη διήθηση ήπατος. Η πάθηση αυτή είναι ανιχνεύσιμη στο αίμα, λόγω της παρουσίας βλαπτικών ουσιών τις οποίες το συκώτι δεν μπορεί να επεξεργαστεί αποτελεσματικά, πέρα από την παρουσία άλλων συμπτωμάτων όπως η φλεγμονή και η δυσφορία.

Τι προκαλεί τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι;

Πολλοί άνθρωποι συνδέουν αμέσως το λίπος στο συκώτι με την κατανάλωση οινοπνεύματος ή με άλλες βλαβερές συνήθειες, όμως δεν ισχύει πάντα κάτι τέτοιο. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου που αξίζει να έχουμε υπόψη όπως αναφέρει στη μελέτη του ο Δρ. Jacob M. Kneeman:

  • Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία.
  • Κληρονομικές μεταβολικές διαταραχές.
  • Ο κίνδυνος συσσώρευσης λίπους στο συκώτι είναι μεγαλύτερος στην ηλικία άνω των 50 ετών, ειδικά σε συνδυασμό με κακή διατροφή.
  • Η κατάχρηση ορισμένων φαρμάκων, όπως τα αντιφλεγμονώδη, τα παυσίπονα, η ασπιρίνη, το ταμοξιφέν και τα στεροειδή.
  • Προσοχή στα τριγλυκερίδιά σας. Αν δεν ελέγξετε τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης σας, μπορεί να συσσωρευτεί λίπος στο συκώτι.
  • Ο διαβήτης τύπου ΙΙ αποτελεί ακόμα μια συνηθισμένη αιτία.

Πώς καταλαβαίνω αν έχω λίπος στο συκώτι;

Λίπος στο συκώτι - Γυναίκα πιάνει το στομάχι της

Πολλά συμπτώματα συγχέονται με άλλες ασθένειες. Ωστόσο, αν οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα επιμένει για αρκετές εβδομάδες ή αν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε πλέον να έχετε μια κανονική ζωή και τα συμπτώματα επηρεάζουν την όρεξή σας ή την απόδοση στην εργασία σας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Κόπωση

Ένα από τα σαφέστερα σημάδια της συσσώρευσης λίπους στο συκώτι ή κάποιας άλλης πάθησης του συκωτιού είναι η έντονη κόπωση. Είναι ιδιαίτερα αισθητή το πρωί: δυσκολεύεστε να σηκωθείτε και να βρείτε την ενέργεια να ξεκινήσετε τη μέρα. Η κούραση μπορεί επίσης να είναι έντονη μετά τα γεύματα.

Δυσφορία

Όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα λίπους στο συκώτι, προκαλείται φλεγμονή και αύξηση του μεγέθους του. Οι πόνοι στην κοιλιά συνοδεύονται από μια πολύ χαρακτηριστική δυσφορία κάτω από τα πλευρά, η οποία αντανακλά μέχρι την πλάτη. Η πίεση αυτή εξελίσσεται σε ένα είδος πόνου σαν κάψιμο που μοιάζει με ζεστό δίσκο.

Έλλειψη όρεξης και λίπος στο συκώτι

Το λίπος στο συκώτι προκαλεί γενική δυσφορία, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της όρεξης. Επίσης η πέψη γίνεται αργή και δύσκολη, ακόμα και οδυνηρή. Όλα αυτά συμβάλλουν σε ανησυχητική απώλεια βάρους.

Ο κίνδυνος της κίρρωσης και λίπος στο συκώτι

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η υπερβολική παρουσία λίπους στο συκώτι οδηγεί σε τραυματισμούς και ουλές που προκαλούν κίρρωση. Αν η κίρρωση δεν αντιμετωπιστεί, εμφανίζεται ίκτερος, δίνοντας στο δέρμα και στα μάτια μας κιτρινωπή απόχρωση.

Ένα άλλο σημαντικό σύμπτωμα που πρέπει να έχουμε υπόψη είναι το πρήξιμο στο σώμα, στα πόδια και στο πρόσωπο. Η αιτία; Το συκώτι δεν μπορεί πλέον να συνθέσει επαρκώς πρωτεΐνες και το σώμα αντισταθμίζει αυτή την έλλειψη κατακρατώντας υγρά.

Λίπος στο συκώτι - Ασθενής συνομιλεί με το γιατρό της

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η παρουσία υπερβολικής ποσότητας λίπους στο συκώτι είναι ένας κίνδυνος για την υγεία και, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα. Να έχετε υπόψη σας τα παραπάνω συμπτώματα και να συμβουλεύεστε το γιατρό σας όταν είναι απαραίτητο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.